Milyen változásokat hozott az idei év a panelek piacán?

Izgalmas az idei év az ingatlanpiacon, melyet az utóbbi hónapokban leginkább a rezsi-változások határoztak meg. Ezek a változások különbözőképpen érintették az egyes ingatlantípusokat. De vajon mi történt a panelek piacán, hogyan alakult a panellakások kedveltsége és ára?

Milyen változásokat hozott az idei év a panelek piacán?

Az elmúlt - Covid által is meghatározott - éveknek nem kifejezetten a panellakások voltak a nyertesei, hiszen a vevők inkább az agglomeráció irányába törekedtek. Ugyanakkor az ezt megelőző években jelentős áremelkedés és kereslet jellemezte a panellakásokat. Mivel a rezsiváltozások egyelőre nem érintették a távhővel fűtött ingatlanokat - melyek jelentős része panellakás -, így a panelek akár a változások nyertesei is lehetnek.

Mint Balla Ákos, a Balla Ingatlan vezetője rámutatott, sokan számítottak ugyan arra, hogy a panellakások lehetnek a megváltozó rezsi-helyzet nyertesei, ez azonban eddig még nem következett be. Ami persze nem jelenti azt, hogy probléma lenne a kereslettel, hiszen folyamatos és stabil igényt tapasztaltak irántuk az ingatlanközvetítők, ugyanakkor extrém mértékű növekedést egyelőre nem lehetett megfigyelni az eddigiekhez képest.

Ennek ellenére Nagy Csaba, a Balla Ingatlan dél-budai irodáinak régiós vezetője szerint az feltételezhető, hogy a rezsivel kapcsolatos legutóbbi kormányzati intézkedések hatására ismét a kisebb ingatlanok - és így többek között a panellakások - válhatnak kelendőbbé.

Ami a közelmúlt árait illeti, Dél-Budán a paneleknél 800 ezer forint és 1,1 millió forint között változtak a kínálati árak négyzetméterenként, ez azonban nem eladási, hanem hirdetési árakat jelent. Természetesen akadnak olyan jó helyen lévő, kiváló állapotú panellakások, melyeknél indokolt lehet egy magasabb ár, azonban a felújítandó paneleknél az 1 milliós négyzetméterár erős túlzásnak tekinthető - hangsúlyozta a szakértő.

A XIV. és XVI. kerületekben is hasonló árakkal kellett számolni, hiszen mint Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője rámutatott, a panellakások esetében átlagosan 700-800 ezer forint környékén jártak a négyzetméterárak a két kerületben, ugyanakkor voltak olyan jó adottságú, “exkluzívan” felújított, gépesített, bútorozott panellakások, melyekért közel 1 millió forintos négyzetméterárat is elkérhetett a tulajdonosuk.

Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy legkönnyebben a felújított panellakásokat lehetett értékesíteni az elmúlt hónapokban Dél-Pesten: ha jól voltak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehetett találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében viszont már 2-3 hónapra nyúlt - tette hozzá.

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője szintén azt tapasztalta, hogy valóban keresettek voltak mostanában a panelek az ingatlanpiacon, elsősorban persze a felújított, korszerű panellakások. Szavaiból kiderült, hogy garzonlakásokat mintegy 25 millióig kerestek a kerületben a vevők, nagyobb panellakásokat pedig 35 millió forintig.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy az elmúlt hónapokban a panellakások iránt mutatkozott talán a legnagyobb érdeklődés a két kerületben, így aztán az árak összességében 10-15 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a panelek esetében is érezni lehetett a nyáron az árak megtorpanását. Mint mondta, a korábbi hónapokban jellemző áraknál alacsonyabb összegekért lehetett vásárolni, azaz olcsóbb ajánlatokkal találkozhattunk, mint amennyiért egy évvel korábban értékesítettek azonos helyen lévő és kategóriába tartozó panellakásokat. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig magasabb árakat láthatunk, mint tavaly ilyenkor.

Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője is azt tapasztalta, hogy az elmúlt hónapokban Észak-Pesten is a legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a másfél- és kétszobás panelek. Ugyanakkor, mivel a felújítás jelenleg rendkívül körülményes és drága, ezért a vevők igyekeztek kihagyni ezt a lépést az ingatlanvásárlás folyamatából. Ez annyit jelent, hogy elsősorban a felújított panellakásokat keresték a vevők.

Hétfőtől újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett

Újabb pótlóbuszok indulnak a fogaskerekű helyett december 5-től - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Átadták Rábapatona és Koroncó bekötő útjait

Átadták szombaton a Rábapatonát és Koroncót a 85-ös főúttal összekötő, több mint 7 kilométer hosszon felújított útszakaszt, amely 1,8 milliárd forint ráfordításával készült el a Magyar falu program keretében.
2022. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház királyi páholya

Megnyílt családok előtt a Magyar Állami Operaház mindenkori államfőnek fenntartott királyi páholya szombaton - tájékoztatta az intézmény közleményben az MTI-t.
2022. 12. 03. 17:05
Megosztás:

Folyamatos a tűzifa szállítása a szociális tüzelőanyag program keretében

A szociális tüzelőanyag program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget - közölte az Agrárminisztérium (AM) szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert a Zeneakadémián

A nagy érdeklődésre való tekintettel két alkalommal is lesz MVM Karácsonyi Koncert december 18-án a Zeneakadémia Nagytermében: az esti hangversenyre már november közepén elkeltek a jegyek, ezért a koncert rendezői délelőtt 11 órára újabb koncertet hirdettek meg, melyet kicsit megváltoztatott műsorral, egy részben, szünet nélkül rendeznek meg - közölték a szervezők szombaton az MTI-vel.
2022. 12. 03. 15:00
Megosztás:

A középkori lovagok világába kalauzolja a gyerekeket a pomázi befogadó játszótér

Várvédő kapitányok, hős lovagok és hercegnők bőrébe bújhatnak a gyerekek azon a pomázi akadálymentes játszótéren, amit a nemzeti lottótársaság „A játék összeköt!” játszótérépítési programjának részeként valósított meg. A 21. befogadó játszótéren olyan kombinált játékelemek kaptak helyet, amelyeket az ép és fogyatékossággal élő gyerekek is kipróbálhatnak, a közös játékon keresztül pedig elfogadóbb és befogadóbb felnőttekké válhatnak.
2022. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Fuss a 10 millióért, már csak 2 heted maradt!

A Babaváró hitel 2023-as folytatásáról már döntött a kormány, ám az erről szóló rendelet egyelőre nem jelent meg, a konstrukció jövőbeni támogatási és jogosultsági feltételei pedig még változhatnak január 1-től. Annyi biztos csak egyelőre, hogy Babaváró hitel szerződés a jelenlegi feltételekkel 2022. december 31-ig köthető, ám aki ezt tervezi, annak nagyon sietnie kell.
2022. 12. 03. 12:00
Megosztás:

BÉT és Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara együttműködés

Együttműködési megállapodást kötött pénteken a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). A közös projektek célja, hogy olyan támogatást nyújtsanak a hazai kis- és középvállalatoknak, amely segítségével azok eredményesen tudnak megfelelni a fenntartható vállalati működés követelményeinek.
2022. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Miért van ennyi készpénz a magyarok zsebében?

Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
2022. 12. 03. 10:00
Megosztás:

Negatívra rontotta a litván államadós-osztályzat kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a hosszú és rövid futamú litván államadósság-kötelezettségek elsőrendű, "A plusz/A-1" osztályzatának ilátását az S&P Global Ratings.
2022. 12. 03. 09:00
Megosztás:

Jövőre valószínűleg csökken a világkereskedelmi forgalom

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzése szerint várhatóan csökken 2023-ban a világkereskedelmi áruforgalom értéke, elsősorban az amerikai és az európai import valószínűsíthető visszaesése miatt.
2022. 12. 03. 08:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 07:00
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

Anthony Blinken közleménye szerint az intézkedések azokra a kormányokra és nem állami szereplőkre vonatkoznak, amelyek megsértik az Egyesült Államok kongresszusa által 1998-ban elfogadott nemzetközi vallásszabadság törvény (International Religious Freedom Act) előírásait, és zaklatnak, fenyegetnek, bebörtönöznek, vagy akár meggyilkolnak egyéneket a hitük miatt.
2022. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
2022. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Akinek készpénze vagy bankbetéte van, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A magyar háztartások megtakarításainak nagy része teljesen védtelen jelenleg, ők csak idén 3000 milliárdot buknak a becslések szerint. Felülvizsgálatra szorulhat a megtakarítás szó klasszikus pénzügyi definíciója is.
2022. 12. 03. 04:00
Megosztás:

A Mol csaknem 500 benzinkutat üzemeltet majd Lengyelországban

A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem 500 töltőállomáson nyújt majd kiskereskedelmi szolgáltatásokat Lengyelországban - tájékoztatta a vállalat pénteken az MTI-t.
2022. 12. 03. 02:00
Megosztás:

Októberben az Apple uralta a kínai okostelefon-piac 25 százalékát

A kínai okostelefon-piacon 25 százalékra növelte részesedését az amerikai Apple cég októberben az iPhone 14 erőteljes eladásainak köszönhetően, azaz októberben minden negyedik Kínában eladott készülék iPhone volt - áll a Counterpoint Research piackutató cég honlapjára pénteken felkerült jelentésben.
2022. 12. 03. 01:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2022. 12. 03. 00:05
Megosztás:

A Wagner-csoportot is a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára vette az Egyesült Államok

A vallásszabadság helyzete miatt az Egyesült Államok felvette az aggodalomra különösen okot adó országok jegyzékére Kubát és Nicaraguát, Vietnamot és Algériát különleges megfigyelés alá helyezte, az orosz Wagner-csoport pedig a vallásszabadságot megsértő szervezetek listájára került - közölte pénteken az amerikai külügyminiszter.
2022. 12. 02. 23:00
Megosztás:

A magyar gazdaságnak nehéz körülmények között kell teljesítenie

A következő időszakban a magyar gazdaságnak, a gazdaság szereplőinek nehéz nemzetközi körülmények között kell teljesíteniük - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken, Budapesten a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) hagyományos éves üzleti eseményén, a 23. Vállalkozók Napján.
2022. 12. 02. 22:00
Megosztás: