Minden határidőt betartva, rekordösszeget fizetett a gazdáknak a Groupama Biztosító

Az idei, minden idők egyik legaszályosabb nyarát nemcsak a gazdák, hanem a biztosítók is megszenvedték. A Groupama Biztosítónál a mezőgazdasági kárszakértők és adminisztrátorok egész nyáron a kárrendezéseken dolgoztak, átütemezték a szabadságokat. A megfeszített munkatempónak, a szakértelemnek és a szervezőkészségnek köszönhetően minden kárigényt felmértek, minden jogosan megítélt kifizetést teljesítettek a törvényi előírásoknak és a szerződéses feltételeknek megfelelően. Egy határidőre kell még figyelniük, a veszteségeket elszenvedett gazdáknak október 31-ig van lehetőségük arra, hogy gyorsított eljárásban kérjék a kárrendezést. Ideje megvonni az idei nyár mérlegét és megtervezni a folytatást.

Minden határidőt betartva, rekordösszeget fizetett a gazdáknak a Groupama Biztosító

A Groupama Biztosítóhoz idén rekordszámú, több mint 2600 bejelentés érkezett a gazdáktól, a károk 70 százaléka az aszályhoz, 20 százaléka a jégverésekhez kapcsolódott. A helyzetet az is megnehezítette, hogy a kormányzat szigorú határidőket szabott a biztosítóknak, amelyeknek idén 14 napon belül már utalniuk kellett a pénzt (a teljes összeget vagy az előleget) a kárt szenvedett termelőknek. A megfeszített tempó ellenére a Groupama Biztosító sikerrel vette az akadályokat és megoldotta a feladatot.

„Nem volt még példa ilyen veszteséges évre, büszke vagyok a kollégáimra, akik minden határidőt betartva, a gazdák túlnyomó részének megelégedésére végezték a munkájukat, nem maradtak el a teljesítésekkel. A főleg az aszály és a jégverések okozta pusztítás mértékét jól mutatja, hogy csak növénykárokra nagyságrendileg 9 milliárd forintot fizetünk ki idén, amire szintén nem volt még példa. Érdeklődéssel várjuk, hogy mi lesz jövőre, hiszen eddig, ha klímaváltozásról beszéltünk, elsősorban a viharokra és a hirtelen lezúduló nagy esőkre gondoltunk, de ekkora aszályt, amit idén szenvedett el a mezőgazdaság, az öregek sem láttak. Nagyon sok gazdát érintett, és bízom benne, hogy átgondolják a következő évet, mert korábban sokan csak jégkárra kötöttek biztosítást, ez most várhatóan változni fog” – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító mezőgazdasági igazgatója.  

Az valószínűnek látszik, hogy az állam a jövőben sem tudja teljes mértékben megtéríteni az aszálykárokat, a megfelelő védelmet a piaci biztosítások jelentik a gazdálkodóknak. A számok azt igazolják, különösen az idén komoly terméskisesést szenvedett kukorica esetében, – amely a növénybiztosítási állomány arányaiban legnagyobb részét, mintegy negyedét teszi ki a Groupama Biztosítónál –, hogy 50 százalékos önrész mellett is érdemes ezt a megoldást választani.  

A Groupama Biztosító biztosításait közvetítő OTP Agrár becslése szerint az idei aszály nyomán a terméskiesés meghaladja az 1000 milliárd forintot. A kár elsősorban az Alföldön és Közép-Dunántúlon keletkezett, és a kukorica mellett a többi őszi betakarítású növényt is érintette. „Sajnos a klímaváltozás miatti szélsőséges időjárási viszontagságok nyomán ma már nem lehet pusztán a csapadékra hagyatkozni. A gazdák a következő évekre szárazságtűrőbb fajták kiválasztásával, az öntözés lehetőségét bővítő vízmegtartó gazdálkodás kialakításával és a hosszú távú fenntarthatóság érdekében növénybiztosítással készülhetnek” – hangsúlyozta Zsarnóci Csaba, az OTP Agrár főosztályvezetője.

Mit hoz a jövő az agrárbiztosítási szerződéseknél?

Jelenleg 30-32 milliárd forintra tehető a hazai agrárbiztosítások állománya, amelyen négy nagyobb társaság osztozik. A Groupama a második helyen áll, 25-28 százalékos részesedésével, így meghatározó szerepe lesz a mezőgazdasági biztosítások jövőjének alakításában.

A növénybiztosításoknál hatalmas ugrást jelentett az állami díjtámogatás tíz évvel ezelőtti bevezetése. Ez a terület, ha lassuló ütemben is, de továbbra is folyamatosan növekszik, ma már nagyjából a termelők fele rendelkezik növénybiztosítással. A Groupamánál a megelőző év azonos időszakához képest idén 15 százalékkal nőtt az állatokra kötött biztosítások volumene, de számottevő bővülés az állatállomány csökkenése miatt nem várható. A mezőgazdasági vagyonbiztosítások terjedésében több tényező is szerepet játszik. Egyrészt a hitelt nyújtó bankok megkövetelik ügyfeleiktől a megkötésüket, másrészt az agrárbiztosítások közvetítésében jelentős szerepet töltenek be az integrátorok, akik rengeteg pénzt helyeznek ki a termelésbe vetőmag, műtrágya és növényvédőszer formájában, biztonságban szeretnék tudni a megtérülést. Emellett a gazdák is a kiszámíthatóságra törekednek, egyre tudatosabbak és növekvő számban biztosítják vagyonukat. A Groupama Biztosítónál egy év alatt 30%-kal nőtt a mezőgazdasági vagyonbiztosítás állomány.  

Várakozások, kockázatok, feltételek

Tennivaló mindenesetre van még bőven, hiszen a fejlett nyugati országokhoz képest idehaza még alacsony a mezőgazdasági biztosítással rendelkező termelők aránya, Ausztriában például 90 százalék körül alakul, míg nálunk 50 százalék körüli.

Bár a legtöbb gazda közvetítőkön keresztül jut el a biztosítótársaságokhoz, a Groupama Biztosító rendszeresen vesz részt agrárrendezvényeken, ahol lehetőséget biztosít a termelőknek a közvetlen kapcsolatfelvételre, az alapos tájékozódásra, a feltételek, kockázatok, kárrendezési szabályok megismerésére. A biztosítások megkötésében az időzítés is egyre fontosabb, minél előbb szerződik az ügyfél, annál hamarabb kezdődik a kockázatviselési időszak. Ami a földben van, arra már meg lehet kötni a biztosítást, de számos gazdálkodó már ősszel leadja a vetéstervét. Az idei év bebizonyította, hogy az időben megkötött biztosítással megbízható a kártérítés.

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal

Romániában a háztartások 82 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, az idei adat 1,3 százalékponttal magasabb a tavalyi értékhez képest - közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.
2022. 12. 08. 11:00
Megosztás:

Fejlesztés valósult meg az élőhelyek kezelése érdekében a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a természetvédelemért felelős államtitkár szerdán Keszthelyen.
2022. 12. 08. 10:30
Megosztás:

Drága a benzin, havi bérlet vásárlásra buzdít a BKK

Jobban megéri közösségi közlekedéssel utazni a fővárosban, miután a kormány megszüntette az üzemanyagok hatósági árát - olvashatjuk a BKK hivatalos oldalán.
2022. 12. 08. 10:00
Megosztás:

Az idei volt az ötödik legmelegebb november Európában

Az idei volt az ötödik legmelegebb november a kontinensen, miután 2022 nyara, valamint októbere is a legmelegebb volt Európa történetében, a felszíni levegőhőmérséklet csaknem 0,2 Celsius-fokkal haladta meg az 1991 és 2020 közötti időszak átlagát - közölte az Európai Unió (EU) műholdas Föld-megfigyelési programja, a Copernicus szerdán.
2022. 12. 08. 09:30
Megosztás:

A kínai fizetőeszköz, a renminbi hamarosan letaszíthatja a dollárt?

A G20-csúcs kiváló alkalom volt arra, hogy Hszi Csin-ping kínai miniszterelnök leporolja nemzetközi ambícióit, miszerint országa több üzletet kíván folytatni saját fizetési rendszerein keresztül, saját pénznemében, amely fizetőeszközük, a renminbi státuszának erősödéséhez vezethet. Mindezen törekvései a dollár mozgásával párba állítva izgalmas képet rajzolhat ki.
2022. 12. 08. 09:00
Megosztás:

Hogyan kerüld el a magas rejtett költségeket?

A mai, modern világban a cégek csak úgy tudnak versenyképesek maradni, ha lépést tartanak a technikai fejlődéssel és a jogszabályi környezet változásaival. Ilyen változás a bankkártya-elfogadás lehetőségének megteremtése, amelyre 2021. január 1-je óta törvény is kötelezi az online pénztárgépet használó vállalkozásokat.
2022. 12. 08. 08:55
Megosztás:

Az Air7 brand tulajdonosa pert indít a GVH-val szemben

Az Air7 vitamincsalád védjegytulajdonosa pert indít a Gazdasági Versenyhivatallal (GVH) szemben, mert szerinte a hatóság alaptalanul bírságolta meg - közölte a forgalmazó az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 08:30
Megosztás:

Tavaly 8 százalékkal nőtt a TOP 100 vasi vállalkozás árbevétele

A száz legeredményesebb Vas megyei vállalkozás nettó árbevétele 2021-ben együttesen meghaladta az 1598 milliárd forintot, nyolc százalékkal volt több, mint a megelőző évben - olvasható a TOP 100 Vas megye című kiadványban.
2022. 12. 08. 08:00
Megosztás:

Októberben 79 millió eurót fordított a cseh jegybank a korona árfolyamának erősítésére

A Cseh Nemzeti Bank (CNB) októberben 79 millió eurót fordított a korona árfolyamának erősítésére, illetve szinten tartására. A mostani intervenciós időszakban ez a legalacsonyabb havi összeg - derül ki a jegybank devizatartalékairól kiadott közleményből.
2022. 12. 08. 07:30
Megosztás:

4G-re állt át a BKK Futár forgalomirányító rendszer

Decembertől az eddigi 3G adatkapcsolatról 4G-s kommunikációra állt át a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Futár Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere - tájékoztatta a BKK szerdán az MTI-t.
2022. 12. 08. 07:00
Megosztás:

A németek kétharmada elégedetlen a jelenlegi kormány munkájával

A német választók kétharmada elégedetlen a szövetségi kormány munkájával - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés, amelyet a Scholz-kormány hivatalba lépésének első évfordulójára készítettek.
2022. 12. 08. 06:30
Megosztás:

Egyhangúlag határozott a monetáris tanács a november végi kamatdöntő ülésen

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján szerdán közölt rövidített jegyzőkönyvben.
2022. 12. 08. 06:00
Megosztás:

Románia mindenképpen szavazást kér az ország schengeni csatlakozása ügyében

Románia szavazást kér az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának csütörtöki ülésén az ország schengeni csatlakozása ügyében, annak ellenére, hogy Ausztria a migrációs válságra hivatkozva jelezte, nem támogatja Bulgária és Románia felvételét a határellenőrzés nélküli övezetbe - jelentette be szerdán a román miniszterelnök.
2022. 12. 08. 05:30
Megosztás:

Bővíti termelési kapacitását a CE Glass 1989 Kft.

Uniós támogatással, több mint 4,78 milliárd forintos beruházással bővíti Szeged határában működő telephelyét és termelési kapacitását a nyílászárókhoz, belsőépítészeti megoldásokhoz, építőipari projektekhez síküveget készítő CE Glass 1989 Kft.
2022. 12. 08. 05:00
Megosztás:

A készpénz napjai meg vannak számlálva

Az utóbbi 2-3 év megterhelő időszak volt a vendéglátóiparban dolgozók számára: koronavírus-járvány miatti korlátozások és bezárások, háború folytán fellépő energiaválság, munkaerőhiány, élelmiszerárak emelkedése.
2022. 12. 08. 04:00
Megosztás:

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.
2022. 12. 08. 03:30
Megosztás:

A francia kormány üzemanyagár-támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak - jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.
2022. 12. 08. 03:00
Megosztás:

WTO-hoz fordul az EU

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) két vizsgálóbizottság felállítását kéri a Kínával folyamatban lévő két kereskedelmi vitájának rendezése érdekében, a Litvániára, illetve a csúcstechnológiai szabadalmakra vonatkozó kereskedelmi korlátozások ügyében - tájékoztatott az Európai Bizottság szerdán.
2022. 12. 08. 02:30
Megosztás:

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra, az erről szóló rendeletmódosítás szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben.
2022. 12. 08. 02:00
Megosztás:

Mérséklődtek az európai földgázárak, csökkent a hazai fogyasztás

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, amelynek eredményeként mérséklődtek az európai fölgáz termékárak, a hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) októberi földgázpiaci riportja alapján szerdán az MTI-vel.
2022. 12. 08. 01:30
Megosztás: