Minél több az e-szám, annál jobb a számvitel

Fontos változások előtt áll a hazai vállalati számvitel: a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szerint a küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát. A cég szakemberei szerint a küszöbön álló szabályozás adta költség- és adminisztrációs teher csökkentési lehetőségeivel csak azon cégek tudnak élni, amelyek megfelelően felkészültek ezekre a strukturális változásokra.

Minél több az e-szám, annál jobb a számvitel

A számos vállalat és vállalkozó számára a mai napig mumusnak számító számlázás,  adatszolgáltatás, adóhivatallal történő információcsere gyakorlata hosszú távon alapjaiban  fog megváltozni: az Európai Bizottság bő egy hónapja terjesztette elő az „Áfa a digitális  korban” elnevezésű intézkedéscsomag tervezetét, amely gyökeresen átalakítja a  tagállomok számlázással és áfabevallással kapcsolatban alkalmazott digitális eszközeit,  megoldásait és elvárásait is, és megkezdődik az egyes tagország számviteli gyakorlatának  uniós szintű harmonizálása. Megváltoztatja például Magyarországon azt is, ahogyan  jelenleg az elektronikus számlákról gondolkodtunk: „Attól, hogy valaki elektronikusan,  PDF-ben állít ki számlát és emailen elküldi a partnernek, még nem lesz megbízhatóan  automatizálható a számlázás és könyvelés folyamata” – hívja fel a figyelmet Kóczé Péter,  a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég Digitális üzletágának vezetője.  

Búcsú a PDF-től?

A szakember szerint a vállalatok számviteli folyamatainak digitalizációja valójában a  meglévő adatvagyonnal történő hatékony gazdálkodást jelenti: az elektronikus átállás nem  merül ki az e-számlák digitális formában való előállításában és befogadásában.  

Az ún. HÉA (hozzáadottérték-adó) irányelv meghatározza az adóalanyokra és bizonyos nem adóalanyokra  vonatkozó kötelezettségeket. A HÉA általában véve valamennyi adóztatandó termékértékesítést vagy  szolgáltatásnyújtást végző adóalany által fizetendő. Ebből az irányelvből vezeti le minden ország a saját ÁFA  törvényét is.

A módosult HÉA irányelvekben többek között az elektronikus számla fogalmát is leszűkítik  azzal, hogy a jövőben csak a strukturált adatokat tartalmazó e-számlákat lehet  elektronikus számlának tekinteni (tehát amelyek feldolgozását közvetlenül automatizálni  lehet). Amennyiben ezek a javaslatok a jelenlegi formájukban kerülnek elfogadásra, akkor  nagyon sok PDF számla automatikusan ki fog esni ebből a körből, mivel hiába  elektronikusak, nem tartalmaznak elektronikusan feldolgozható, strukturált adatokat. Ez  pedig azt jelenti, hogy az új rendelkezések szerint a papíralapú számlákra vonatkozó  szabályok szerint kell azokat kezelni. Kóczé Péter hozzáfűzte, hogy „a koronavírus-járvány  nagymértékben hozzájárult a PDF formátumú számlák széleskörű alkalmazásához, hiszen lehetővé tette a fizikai érintés nélküli számlázást, amellett, hogy költséget és időt is  megtakarítottak a cégek. És nem utolsósorban az adóhatóság is elfogadta. Azonban az  uniós változás a tervek szerint a jövő évben életbe lép, amely értelmében ez a PDF-es  gyakorlat már nem minden esetben lesz elfogadható. Tapasztalataink szerint a gazdasági  élet szereplői erre még nincsenek felkészülve.”

A számlák új generációja

Az e-számlázás következő generációját az adatalapú, strukturált adatokból álló e-számlák  jelenthetik, amelyek abban különböznek a hagyományos e-számláktól, hogy nemcsak a  feldolgozásuk, de az előállításuk is automatizálható. A tanácsadó cég szakemberei úgy  látják, hogy a 2024-ben életbe lépő uniós szabályozás azoknak lesz jó, akik az adójogi-,  számviteli- és technológiai területek működését is összehangolják.

E-számvitel, mint versenyelőny  

A Grant Thornton úgy látja, hogy a közelgő változások vélhetően kihívásokat fognak  jelenteni a vállalatoknak, ugyanis a tanácsadó cég tapasztalatai alapján a meglévő,  hatályos számlakiállítási-számviteli szabályoknak történő megfelelés is problémákat okoz  számos esetben. Ezt támasztja alá a tanácsadó cég tavalyi évre vonatkozó, saját  ügyfélkörében végzett kutatása is, amely során a következő ügyekben jártak el:  

- 110 ezer lekért számla
- 45 ezer megvizsgált számla
- 19 ezer megtalált hiba/eltérés
- 16 ezer lekért NAV hibaüzenet
- 3 ezer technikai érvénytelenítés
- 22 ezer utólag beküldött számla.

A Grant Thornton úgy látja, hogy a jövőben várható (és 5 éves távlatban kötelezően  alkalmazandó) vállalati számviteli modernizáció és digitalizáció inkább versenyelőnyt jelent  a vállalatoknak. A változás része az is, hogy fokozódik a kétirányú információ-áramlás és a vállalatok gazdálkodásában/pénzügyi folyamataiban még több segítséget kaphatnak az  adóhivataltól, hiszen már most is a hatékony partneri együttműködés kialakítása a cél.  

Czöndör Szabolcs, a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóságának főosztályvezetője elmondta, hogy várhatóan 2024. január 1-jétől életbe lép az az uniós szabályozás első  csomagja, csak az e-számlára vonatkozóan. Az uniós tervek szerint 2028-ig pedig minden  tagállamban kötelező, egységes adatalapú e-számlázás kerül bevezetésre. A jövőt jelentő  e-számlázással kapcsolatban érdemes tudni, hogy az új megoldások között egy figyelemre  méltó alternatívát jelenthet Magyarországon a mindenki számára elérhető és gyakorlatilag  ingyenes NAV e-számla szolgáltatás, ami egy adatalapú e-számla.

Mindemellett az adózóknak lehetőséget biztosítanak az e-áfa bevallásra is (tehát ez nem  lesz kötelező), amely jelentős adminisztrációs könnyítést is jelent, tehát például az  számlánkénti összesítő jelentés kitöltését is elfelejthetjük.  

A NAV főosztályvezetője kiemelte, hogy az e-áfa bevezetése is elég egyértelmű célok  mentén történik, azaz, hogy megakadályozzák, hogy hibás bevallás kerüljön beküldésre és  ezáltal segítsék a jogkövetést.

Kóczé Péter megjegyezte, hogy a NAV nem teljeskörű megoldásokat fejleszt a vállalati  pénzügyi-számviteli folyamatok digitalizációjához és automatizációjához, hanem  adatkapcsolati lehetőséget biztosít a célszoftverekhez. Mindez azt eredményezi, hogy a  jogszabályi megfeleléshez a vállalatoknak olyan megoldásban célszerű gondolkodniuk,  amely biztosítja az automatizációt a feldolgozás és archiválás terén is. Ez valódi  költségcsökkentést eredményez, rövidebb átfutási időt jelent, megbízható adatokat nyújt  és mindezeken felül a vállalati adatvagyon biztonságát is garantálja.  

Kóczé Péter tapasztalatai alapján „ez az adójogi-, számviteli- és technológiai területek  összehangolásán, testreszabásán keresztül érhető el, hogy a jogszabályi megfelelés mellett  valóban versenyelőnnyé és értékké váljon az adó- és számviteli automatizáció” – véli a  szakember.

A szakértőnek az e-számlázásra történő felkészüléshez a következőkre hívja fel a  figyelmet:

1) NAV válaszüzenetek rendszeres kiértékelése: fontos visszajelzéseket tartalmaz arra  vonatkozóan, hogy miben kell fejlődnie a vállalatnak  
2) Adatszolgáltatási megoldás auditálása: értékes visszajelzéseket kaphatunk, akár  szakember bevonásával, hogy kielemezze, hogy hol a hiba a folyamatokban  3) Üzemzavarokat követően fokozott figyelem: az üzemzavar minden vállalkozás  rémálma, kiváltképp az adózási folyamatokban, ezért kritikus fontosságú ennek  vizsgálata  
4) Adatharmonizáció, ellenőrzések (automatizálva): a NAV és adott cég  számlázóprogramjában lévő adatok egyeztetése
5) Adatszolgáltató modul lecserélése  

A Grant Thornton szakembere úgy látja, hogy mint az általában az uniós jogszabályok és  intézkedéscsomagok bevezetésénél szokott történni, az elképzelt koncepció gyakorlatba  ültetése számos kihívást tartogat a vállalatok számára: a leghétköznapibb példa erre az  informatikai architektúra működése az előadó-vevő-adóhivatal között. A tanácsadó cég  saját fejlesztésű InvoiceProxy fejlesztése erre is megoldást kínál, tehát már a nulladik  lépésben gördülékeny tud lenni az átállás. 

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás:

Problémát jelent az olasz börtönök túlzsúfoltsága

Továbbra is problémát jelent az olaszországi börtönök túlzsúfoltsága, a fogvatartottak közötti erőszak és a megfélemlítés - hívta fel a figyelmet strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) pénteken közétett jelentésében.
2023. 03. 24. 13:00
Megosztás:

Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, ez azonban szinte kizárólag a szolgáltatóiparban élénkülő üzleti aktivitásnak tudható be a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 12:45
Megosztás:

A UPS Healthcare Németországban nyit egészségügyi logisztikai központot

A Magyarországon is jelentős operációval rendelkező UPS Healthcare a mai napon megnyitotta első németországi egészségügyi logisztikai létesítményét Giessenben. A 27 200 m2-es, helyes gyógyszergyártási gyakorlatnak (GMP) és helyes gyógyszer-nagykereskedelmi gyakorlatnak (GDP) megfelelő raktárterület több mint 30 000 raklap elhelyezését teszi lehetővé. A különböző egészségügyi termékek 2 és 8, valamint 15 és 25°C közötti hőmérsékleten, illetve akár -20°C fokon is tárolhatók.
2023. 03. 24. 12:00
Megosztás:

Magas hozam nincs kockázat nélkül

Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője, amely most zárta második fordulóját.
2023. 03. 24. 11:30
Megosztás:

A vármegyék többségében nőtt az ipari termelés 2022-ben

A gazdasági növekedés egyik hajtómotorjának számító ipari termelés volumene tavaly a vármegyék többségében és a fővárosban is nőtt, de a gazdasági szervezetek beruházásai mindössze hét vármegyében haladták meg az előző évit - derül ki a KSH Fókuszban a vármegyék, 2022. I-IV. negyedév című kiadványából.
2023. 03. 24. 11:00
Megosztás:

Hiába a drágulás, nagyon viszik a külföldi nyaralásokat a magyarok

Az áremelések ellenére ugrásszerűen megnőtt a kereslet a külföldi, különösen a tengerparti nyaralások iránt. Tavaly a Covid-járványt követő szabadságvágy és az szja-visszatérítésből kapott pénz fűtötte az utazási kedvet, idén pedig a gazdasági nehézségek ellenére „az addig utazunk, amíg lehet, és élményekre költünk” attitűd is jellemzi az utazó magyarokat - derül ki a Bank360.hu összeállításából. Tavaly a duplájára, 1075 milliárd forintra nőtt a külföldre utazó magyarok költése.
2023. 03. 24. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Csökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon.
2023. 03. 24. 10:05
Megosztás:

Postások bére, fizetése - a magyar postai dolgozók fele csak a garantált bérminimumot kapja

Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért tegnap reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben a teljes tagság nevében érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.
2023. 03. 24. 09:30
Megosztás:

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).
2023. 03. 24. 09:00
Megosztás:

Jakutföldi vezető: az északi tengeri útvonal megkönnyíti a régió természeti kincseinek kiaknázását

A jégréteg csökkenése az északi tengeri út mentén nemcsak az áruszállítást könnyíti meg, hanem hozzájárul Jakutföld természeti kincseinek kitermeléséhez is - jelentette ki Ajszen Nyikolajev, Szaha Köztársaság (Jakutföld) vezetője csütörtökön a Jakutszkban az éghajlatváltozásról és a permafroszt olvadásáról tartott nemzetközi konferencián.
2023. 03. 24. 08:30
Megosztás:

Olaszországban rendelettel szabályozzák a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek értékesítését

Olaszországban az agrártárca, az egészségügyi és a nemzeti termékeket védő minisztérium közös rendeletben szabályozza a rovarlisztet tartalmazó élelmiszerek címkézését és értékesítését - jelentette be Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter csütörtökön.
2023. 03. 24. 08:00
Megosztás:

Atlantisz kaparós sorsjegy - 75.000.000 Ft-ot nyerhetsz az elsüllyedt várossal

Atlantisz néven új, exkluzív kivitelben elérhető sorsjegyet vezet be kínálatába a Szerencsejáték Zrt., amely a varázslatos víz alatti világba kalauzolja a játékosokat. Az 1 főjátékot, 3 bónuszjátékot és 1 villámjátékot tartalmazó kaparós fődíja 75 millió forint.
2023. 03. 24. 07:40
Megosztás: