Minél több az e-szám, annál jobb a számvitel

Fontos változások előtt áll a hazai vállalati számvitel: a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég szerint a küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát. A cég szakemberei szerint a küszöbön álló szabályozás adta költség- és adminisztrációs teher csökkentési lehetőségeivel csak azon cégek tudnak élni, amelyek megfelelően felkészültek ezekre a strukturális változásokra.

Minél több az e-szám, annál jobb a számvitel

A számos vállalat és vállalkozó számára a mai napig mumusnak számító számlázás,  adatszolgáltatás, adóhivatallal történő információcsere gyakorlata hosszú távon alapjaiban  fog megváltozni: az Európai Bizottság bő egy hónapja terjesztette elő az „Áfa a digitális  korban” elnevezésű intézkedéscsomag tervezetét, amely gyökeresen átalakítja a  tagállomok számlázással és áfabevallással kapcsolatban alkalmazott digitális eszközeit,  megoldásait és elvárásait is, és megkezdődik az egyes tagország számviteli gyakorlatának  uniós szintű harmonizálása. Megváltoztatja például Magyarországon azt is, ahogyan  jelenleg az elektronikus számlákról gondolkodtunk: „Attól, hogy valaki elektronikusan,  PDF-ben állít ki számlát és emailen elküldi a partnernek, még nem lesz megbízhatóan  automatizálható a számlázás és könyvelés folyamata” – hívja fel a figyelmet Kóczé Péter,  a Grant Thornton üzleti- és adótanácsadó cég Digitális üzletágának vezetője.  

Búcsú a PDF-től?

A szakember szerint a vállalatok számviteli folyamatainak digitalizációja valójában a  meglévő adatvagyonnal történő hatékony gazdálkodást jelenti: az elektronikus átállás nem  merül ki az e-számlák digitális formában való előállításában és befogadásában.  

Az ún. HÉA (hozzáadottérték-adó) irányelv meghatározza az adóalanyokra és bizonyos nem adóalanyokra  vonatkozó kötelezettségeket. A HÉA általában véve valamennyi adóztatandó termékértékesítést vagy  szolgáltatásnyújtást végző adóalany által fizetendő. Ebből az irányelvből vezeti le minden ország a saját ÁFA  törvényét is.

A módosult HÉA irányelvekben többek között az elektronikus számla fogalmát is leszűkítik  azzal, hogy a jövőben csak a strukturált adatokat tartalmazó e-számlákat lehet  elektronikus számlának tekinteni (tehát amelyek feldolgozását közvetlenül automatizálni  lehet). Amennyiben ezek a javaslatok a jelenlegi formájukban kerülnek elfogadásra, akkor  nagyon sok PDF számla automatikusan ki fog esni ebből a körből, mivel hiába  elektronikusak, nem tartalmaznak elektronikusan feldolgozható, strukturált adatokat. Ez  pedig azt jelenti, hogy az új rendelkezések szerint a papíralapú számlákra vonatkozó  szabályok szerint kell azokat kezelni. Kóczé Péter hozzáfűzte, hogy „a koronavírus-járvány  nagymértékben hozzájárult a PDF formátumú számlák széleskörű alkalmazásához, hiszen lehetővé tette a fizikai érintés nélküli számlázást, amellett, hogy költséget és időt is  megtakarítottak a cégek. És nem utolsósorban az adóhatóság is elfogadta. Azonban az  uniós változás a tervek szerint a jövő évben életbe lép, amely értelmében ez a PDF-es  gyakorlat már nem minden esetben lesz elfogadható. Tapasztalataink szerint a gazdasági  élet szereplői erre még nincsenek felkészülve.”

A számlák új generációja

Az e-számlázás következő generációját az adatalapú, strukturált adatokból álló e-számlák  jelenthetik, amelyek abban különböznek a hagyományos e-számláktól, hogy nemcsak a  feldolgozásuk, de az előállításuk is automatizálható. A tanácsadó cég szakemberei úgy  látják, hogy a 2024-ben életbe lépő uniós szabályozás azoknak lesz jó, akik az adójogi-,  számviteli- és technológiai területek működését is összehangolják.

E-számvitel, mint versenyelőny  

A Grant Thornton úgy látja, hogy a közelgő változások vélhetően kihívásokat fognak  jelenteni a vállalatoknak, ugyanis a tanácsadó cég tapasztalatai alapján a meglévő,  hatályos számlakiállítási-számviteli szabályoknak történő megfelelés is problémákat okoz  számos esetben. Ezt támasztja alá a tanácsadó cég tavalyi évre vonatkozó, saját  ügyfélkörében végzett kutatása is, amely során a következő ügyekben jártak el:  

- 110 ezer lekért számla
- 45 ezer megvizsgált számla
- 19 ezer megtalált hiba/eltérés
- 16 ezer lekért NAV hibaüzenet
- 3 ezer technikai érvénytelenítés
- 22 ezer utólag beküldött számla.

A Grant Thornton úgy látja, hogy a jövőben várható (és 5 éves távlatban kötelezően  alkalmazandó) vállalati számviteli modernizáció és digitalizáció inkább versenyelőnyt jelent  a vállalatoknak. A változás része az is, hogy fokozódik a kétirányú információ-áramlás és a vállalatok gazdálkodásában/pénzügyi folyamataiban még több segítséget kaphatnak az  adóhivataltól, hiszen már most is a hatékony partneri együttműködés kialakítása a cél.  

Czöndör Szabolcs, a NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatóságának főosztályvezetője elmondta, hogy várhatóan 2024. január 1-jétől életbe lép az az uniós szabályozás első  csomagja, csak az e-számlára vonatkozóan. Az uniós tervek szerint 2028-ig pedig minden  tagállamban kötelező, egységes adatalapú e-számlázás kerül bevezetésre. A jövőt jelentő  e-számlázással kapcsolatban érdemes tudni, hogy az új megoldások között egy figyelemre  méltó alternatívát jelenthet Magyarországon a mindenki számára elérhető és gyakorlatilag  ingyenes NAV e-számla szolgáltatás, ami egy adatalapú e-számla.

Mindemellett az adózóknak lehetőséget biztosítanak az e-áfa bevallásra is (tehát ez nem  lesz kötelező), amely jelentős adminisztrációs könnyítést is jelent, tehát például az  számlánkénti összesítő jelentés kitöltését is elfelejthetjük.  

A NAV főosztályvezetője kiemelte, hogy az e-áfa bevezetése is elég egyértelmű célok  mentén történik, azaz, hogy megakadályozzák, hogy hibás bevallás kerüljön beküldésre és  ezáltal segítsék a jogkövetést.

Kóczé Péter megjegyezte, hogy a NAV nem teljeskörű megoldásokat fejleszt a vállalati  pénzügyi-számviteli folyamatok digitalizációjához és automatizációjához, hanem  adatkapcsolati lehetőséget biztosít a célszoftverekhez. Mindez azt eredményezi, hogy a  jogszabályi megfeleléshez a vállalatoknak olyan megoldásban célszerű gondolkodniuk,  amely biztosítja az automatizációt a feldolgozás és archiválás terén is. Ez valódi  költségcsökkentést eredményez, rövidebb átfutási időt jelent, megbízható adatokat nyújt  és mindezeken felül a vállalati adatvagyon biztonságát is garantálja.  

Kóczé Péter tapasztalatai alapján „ez az adójogi-, számviteli- és technológiai területek  összehangolásán, testreszabásán keresztül érhető el, hogy a jogszabályi megfelelés mellett  valóban versenyelőnnyé és értékké váljon az adó- és számviteli automatizáció” – véli a  szakember.

A szakértőnek az e-számlázásra történő felkészüléshez a következőkre hívja fel a  figyelmet:

1) NAV válaszüzenetek rendszeres kiértékelése: fontos visszajelzéseket tartalmaz arra  vonatkozóan, hogy miben kell fejlődnie a vállalatnak  
2) Adatszolgáltatási megoldás auditálása: értékes visszajelzéseket kaphatunk, akár  szakember bevonásával, hogy kielemezze, hogy hol a hiba a folyamatokban  3) Üzemzavarokat követően fokozott figyelem: az üzemzavar minden vállalkozás  rémálma, kiváltképp az adózási folyamatokban, ezért kritikus fontosságú ennek  vizsgálata  
4) Adatharmonizáció, ellenőrzések (automatizálva): a NAV és adott cég  számlázóprogramjában lévő adatok egyeztetése
5) Adatszolgáltató modul lecserélése  

A Grant Thornton szakembere úgy látja, hogy mint az általában az uniós jogszabályok és  intézkedéscsomagok bevezetésénél szokott történni, az elképzelt koncepció gyakorlatba  ültetése számos kihívást tartogat a vállalatok számára: a leghétköznapibb példa erre az  informatikai architektúra működése az előadó-vevő-adóhivatal között. A tanácsadó cég  saját fejlesztésű InvoiceProxy fejlesztése erre is megoldást kínál, tehát már a nulladik  lépésben gördülékeny tud lenni az átállás. 

Ezért növekedhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása

Miután 2023-ban az irodapiaci és ipari-logisztikai kihasználatlansági ráták visszafogott kereslet és érdemi új átadások mellett tovább emelkedtek, 2024-ben a gazdasági növekedésen keresztül erősödhet a kereskedelmi ingatlanpiac aktivitása - állapította meg a jegybank szakértője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki online sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 26. 04:00
Megosztás:

Magyar kutató fejlesztett őssejtaktiváló étrend-kiegészítőt

Az öregedés elleni küzdelem nem új keletű törekvés az emberiség történelmében, de a modern tudományos kutatások és az innovációk révén ma már sokkal több eszköz áll rendelkezésünkre ennek a természetes folyamatnak a lassítására. A genetikai öregedés mérséklésére irányuló kutatások különösen az utóbbi években kerültek előtérbe, amikor a tudósok rájöttek, hogy bizonyos növényi hatóanyagok képesek befolyásolni a sejtek megújulását és életidejét, ezzel lassítva az öregedés biológiai óráját – hívja fel a figyelmet Dajka Levente biológus, gyógyszerkutató és -fejlesztő.
2024. 04. 26. 03:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj friss! - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Magyarországon az özvegyi nyugdíj azoknak a házastársaknak jár, ahol a egyik fél elhunyt, és a házasság fennállása alatt legalább az egyikük rendelkezett társadalombiztosítási jogosultsággal. Az özvegyi nyugdíjat az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékok alapján számítják ki, és azt a házastárs halála után a házastárs részére folyósítják. A kérdés, hogy kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj a jelenleg érvényes szabályozás alapján? A választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzéséből ismerhetjük meg.
2024. 04. 26. 02:00
Megosztás:

Megvan az öregedés ellenszere - növényi hatóanyag a megoldás

Az időkereket visszaforgatni? Igen! Természetes összetevők, melyek harcot hirdetnek az öregedés ellen. Mutatjuk mik ezek.
2024. 04. 26. 01:00
Megosztás:

Száguld a Toncoin (TON), bár csalók próbálják lejáratni azt

A Toncoin (TON) tulajdonosoknak folytatódik a hullámvasút, miután a token 4 százalékot zuhant a közösséget célzó, gyorsan terjedő átverési kampányról szóló hírek miatt. Eközben a Mega Dice token (DICE) előértékesítése nem mutatja a lassulás jeleit, már majdnem 500 ezer dollárt kaszált, ahogy a befektetők felkapaszkodnak a "GambleFi" őrületre.
2024. 04. 26. 00:01
Megosztás:

Elzárták a Sió-zsilipet

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI megkeresésére.
2024. 04. 25. 23:30
Megosztás:

Az MNB cáfolja a TikTokon terjesztett álhírt

Hamis az állítás, és semmiféle valóságalapja nincs annak, amit egy ismeretlen személy a TikTokon terjeszt arról, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon - szögezte le csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2024. 04. 25. 23:00
Megosztás:

Brutálisan sok autót gyártott Oroszország az előző évhez képest

Oroszországban 161 ezer személygépkocsit gyártottak az idei első negyedévben, 81,3 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél - áll az orosz statisztikai hivatal csütörtöki jelentésében.
2024. 04. 25. 22:30
Megosztás:

Így ellenőrizheted egyszerűen az adószámládat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki egyszerűen ellenőrizheti adószámláját, hogy van-e tartozása, esetleg túlfizetése az adóhivatalnál - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 22:00
Megosztás:

Sokan külföldön kutatnak új álláslehetőség után

Globálisan a dolgozók 23 százaléka keres külföldön állást, ez az arány a magyarok körében 15 százalék - közölte a Boston Consulting Group (BCG) és a Profession.hu szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 25. 21:30
Megosztás:

Emelkedett a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 15 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 04. 25. 20:30
Megosztás:

Fordulópont az ingatlanpiacon

Az idei év fordulópontot hozott a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is, ahol 2023-hoz képest nőtt az adás-vételek száma, az otthonteremtés költsége pedig 10 millió forinttal, 69,9 millió forintra emelkedett - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 25. 20:00
Megosztás:

Javult a GfK májusi német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet májusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 04. 25. 19:30
Megosztás:

Mínuszos zárás az európai tőzsdéken

A vezető európai értékpapírpiacokon csökkentek csütörtökön az árfolyamindexek London kivételével, ahol új rekord is született.
2024. 04. 25. 19:00
Megosztás:

A rossz nemzetközi hangulat lehúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 247,29 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 66 129,26 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 25. 18:45
Megosztás:

Tanácsadói üzletága miatt esik az IBM részvénye

A várakozástól elmaradó tanácsadói bevételt közölt tegnap a piac zárását követő első negyedéves gyorsjelentésében az IBM.
2024. 04. 25. 18:00
Megosztás:

Ford: Erős autógyártó gyenge elektromos üzletággal

Tegnap este tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Ford.
2024. 04. 25. 17:31
Megosztás:

Nagyot esett a Facebook / Meta részvény a tőzsdén - mi áll a háttérben?

Tegnap, a piac zárását követően tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a Meta, amelyben a vállalat erős eredményt, illetve az idei évre az eddig becsülthöz képest nagyobb beruházásra fordított összeget közölt.
2024. 04. 25. 17:00
Megosztás:

Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?

A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. Hány formája van? Melyek esnek szabályozás alá? Kik a szereplők a folyamatban? Milyen jogszabályok vonatkoznak rá? Hogyan adóznak? Sok-sok tisztázandó körülmény közül a fő kérdés mindenekelőtt azonban az, hogy megjelennek-e erre szakosodott szolgáltatók Magyarországon is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalójából sok kérdésre választ kapunk.
2024. 04. 25. 16:30
Megosztás:

Az üzemanyagáraknak a régiós átlaghoz kéne igazodniuk

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.
2024. 04. 25. 16:00
Megosztás: