Mintaüzemet néztek meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai

A Ferzol Kft. mintaüzemét nézték meg a GINOP Plusz Monitoring Bizottság tagjai szerdán Tápiószőlősön.

A monitoringbizottság az Európai Bizottság munkatársainak részvételével Cegléden tartja soros ülését május 30-án, amelyen megvitatják a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Pluszban megjelenő pályázati felhívásokat is. A bizottság tagjai az ülést megelőzően személyesen győződtek meg arról, hogyan működik és mit kínál a vállalkozás, amely elnyerte a "Modern mintaüzem" minősítést.

Az üzembejárást megelőző sajtótájékoztatón Greinstetter Balázs, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a "Célzott vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozások számára" című projekt a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (MGFÜ) kiemelt projektje, amely meghatározó szerepet tölt be a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének fejlesztésében.

Az MGFÜ nagyprojektje úgynevezett "pillérprojekt", amelynek megvalósítása kulcsfontosságú a magyar versenyképességi operatív program, a GINOP Plusz  célkitűzéseinek megvalósításában - mondta el a helyettes államtitkár. A pillérprojekteket az Európai Bizottság közreműködésével, együttműködésével választották ki valamennyi magyar operatív programban a 2021-2027 közötti EU-s programozási ciklusban. A GINOP Pluszban jelenleg tíz olyan pillérprojekt van kijelölve, amelyek jelentős hozzájárulnak az operatív program céljainak teljesítéséhez - tette hozzá Greinstetter Balázs.

Elmondta azt is, hogy a GINOP Pluszban 2101 milliárd forint használható fel 2027-ig versenyképességi pályázatok támogatására.  Ebből már meghirdettek és át is utaltak nyertes pályázóknak 621 milliárd forintot, a teljes keret 30 százalékát. A következő hónapok során 869 milliárd forintra írnak ki pályázati felhívásokat a GINOP Pluszban.

Az MGFÜ a GINOP Plusz elnevezésű versenyképességi operatív programból 8 milliárd forint uniós forrást nyert különböző vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítására - emelte ki a helyettes államtitkár.

Tüske Attila, az MGFÜ vállalkozásfejlesztési osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy sok szolgáltatásuk lesz, némelyek már a múltban is ismertek voltak, mások újdonságként jelennek majd meg. Beszámolt arról, hogy a Modern Mintaüzem Program nagyon sikeres, a mintaüzem-látogatások népszerűek, bíznak ennek töretlenségében.

Szokolai Zsolt, az Európai Bizottság Regionális és várospolitikai főigazgatóság osztályvezető-helyettese arra emlékeztetett, hogy 50 milliárd euró fejlesztési forrás érkezett Magyarországra húsz év alatt. Rámutatott: tagállami szinten a kohéziós politikával egyértelműen csökkentek a fejlettségbeli különbségek az Európai Unión belül, tehát a kohézió erősödött, ugyanakkor a tagállamokon belül ez a kiegyenlítődés nem, vagy csak részben teljesül. Míg országosan van felzárkózás, országon belül nincs - fogalmazott. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a kohéziós politika szerepe a jövőben erősödni vagy gyengülni fog, esetleg hasonló marad - jegyezte meg.

Zaj Ferenc, az eseménynek otthont adó Ferzol Kft. gazdasági vezetője a társaságot bemutatva elmondta: a teljes egészében magyar tulajdonban lévő családi vállalkozás 1990 óta végzi tevékenységét a fémfeldolgozás, lemezmegmunkálás területén. Munkavállalói száma meghaladja a 670-et. A cégcsoport árbevétele tavaly megközelítette a 45 millió eurót. 2001 óta 14 sikeres pályázatuk volt, összességében 2,8 milliárd forint támogatást kaptak - közölte.

A Ferzol Kft. egyike annak a 69 magyar vállalatnak, amely elnyerte a Modern Mintaüzem címet. A mintaüzemprogramot az MGFÜ mint a kormány gazdaságfejlesztési ügynöksége működteti.

Mától pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására

A mai naptól pályázhatnak a kistelepülések út-, híd-, járda-, és kerékpárút építésére, felújítására - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.
2024. 06. 12. 21:30
Megosztás:

A hamisított sporfelszerelések éves szinten komoly veszteségeket okoznak a gyártóknak az EU-ban

Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.
2024. 06. 12. 21:00
Megosztás:

Újszerű megoldásokat keresnek az agrárium kihívásaira

Fiatal fejlesztők, startupok, valamint kutatók megoldási javaslatait keresik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihívásaira a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) TechLab agrár startup programja keretében, a programba bevont piaci szereplők garantálják, hogy a gazdálkodókat érdemben érintő szolgáltatásokat és termékeket dolgozzanak ki - tájékoztatta a kamara szerdán az MTI-t.
2024. 06. 12. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 06. 12. 20:00
Megosztás:

Erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 06. 12. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
2024. 06. 12. 19:00
Megosztás:

Hárommilliárd forint felett az Ötöslottó főnyereménye

Közel három és fél hónapja halmozódik az Ötöslottó főnyereménye, így a szerencsevadászok ezen a héten már 3,03 milliárd forintért szállhatnak versenybe. A 3 milliárdos határ átlépése elég ritka, az Ötöslottó elmúlt 67 éves játéktörténelmében ez csupán a 14. alkalom.
2024. 06. 12. 18:00
Megosztás:

A Richter eszközöket vásárol a Mithra Pharmaceuticalstól

A Richter sikeresen lezárta a tárgyalásokat, és megállapodott a Mithra Pharmaceuticals SA („Mithra”) és leányvállalata, a Mithra Recherche et Développement SA („Mithra R&D”) belgiumi eszközeinek megvásárlásáról.
2024. 06. 12. 17:30
Megosztás:

Jelentős pluszban indítottak az amerikai tőzsdék

Erősödéssel nyitottak az amerikai értékpapírpiacok szerdán.
2024. 06. 12. 16:30
Megosztás:

Stagnált a brit gazdaság áprilisban

Áprilisban stagnált, az áprilissal zárult három hónapban viszont élénk ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye.
2024. 06. 12. 15:30
Megosztás:

Májusban gyorsult a németországi infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.
2024. 06. 12. 15:00
Megosztás:

Kínában nem gyorsult az infláció májusban

Kínában az elemzők által várt gyorsulás helyett az áprilisival megegyező volt a fogyasztói árak emelkedése májusban, ezzel már a negyedik egymást követő hónapban jegyeztek föl emelkedést.
2024. 06. 12. 14:30
Megosztás:

Átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai

A Taborfigyelo.hu adatai szerint átlagosan 10-15 százalékkal nőttek a nyári táborok árai, így egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett van, míg egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak; a táborok átlagárai között régiónként akár 10 százalékos eltérés is lehet.
2024. 06. 12. 14:00
Megosztás:

Megújul Tiszafüred belvárosa

Megújul Tiszafüred belvárosa, a projekt megvalósítása során egyebek mellett zöldfelületek újulnak meg, játszótéri játékokat telepítenek, új burkolatot kap több út és kerékpártámaszokat helyeznek el - közölte a kommunikációért felelős cég az MTI-vel.
2024. 06. 12. 13:30
Megosztás:

Már kevésbé hatásosak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok

Egyre tudatosabb a vevők, akikre már kevésbé hatnak a hagyományos vásárlásösztönző reklámok, a véleményvezérekre is csak akkor hallgatnak a követőik, ha szakmai érvekkel keresik a figyelmüket - derül ki az EY legfrissebb, globális fogyasztói felméréséből, amelynek eredményeiről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2024. 06. 12. 13:00
Megosztás:

Kanadai cégre bízta Románia a cernavodai atomerőmű korszerűsítését

A Canadian Nuclear Partners (CNP) részvénytársaságra bízta a romániai atomerőművet működtető Nuclearelectrica (SNN) a jelenleg két blokkal működő cernavodai erőmű 700 megawattos egyes blokkja korszerűsítésének projektmenedzsmentjét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden.
2024. 06. 12. 12:30
Megosztás:

A Költségvetési Tanács elnöke szerint indokolt a fegyelmezett költségvetés tartása

Indokolt a nagyon fegyelmezett költségvetés, illetve annak folyamatos monitorozása, hogy tartható-e a 4,5 százalékos hiánycél - mondta a Költségvetési Tanács (KT) elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság meghívására tartott online előadásában kedden.
2024. 06. 12. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoznak a világ legnagyobb ipari paradicsomfeldolgozói

A globális ipari paradicsomfeldolgozói és -termelői szektor legnagyobb szereplői érkeztek Budapestre az Ipari Paradicsom Világtanács (WPTC) és a Nemzetközi Kertészettudományi Társaság (ISHS) 15. világkongresszusára, 17. szimpóziumára - közölte az Univer Product Zrt., az esemény kiemelt támogatója az MTI-vel kedden.
2024. 06. 12. 11:30
Megosztás:

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés

Megújul a 135 éves múltra visszatekintő vasúti képzés, egységesebbé, rugalmasabbá és hatékonyabbá válik a vasúti alapképzések és a folyamatos időszakos oktatások rendszere - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 11:00
Megosztás:

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján

Megindult a forgalom az M44 gyorsforgalmi út két új felüljáróján - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 06. 12. 10:30
Megosztás: