Miről beszélt Lihacsov és Szijjártó Péter a budapesti találkozón?

2024. március 12-én Budapesten találkozott Alekszej Lihacsov, a Roszatom állami atomenergetikai vállalat vezérigazgatója és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Miről beszélt Lihacsov és Szijjártó Péter a budapesti találkozón?

A tárgyalásokat követően Alekszej Lihacsov és Szijjártó Péter megjegyezte, hogy a Paksi Atomerőmű új erőművi blokkjainak építése gyors ütemben halad. Tavaly a határidő előtt elvégezték a munkagödörből a talaj kitermelését - 5 méter mélységig, a talajvíz szintjéig. Befejeződött a résfal építése 2700 méter hosszban, amely egy speciális vízzáró betonfal a munkagödör körül, amely meggátolja a talajvíz behatolását és biztosítja a Paksi Atomerőmű blokkjainak biztonságos működését az új egységek építése során. Jelenleg a talajmegerősítés zajlik és 2024 nyarán a tervek szerint megkezdődik a munkagödörből a talaj kiemelése a tervezett - 30 méteres mélységig. Ezt követően megkezdődik a jövőbeli alaplemez betonozásának előkészítése. 

„A jelenlegi tempó alapján arra számíthatunk, hogy a telephelyen az összes előkészítő munka még az idei év vége előtt befejeződik, ami biztosítja annak lehetőségét, hogy az első beton öntésével folytassuk a munkát. Ezért azt gondolom, hogy ez az év különösen jelentős lesz az egész projekt számára. Fontos az is, hogy sikerült a magyar féllel közösen előrehaladást elérni az EPC-szerződés optimalizálása és aktualizálása terén” – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A magyar ipar részéről jelentős érdeklődés mutatkozik a projekt iránt. A munkában már több mint 100 alvállalkozó vesz részt Magyarországról, valamint más európai országokból. Februárban a projekt fővállalkozója, az Atomsztrojexport Rt. (ASZE Rt.) tájékoztatót tartott a projekt potenciális beszállítói számára. Különböző országokból mintegy 190 cég képviselői vettek részt a rendezvényen.

„ A paksi telephelyen az atomerőmű beruházásának munkálatai folyamatosan haladnak, nincs akadálya annak, hogy az idei esztendő végére az első betonig eljussunk, és nincs akadálya annak sem, hogy a következő évtized elején a két új paksi blokk a magyar energiaellátási hálózatra rákapcsolódjon. Befejeződött Oroszországban a zónaolvadék-csapda gyártása, így annak szállítása hamarosan megtörténik. Nem lesz kis művelet, mert ez a legnehezebb berendezés, a tömege több mint 700 tonna. Büszkék vagyunk arra, hogy Pakson egy igazi nagy, nemzetközi projekt zajlik, mert az orosz fővállalkozó és a talajszilárdítást végző német alvállalkozó mellett francia, osztrák, svéd és amerikai cégek  is vannak az alvállalkozók között.” – mondta Szijjártó Péter.

Áprilisban megkezdődik a Paks II. Atomerőmű 1-es blokk reaktortartályának gyártása Oroszországban. Az év második felében érkezik Magyarországra a zónaolvadék-csapda, amely a tervezési alapon túli, rendkívül kis valószínűségű balesetek következményeinek mérséklésére szolgál.  Ez lesz az első hosszú gyártási ciklusú berendezés, amely az építkezés területére érkezik.

A Paks II. Atomerőmű az Európai Unióban elsőként kapott létesítési engedélyt a referenciaként szolgáló orosz projekt alapján. A Roszatom világelső az új blokkok építését tekintve, egyidejűleg 22 erőművi egységet épít 7 országban. A Roszatom megrendelésállományában szerepel a világ két legnagyobb atomerőmű-építési projektje Törökországban és Egyiptomban, ahol 4-4 blokkot építenek egyszerre. Indiában, Kínában és Bangladesben is aktívan zajlik a munka.  A fehérorosz atomerőmű üzembe helyezése után az ottani hatóságok újabb erőmű építését vették fontolóra, Törökország pedig egy második atomerőmű építésének lehetőségéről tárgyal az orosz féllel a Fekete-tenger partján fekvő Sinop térségében. 

A Roszatom kis teljesítményű moduláris reaktorokat (SMR) is fejleszt és negyedik generációs atomenergetikai technológiát hoz létre, amelynek köszönhetően jelentősen csökken a radioaktív hulladék, és újrafelhasználják a kiégett nukleáris üzemanyagot

„A jövő technológiáin dolgozva már most azt tervezzük, hogy fejlesztéseinket a referenciák elkészültével megosztjuk a partnerekkel, köztük Magyarországgal” – hangsúlyozta a Roszatom vezetője.

Megnyílt az ötvenhetedik Burger King nálunk

Az országban az 57., Zalában a második éttermét nyitotta meg Nagykanizsán a Burger King - tájékoztatta a hálózatot működtető Fusion Zrt. csütörtökön az MTI-t.
2024. 04. 19. 14:30
Megosztás:

Szombaton forgalomkorlátozás lesz Budapesten kerékpáros felvonulás miatt

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozások lesznek szombat délután Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
2024. 04. 19. 14:00
Megosztás:

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás:

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?
2024. 04. 19. 04:30
Megosztás: