Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Számos érv és ellenvélemény is születik azzal kapcsolatban, hogy vajon az egyéni vagy a magasabb szervezeti, társadalmi szinten kitűzött fenntarthatósági célok a mérvadóbbak és hatnak eredményesebben a környezeti károk enyhítése érdekében. A klímavédelem talán sosem volt ennél sürgetőbb, az igazság pedig, mint mindig, valahol középen van. A zöld pénzügyek e tekintetben olyan lehetőséget kínálnak, amellyel magunk is élhetünk a hétköznapokban, miközben számos nagyobb szereplő, elsősorban a bankok, pénzintézetek folyamatos lépéseket tesznek az előmozdítására. De mit jelent ez, mitől lesz zöldebb a pénztárcánk?

Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Egyre szigorodó szabályozási környezetben működnek a társaságok és éljük mi magunk is a mindennapjainkat. Ahhoz, hogy a nemzetközi egyezményekben meghatározott klímavédelmi célokat teljesíteni tudjuk nemzetgazdasági szinten, folyamatos beruházásra van szükség a vállalkozások nagyobb részénél. Ehhez pedig forrás kell, sok-sok tőke. A zöld pénzügyek kifejezés mögött tulajdonképpen ennek a problémának a feloldását találjuk.

Az elmúlt években egyre több pénzintézet felismerte a fent röviden vázolt piaci igényt. Megjelent egy addig inkább marginális fejlesztési cél a vállalatoknál, amely megvalósítása olyan mértékű összegeket kíván, hogy kizárólag belső forrásból lehetetlenség kivitelezni azt. Ezt az üzleti lehetőséget felismerve világszerte számos intézmény indított zöld pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó programot vagy üzletágat.

A zöld pénzügyek alatt tehát olyan alapvetően piaci alapon, magánforrásokra épülő pénzügyi közvetítést értünk, amely során a pénzügyi, befektetési, biztosítási szolgáltatások célzottan a fenntarthatóságot is szolgálják, jellemzően beruházások és projektek finanszírozásán keresztül.

Válasszuk a zöldet!

A zöld pénzügyek területe mára ugrásszerű fejlődésnek indult. A piacon számos eszközt és forrást találunk, amely a fenntarthatósági célokhoz kapcsolódva nyújt befektetési lehetőséget vagy finanszírozást.

Zöld hitelek

A zöld kölcsönökre általánosságban jellemző, hogy a hitelcél megfelel valamely zöld osztályozásnak, és a hitelező egy transzparens folyamattal és adatszolgáltatással biztosítja, hogy a finanszírozás valóban környezeti célokat szolgál. Jó példa erre a jelenleg is elérhető MNB NHP Zöld Otthon Program, amely hosszútávon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitellel segíti a lakosság energiahatékony újlakás vásárlását és építését, ezzel hozzájárul a hazai zöld lakáspiac létrejöttéhez.

Zöld betétek

Akkor nevezünk zöldnek egy bankbetétet, ha a betétgyűjtő pénzintézet vállalja, hogy legalább a zöld betétállománnyal megegyező volumen erejéig folyósít hitelt fenntarthatósági projektekre. Ennek mentén azt mondhatjuk, hogy a zöld betét egyfajta biztosítéka a zöld hitelkínálat elérhetőségének.

Zöld kötvények

A hazai piacon a vállalatok még a zöld kötvények felfedezésének előszobájában járnak. Az első ilyen kötvénycsomagot a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében bocsátották ki 2020-ban. Zöld kötvények esetében a kibocsátó vállalatok azt vállalják, hogy az értékpapírokon keresztül befolyt összegeket kizárólag zöld projektek megvalósítására használják.

Zöld alapok

Megtakarításainkat nemcsak betétekben tarthatjuk, hanem diverzifikáltabb befektetési alapokba is elhelyezhetjük. Amennyiben egy zöld alapra esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a portfolió összeállításában a pénzügyiek mellett környezeti és társadalmi tényezők is lényegi szempontoknak minősülnek.

Annak érdekében, hogy a zöld eszközök bővülése dinamikusabb, arányuk pedig nagyobb legyen a költségvetési szerkezetben és a gazdaság finanszírozásában a Magyar Nemzeti Bank átfogó Zöld Programot hirdetett. A deklaráció célja a pénzintézetek ösztönzése a környezetbarát megoldásokra, egyúttal a magyarországi pénzügyi szektor fenntartható felzárkózásának segítése.

Hogyan lehetünk zöldebbek a mindennapi pénzügyeinkben?

A már részletezett zöld eszközök között is akadnak olyanok, amelyek nem csak cégvezetőként lehetnek érdekesek számunkra. Megtakarított vagyonunkat elhelyezhetjük zöld betétekbe és alapokba vagy kötvényvásárlás mellett is dönthetünk. Ha céljaink megvalósításához kölcsönre van szükség, érdemes megnézni, hogy elérhető-e a hitelcélnak megfelelő zöld konstrukció részünkre.

Az intézmények ajánlataitól függetlenül, a hétköznapok pénzügyeiben, a mindennapos ügyintézéseink terén is tehetünk környezetünkért. Az online, digitális vagy bankkártyás vásárlások előnyben részesítése, e-számla igénylése, vagy csak önmagában egy papírmentes bankszámla nyitása, mind olyan döntések, amelyekkel közelebb kerülhetünk a fenntarthatóbb jövőért kitűzött célokhoz. Számos kis lépéssel a számottevő eredményekért!

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás:

Rosszak a Netflix kilátásai

A Netflix piaczárást követően tette közzé negyedik negyedéves eredményét, amit után több, mint 20%-kal csökkent a részvényárfolyam.
2022. 01. 21. 12:00
Megosztás: