Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Számos érv és ellenvélemény is születik azzal kapcsolatban, hogy vajon az egyéni vagy a magasabb szervezeti, társadalmi szinten kitűzött fenntarthatósági célok a mérvadóbbak és hatnak eredményesebben a környezeti károk enyhítése érdekében. A klímavédelem talán sosem volt ennél sürgetőbb, az igazság pedig, mint mindig, valahol középen van. A zöld pénzügyek e tekintetben olyan lehetőséget kínálnak, amellyel magunk is élhetünk a hétköznapokban, miközben számos nagyobb szereplő, elsősorban a bankok, pénzintézetek folyamatos lépéseket tesznek az előmozdítására. De mit jelent ez, mitől lesz zöldebb a pénztárcánk?

Mitől zöldek a pénzügyek? - Fenntartható anyagi megoldások a gyakorlatban

Egyre szigorodó szabályozási környezetben működnek a társaságok és éljük mi magunk is a mindennapjainkat. Ahhoz, hogy a nemzetközi egyezményekben meghatározott klímavédelmi célokat teljesíteni tudjuk nemzetgazdasági szinten, folyamatos beruházásra van szükség a vállalkozások nagyobb részénél. Ehhez pedig forrás kell, sok-sok tőke. A zöld pénzügyek kifejezés mögött tulajdonképpen ennek a problémának a feloldását találjuk.

Az elmúlt években egyre több pénzintézet felismerte a fent röviden vázolt piaci igényt. Megjelent egy addig inkább marginális fejlesztési cél a vállalatoknál, amely megvalósítása olyan mértékű összegeket kíván, hogy kizárólag belső forrásból lehetetlenség kivitelezni azt. Ezt az üzleti lehetőséget felismerve világszerte számos intézmény indított zöld pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó programot vagy üzletágat.

A zöld pénzügyek alatt tehát olyan alapvetően piaci alapon, magánforrásokra épülő pénzügyi közvetítést értünk, amely során a pénzügyi, befektetési, biztosítási szolgáltatások célzottan a fenntarthatóságot is szolgálják, jellemzően beruházások és projektek finanszírozásán keresztül.

Válasszuk a zöldet!

A zöld pénzügyek területe mára ugrásszerű fejlődésnek indult. A piacon számos eszközt és forrást találunk, amely a fenntarthatósági célokhoz kapcsolódva nyújt befektetési lehetőséget vagy finanszírozást.

Zöld hitelek

A zöld kölcsönökre általánosságban jellemző, hogy a hitelcél megfelel valamely zöld osztályozásnak, és a hitelező egy transzparens folyamattal és adatszolgáltatással biztosítja, hogy a finanszírozás valóban környezeti célokat szolgál. Jó példa erre a jelenleg is elérhető MNB NHP Zöld Otthon Program, amely hosszútávon kiszámítható, kedvező kamattal rendelkező hitellel segíti a lakosság energiahatékony újlakás vásárlását és építését, ezzel hozzájárul a hazai zöld lakáspiac létrejöttéhez.

Zöld betétek

Akkor nevezünk zöldnek egy bankbetétet, ha a betétgyűjtő pénzintézet vállalja, hogy legalább a zöld betétállománnyal megegyező volumen erejéig folyósít hitelt fenntarthatósági projektekre. Ennek mentén azt mondhatjuk, hogy a zöld betét egyfajta biztosítéka a zöld hitelkínálat elérhetőségének.

Zöld kötvények

A hazai piacon a vállalatok még a zöld kötvények felfedezésének előszobájában járnak. Az első ilyen kötvénycsomagot a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében bocsátották ki 2020-ban. Zöld kötvények esetében a kibocsátó vállalatok azt vállalják, hogy az értékpapírokon keresztül befolyt összegeket kizárólag zöld projektek megvalósítására használják.

Zöld alapok

Megtakarításainkat nemcsak betétekben tarthatjuk, hanem diverzifikáltabb befektetési alapokba is elhelyezhetjük. Amennyiben egy zöld alapra esik a választásunk, biztosak lehetünk abban, hogy a portfolió összeállításában a pénzügyiek mellett környezeti és társadalmi tényezők is lényegi szempontoknak minősülnek.

Annak érdekében, hogy a zöld eszközök bővülése dinamikusabb, arányuk pedig nagyobb legyen a költségvetési szerkezetben és a gazdaság finanszírozásában a Magyar Nemzeti Bank átfogó Zöld Programot hirdetett. A deklaráció célja a pénzintézetek ösztönzése a környezetbarát megoldásokra, egyúttal a magyarországi pénzügyi szektor fenntartható felzárkózásának segítése.

Hogyan lehetünk zöldebbek a mindennapi pénzügyeinkben?

A már részletezett zöld eszközök között is akadnak olyanok, amelyek nem csak cégvezetőként lehetnek érdekesek számunkra. Megtakarított vagyonunkat elhelyezhetjük zöld betétekbe és alapokba vagy kötvényvásárlás mellett is dönthetünk. Ha céljaink megvalósításához kölcsönre van szükség, érdemes megnézni, hogy elérhető-e a hitelcélnak megfelelő zöld konstrukció részünkre.

Az intézmények ajánlataitól függetlenül, a hétköznapok pénzügyeiben, a mindennapos ügyintézéseink terén is tehetünk környezetünkért. Az online, digitális vagy bankkártyás vásárlások előnyben részesítése, e-számla igénylése, vagy csak önmagában egy papírmentes bankszámla nyitása, mind olyan döntések, amelyekkel közelebb kerülhetünk a fenntarthatóbb jövőért kitűzött célokhoz. Számos kis lépéssel a számottevő eredményekért!

Kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács a jövő héten

Kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig több makrogazdasági adatot tesz közzé a jövő héten.
2022. 09. 25. 10:00
Megosztás:

Csak két jelölt szerzett szenátori mandátumot a választások első fordulójában Csehországban

Csak két jelöltnek sikerült szenátori mandátumot szereznie a hétvégi részleges szenátusi választások első fordulójában Csehországban.
2022. 09. 25. 09:00
Megosztás:

Így alakult a héten a BUX

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 657,41 ponton zárt pénteken, 1399,77 ponttal, 3,49 százalékkal alacsonyabban az előző hetinél.
2022. 09. 25. 08:00
Megosztás:

Csalók lepték el a magyar Facebook Marketplace-t, vigyázz, ha hirdést adsz fel!

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 07:00
Megosztás:

A természet megóvása kiemelt feladat

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai, a természet megóvása kiemelt feladat - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős államtitkára szombaton a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn a szaktárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint.
2022. 09. 25. 06:00
Megosztás:

Így születnek újjá az alumínium sörös és üdítős dobozok

Számtalanszor újrahasznosítható, könnyű, ráadásul tökéletesen megőrzi a bele töltött ital frissességét – leginkább ezért szeretjük az alumíniumdobozt, no meg persze azért is, mert az újrahasznosítása egyszerű és gyors, ráadásul energiát takarítunk meg vele, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását. A hulladékgyűjtés világnapján felgöngyölítjük, pontosan mi történik, miután kiittuk belőle a kedvenc italunkat.
2022. 09. 25. 05:00
Megosztás:

A fizut euróban kérem! Lehetséges euróban munkabért kapni Magyarországon?

A forintárfolyam kiszámíthatatlan változása miatt a munkáltatóknál egyre gyakrabban merülhet fel a kérdés, hogy a munkavállalók számára fizetendő munkabérek vásárlóértékét milyen módon lehet fenntartani. Van mód arra, hogy a fizetést euróban kapja a dolgozó? Mik az erre vonatkozó szabályok? A témával az ado.hu foglalkozott.
2022. 09. 25. 04:01
Megosztás:

Az államfő visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok

Milo Djukanovic montenegrói köztársasági elnök visszahívását kezdeményezték montenegrói parlamenti pártok, miközben az államfő azt fontolgatja, elnöki határozattal oszlatja fel a parlamentet és kezdeményez előrehozott választást - írta pénteken a Vijesti.me podgoricai hírportál.
2022. 09. 25. 03:00
Megosztás:

A csehek 70 százaléka érzékel életszínvonal-csökkenést

Életszínvonal-csökkenést érzékel a csehek 70 százaléka, közülük mintegy 50 százalék erőteljes romlást tapasztal - derült ki azokból az országos felmérésekből, amelyeknek az összesített eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.
2022. 09. 25. 02:00
Megosztás:

Vízre bukkantak a Ryugu aszteroidából származó mintában

Japán kutatók vízre bukkantak a Földtől 300 millió kilométerre található Ryugu aszteroidából származó kőzetmintában, ami alátámaszthatja a földi élet űrbéli eredetéről szóló elméletet - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.
2022. 09. 25. 01:00
Megosztás:

Megindult a teherforgalom Röszkénél

Megindult a teherforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szombat éjszaka - közölte a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
2022. 09. 25. 00:01
Megosztás:

Megalakult a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács

Megalakult a Budapest és Pest megye fejlesztését segítő Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács, amelynek létrehívásáról júliusban döntött az Országgyűlés - tájékoztatta a területfejlesztési miniszter hivatala pénteken az MTI-t.
2022. 09. 24. 22:00
Megosztás:

Szünetel a kilépő tranzitforgalom a röszkei autópálya-határátkelőhelyen

A szerb oldalon bekövetkezett műszaki hiba miatt szünetel a tranzitforgalom a röszkei autópálya határátkelőhelyen, Szerbia irányába - közölte a rendőrség szombat este honlapján.
2022. 09. 24. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 09. 24. 20:00
Megosztás:

Megjelent a pályázat az Integritási Hatóság igazgatósági tagjainak kiválasztásáért felelős bizottság pozícióinak betöltésére

Megjelent az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság honlapján az Integritási Hatóság Igazgatósági Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság pozícióinak betöltésével kapcsolatos pályázat.
2022. 09. 24. 19:00
Megosztás:

Zsarolónak nevezte Ursula von der Leyent a lengyel igazságügyi miniszter

Zsarolónak nevezte pénteken az Európai Bizottság elnökét Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter azon kijelentése miatt, amelyet Ursula von der Leyen az amerikai Princeton Egyetemen tett az olasz választások kapcsán.
2022. 09. 24. 18:00
Megosztás:

A német kormány segíteni kíván a mozgósítás elől menekülő oroszoknak

A német szövetségi kormány segíteni kíván az Ukrajna elleni háború miatt Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás elől menekülő embereknek, és a kérdés európai uniós szintű megoldására törekedik - mondta a német külügyminisztérium szóvivője pénteken Berlinben.
2022. 09. 24. 17:00
Megosztás:

Mesekönyvet jelentetett meg és családi pályázatot hirdetett a Ferencváros

A Fradi-mesekönyv megjelentetésével egy időben a nagyszülő-unoka köteléket középpontba helyező családi pályázatot írt ki a Ferencváros; a fődíj egy négyszemélyes utazás a törökországi Trabzonban rendezendő november 3-i labdarúgó Európa-liga mérkőzésre.
2022. 09. 24. 16:01
Megosztás:

Az IBA felfüggesztette az ukrán bokszszövetséget

A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) felfüggesztette az Ukrán Ökölvívó Szövetség tagságát a szervezetben.
2022. 09. 24. 15:00
Megosztás:

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Az apróhirdetések oldalain a csalók újabb módszerrel, hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat - hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton a police.hu oldalon.
2022. 09. 24. 14:00
Megosztás: