MOL: romló környezet, különadók sora – nem túl jó ómen a jövőre nézve

A MOL tavaly rekordnyereséget ért el. A 4,77 milliárd dolláros tisztított, CCS-alapú EBITDA minden idők legmagasabb vállalati profitja a cégnél.

A tavalyi kiváló év után azonban úgy tűnik, hogy a 2023-as év kilátásai már nem olyan rózsásak. Nézzük a fő okokat:

-    Alacsonyabb olaj- és gázárak: A tavalyi év 100 dolláros átlag Brent ára után 2023-ban 80-90 dolláros lehet az átlag észak-európai Brent ár. A 124 euró/MWh átlag TTF első havi gázár pedig valahol 40-50 euró/MWh szintet érhet el.

-    Alacsonyabb finomítói marzs: A Reuters által kalkulált 28,5 dollár/hordó Ural Med marzs után idén csak 15-20 dollár lehet a finomítói nyereség. Ez részben az alacsonyabb Ural/Brent árkülönbség miatt, részben a csökkenő dízel és benzin árrések miatt következik be.

Az európai finomító marzsok alakulása (USD/hordó)

Forrás: Reuters

-    Alacsonyabb petrolkémiai marzsok: A tavalyi 1,100 euró/tonna irányadó petrolkémia marzs idén valószínűleg 10-15%-kal kerülhet lejjebb, miután a gyenge európai konjunktúra miatt alacsonyabb a kereslet a petrolkémiai termékekre.

-    A különadó rendszere sokat elvon a MOL-tól és átláthatatlan: A MOL jelentős különadót fizet a magyar, a szlovák és a cseh költségvetésbe. A magyar oldalon az Ural/Brent különbségre kivetett 90%-os adó (ennek az alapját hordónként 7,5 dollárral csökkentheti a cég április 1-től), a 4,5%-os árbevétel-arányos kiskereskedelmi adó, illetve a megemelt bányajáradék (kb. 40-42%) sújtja leginkább. A cég egyszeri adót fizet a cseh és a szlovák teljesítmény után, ezek valószínűleg csak a 2022 utáni nyereség után fizetendők. Ezen adók kivezetése bizonytalan, valószínű, hogy a magyar költségvetési helyzet miatt még évekig velünk maradhatnak.

A kedvezőtlen fejlemények mellett érdemes megemlíteni pár fontos pozitív változást:

-    A kiskereskedelem teljesítménye javul a magyar üzemanyag ársapka kivezetése után. A magyar kormány tavaly december 6-án eltörölte a 13 hónapig érvényben lévő benzin ársapka intézkedést, emiatt a finomítás és a kiskereskedelem teljesítménye is javulhat a jövőben.

-    A lengyel és szlovén kutak teljesítménye segítheti az eredményt. A MOL idén lezárja a lengyel és a szlovén tranzakciót, ami 600, illetve 130 üzemanyagtöltő állomás üzemeltetését jelenti. Ezek nagyon nyereséges egységek, segítik a MOL profitjának bővülését.

-    A cég rekord osztalékot fizet, a normál osztalék fennmaradhat jövőre is. A cég igazgatósága idén 350 forint egy részvényre jutó osztalékot szavazott meg (150 forint normál és 200 forint rendkívüli osztalék), amit július közepén fizet ki. Mi arra számítunk, hogy jövőre is legalább 150 forint lehet majd a kifizetés.

Árazás: a MOL megfelel a vetélytársaknak

A MOL árazása megfelel a regionális átlagnak, attól nem térnek el a mutatók. A részvény nem olcsó a vetélytársakhoz képest.

A MOL és az EMEA olaj- és gázipari részvények árazása

Forrás: Bloomberg

Összegzés

A MOL idei nyeresége várhatóan elmarad a tavalyitól. Mi 2,5-3,5 milliárd dollár CCS tisztított EBITDA elérését látjuk reálisnak. A 2.950 forintos célárat továbbra is fenntartjuk a részvényekre. A MOL-t elsősorban nem a növekedés miatt, hanem a hosszú távú osztalék kifizetése miatt érdemes vásárolni. A cég nem adott eredmény előrejelzést az idei évre. (forrás: ERSTE)

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás júniusban

Az amerikai gazdasági aktivitás 26 hónapja a leggyorsabb ütemben nőtt júniusban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) pénteken közzétett előzetes értékei alapján.
2024. 06. 24. 12:00
Megosztás:

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba

Új Volánbusz-gyorsjáratok indulnak az M1-esen Páty térségéből a fővárosba - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 06. 24. 11:30
Megosztás:

Varga Mihály a lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt

A magyar EU-elnökség célja, hogy az Európát érintő legfontosabb kérdésekben előrelépést érjen el - jelentette ki Varga Mihály, miután Andrzej Domanski lengyel pénzügyminiszterrel tárgyalt Luxemburgban a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.
2024. 06. 24. 11:00
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 06. 24. 10:30
Megosztás:

Gyengülés az ázsiai tőzsdék többségén

Jórészt gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn. A tajvani tőzsde 1,77 százalék, az ausztrál börze pedig 0,78 százalék mínuszban fejezte be a napot.
2024. 06. 24. 10:00
Megosztás:

Nem várhatók nagy elmozdulások nyitáskor

Nem várhatók nagy elmozdulások a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) hétfői nyitásakor, ám hosszabb távon az OTP és a Mol árfolyama is jelentős mértékben változhat - írta az MTI-nek küldött hétfői előrejelzésében az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.
2024. 06. 24. 09:30
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 24. 09:00
Megosztás:

Elemzők értékelik a mém-coinokat: PEPE, Raboo és BOME

PEPE, Raboo és BOME pozitív fejleményeket tapasztalnak, amelyek nem maradtak észrevétlenek. E fejleményekre reagálva, néhány vezető kriptoelemző úgy döntött, hogy áttekintést készít annak érdekében, hogy meghatározzák a meme érmék jövőbeli kilátásait a jelenlegi fejlemények tükrében.
2024. 06. 24. 07:45
Megosztás:

Csökkent a Conference Board amerikai gazdasági teljesítményindexe májusban

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 06. 24. 07:00
Megosztás:

Csökkentek az amerikai használtlakás-eladások májusban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.
2024. 06. 24. 06:00
Megosztás:

Az uniós versenyképesség javítása lesz a legfőbb célunk

Mivel az elmúlt években Európa lemaradt a globális versenyben az Egyesült Államokhoz és Kínához képest, az Európai Unió Tanácsának féléves, július elsején kezdődő magyar elnöksége egyik legfontosabb prioritása az uniós versenyképesség javítása lesz - jelentette ki a magyar pénzügyminiszter pénteken Luxembourgban.
2024. 06. 24. 05:00
Megosztás:

Ez a 3 altcoin megváltoztathatja a kriptoipart – a DTX Exchange vezet SHIB, LINK és WLD előtt

A piaci korrekció közepette a legtöbb altcoin veszteségeket szenved el, köztük a Shiba Inu (SHIB), a Chainlink (LINK) és a Worldcoin (WLD) is. Ezen a héten a Shiba Inu (SHIB) 15%-ot esett, a Chainlink (LINK) 6,54%-ot, és a Worldcoin (WLD) 12,54%-ot. Mindhárom érme erős medvepiaci nyomás alatt áll.
2024. 06. 24. 04:00
Megosztás:

Dogecoin árfolyam előrejelzés: Elérheti Elon Musk kedvenc érméje az 1 dollárt? A szakértők inkább az Algotechre fogadnak

A Dogecoin (DOGE), az a népszerű kriptovaluta, amelyet gyakran emleget a technológiai mogul, Elon Musk, ezzel megragadva a befektetők és rajongók képzeletét is. Az útja a mém érmétől a kriptopiacon komoly versenyzővé válásig felveti az izgalmas kérdést: elérheti-e a Dogecoin (DOGE) ára az áhított 1 dolláros szintet?
2024. 06. 24. 03:00
Megosztás:

Durva adósságot cipel Nagy-Britannia - mi lesz a vége?!

A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
2024. 06. 24. 02:30
Megosztás:

Gyógyszerek, amit tilos bevenni reggel, mert nagy bajt okozhat!

A gyógyszerek szedésekor nemcsak az adagolásra, hanem az időzítésre is különösen oda kell figyelni. Bizonyos gyógyszerek bevétele reggel, éhgyomorra kifejezetten káros hatásokkal járhat, súlyosbíthatja a mellékhatásokat vagy ronthatja a gyógyszer hatékonyságát. Íme, néhány gyógyszer, amit jobb, ha nem reggel veszel be.
2024. 06. 24. 02:00
Megosztás:

Válaszd ki a születésnapodat és megtudod, mikor leszel gazdag! Pénzhoroszkóp

Kíváncsi vagy, hogy milyen anyagi lehetőségek és szerencsés fordulatok várnak rád ezen a héten? Fedezd fel részletes horoszkópunkat, amely izgalmas és váratlan eseményeket ígér minden csillagjegy számára! Legyen szó váratlan pénzügyi nyereségről, szerencsés találkozásokról vagy épp kreatív befektetési ötletekről, itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell. Tudd meg, melyik nap érdemes lottót játszanod, és melyik állattal való találkozás hozhat különleges szerencsét! Olvasd el a heti horoszkópodat, és készülj fel a szerencse rád váró csodáira!
2024. 06. 24. 01:00
Megosztás:

Három népszerű kriptojáték, amivel még pénzt is kereshetsz

Játszani mindenki szeret, főleg akkor, ha még fizetnek is érte. A kriptojátékok piacán rendkívül széles a kínálat, de a paly-to-earn (játssz és keress pénzt) modell szinte az első perctől népszerű a blokklánc játékok között.
2024. 06. 24. 00:01
Megosztás:

Még egy hétig lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

Július 1-jéig lehet jelentkezni a családbarát munkahelyek kialakítására kiírt pályázatra - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
2024. 06. 23. 23:00
Megosztás:

Államháztartási, idegenforgalmi, ipari és foglalkoztatási adatok jelennek meg jövő héten

Jövő hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM) részletes tájékoztatót tesz közzé az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken a foglalkoztatás és munkanélküliség, az ipari termelői árak, valamint a turisztikai szálláshelyek fogalmának májusi adatait közli.
2024. 06. 23. 22:00
Megosztás: