Hitelmoratóriumban vagy? Csörögni fog a telefonod...

A következő napokban a hazai bankok jó része igyekszik majd felhívni jelenlegi, moratóriumban lévő ügyfeleinek figyelmét arra, hogy milyen többletteherrel jár majd a védernyő alatt maradás. A bankok egyetértenek a kormány és a jegybank véleményével, hogy a rászorulók számára fontos a folytatás, ám a megfelelő anyagi helyzetben lévők számára ma már kifizetődőbb a törlesztés folytatása.

Hitelmoratóriumban vagy? Csörögni fog a telefonod...

Napokon belül megismerhetjük a legutóbbi Nemzeti Konzultáció eredményét, így azt is, hogy miként vélekedtek a válaszadók arról, fontos-e meghosszabbítani a hiteltörlesztési moratóriumot az arra rászorultak számára. A kérdésben ugyanakkor rég látott egység mutatkozik: a kormány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség is egyetért abban, hogy azok számára, akiknél a koronavírus válság gazdasági hatásai továbbra is fizetési nehézséget okoznak, megmaradjon a védőernyő. A még moratóriumban lévő nagyjából 1,2 millió kölcsönből a becslések szerint nagyjából 150-250 ezer szerződés lehet az, ahol valódi segítséget jelenthet a további prolongálás, bár a money.hukérdésére az OTP Banknál arra figyelmeztettek, hogy egyelőre nehezen becsülhető meg, hogy mekkora ügyfélkörnek fog gondot okozni a törlesztések újraindítása. A moratórium meghosszabbításának részleteiről a Nemzeti Konzultáció eredményeinek megismerése után kell gyorsan megállapodni, hiszen a moratórium jelenlegi formájában szeptember 30-ig van érvényben.

A fizetőképesek ráfizethetnek a maradással

A többi, megfelelő jövedelemmel, törlesztési forrással bíró ügyfél számára ugyanakkor – miként arra az MNB is figyelmeztetett - a moratóriumban való további maradással elérhető előnyt hosszabb távon meghaladhatja annak kockázata, hogy fölöslegesen nő meg a hitelük futamideje és a teljes visszafizetendő összeg. A jegybank adatai alapján a money.hu korábban figyelmeztetett: egy jelzáloghitel esetében 20, egy, az átlagnál némileg magasabb kamatozással bíró személyi hitelnél ugyanakkor akár 60 százalékkal is megugorhat a teljes törlesztési teher, ha az adós jövő év június végéig a moratóriumban marad. Az MNB ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy az adósok többsége mielőbb újból megkezdje hitele törlesztését, és az esetleges hosszabbítással csak azok éljenek, akik valóban rászorulnak.

Levelet írnak a bankok

A fenti információkkal ugyanakkor jelenleg csak az ügyfelek kisebb része van tisztában. A fentiek miatt a bankok jó része tájékoztató kampányt tervez ügyfelei számára. Ahogy azt a Takarékbankbanelmondták, tervezik a moratóriummal élő ügyfelek újbóli megkeresését és tájékoztatását a moratórium hatásának bemutatásával, annak érdekében, hogy akinek módjában áll, fontolja meg a törlesztés folytatását.

A Budapest Bank a korábbi hónapokban is proaktívan kereste meg ügyfeleinek egy részét annak érdekében, hogy felhívja figyelmüket, hogy éljenek a moratóriumból való kilépés lehetőségével.  Ezt a bank a következő időszakban is folytatni akarja. Ugyancsak tervezi a moratóriumos ügyfelek megkeresését az MKB Bank, hogy felhívja a figyelmüket, amint anyagi helyzetük lehetővé teszi, kezdjék meg a hiteltörlesztést. A Raiffeisen Banknál és az UniCreditnél rendszeresen megy értesítő a moratóriumi státuszról és a moratóriumban érintett összegről, ahol minden esetben felhívják a figyelmet a kilépésre való lehetőségre is. Az Erste Banknál a money.hu kérdésére elmondták, tapasztalataik szerint a megkereséseket, a tájékoztatást jól fogadják az ügyfelek. Ennek köszönhetően az Ersténél a banki átlagnál sokkal magasabb azok száma, akik visszatértek a törlesztéshez - a lakossági ügyfeleknél a jelzáloghitelek 24, a személyi kölcsönök 35 százaléka van továbbra is a védernyő alatt - az idén 10-15 százalékkal csökkent a moratóriumban részt vevők aránya. A Cofidisnél már a call centeres hívásfogadáskor felhívják az ügyfelek figyelmét arra, hogy a közeleg a moratórium vége, érdemes átgondolni a folytatást. A K&H Banknál kivárnak a tájékoztatással addig, amíg döntés nem születik a moratórium folytatásáról – vélhetően az addig lépő bankok a részletek ismeretében újabb körben keresik majd meg az érintetteket.

Kedvezőbbre is cserélhető a régi hitel

Banki körökben azt sem tartják kizártnak, hogy az ügyfelek egy részének az jelenthet megoldást, ha hitelének részleteit újratárgyalják. Az MNB iránymutatása alapján arra már most lehetőség van, hogy a fizetőképes ügyfél egyösszegben díj- és költségmentesen visszatörlessze a moratórium ideje alatt felhalmozott tartozást, vagy kérheti azt, hogy az eredeti törlesztőrészletnél magasabb szint vállalása mellett a hitel futamideje ne hosszabbodjon meg túlzottan. A vállalati ügyfelek esetében ugyanakkor van már rá példa, hogy a moratóriumból való kilépést új, a korábbiaknál kedvezőbb kondíciókkal bíró új hitelszerződés megkötésével kötik egybe. Ez a megoldás, mind a banknak, mind az ügyfélnek kedvezőbb megoldást jelent, mintha további hónapokig tartana a moratórium miatti bizonytalanság. Egyes vélemények szerint ilyen megoldás akár a lakossági oldalon is alkalmazható lenne, kérdés, hogy a bankok keresnek-e meg majd ilyen ajánlatokkal ügyfeleket.

Később is lehet segítséget kérni

Fontos látni, hogy bármilyen módon is folytatódik a moratórium, az arra rászorulók – köztük a törlesztésbe visszatérők is - a későbbiekben is tudnak megoldást keresni bankjuknál. Mint arra az OTP Banknálfelhívták a figyelmet, már most felkészültek arra, hogy a moratóriumot követően is további fizetéskönnyítési lehetőségeket kínáljanak a továbbra is fizetési nehézséggel küzdő ügyfélkör számára. A törlesztési védelem lehetősége tehát a moratóriumból való kilépéssel sem veszik el, csak egyedi alapon lehet majd megállapodni a bankokkal. Ehhez az kell, hogy az adós a fizetési problémák jelentkezésekor megkeresse a bankját.

Esett a feldolgozóipar teljesítménye az Egyesült Államok közép-atlanti térségében

Jelentősen veszített lendületéből a feldolgozóipar az Egyesült Államok közép-atlanti térségében októberben.
2021. 10. 24. 23:00
Megosztás:

Tanítási és munkaszüneti hetet rendeltek el Oroszországban

Egységes országos tanítási szünet bevezetését javasolta az iskolák számára az október 30. és november 7. közötti időszakra a koronavírus-járványhelyzet romlása miatt csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium, miközben mind az új fertőzöttek, mind a halottak száma új napi rekordot döntött meg.
2021. 10. 24. 22:00
Megosztás:

Eddig jóval több aszteroidával ütközött a Föld, mint azt gondoltuk

Jóval több aszteroidával ütközött 3,5-2,5 milliárd évvel ezelőtt a korai Föld, abban az időszakban a becsapódások száma tízszer több lehetett az eddig feltételezettnél - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely szerint ez a magas ütközési szám lassította az oxigén felhalmozódását a légkörben.
2021. 10. 24. 21:00
Megosztás:

Ismét melegszik az idő

Hajnalonként még mínuszokra is számítani kell a jövő héten, de erősödik a nappali felmelegedés: jövő vasárnap néhol akár 20 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2021. 10. 24. 20:00
Megosztás:

Ennek hatására javult az oltási kedv Brüsszelben

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára kedvezményeket biztosító, október 15-től érvényes rendelkezés hatására nőtt a koronavírus elleni oltásra jelentkezők száma Brüsszelben. Az új fertőzöttek napi száma egy hét alatt 65 százalékkal emelkedett Belgiumban - közölte a helyi média vasárnap.
2021. 10. 24. 19:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2021. 10. 24. 18:00
Megosztás:

Gombafertőzéseket vizsgáló kutatási program zárult le Szegeden

Különböző gombafertőzések hátterét vizsgáló és új kezelési stratégiák alapjait megteremtő kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2021. 10. 24. 17:00
Megosztás:

Ukrajnában újabb régiók kerülnek vörös besorolásba

Ukrajnában egyre súlyosbodik a járványhelyzet, a kormány válságstábja a hétvégén tartott értekezletén újabb két megyét sorolt át a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriába.
2021. 10. 24. 16:00
Megosztás:

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora

Csökken a koronavírus-betegek átlagéletkora, a jelenség mögött az állhat, hogy a fiatalabbak közül kevesebben vették fel az oltást - mondta Rusvai Miklós virológus az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
2021. 10. 24. 15:00
Megosztás:

Ünnepi koncerteket tartanak Budapesten a lengyel függetlenség napja alkalmából

Két koncerttel emlékezik a lengyel függetlenség visszaszerzésére a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet: J. M. K. Poniatowski F-dúr miséje november 7-én a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, a Wroclaw Baroque Ensemble koncertje november 11-én a Zeneakadémián hallható.
2021. 10. 24. 14:00
Megosztás:

Enyhített a korlátozásokon Koszovó

A kedvező járványmutatók fényében a koszovói kormány vasárnaptól enyhített a korlátozásokon, rövidült a kijárási tilalom, hosszabb ideig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, és többen vehetnek részt a rendezvényeken - közölte a Koha Ditore című pristinai napilap az internetes oldalán.
2021. 10. 24. 13:00
Megosztás:

Továbbra is komolyak a nézeteltérések az EU és Anglia között

Az elmúlt héten tartott konstruktív tárgyalások után is komoly nézeteltérések vannak Nagy-Britannia és az Európai Unió között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll, ezen belül mindenekelőtt az EU Bíróságának szerepe ügyében - közölte vasárnap a Downing Street. A londoni miniszterelnöki hivatal utalást tett arra, hogy a megállapodás elmaradása esetén a brit kormány egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.
2021. 10. 24. 12:00
Megosztás:

Számos vasútvonalon indul több vonat a nyári menetrendi egyeztetés nyomán

"Idén júliusban először biztosítottunk lehetőséget a hazai vasúttársaságok menetrendi terveinek online véleményezésére. Bár az egyeztetés még csak tesztüzemben zajlott le, a nagy számban beérkezett érdemi észrevételek arra köteleznek bennünket, hogy több fejlesztést már a decemberi menetrendváltástól megvalósítsunk" - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap.
2021. 10. 24. 11:00
Megosztás:

Ezt produkálta a BUX a héten

Csökkenő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 55 254,39 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken, 490,05 ponttal, 0,89 százalékkal magasabban, mint egy hete.
2021. 10. 24. 10:00
Megosztás:

A teljesen beoltottaknak gyorsteszt is elég az angliai beutazás után

Vasárnaptól gyorsteszt elvégzése is elegendő az angliai beutazás után azoknak, akik a koronavírus elleni oltás teljes dózisát megkapták nemzetközileg elismert vakcinákból.
2021. 10. 24. 09:00
Megosztás:

Ennyi kötelező biztosítást cserélnek le az év végi kampányban

A november elején kezdődő év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány még idén is csaknem egymillió gépjárművet, köztük mintegy 550 ezer személygépkocsit érint majd, az év végi váltási időszakban 100 ezer szerződésváltásra számítanak a szakértők - közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) az MTI-vel.
2021. 10. 24. 08:15
Megosztás:

Az IMDb-szerint a baloldal 85%-os nyerésre áll

Komoly harc alakult ki az elmúlt napokban az ElkXrtuk c. új magyar (művész?)film körül, de sajnos nem a filmkritikusok és nem is a filmművész szakma csapott össze és értékelte a filmet szakértői szemmel, hanem ismét csak a "bal-jobb, bal-jobb" poltikai vita lángolt fel itt is. De hát ezen már nincs is mit csodálkozni.
2021. 10. 24. 06:50
Megosztás:

Hétfőtől sűrűbben, éjjel tovább jár a 100E reptéri gyorsjárat

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-t.
2021. 10. 24. 06:00
Megosztás:

Megkezdődött a magánszemélyek tagdíj-megállapítási és -befizetési időszaka az agrárgazdasági kamaránál

Október 15-től november 15-ig tart az őstermelők és egyéni vállalkozók tagdíj-megállapítási időszaka a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a tagdíj befizetésének határideje november 30-a.
2021. 10. 24. 05:00
Megosztás:

Itt a fagy - Mennyibe kerül most a lakossági gáz Magyarországon?

A tél közeledtével egyre több háztartás volt kénytelen elindítani a fűtést otthonában. Magyarországon a lakosság mintegy 60%-a földgázzal oldja meg lakása fűtését, így nagyon nem mindegy, hogy mennyibe kerül a gáz 1 köbmétere jelenleg? Magyarország területén a mintegy 3200 településéből kb. 2600 kapcsolódik a földgáz hálózathoz, így elmondható, hogy az ország kellően lefedett gázvezeték rendszerrel.
2021. 10. 24. 04:01
Megosztás: