Nagyot esett a Babaváró kamata – siessen, aki kedvezményt akar

Januártól már 11 millió forintot igényelhetünk Babaváróként, ám mivel a kamatelszámolás változott, szűkült a terméket akciós feltételekkel kínáló bankok köre. Aki 150-180 ezer forint ingyenpénzt akar a számlájára, annak érdemes sietnie és kihasználni a még meglévő lehetőségeket – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Nagyot esett a Babaváró kamata – siessen, aki kedvezményt akar

Január elsejétől 10-ről 11 millió forintra emelkedett a Babaváró igényelhető maximális összege, ám a feltételek több ponton változtak – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője

Idén még nem igazi akadály az életkor szigorítás

Az idei évben még viszonylag puha szabály az, hogy a támogatássá alakítható hitelt csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora nem haladja meg a 30 évet, hiszen az idén még azok a párok is igényelhetik a Babavárót, ahol az édesanya kora 30 és 40 év között van és igazolni tudják, hogy az első gyermek már úton van. A jövő évtől ugyanakkor már támogatásvesztő szabály lesz a 30 éves életkor.

Nagyot esett a kamat

A másik változtatás a Babaváró kamatát érinti. Abban nincs új, hogy a Babaváró kamata a mindenkori 5 éves államkötvény aukciókon az utolsó 3 hónapban kialakult átlagkamathoz kötött, ám januártól a kamat ennek az összegnek csak 110 százaléka a korábbi 130 százaléka lehet, amihez további 1 százalékpontos kamat számítható fel. Mindez a decemberi 7,19 százalékos ÁKK átlaghozammal számolva azt jelenti, hogy a Babaváró kamata az új feltételek szerint 8,909 százalék lett, szemben a régi feltételek mellett elérhető 10,347 százalékkal.

Miután a Babaváró feltételei szerint már az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik a hitel, ezért a kamatcsökkentés a családokat kevésbé érinti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a vállalt gyermekek közül az első 90 százalékos biztonsággal megszületik. Az új szabályok így elsősorban az állami kamattámogatást érintik, hiszen így számottevően csökken az új Babavárók utáni kiadás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A kiadások csökkentését biztosítja az is, hogy az új szabályok szerint a hitelszerződés kamatát a folyósítást követő első és második évben is az aktuális – várhatóan a mostaninál alacsonyabb - piaci állampapír szintekhez igazítják majd – korábban csak 5 évente volt kamatforduló.

Kevesebb lesz az akció

A kamatcsökkentés ugyanakkor indirekt módon mégis érinti a Babavárót felvevő ügyfeleket is – figyelmeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Azzal ugyanis, hogy szűkült a kamatmarzs, a bankoknak kevesebb késztetésük (és pénzük) lesz arra, hogy akciókkal tegyék kedvezőbbé a Babaváró igénylést ügyfeleik számára. Egyes bankok akciói már az elmúlt év őszén véget értek, más bankok a december 31-ig érvényes jóváírási akcióikat nem újították meg (eddig), a többieknél pedig általában tavaszig vannak meghirdetve az akciós feltételek. Épp ezért Gergely Péter szerint azoknak a fiatal családoknak, ahol tervben van a gyermekvállalás, érdemes már az év elején megigényelni a Babavárót, hogy zsebre tegyék a kedvezményeket. 

A piaci kamat is nagyot zuhan tavasszal

Ez már csak azért is javallott, hiszen a feltételek szerint a Babaváró a folyósítását követő 90. naptól 100 százalékban beszámítható önerőként a szintén januártól változó, 3 százalékos kamatozású CSOK Plusz hitel igénylésbe, de akár piaci lakáshitel igényléskor is. Márpedig – mutatott rá a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – a januártól 8,5-ről 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon és a piaci kamatszintek csökkenésének köszönhetően idén tavaszra szinte biztosan 6 százalékos, vagy az alatti kamaton lehet majd a Babavárót (és esetleg a CSOK hitelt) piac lakáshitellel kiegészíteni. 

Akciók sora

Aki tehát a következő napokban igényel Babavárót az alábbi kedvezményeket zsebelheti be a BiztosDöntés.hu adatai szerint. 
- Az MBH Bank visszavonásig, de legkésőbb 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott Babaváró igénylése esetén 150 000 forint jóváírást ad. A feltételek szerint ez a lehetőség eddig 9 millió forintos minimum igénylési összeg esetén volt elérhető, ezt az összeget mától 10 millióra emelték. 
- A K&H Bank is emelt: a korábbi 10 millió forint helyett immár a megemelt, 11 milliós összeg igénylése szükséges az egyösszegű jóváíráshoz, aminek összege ugyanakkor 160 000 forint a banknál. A jóváírás feltétele még, hogy az ügyfél engedélyezze, hogy a bank akcióiról tájékoztathassa. 
- Az Erste Bank honlapján továbbra is ott szerepel a 150 000 forintos jóváírási akció, amit ráadásul nem kötnek igénylési összeg feltételhez. Emellett az, aki a Babaváró hitellel együtt Erste Max Hitelkártyát igényel Babaváró csomaggal, az az első évben 10 százalékos visszatérítést kap, ha a kártyával 5 vezető hazai bababoltban vásárol. 
- Azt, hogy a Babaváróhoz kapcsolódó állami kamattámogatás elszámolása változott, talán a Gránit Bank kondícióiban érhető utol. A bank januártól a korábbi, 200 000 forintos összeg helyett már csak 180 000 forintos jóváírást ajánl a február 29-ig hitelt igénylő ügyfelek számára – bár ez továbbra is a legmagasabb jóváírás a bankok között.

Több banknál vannak bankszámlanyitási akciók is, amivel még további tízezreket kaphatnak a szülők, ha bankot váltanak.

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson

Megkezdődik az új liftek építése a tatabányai vasútállomáson - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 02. 24. 15:00
Megosztás:

Leválás: új módszer a vállalatok átalakulására

2024. január 1-jétől új jogintézménnyel, a leválással bővül a Polgári Törvénykönyvnek a jogi személyek szétválására vonatkozó szabályrendszere. Mint minden egyéb átalakulás, egyesülés és szétválás, a leválás is adókövetkezményekkel járhat.
2024. 02. 24. 14:00
Megosztás:

Közzétette 2023-as, negyedik negyedéves konszolidált üzleti eredményeit az ORLEN Csoport

A 2023. december 31-én zárult negyedévben az ORLEN Csoport 11,2 milliárd zloty LIFO-alapú EBITDA-t és 7,3 milliárd zloty nettó nyereséget ért el. A teljes 2023-as évre vonatkozó LIFO-alapú EBITDA1 elérte a 44,8 milliárd zlotyt, a nettó nyereség pedig 27,6 milliárd zloty volt. Az ORLEN Csoport negyedik negyedéves eredményeire pozitív hatással volt a gázszegmens teljesítménye, amely 11 milliárd zlotyval járult hozzá az EBITDA-hoz, elsősorban az alacsonyabb beszerzési költségeknek és a magasabb értékesítési volumennek köszönhetően. Az ORLEN emellett több mint 20 százalékkal növelte kiskereskedelmi értékesítési volumenét az előző évhez képest, részben a magyarországi és szlovákiai hálózatbővítések eredményeként.
2024. 02. 24. 13:00
Megosztás:

Elégedetlenség: A versenyszféra munkavállalóinak közel kétharmada munkahelyet váltana

A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 50 százaléka elégedetlen a jelenlegi fizetésének mértékével, 63 százalékuk tervezi, hogy ha lehetősége nyílik rá, 2024-ben munkahelyet vált – derült ki a Trenkwalder február első felében elvégzett munkaerőpiaci kutatásából.
2024. 02. 24. 12:00
Megosztás:

A BAYC társalapítója Greg Solana lett az új vezérigazgató, és az NFC-hez kapcsolódó projektek lendületet kapnak - a MultiversX, az ApeCoin és a Meme Moguls felívelő pályán

A Bored Ape Yacht Club NFT-k alkotója, Greg Solana lett az új vezérigazgató a Yuga Labs-nál. Ő váltja Daniel Alegre-t, aki 2023 áprilisában vette át a vezérigazgatói szerepet. Ennek eredményeként az ApeCoin (APE) hirtelen lendületet kapott, a két hetes grafikonon 23%-kal emelkedett az árfolyama. Emellett a MultiversX (EGLD) is optimista hangulatban van, de a legnagyobb figyelem a Meme Moguls (MGLS) meme érmék felé fordul. Hamarosan indul, és a gyors előértékesítés miatt az egyik legforróbb projekté válhat 2024-ben. Most áttekintjük, hogy mi áll a háttérben. Megvizsgáljuk, hogy melyik a legjobb kriptovaluta jelenleg befektetési célból.
2024. 02. 24. 11:20
Megosztás:

Accor: rekorderedmények 2023-ban globálisan és Magyarországon

Az Accor, a világ vezető szállodaipari csoportja bejelentette 2023-as évre vonatkozó pénzügyi eredményeit. Az EBITDA meghaladta az 1 milliárd eurót, és az eredmény felülmúlja a 2023-ra vonatkozó előrejelzést. A vállalat folytatta vonzó részvényesi hozampolitikáját, és bízik a 2024-es növekedési kilátásokban.
2024. 02. 24. 11:00
Megosztás:

Csak 2023-ban, 55 millió dollárt szerzett vissza a Binance a csalóktól

A digitális pénzügyi eszközök egyre szélesebb körben vállnak elfogadottá, a velük való kereskedelem volumene, a tranzakciók száma ezzel együtt fokozatosan nő. A kriptotér éppen ezért került a csalók és hekkerek célkeresztjébe, habár a törvénytelen tranzakciók száma a kriptotérben elenyésző és fokozatosan csökken. A Binance ügyfélszolgálata és biztonsági csapata a hatóságokkal és a kriptoközösséggel együttműködve sok százmillió dollár értékben mentett meg, vagy szerzett vissza digitális pénzeszközöket hekkerektől, csalóktól, és juttatta őket vissza tulajdonosaiknak az elmúlt két évben.
2024. 02. 24. 10:00
Megosztás:

Deepfake technikák terjedése: harc az újgenerációs kibercsalások ellen

A mesterséges intelligencia eszközeinek elterjedésével ma már minden eddiginél könnyebb megszemélyesíteni valakit és megtéveszteni másokat, pénzt, adatot kicsalni a célpontoktól. A korábban kifejlesztett módszerek hatékonyságát megsokszorozza az AI, melyet a vezető intézmények irányelvek és technológiák kombinációjával próbálnak kezelni – áll a Deloitte legfrissebb Tech Trends 2024 elemzésében.
2024. 02. 24. 09:00
Megosztás:

4,6%-os munkanélküliségi ráta és 10,3%-os reálbérnövekedés a hazai munkaerőpiacon

A november-januári időszakban továbbra is csúcsközelben állt a foglalkoztatottság, a hazai elsődleges munkaerőpiacon 17 ezer új munkahely jött létre az előző év azonos időszakához képest, a közfoglalkoztatottak száma 8 ezer fővel csökkent, a külföldre ingázók száma pedig nem változott érdemben, így a legutolsó háromhavi átlag alapján a gazdaság teljes foglalkoztatotti létszáma 4.718 ezer fő volt.
2024. 02. 24. 08:00
Megosztás:

A The Graph (GRT) bejelenti a Műszaki Tanácsadó Testületet, a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX) folytatják a növekedést

A The Graph (GRT) épp most jelentette be Műszaki Tanácsadó Testületét, ami jelentős mérföldkő a projekt számára. Közben két másik kriptopénz vonzza magára a figyelmet - a KangaMoon (KANG) és a SingularityNET (AGIX). Miközben lehet, hogy már ismered az AGIX-et, a KANG egy 2. fázisnál járó előértékesítési sztár, ami lehet, hogy a következő 100x-es meme coin lesz 2024-ben. Tudd meg, miért.
2024. 02. 24. 07:00
Megosztás:

Új kölcsönzési üzletágvezető a Prohumannál – a cél a hazai munkaerőtartalék aktivizálása

Februártól munkaerőkölcsönzési üzletágvezetőként folytatja munkáját a Prohuman csapatában Izsó Balázs. Az új vezető érkezésével a piacvezető magyar HR szolgáltató célja továbbra is az, hogy ahol csak lehet, a magyar munkaerőtartalék aktivizálásával kínáljon megoldást a hazai vállalatok munkaerőigényének és HR-kihívásainak megoldására.
2024. 02. 24. 06:00
Megosztás:

Régóta nem látott tüneteket produkált a lakásépítés

A lakásépítések tavalyi megtorpanása közel negyedszázados rekordokat is megdöntött, ez derült ki a KSH legfrissebb adataiból. A visszaesés egyúttal szerkezeti átrendeződést is hozott: kevesebben fogtak saját otthon megteremtésébe, az új lakások közel kétharmadát már eleve eladásra szánták.
2024. 02. 24. 05:00
Megosztás:

Tovább emelte a dohányfelvásárlási alapárat a Continental Dohányipari Csoport

A Continental Dohányipari Csoport dohánytermesztésért felelős tagja, a DOFER Dohányfermentáló Zrt. tovább emelte a dohány szerződésben rögzített felvásárlási alapárát, erősítve hazai versenyképességét és elkötelezettségét a magyar dohánytermelők és a dohánykultúra támogatása iránt. Az áremelés keretében a társaság a jelentősen nagyobb területen termesztett Virginia dohány esetében 19%-os, míg a Burley dohány esetében 20%-os emelést eszközölt, amely a tavalyi, 50%-os áremeléssel együtt két év alatt összesen 69-70%-os árnövekedést jelent.
2024. 02. 24. 04:00
Megosztás:

Ismét a magas kamatok mellett érveltek az amerikai jegybankárok

Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja megerősítette, hogy még szükség lesz legalább néhány hónapnyi adatra, ami az infláció csökkenését jelzi, mielőtt kamatcsökkentésbe kezdhet a jegybank.
2024. 02. 24. 03:30
Megosztás:

2025. után bármikor leállhat az észak-atlanti áramlat egy fontos része

A tengeráramlások szerepe óriási a Föld hőáramlásában, az éghajlat alakulásában. Leállásuk dominóként döntené be a Föld további fontos éghajlati rendszereit. Az Észak-atlanti áramlás Grönland előtti része az egyik kulcspontja a nagy rendszernek.
2024. 02. 24. 03:00
Megosztás:

Kidobhatod az összes sárga csekket a kukába! Új dolgot találtak ki helyette

A magyarországi adatok alapján a Magyar Posta által közzétett 2019-es statisztikák szerint a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekket fizetett be postahivatalokban. Hatalmas szám ez! Ön vajon ebből mennyit adott fel? Hány órát állt ezért sorban a postahivatalokban?
2024. 02. 24. 02:20
Megosztás:

A hazánkban működő CT és MR gépek akár fele is lecserélődhet rövid időn belül

A napokban fognak utolsó körben eredményt hirdetni abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt. A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.
2024. 02. 24. 02:00
Megosztás:

5,6 millió forinttal több lakáshitelre volt elég a tavaly decemberi átlagkereset, mint egy évvel korábban

2023 decemberében átlagosan nettó 451 300 forintot keresett egy teljes munkaidőben foglalkoztatott magyar munkavállaló a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. Ekkora jövedelem 20 éves futamidőre 29,1 millió forint lakáshitelre volt elegendő akkor. Ez 5,6 millió forintos növekedés egy év alatt úgy, hogy közben a lakásárak sok helyütt csökkentek.
2024. 02. 24. 01:00
Megosztás:

A Sponge kriptó elérte a 10 millió dollárnyi lekötött érmét, óriási hozamok a láthatáron

Az egyik legtutibb mostani mém érme, a Sponge február elején közölte, hogy elindítja új verzióját a Polygon hálózaton. A friss üdvöske érkezése miatt eddig már több mint 10,26 millió dollárt stakeltek és bridgeltek. A számok alakulását a projekt honlapján, valós időben lehet követni.
2024. 02. 24. 00:01
Megosztás:

Békéscsaba örülhet

Az idei a megbízhatóság költségvetése - fogalmazott Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a megyei jogú város közgyűlésének ülésén csütörtökön.
2024. 02. 23. 23:00
Megosztás: