Napelem pályázat magánszemélyeknek - Feltételek és egyéb tudnivalók

Van különbség az állami támogatással és a pályázattal készült napelemes rendszerek között. Sokan kezelik tévesen a kettőt, hiszen nem ugyanazt jelentik, ráadásul jelentős különbség van a kettő között. Az egyik legfontosabb, hogy a pályázat összegéhez csak akkor jutunk hozzá, ha elnyertük azt. A támogatás pedig biztosan jár, ha megfelelünk a feltételeknek. Ebben a cikkben a pályázatokat vesézzük ki. Eláruljuk, hogy milyen feltételei vannak és mit érdemes tudni róluk!

Napelem pályázat magánszemélyeknek - Feltételek és egyéb tudnivalók

Napelemes pályázatok

Ahogy a bevezetőben írtuk, a napelemes pályázatok esetében csak akkor kapjuk meg a pénzt, ha elnyertük. Nem véletlen, hogy jóval hosszabb a folyamat, mint egy támogatás esetében, ráadásul még az elbírálás feltételei is szigorúbbak, mint az állami pénzek esetében. Lényeges információ továbbá, hogy a pályázatból készült rendszer bruttó elszámolással kerül üzembe helyezésre, míg a támogatások esetében még szaldósra szerződhetünk a szolgálatókkal. Érdemes azonban tisztában lenni a napelem pályázatok feltételeivel.

Az egyik dolog, amivel érdemes tisztában lenni, hogy a pályázat elnyerése nem automatikus, nincs garantálva, hogy hozzájutunk az összeghez. Jóval tovább fog tartani ezzel megvalósítani az álmainkat, így nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a dolgokat.

Aktuális pályázat

A jelenleg érvényben lévő egyik legfőbb pályázat az RRD-6.2.1 “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”. Igényelhető lakőingatlan tetőszerkezetére szerelt saját fogyasztású panelekre, illetve komplett műszaki tartalommal a fenti napelemes rendszer mellett a hőszivattyús rendszerre egyaránt. A pályázatot pedig beadhatja bármilyen nagykorú természetes személy, ha az éves adóbevallásában a háztartás összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladja meg a 4.850.000 Forintot.

A támogatás mértéke azonban többféle lehet. Van, aki 100%-ot megkap, viszont a napelemes rendszer esetében maximum 2.900.000 Forintot, komplett műszaki tartalom esetében pedig bruttó 11.300.000 Forintot.

Mielőtt azonban beadjuk a szükséges papírokat, vegyük figyelembe, hogy a pályázatok minden évben megújulnak és változnak. Egyes elemeik azonban hasonlóak. Érdemes azonban megbizonyosodni a kizáró tényezőkről, illetve időben elkezdeni a folyamatot, hiszen az átfutási idő 3-4 hónap is lehet. Az anyag összeállításakor nem árt alaposnak lenni, hiszen senki se akarja, hogy azért utasítsák el, mert valamelyik papír hiányos.

Hogyan történik a pályázatok elbírálása?

A korábbi időszakban évente nagyjából 35 ezer család kapta meg a lehetőséget napelemes rendszer kiépítésére. A papírok beadása több ütemben zajlik, ráadásul minden országrészen eltérő időpontban. A keret előre megállapított és rögzített, megyére lebontva lehet vele gazdálkodni. A kérelem benyújtásához csatolni kell a kivitelezővel megkötött szerződést. Az ST Solar várja azok jelentkezését, akik megbízható céget keresnek a napelemes rendszer kiépítésére.

További feltételek és tudnivalók

A pályázati összeggel minden esetben el kell számolni. Emellett mindenki csak egyszer vehet részt benne, a kritérium mind igénylőre, mind az ingatlanra vonatkozik. Egy személy csak egyszer pályázhat, de a ház is csak egyszer indulhat a pályázaton.

Kizáró tényező, ha az ingatlan kiskorú nevén van, esetleg az igénylőnek 60 napot meghaladó köztartozása van. Emellett az sem adhatja be a dokumentumokat, akinek nincsen magyar adóazonosító jele.

A pályázatot viszont csak az alábbi ingatlanokra lehet beadni:

- maximum hatlakásos társasházak

- sorházak

- családi házak

Ez azt jelenti, hogy nem igényelhető a támogatás sem panelekre, sem egyéb intézmények esetében. Viszont a fent említett esetekben sem mindegy, hogy a ház milyen műszaki állapotban van. Ha a rendszer kiépítése előzetes felújítás nélkül nem valósítható meg, akkor biztosan nem nyerjük el a pályázatot. Fontos továbbá a nyílászárók korszerűsége, illetve az, hogy a beruházást ne kezdjük meg a pályázat beadása előtt. Ez vonatkozik mind a berendezésekre, mind az anyagokra.

Napelemes rendszert kiépíteni jóval egyszerűbb pályázati összegből, viszont a fent említett dolgokkal nem árt tisztában lenni, mielőtt benyújtjuk a rengeteg papírt.

Gyengüléssel zárták a hetet a főbb nyugat-európai piacok

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2022. 10. 07. 20:00
Megosztás:

Bukarestnek nincs gázellátási vészforgatókönyve

Három héttel a téli fűtési szezon kezdete előtt a román hatóságok még nem dolgoztak ki gázellátási vészforgatókönyvet, Románia pedig Oroszországon kívül semmilyen más országgal nem kötött importszerződést, nem tudni, hogyan boldogul a Gazprom szállítmányai nélkül - hívta fel a figyelmet a Hotnews.ro hírportál az energiaválsággal foglalkozó pénteki összeállításában.
2022. 10. 07. 19:30
Megosztás:

Alacsony forgalom mellett pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 281,34 pontos, 0,72 százalékos emelkedéssel, 39 537,63 ponton zárt pénteken.
2022. 10. 07. 19:00
Megosztás:

Új raktárbázist avatott Üllőn a külügyminiszter

A SAG-Autonet csoport új raktára több mint 27 millió eurós beruházással, állami támogatással épült. A 130 új munkahelyet is teremtő, világszínvonalú, teljesen robotizált, 16 500 m2-es raktárkomplexumot október 7-én adták át Üllőn. A svájci központú, Európa egyik legnagyobb alkatrészellátójaként számontartott, itthon is több száz fős cég 6 különböző szervizhálózatot is működtet.
2022. 10. 07. 18:30
Megosztás:

Csaknem 340 millió forint értékű transzformátoregységet szállított a Ganz egy franciaországi szélerőműhöz

Nagyteljesítményű transzformátoregységet szállított az észak-franciaországi Poste du Mont Varin szélerőműhöz, a Volkswind Gmbh szélerőmű-fejlesztő vállalat részére a Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. A transzformátorok, valamint nagy teljesítményű villamos motorok és generátorok gyártásával, illetve nagyfeszültségű készülékek szervizelésével foglalkozó magyar társaság a közel 340 millió forint értékű megrendeléssel az első projektjét teljesítette Franciaországban az új Ganz érában. Az egyedi tervezésű teljesítménytranszformátor üzembe helyezését és tesztelését a nehézgépgyártó vállalat szervizcsapata valósította meg a helyszínen.
2022. 10. 07. 18:00
Megosztás:

Fél éve csökken a FAO élelmiszerár-index

Már a hatodik hónapja tart a lejtmenet a globális élelmiszerár mutatónál, miután szeptemberben bezuhant a növényi olajok ára, ellensúlyozva a magasabb gabonaárakat – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2022. 10. 07. 17:30
Megosztás:

Segítséget kérnek az európai autógyártók

Ismét csökkenhet a legyártott személygépjárművek száma Európában, mondta az Európai Automobil Szövetség.
2022. 10. 07. 17:00
Megosztás:

A világ élelmiszerárai hatodik hónapja csökkentek szeptemberben

Mérséklődtek globálisan az élelmiszerárak szeptemberben, már a hatodik egymást követő hónapban.
2022. 10. 07. 16:30
Megosztás:

Átadták a Greenergy-csoport paksi naperőművét

Átadták pénteken a Greenergy-csoport tíz megawatt teljesítményű naperőművét, amely tízmillió eurós beruházással épült Paks mellett.
2022. 10. 07. 16:00
Megosztás:

A francia kormány kiáll az olajfinomítók sztrájkoló dolgozóiért

A francia kormány felszólította a nagy olajipari vállalatokat, hogy hallják meg a fizetésemelésért sztrájkoló dolgozóikat és teljesítsék a követeléseket. Az olajfinomítókban hét elején kezdődött munkabeszüntetés következtében a francia benzinkutak mintegy 15 százalékánál voltak pénteken ellátási problémák.
2022. 10. 07. 15:30
Megosztás:

Részesedést szerzett a 4iG az izraeli Spacecom vállalatban

A 4iG Nyrt. (4iG) megszerezte az AMOS műholdrendszereket üzemeltető és fejlesztő, izraeli Space Communications Ltd. (Spacecom) részvénycsomagjának 9,538 százalékát. A több lépésből álló tranzakció első lépéseként az izraeli kommunikációs minisztérium (MOC) előzetes jóváhagyásának megfelelően nyilvános részvénykibocsátáson szerezte meg a pakettet - közölte a 4iG a tőzsde honlapján pénteken.
2022. 10. 07. 15:00
Megosztás:

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.
2022. 10. 07. 14:30
Megosztás:

Gyorsult a német kiskereskedelmi forgalom csökkenése augusztusban éves szinten

Gyorsult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése Németországban augusztusban éves bázison júliushoz képest, miközben havi összevetésben is csökkenést jegyeztek fel a júliusi emelkedést követően.
2022. 10. 07. 14:00
Megosztás:

Új alpolgármestert választottak Szegeden

Binszki József ügyvédet, a DK helyi elnökét várospolitikai alpolgármesterré választotta pénteki ülésén a szegedi közgyűlés, a politikus feladata a kulturális, oktatási és szociális intézmények működésének folyamatos, kiemelt felügyelete lesz.
2022. 10. 07. 13:30
Megosztás:

Helytelen adózói gyakorlat miatt 80 millió forintot kellett befizetnie egy cégnek

Helytelen adózói gyakorlat miatt pótlólag 80 millió forintot fizetett be az állami költségvetésbe egy ingatlan-bérbeadással foglalkozó cég - közölte Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.
2022. 10. 07. 13:00
Megosztás:

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz a szakszervezetek

Nyílt levélben fordult a megélhetési válság miatt Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF). A szervezetek javaslataik figyelembevételével mielőbbi intézkedést követelnek a kormánytól.
2022. 10. 07. 12:30
Megosztás:

Stagfláció felé halad az osztrák gazdaság

Az év első felében tapasztalt erőteljes növekedés után az év második felében lendületet veszített és a visszaesés fázisába esett az osztrák gazdaság, ami a makacsul magas inflációval együtt a stagfláció kialakulását jelzi előre a Wifo gazdaságkutató intézet pénteken publikált 2022-2023-as őszi prognózisa szerint.
2022. 10. 07. 12:00
Megosztás:

A magyar háztartások energiaköltségei még mindig kedvezőek?

Míg szeptemberben több európai fővárosban is jelentősen emelkedtek a háztartásokat terhelő rezsiköltségek, addig a meghatározott éves átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások továbbra is kedvező áron juthattak földgázhoz és villamos energiához - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel pénteken.
2022. 10. 07. 11:30
Megosztás:

3,1 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma augusztusban

Augusztusban a kereskedelmi szálláshelyeken 1,412 millió vendég 3,938 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 7,9, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 10. 07. 11:00
Megosztás:

Adóhatósági ellenőrzések: 260%-os bírság is kiszabható

Az elkövetkező időszakban gyakori adóhatósági ellenőrzésekre számíthatnak az adózók, különösen az általános forgalmi adó (áfa) terén. A Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal jogászai összefoglalták, hogy milyen mértékű szankciókat állapíthat meg az adóhatóság az ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt.
2022. 10. 07. 10:30
Megosztás: