Napelem pályázat magánszemélyeknek - Feltételek és egyéb tudnivalók

Van különbség az állami támogatással és a pályázattal készült napelemes rendszerek között. Sokan kezelik tévesen a kettőt, hiszen nem ugyanazt jelentik, ráadásul jelentős különbség van a kettő között. Az egyik legfontosabb, hogy a pályázat összegéhez csak akkor jutunk hozzá, ha elnyertük azt. A támogatás pedig biztosan jár, ha megfelelünk a feltételeknek. Ebben a cikkben a pályázatokat vesézzük ki. Eláruljuk, hogy milyen feltételei vannak és mit érdemes tudni róluk!

Napelem pályázat magánszemélyeknek - Feltételek és egyéb tudnivalók

Napelemes pályázatok

Ahogy a bevezetőben írtuk, a napelemes pályázatok esetében csak akkor kapjuk meg a pénzt, ha elnyertük. Nem véletlen, hogy jóval hosszabb a folyamat, mint egy támogatás esetében, ráadásul még az elbírálás feltételei is szigorúbbak, mint az állami pénzek esetében. Lényeges információ továbbá, hogy a pályázatból készült rendszer bruttó elszámolással kerül üzembe helyezésre, míg a támogatások esetében még szaldósra szerződhetünk a szolgálatókkal. Érdemes azonban tisztában lenni a napelem pályázatok feltételeivel.

Az egyik dolog, amivel érdemes tisztában lenni, hogy a pályázat elnyerése nem automatikus, nincs garantálva, hogy hozzájutunk az összeghez. Jóval tovább fog tartani ezzel megvalósítani az álmainkat, így nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani a dolgokat.

Aktuális pályázat

A jelenleg érvényben lévő egyik legfőbb pályázat az RRD-6.2.1 “Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”. Igényelhető lakőingatlan tetőszerkezetére szerelt saját fogyasztású panelekre, illetve komplett műszaki tartalommal a fenti napelemes rendszer mellett a hőszivattyús rendszerre egyaránt. A pályázatot pedig beadhatja bármilyen nagykorú természetes személy, ha az éves adóbevallásában a háztartás összevont jövedelmének egy főre jutó összege nem haladja meg a 4.850.000 Forintot.

A támogatás mértéke azonban többféle lehet. Van, aki 100%-ot megkap, viszont a napelemes rendszer esetében maximum 2.900.000 Forintot, komplett műszaki tartalom esetében pedig bruttó 11.300.000 Forintot.

Mielőtt azonban beadjuk a szükséges papírokat, vegyük figyelembe, hogy a pályázatok minden évben megújulnak és változnak. Egyes elemeik azonban hasonlóak. Érdemes azonban megbizonyosodni a kizáró tényezőkről, illetve időben elkezdeni a folyamatot, hiszen az átfutási idő 3-4 hónap is lehet. Az anyag összeállításakor nem árt alaposnak lenni, hiszen senki se akarja, hogy azért utasítsák el, mert valamelyik papír hiányos.

Hogyan történik a pályázatok elbírálása?

A korábbi időszakban évente nagyjából 35 ezer család kapta meg a lehetőséget napelemes rendszer kiépítésére. A papírok beadása több ütemben zajlik, ráadásul minden országrészen eltérő időpontban. A keret előre megállapított és rögzített, megyére lebontva lehet vele gazdálkodni. A kérelem benyújtásához csatolni kell a kivitelezővel megkötött szerződést. Az ST Solar várja azok jelentkezését, akik megbízható céget keresnek a napelemes rendszer kiépítésére.

További feltételek és tudnivalók

A pályázati összeggel minden esetben el kell számolni. Emellett mindenki csak egyszer vehet részt benne, a kritérium mind igénylőre, mind az ingatlanra vonatkozik. Egy személy csak egyszer pályázhat, de a ház is csak egyszer indulhat a pályázaton.

Kizáró tényező, ha az ingatlan kiskorú nevén van, esetleg az igénylőnek 60 napot meghaladó köztartozása van. Emellett az sem adhatja be a dokumentumokat, akinek nincsen magyar adóazonosító jele.

A pályázatot viszont csak az alábbi ingatlanokra lehet beadni:

- maximum hatlakásos társasházak

- sorházak

- családi házak

Ez azt jelenti, hogy nem igényelhető a támogatás sem panelekre, sem egyéb intézmények esetében. Viszont a fent említett esetekben sem mindegy, hogy a ház milyen műszaki állapotban van. Ha a rendszer kiépítése előzetes felújítás nélkül nem valósítható meg, akkor biztosan nem nyerjük el a pályázatot. Fontos továbbá a nyílászárók korszerűsége, illetve az, hogy a beruházást ne kezdjük meg a pályázat beadása előtt. Ez vonatkozik mind a berendezésekre, mind az anyagokra.

Napelemes rendszert kiépíteni jóval egyszerűbb pályázati összegből, viszont a fent említett dolgokkal nem árt tisztában lenni, mielőtt benyújtjuk a rengeteg papírt.

Van a sikeres lakásvásárlásnak titkos receptje?

Azok, akik már megszerezték vagy rendbe hozták új otthonukat, elsősorban három anyagi forrásra támaszkodtak: saját megtakarításaikra, lakáscélú jelzáloghitelre vagy egy ingatlan eladásából származó bevételre – derült ki az OTP Bank és az otpotthon.hu közös felmérés.
2023. 03. 29. 11:30
Megosztás:

Ne lehessen kevés pénzzel elmozdítani a tőzsdén a banki CDS árfolyamokat!

Az EKB meg fogja vizsgálni a CDS (csődbiztosítási ügyletek) piacok működését, mivel a rendkívül illikvid piacon kis mennyiségekkel is jelentősen el lehet mozdítani az árakat.
2023. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Erősödéssel kezdték a napot a főbb európai tőkepiacok szerdán.
2023. 03. 29. 10:30
Megosztás:

Másfél évtizedes mélyponton a magyar fizetések, de belátható időn belül javulhat a helyzet

Legutóbb 2007-ben mutattak olyan csökkenést a nettó reálbérek, mint most. Az infláció alakulása ebből a szempontból kulcsfontosságú - értékelte a kedden megjelent béradatokat és az MNB friss inflációs előrejelzését Németh Dávid, a K&H vezető elemzője. Elárulta, hogy a mostani kilátások szerint mikor kerülhetnek vissza a pozitív tartományba a nettó reálbérek.
2023. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Pályázat indult női vállalkozók támogatására

Magyarországon is elindítja a Visa a She's Next elnevezésű, nők által vezetett vállalkozások támogatására létrehozott globális programját - jelentette be Sármay Bence, a digitális fizetési szolgáltató területi vezetője kedden Budapesten.
2023. 03. 29. 09:30
Megosztás:

Megdőlt az országos és fővárosi szélrekord hétfőn

Megdőlt az országos és a fővárosi szélrekord is hétfőn - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján kedden.
2023. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Márciusban némileg kedvezőbben ítélte meg exportlehetőségeit a német ipar

Kissé javultak a német ipar exportvárakozásai márciusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden közzétett felmérése alapján.
2023. 03. 29. 08:30
Megosztás:

A cégek háromnegyede áremelést tervez

A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben. Az áremelésre készülő vállalkozások több mint harmada 6-10 százalékos, valamivel több mint negyede 11-15 százalékos, ötöde pedig 1-5 százalékos emeléssel számol - ismertette januári felmérésének eredményeit kedden az MTI-vel az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI).
2023. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Blochamps: néhány ezer ügyfél kezében van a privátbanki vagyon fele

A teljes magyarországi privátbanki vagyon több mint 50 százaléka mintegy 6500 milliárdos kezében összpontosul - tájékoztatta a Blochamps Capital Kft. kedden az MTI-t sajtóközleményben.
2023. 03. 29. 07:30
Megosztás:

Nyolcszázmillió forintos fejlesztés a Caadex Kft.-nél

Európai uniós támogatással csaknem nyolcszázmillió forint értékben hajtott végre fejlesztést a magyar családi tulajdonban lévő mindszentgodisai Caadex Kft. - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
2023. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Tavaly 22-szeresére nőtt az Indiába irányuló orosz olajexport

Oroszország energiaszállításainak nagy részét 2022-ben baráti országokba irányította át, az Indiába irányuló olajexport 22-szeresére nőtt - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes az orosz energiaügyi minisztérium kollégiumának keddi ülésén.
2023. 03. 29. 06:30
Megosztás:

Huszonegy új autóbusz áll forgalomba Veszprém vármegyében

Huszonegy új autóbuszt állít forgalomba tavasszal Veszprém vármegyében a Volánbusz a 2018-ban indított járműfiatalítási-program keretében, a beszerzésnek köszönhetően javul a térség közlekedésbiztonsága - fogalmazott a buszok átadása alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón a területfejlesztési miniszter.
2023. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Az uniós tagállamok jóváhagyták dízel- és benzinüzemű új autók értékesítésének 2035 utáni betiltását

Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási normák felülvizsgálatáról szóló rendeletet, amelynek értelmében 2035-ig fokozatosan meg kell szüntetni a dízel- és a benzinüzemű új autók értékesítését az EU-ban, és minden új gyártású autónak kibocsátásmentesnek kell lennie.
2023. 03. 29. 05:30
Megosztás:

Újabb hitelminősítő erősítette meg Magyarország befektetésre ajánlott besorolását

A veszélyes nemzetközi környezet ellenére megerősítette Magyarország adósbesorolását a Japan Credit Rating Agency - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára felkerült üzenetben kedden.
2023. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Melyek az ország legkedveltebb női és férfi nevei most? Mutatjuk a TOPlistákat!

A Belügyminisztérium nemrég megjelent statisztikáiból kiderül melyek hazánk legkedveltebb nevei mind a hölgyek, mind a férfiak esetén. Kétféle kimutatás is megjelent, az egyikben a lakosság körében népszerű neveket, míg a másikban a 2022-ben születettek nevei alapján készült toplistát találjuk. Nézzük a TOP20 legnépszerűbb neveket!
2023. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Uniós megoldást sürget a román és a lengyel miniszterelnök a belső piacot elárasztó ukrán gabona ügyében

Románia és Lengyelország is az Európai Bizottságtól (EB) vár megoldást az unió piacát vámmentesen elárasztó, a hazai termelőket nehéz helyzetbe hozó ukrán gabonaexport ügyében - mutatott rá Nicolae Ciuca román és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök kedden, egy Bukarestben rendezett lengyel-román gazdasági fórumon.
2023. 03. 29. 03:30
Megosztás:

Jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.
2023. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Erősödött a Conference Board amerikai fogyasztói bizalmi indexe

A várt romlás helyett javult a Conference Board amerikai gazdasági kutató intézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója márciusban.
2023. 03. 29. 02:30
Megosztás:

A tavalyinál 11 százalékkal több a foglalás húsvétra a belföldi szálláshelyeken

Már csaknem 410 ezer foglalásnál tartanak a belföldi szálláshelyek, ami 11 százalékkal több a tavalyinál - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Snack Day gluténmentes tallérokat hívott vissza a Lidl

Nem jelölt gluténtartalom miatt a Lidl Magyarország visszahívja és a forgalomból is kivonja a Snack Day márkájú gluténmentes tallér sajttal és a gluténmentes tallér medvehagymával elnevezésű termékeket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.
2023. 03. 29. 01:30
Megosztás: