Negatív felülvizsgálat alá vette Oroszországot és Ukrajnát a Moody's

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország és Ukrajna államadós-besorolásait a Moody's Investors Service.

Negatív felülvizsgálat alá vette Oroszországot és Ukrajnát a Moody's

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings Ukrajna osztályzatát az eddigi "B"-ről két fokozattal a mélyen spekulatív kategóriába tartozó, szuverén törlesztési csőd valós lehetőségére utaló "CCC"-re rontotta. A két cég egyaránt az Ukrajna elleni orosz támadás okozta súlyos negatív adósminőségi sokkal indokolta a lépéseket.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Oroszország devizában és hazai valutában fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek "Baa3" szintű, illetve a rövid lejáratú szuverén rubeladósság "P-3" minősítését vette leminősítési felülvizsgálat alá. A "Baa3" osztályzat a Moody's módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje, vagyis ha a cég Oroszországot leminősíti, az orosz államadós-osztályzat ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre nem ajánlott - spekulatív - kategóriába.

A Moody's ugyancsak leminősítési felülvizsgálatot jelentett be Ukrajna külső és hazai államadósságának "B3" besorolására. A "B3" osztályzat a Moody's minősítési kritériumai alapján mélyen spekulatív, a befektetési ajánlású sáv  alapszintjétől hét fokozattal elmaradó besorolás.

A hitelminősítő az orosz államadós-besorolások leminősítési felülvizsgálatához fűzött indoklásában kiemelte: a súlyos és összehangolt szankciók tartós felfordulást okozhatnak a reálgazdaságban, a közfinanszírozásban és a pénzügyi rendszerben, így ronthatják Oroszország képességét adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére és refinanszírozására, és ez azonnali kockázatokkal terhelné a szuverén orosz adósprofilt. A nagy orosz bankok elleni szankciók gyakorlatilag elvágják ezeket a pénzintézeteket a globális pénzügyi rendszertől, rendkívüli mértékben megnehezítve számukra a nemzetközi tranzakciók végrehajtását, és ez potenciálisan a szuverén adósság törlesztési képességét is érintheti - áll a Moody's elemzésében. Az elemzés hangsúlyozza, hogy ha a szankciók az adósságkötelezettségek törlesztésének késedelmét okozzák, a Moody's kritériumai szerint ez csődesemények minősülhetne és az orosz államadósság-besorolások leminősítéséhez vezethet.

A Moody's kiemeli ugyanakkor, hogy ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek tartja, mivel a nyugati szankciók várhatóan kivételeket tartalmaznak majd az orosz szuverén kötelezettségek törlesztésére. A cég szerint ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy az Egyesült Államok által bejelentett legutóbbi szankciók csak az újonnan - vagyis a büntetőintézkedések érvénybe lépése után - kibocsátott orosz államadósság-eszközök forgalmazására vonatkoznak. A Moody's hangsúlyozza, hogy az orosz költségvetési tartalékok jelentősek, a nemzeti vagyonalapban 2021 végére az orosz hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő tőke halmozódott fel.

Mindemellett a hatalmas devizatartalék az orosz külső fizetési pozíciót is erősíti: az aranykészletek nélkül számolt devizakészlet a múlt hónap végén 469 milliárd dollár volt. Ez a teljes idei orosz törlesztési kötelezettségnek több mint a háromszorosa, és csaknem maradéktalanul fedezi Oroszország teljes külső adósságállományát - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a jelentős újabb gazdasági és pénzügyi szankciók fennakadásokat okozhatnak a kereskedelmi forgalomban, valamint az orosz nyersolaj- és földgázexport ellenértékének törlesztésében, márpedig ez fontos állami bevételi forrás.

Az ukrán "B3" államadósság-osztályzatra bejelentett leminősítési felülvizsgálat indoklásában a Moody's kiemeli, hogy a katonai konfliktus érdemi kockázatot jelent Ukrajna szuverén likviditási és külső pozíciójára, tekintettel arra, hogy nagy összegű külső kötelezettségek járnak le a következő években, és az ukrán gazdaság jelentős mértékben függ a devizafinanszírozástól.

Január végén az ukrán devizatartalék 27,5 milliárd dollár volt, amely hozzávetőleg négyhavi import fedezetére elégséges. Jóllehet ez 2012 szeptembere óta a legmagasabb tartalékszint, a devizakészletek várhatóan egyre nagyobb nyomás alá kerülnek éppen olyan időszakban, amikor csökkennek a devizabevételek - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a nemzetközi tőkepiacokon Ukrajnának felszámított hitelköltségek lehetetlenné teszik a hozzáférést e finanszírozási forrásokhoz legalábbis a konfliktus időtartamára. A Moody's hangsúlyozza, hogy az irányadó ukrán állampapírok hozamfelára kétezer bázispont fölé ugrott az elmúlt időszakban.

A Fitch Ratings az ukrán államadós-besorolás péntek éjjel Londonban bejelentett leminősítésének indoklásában kiemeli, hogy Ukrajna külső likviditási pozíciója meglehetősen gyenge az idén esedékes 4,3 milliárd dollárnyi külső szuverén törlesztési kötelezettséghez mérve, és a várható tőkekiáramlás még tovább gyengíti a külső finanszírozási pozíciót.

Az orosz támadás súlyos negatív sokként ért számos kulcsfontosságú ukrán adósminőségi mérőszámot - teszi hozzá elemzésében a Fitch. A cég szerint Ukrajnában eddig hiteles makrogazdasági szakpolitikai keretrendszer működött, amelyet rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövetés mellett elkötelezett monetáris politika és megfontolt költségvetési politika támasztott alá. Ebben a helyzetben Ukrajna 9 százalékos GDP-arányos külső hitelezői pozícióba került, alacsony államadósság-ráta mellett.

Mostantól azonban nagy a valószínűsége az elhúzódó politikai bizonytalanságnak, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűsíthető célja a rendszerváltás elérése Ukrajnában - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Közös gazdasági továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetem és az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többszintű együttműködések útján kiemelten támogatja a pénzügyi, közgazdasági terület szakemberképzését, a hazai közgazdászképzések versenyképességének erősítését. A stratégiai szintű partnerségek újabb mérföldköveként szakirányú továbbképzéseket indít a Budapesti Metropolitan Egyetemmel (METU) közösen. A 2022 őszén induló kétféléves szakok olyan, a hazai felsőoktatásban kevéssé vagy egyáltalán nem oktatott hiánypótló, az MNB szakértői által pedig naprakész tudást adnak, amelyre jelentős munkaerőpiaci kereslet jelentkezett az elmúlt években.
2022. 08. 09. 15:00
Megosztás:

Újra felpezsdült az élet Budapesten – ezt bizonyítják a Főtaxi számai is

A járvány előtti időket idéző pezsgést hozott a nyár Budapestre, az idegenforgalom élénkülésének pedig egyik megbízható indikátora a taxiforgalom alakulása. A turizmus növekedését a Főtaxi adatai is alátámasztják: a társaság a teljes nyári szezont összesen közel 650 000 fuvarral zárhatja, ami 7,5 millió kilométeres flottateljesítményt jelent, megközelítve a csúcsévnek számító 2019 azonos időszakát. A növekedésben kulcsszerepet játszanak az olyan események, mint a Formula 1, vagy a fesztiválok: a Magyar Nagydíj hetében több mint 90 000 alkalommal vették igénybe a Főtaxi szolgáltatásait, a közelgő Sziget időszakában pedig várhatóan mintegy 130 000-en utaznak majd a társaság autóival.
2022. 08. 09. 14:00
Megosztás:

13,7% a magyar horror-infláció - Pirkadat előtt van a legsötétebb?

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak.
2022. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Megjelentek az aszály miatti hitelmoratórium és kárkifizetés szabályai

Közzétették azokat a rendeleteket, amelyek szabályozzák az aszály miatti új hitelmoratóriumot, valamint a biztosítók aszálykár miatt speciális kifizetéseit.
2022. 08. 09. 12:00
Megosztás:

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

A Budapesten terjeszkedő Exadel technológiája hozzájárulhat a digitális arcfelismerés terjedéséhez: reptéri check-in, szállodai beléptetés, de egy napon akár köztéri hirdetésekben is feltűnhet a technológia A következő évtizedben 400%-kal is nőhet az arcfelismerésre épülő megoldások piaca – hazai KKV-k is sokat profitálhatnak a technológiából, ha időben kapcsolnak
2022. 08. 09. 11:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek.
2022. 08. 09. 10:00
Megosztás:

Oktatási gerinchálózatot fejleszthet a Delta 638 millió forintért

Az oktatási intézmények és az adatközpontok között exponenciálisan növekvő adatátviteli igények miatti fejlesztést nyert el a Delta Systems, a Delta Technologies Nyrt. 100 százalékos tulajdonú leányvállalata által vezetett konzorcium. A 637.8 millió forintos megbízás alapján az országos iskolai hálózatokhoz kapcsolódó új gerinchálózati csomópontokat látják el DWDM (Dense Wavelength Division Multiplexing) technológiával annak érdekében, hogy a meglévő optikai kábelek bővítése, avagy újabbak bérlése nélkül tudják kielégíteni az intézmények adatátviteli igényeit.
2022. 08. 09. 09:00
Megosztás:

Ezek miatt érkezett idén a legtöbb panasz a Budapesti Békéltető Testülethez

A postai- és a távközlési szolgáltatások, valamint a közüzemi ügyek kerültek a legnagyobb arányban a Budapesti Békéltető Testület (BBT) elé 2022. első felében. A karácsonyi ajándékküldés, a telefonszolgáltatók rendszerátállásaiból adódó gondok és a közüzemi problémák mellett számos termékkel kapcsolatos panasz is érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által működtetett testülethez. A BBT az országos békéltető testületek által éves szinten összesen tárgyalt ügyek közel felében segíti a mindkét fél elégedettségén alapuló ügyrendezést.
2022. 08. 09. 08:00
Megosztás:

A magyar vállalkozók döntő többsége csődben van, csak nem tud róla

A jelenlegi gazdasági környezet, gondoljunk akár az adózási változásokra, az egyre növekvő inflációra, az euró–forint árfolyam kedvezőtlen alakulására, mind olyan hatással vannak a magyar kis és közepes vállalkozásokra, hogy a stabil működésből hirtelen csődközelben találhatják magukat.
2022. 08. 09. 07:00
Megosztás:

Az elsők között biztosítják a Magyar Bankholding tagbankjai a Széchenyi Kártya Program MAX hiteleit

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
2022. 08. 09. 06:00
Megosztás:

20 millió eurós bírság jogellenes mesterséges intelligencia alkalmazásáért

A görög adatvédelmi hatóság júliusban 20 millió eurós bírságot szabott ki az amerikai Clearview AI Inc. nevű társaságra, megtiltotta a Görögországban élő érintettek személyes adatainak gyűjtését és kezelését a cég arcfelismerő szolgáltatásai keretében, és ezzel együtt ezek törlését is elrendelte. Fontos, hogy a Clearview AI Inc.-nek nemcsak a görög lakosokról eddig gyűjtött összes képét törölnie kell, hanem azokat a biometrikus információkat is, amelyek egy adott arc azonosításához szükségesek.
2022. 08. 09. 05:00
Megosztás:

A nyugdíjra hogyan hat a részmunkaidő?

Bár különböző okokból, rövidebb, vagy hosszabb ideig, de sokan dolgoznak részmunkaidőben. Gondoljunk csak arra például, hogy olyan munkajogi lehetőségek is választhatók a kisgyermekes szülők által, hogy átmenetileg részmunkaidőben dolgozzanak a kisgyermekre tekintettel.
2022. 08. 09. 04:01
Megosztás:

Jókora mínuszban a külkereskedelmi mérleg

Júniusban az euróban számolt export 13 százalékkal, az import viszont 24 százalékkal nőtt éves szinten. A külkereskedelmi mérleg így 1 milliárd euróval romlott. A következő időszakban több tényező javíthatja a szaldót.
2022. 08. 09. 03:00
Megosztás:

Egyesül a Random az Erste Befektetési Zrt.-vel

Október elsején a megváltozott piaci viszonyokra reagálva egyesül a Random Capital Zrt. az Erste Befektetési Zrt.-vel. Az egyesülés eredményeként a Budapesti Értéktőzsde legnagyobb forgalmú hazai brókercége jön létre, így biztosítva a hatékony működést és az ügyfelek legjobb kiszolgálását. Az Erste mindezzel párhuzamosan, a Randomtól érkező kollegákra támaszkodva új, Online Üzletágat alakít ki, amely tükrözi az internetes fejlesztések iránti elkötelezettségét. A Random jelenlegi ügyfelei az Ersténél a jövő év végéig mentesülnek a számlavezetési díj megfizetése alól.
2022. 08. 09. 02:00
Megosztás:

A UPS Healthcare jelentős nemzetközi felvásárlást jelentett be

A UPS bejelentette, hogy felvásárolja a Bomi Groupot, mely egyike a világ vezető, multinacionális egészségügyi logisztika szolgáltatóinak. A tranzakció révén 14 országban található hőmérséklet-szabályozott létesítményekkel és a Bomi Group közel 3000 magasan képzett munkatársával bővül a UPS Healthcare hálózata Európában és Latin-Amerikában.
2022. 08. 09. 01:00
Megosztás:

Annyira fogynak a hitelfelvevők, hogy már az átlagadós is VIP kamatot kap

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet.
2022. 08. 09. 00:05
Megosztás:

Megtévesztette a fogyasztókat a Ryanair

A Ryanair tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával megtévesztette a fogyasztókat, a légitársaság 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Facebook oldalán.
2022. 08. 08. 23:00
Megosztás:

A világpiaci ármozgások határozzák meg a külkereskedelmi mérleg alakulását

Az energiahordozók világpiaci árának drasztikus emelkedése miatt az importárak jobban nőnek az exportáraknál, ami rontja a cserearányokat, és jelentősen hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány emelkedéséhez - állapították meg a külkereskedelmi forgalom júniusi előzetes adatait kommentálva az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2022. 08. 08. 22:00
Megosztás:

Roham várható az épületszigetelés piacon

Jelentős roham várható az idei hőszigetelés szezonban ősszel. Az emelkedő energiaárak és a rezsitámogatás csökkenés miatt számottevő keresletnövekedés várható, ezért nehéz lesz szakembert találni.
2022. 08. 08. 21:00
Megosztás:

Erősödtek az európai tőzsdeindexek

Indexerősödéssel zártak hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok.
2022. 08. 08. 20:00
Megosztás: