Negatív felülvizsgálat alá vette Oroszországot és Ukrajnát a Moody's

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország és Ukrajna államadós-besorolásait a Moody's Investors Service.

Negatív felülvizsgálat alá vette Oroszországot és Ukrajnát a Moody's

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings Ukrajna osztályzatát az eddigi "B"-ről két fokozattal a mélyen spekulatív kategóriába tartozó, szuverén törlesztési csőd valós lehetőségére utaló "CCC"-re rontotta. A két cég egyaránt az Ukrajna elleni orosz támadás okozta súlyos negatív adósminőségi sokkal indokolta a lépéseket.

A Moody's péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy Oroszország devizában és hazai valutában fennálló hosszú távú államadósság-kötelezettségeinek "Baa3" szintű, illetve a rövid lejáratú szuverén rubeladósság "P-3" minősítését vette leminősítési felülvizsgálat alá. A "Baa3" osztályzat a Moody's módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje, vagyis ha a cég Oroszországot leminősíti, az orosz államadós-osztályzat ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre nem ajánlott - spekulatív - kategóriába.

A Moody's ugyancsak leminősítési felülvizsgálatot jelentett be Ukrajna külső és hazai államadósságának "B3" besorolására. A "B3" osztályzat a Moody's minősítési kritériumai alapján mélyen spekulatív, a befektetési ajánlású sáv  alapszintjétől hét fokozattal elmaradó besorolás.

A hitelminősítő az orosz államadós-besorolások leminősítési felülvizsgálatához fűzött indoklásában kiemelte: a súlyos és összehangolt szankciók tartós felfordulást okozhatnak a reálgazdaságban, a közfinanszírozásban és a pénzügyi rendszerben, így ronthatják Oroszország képességét adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésére és refinanszírozására, és ez azonnali kockázatokkal terhelné a szuverén orosz adósprofilt. A nagy orosz bankok elleni szankciók gyakorlatilag elvágják ezeket a pénzintézeteket a globális pénzügyi rendszertől, rendkívüli mértékben megnehezítve számukra a nemzetközi tranzakciók végrehajtását, és ez potenciálisan a szuverén adósság törlesztési képességét is érintheti - áll a Moody's elemzésében. Az elemzés hangsúlyozza, hogy ha a szankciók az adósságkötelezettségek törlesztésének késedelmét okozzák, a Moody's kritériumai szerint ez csődesemények minősülhetne és az orosz államadósság-besorolások leminősítéséhez vezethet.

A Moody's kiemeli ugyanakkor, hogy ezt a forgatókönyvet valószínűtlennek tartja, mivel a nyugati szankciók várhatóan kivételeket tartalmaznak majd az orosz szuverén kötelezettségek törlesztésére. A cég szerint ezt a véleményt támasztja alá az is, hogy az Egyesült Államok által bejelentett legutóbbi szankciók csak az újonnan - vagyis a büntetőintézkedések érvénybe lépése után - kibocsátott orosz államadósság-eszközök forgalmazására vonatkoznak. A Moody's hangsúlyozza, hogy az orosz költségvetési tartalékok jelentősek, a nemzeti vagyonalapban 2021 végére az orosz hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő tőke halmozódott fel.

Mindemellett a hatalmas devizatartalék az orosz külső fizetési pozíciót is erősíti: az aranykészletek nélkül számolt devizakészlet a múlt hónap végén 469 milliárd dollár volt. Ez a teljes idei orosz törlesztési kötelezettségnek több mint a háromszorosa, és csaknem maradéktalanul fedezi Oroszország teljes külső adósságállományát - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint ugyanakkor a jelentős újabb gazdasági és pénzügyi szankciók fennakadásokat okozhatnak a kereskedelmi forgalomban, valamint az orosz nyersolaj- és földgázexport ellenértékének törlesztésében, márpedig ez fontos állami bevételi forrás.

Az ukrán "B3" államadósság-osztályzatra bejelentett leminősítési felülvizsgálat indoklásában a Moody's kiemeli, hogy a katonai konfliktus érdemi kockázatot jelent Ukrajna szuverén likviditási és külső pozíciójára, tekintettel arra, hogy nagy összegű külső kötelezettségek járnak le a következő években, és az ukrán gazdaság jelentős mértékben függ a devizafinanszírozástól.

Január végén az ukrán devizatartalék 27,5 milliárd dollár volt, amely hozzávetőleg négyhavi import fedezetére elégséges. Jóllehet ez 2012 szeptembere óta a legmagasabb tartalékszint, a devizakészletek várhatóan egyre nagyobb nyomás alá kerülnek éppen olyan időszakban, amikor csökkennek a devizabevételek - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a nemzetközi tőkepiacokon Ukrajnának felszámított hitelköltségek lehetetlenné teszik a hozzáférést e finanszírozási forrásokhoz legalábbis a konfliktus időtartamára. A Moody's hangsúlyozza, hogy az irányadó ukrán állampapírok hozamfelára kétezer bázispont fölé ugrott az elmúlt időszakban.

A Fitch Ratings az ukrán államadós-besorolás péntek éjjel Londonban bejelentett leminősítésének indoklásában kiemeli, hogy Ukrajna külső likviditási pozíciója meglehetősen gyenge az idén esedékes 4,3 milliárd dollárnyi külső szuverén törlesztési kötelezettséghez mérve, és a várható tőkekiáramlás még tovább gyengíti a külső finanszírozási pozíciót.

Az orosz támadás súlyos negatív sokként ért számos kulcsfontosságú ukrán adósminőségi mérőszámot - teszi hozzá elemzésében a Fitch. A cég szerint Ukrajnában eddig hiteles makrogazdasági szakpolitikai keretrendszer működött, amelyet rugalmas árfolyamrendszer, az inflációkövetés mellett elkötelezett monetáris politika és megfontolt költségvetési politika támasztott alá. Ebben a helyzetben Ukrajna 9 százalékos GDP-arányos külső hitelezői pozícióba került, alacsony államadósság-ráta mellett.

Mostantól azonban nagy a valószínűsége az elhúzódó politikai bizonytalanságnak, tekintettel arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűsíthető célja a rendszerváltás elérése Ukrajnában - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Újabb vádemelés Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump volt amerikai elnök ellen, amiért minősített iratokat tárolt otthonában. Ezt maga a politikus jelentette be csütörtökön. A volt elnök közlését megerősítette ügyvédje, Alina Habba a Fox News esti műsorában.
2023. 06. 09. 16:00
Megosztás:

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése

Befejeződött a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium felújítása és bővítése, a beruházás uniós támogatással, csaknem 800 millió forintból valósult meg - tájékoztatta a Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója az MTI-t.
2023. 06. 09. 15:30
Megosztás:

Joe Biden visszautasította a megvesztegetési vádat

Halandzsának nevezve visszautasította az amerikai elnök azt a vádat, hogy megvesztegetési pénzt fogadott el alelnök korában. Joe Bident csütörtökön, a Rishi Sunak brit kormányfővel tartott washingtoni sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről.
2023. 06. 09. 15:00
Megosztás:

Fiatalítja flottáját a Waberer

Csaknem 2 millió euróból fiatalította flottáját a Waberer's csoport; a cég 45 háromtengelyes és 5 kéttengelyes Berger pótkocsit helyez üzembe a helyi és nemzetközi szállítmányozásában - közölte a Waberer's pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:30
Megosztás:

Nem jár vissza pénz a banktól, ha mi adjuk ki a számla- vagy kártyaadatainkat a csalóknak?

Bizonytalan a kártérítés lehetősége, ha az ügyfél pénze a saját jóváhagyása, gondatlansága miatt került csalókhoz egy átutalás során - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 14:00
Megosztás:

Sikeres volt az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása

Sikeresen lezajlott pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) agráripari cége, az UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása - közölte a vállalat az MTI-vel.
2023. 06. 09. 13:30
Megosztás:

Már most látszanak a pozitív hatásai a kötelező bolti akcióknak

Bár csak rövid ideje van hatályban, hiszen június 1-jén vezették be, már most látszanak a nagyon pozitív eredményei a kötelező bolti akcióknak - mondta az agrárminiszter pénteken a kormány Facebook-oldalán megosztott videóban.
2023. 06. 09. 13:00
Megosztás:

Még pár nap és indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta súlyos gazdasági helyzetben is mindent megtesz a családok, a nyugdíjasok, a munkahelyek védelme érdekében. A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik. 2010-hez képest ma 1 millióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 milliót - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleményében pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 12:30
Megosztás:

Tovább csökkent Románia külkereskedelmi hiánya

Tovább csökkent Romániában a külkereskedelmi mérleg hiánya: az első négy hónapban a deficit 1,179 milliárd euróval, vagyis 11,8 százalékkal kisebb volt a tavalyi év azonos időszakinál - közölte pénteken az országos statisztikai intézet (INS).
2023. 06. 09. 12:00
Megosztás:

Tíz éve dőlt meg a fővárosban eddig mért legmagasabb vízállás a Dunán

Tíz éve ezen a napon dőlt meg a Budapesten valaha mért legmagasabb dunai vízállás rekordja - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:30
Megosztás:

Pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló csapadék

A rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék pénteken is sok munkát ad a tűzoltóknak: pincéket, garázsokat öntött el a hirtelen lezúduló eső - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.
2023. 06. 09. 11:00
Megosztás:

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés pénteken a vezető európai értékpapírpiacokon az előző napi vegyes zárás után.
2023. 06. 09. 10:30
Megosztás:

A költségek megugrásával ismét előtérbe került a gépi bérmunka az agráriumban

Az Agrárminisztérium adatai szerint a gazdálkodók 2022-ben is 680 milliárd forintot fordítottak beruházásokra. Ugyanakkor a gazdálkodók 63 százaléka számolt be arról, hogy a beszerzési költségek megugrása és a finanszírozási feltételek romlása miatt az elmúlt egy év során volt olyan tervezett gépvásárlása, amit végül el kellett halasztania - derül ki az Agroinform.hu legutóbbi felméréséből. Ebben a helyzetben megnőtt a gépi bérmunka jelentősége, amely tevékenység jellemzőit a mezőgazdasági portál alábbi elemzése mutatja be.
2023. 06. 09. 10:00
Megosztás:

A vártnál is több adót szedett be a NAV 2022-ban

Megjelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit összefoglaló évkönyve. Ebből kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki vagy éppen milyen hatékonysággal lehet megtámadni az adóhatóság határozatait. A Jalsovszky iroda segítségével csokorba szedtük az évkönyv legfontosabb és legtanulságosabb számait.
2023. 06. 09. 09:30
Megosztás:

Kínát elkerüli az infláció réme

Fennmaradhat a deflációs félelem Kínában, miután az áprilisi 0,1 százalék (év/év) után 0,2 százalék lett májusban a fogyasztói árak növekedése az egy évvel korábbihoz képest.
2023. 06. 09. 09:10
Megosztás:

Az egészségtelen füstköd még napokig megmarad az Egyesült Államok északkeleti területe felett

Az Egyesült Államok több északkeleti államában csütörtökön is érvényen maradt levegőminőségi riasztás, Pennsylvania államban a legrosszabb a helyzet.
2023. 06. 09. 08:30
Megosztás:

Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező romániai Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást - mondta el az Agerpresnek Ovidiu Soaita, a település polgármestere.
2023. 06. 09. 07:30
Megosztás:

Az alvászavar növeli a stroke kockázatát

Az alvászavarokkal küzdő emberek 16 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot, mint azok, akik jól alszanak - derült ki egy új amerikai tanulmányból, amelyet a The Guardian csütörtökön ismertetett.
2023. 06. 09. 07:00
Megosztás:

Ilyen hatással lenne Ukrajna esetleges törlesztési csődje a fejlesztési bankokra

Komolyan megterhelné a nagy fejlesztési bankokat és más szupranacionális intézményeket, köztük az EBRD-t Ukrajna velük szemben beálló esetleges törlesztési csődje - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
2023. 06. 09. 06:30
Megosztás:

A pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot a román kormány

A román kormány szándéknyilatkozatot fogadott el csütörtöki ülésén a pedagógusok társadalmi megbecsülésének és bérezésének javításáról, annak reményében, hogy a kötelezettségvállalással rá tudja venni a május 22. óta sztrájkoló oktatási dolgozókat a munka felvételére.
2023. 06. 09. 06:00
Megosztás: