Nehezebb időszakra kell felkészülni az eladóknak az ingatlanpiacon

A kereslet már tavasz óta csökken az hazai ingatlanpiacon, ez pedig a szakértő szerint a kínálat bővülését és az árak reálértéken történő csökkenését vetíti előre nagyobb alkukkal és hosszabbra nyúló értékesítési időkkel. Ráadásul a közelmúltban bejelentett energiaár-változások várhatóan csak tovább erősítik ezeket a folyamatokat a rosszabb energiahatékonyságú ingatlanok esetében.

Nehezebb időszakra kell felkészülni az eladóknak az ingatlanpiacon

Az elmúlt években jellemző keresleti piac és a magas infláció miatt jelenleg sok a túlárazott ingatlan a XIX., XX. és XXIII. kerületben, ahogy egész Budapesten is - jelezte Rencsevics Mária, a Balla Ingatlan kerületi irodájának szakmai vezetője. Az árak egészen idáig folyamatosan emelkedtek, a három kerületben az elmúlt egy év alatt átlagosan 15 százalékkal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi évet és még a téli időszakot is a keresleti piac jellemezte, ugyanakkor a gazdasági helyzet romlása, a háború és a hitelkamatok növekedése miatt a valós kereslet már tavasszal elkezdett csökkeni. Ezt egyébként tapasztalatai szerint egyre inkább megérzik a tulajdonosok is, akik egyre gyakrabban fordulnak ingatlanközvetítőhöz, ha szeretnék eladni az ingatlanjukat.

A szakértő várakozásai szerint a mérséklődő kereslet mellett a kínálat várhatóan növekedni fog, melynek hatására az árak - legalábbis reálértékben - csökkenésnek indulhatnak. Utóbbi azt jelenti, hogy a hirdetési áraknál leginkább stagnálást láthatunk majd az elkövetkező időszakban.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a XIX., a XX. és a XXIII. kerületek elhelyezkedésüknek köszönhetően talán egy kicsit jobb helyzetben vannak, hiszen aki a belső kerületekből a zöldbe vágyik, az is megtalálja ezekben a külső kerületekben a számítását, miközben a belváros könnyen elérhető tömegközlekedéssel.

Egyelőre azt látni, hogy a hirdetési árak sok eladó ingatlan esetében lényegesen magasabbak, mint a tényleges eladási árak. Reális árakkal inkább csak ott találkozunk, ahol ingatlanközvetítő is részt vesz az eladásban, habár mint Rencsevics Mária rámutatott:  sokszor ingatlanközvetítő szaktanácsa ellenére esetén is ragaszkodik a megbízó az általa elképzelt árhoz.

Ennek hatása egyébként az alkuknál is jelentkezik, ugyanis Rencsevics Mária tapasztalatai szerint nem igazán nő az alku mértéke. A túlárazott ingatlanokra nem érkezik érdeklődő, tehát a tulajdonos, ha tényleg el akarja adni az ingatlanát, akkor maga csökkenti a hirdetési árat. A jó áron hirdetett ingatlanok esetében viszont a szokásos mértékű alkuval találkoztak az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban.

A legkönnyebben egyébként a felújított panellakásokat lehet most értékesíteni: ha jól vannak beárazva, akkor akár 1-2 hét alatt is vevőt lehet találni rájuk, de átlagosan mintegy 2 hónapos értékesítési időről beszélhetünk. Ez a felújítandó panelek esetében már 2-3 hónapra nyúlik, míg a családi házaknál vagy a közös udvaros lakásoknál jóval hosszabb értékesítési idővel számolhatnak a tulajdonosok.

De nem csak a panellakások, hanem a családi házak iránt is érezhető a kereslet, főként a felújított ingatlanok érdeklik a vevőket. Azt is hozzátette, hogy a döntéseket befolyásoló tényezők között sokkal nagyobb szerepet fog kapni az ingatlan energiaháztartása, vagyis egy jó energiahatékonyságú ingatlan a várható rezsiköltség miatt gyorsabban el fog kelni, mint egy korszerűtlen.

Az elmúlt egy év átlagában mindenesetre az eladási ár 500 ezer forint alatti négyzetméterár körül alakult: a legmagasabb árakkal a XIX. kerületben találkozhattak az érdeklődők, utána a XX. és végül a XXIII. kerület következett. A szakértő ugyanakkor ennek kapcsán azt is megjegyezte, hogy Soroksáron jellemzőbbek a nagyobb alapterületű ingatlanok, míg a tranzakciószámot tekintve a XX. kerület vezet: lényegesen több ingatlan került itt új tulajdonoshoz, mint a másik két kerületben.

Ami az újépítésű ingatlanok piacát illeti, akadnak érdeklődők ebben a szegmensben is, de mivel 750 ezer - 1,2 millió forintos négyzetméterárakról beszélünk, így a keresők is határozottabb igényekkel érkeznek és nehezebben hoznak kompromisszumot, mint egy használt ingatlannál. Akad olyan újépítésű ház is a kínálatban, melynél alacsonyabb négyzetméterárról beszélhetünk, mint egy átlagos, használt panellakás esetében, azonban a kis kert vagy a közeli szomszéd miatt mégsem kapkodnak érte a vevők.

Ami még megfigyelhető, hogy jelentősen csökkent a hitelre vásárlók száma. Míg korábban az ügyletek mintegy 70 százalékánál vettek igénybe banki hitelt a vásárlók, ez mára 50 százalék alá mérséklődött. Jellemzően egyébként ezek a támogatott hitelek köréből kerülnek ki.

A szakértő kitért arra is, hogy tapasztalatai szerint a befektetők továbbra is jelen vannak a piacon, mivel a bérbeadásnak egyre nagyobb a létjogosultsága, az ingatlan pedig stabil befektetés a mai gazdasági környezetben. Ráadásul az elkövetkező időszakban várhatóan a növekvő kínálat miatt a vevők könnyebben tudnak majd válogatni.

Az eladók viszont azt érzékelik majd, hogy hosszabbra nyúlik az értékesítési idő és keményebbé válik az alkufolyamat, mint korábban. Hiszen a nagyobb kínálat miatt könnyebben odébb állnak a vevők - tette hozzá Rencsevics Mária, aki szerint ugyanakkor az élethelyzetek folyamatosan változása és a kamattámogatott hitelek elérhetősége miattaz ingatlanpiac továbbra is aktív részese marad a gazdasági folyamatoknak.

Nyugati államok üdvözlik a venezuelai politikai tárgyalásokon elért eredményeket

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kanada és az Egyesült Királyság közös közleményben üdvözölte vasárnap a venezuelai tárgyalóküldöttségek bejelentését az ország politikai jövőjéről szóló párbeszéd felújításáról.
2022. 11. 27. 20:00
Megosztás:

Közel 400 ezer ember sportolt a MASPORT őszi eseményein

Közel négyszázezren sportoltak a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) által szervezett ingyenes őszi sporteseményeken.
2022. 11. 27. 18:00
Megosztás:

Az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve

Bár a vendégszámok még elmaradnak a rekordnak számító 2019-estől, több gazdasági mutató alapján az idei lehet Mórahalom turizmusának legsikeresebb éve - közölte a homokhátsági kisváros polgármestere pénteken az MTI-vel.
2022. 11. 27. 17:00
Megosztás:

Az internetes vásárlók többsége a házhoz szállítást részesíti előnyben

Az ünnepi időszakban az európai vásárlók csaknem fele, 41 százaléka elsősorban üzletekben vásárol, további 20 százalékuk interneten is, és a legtöbben az akciós termékeket keresik - derül ki az Oracle kereskedelmi felméréséből. A válaszok szerint az online vásárolt termékek esetében a házhoz szállítás (52 százalék) a legnépszerűbb, szemben az átvevőpontokkal és a bolti átvétellel (20-20 százalék).
2022. 11. 27. 16:00
Megosztás:

Adventi programok a Nemzeti Színházban

Idén szombatonként szervezik meg a Nemzeti Színház adventi programjait, amelyeken többek között élőnarrációs diafilmnézéssel, betlehemes szokások felelevenítésével, adventi-karácsonyi dalokkal és versekkel és egy különleges filmvetítéssel is várják az érdeklődőket - olvasható a Nemzeti Színház szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 11. 27. 15:00
Megosztás:

5300 milliárd forint jut az agrárium támogatására

Több mint 5300 milliárd forintot fordítunk az agrárium támogatására, a magyar gazdák működése garantáltan és biztonsággal finanszírozott 2027-ig - fejtette ki az agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
2022. 11. 27. 14:00
Megosztás:

Átalakultak az utazási szokások

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást. A Bónusz Brigád és a GKID közös elemzése szerint az emberek előnyben részesítik, ha az ajánlat rugalmasan alakítható, és ha a program lemondása nem jár jelentős pluszköltséggel, ezen túlmenően fontos a megfelelő ár-érték arány, így a felhasználók 84 százaléka továbbra is az akciókat kínáló oldalakon keresi a szolgáltatásokat, mert úgy gondolják, hogy itt találkozhatnak a legkedvezőbb árakkal.
2022. 11. 27. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken

Befejeződött a bölcsőde bővítése a Békés megyei Eleken, a beruházásra a település csaknem 300 millió forint uniós támogatást nyert el - közölte az önkormányzat közleményben az MTI-vel.
2022. 11. 27. 11:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a jövő héten

Több statisztikai jelentés várható a következő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló, vagy a külkereskedelmi statisztika.
2022. 11. 27. 10:00
Megosztás:

A héten csökkenő forgalom mellett emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 45 715,33 ponton, a múlt hetihez képest 1220,23 pontos, vagyis 2,74 százalékos emelkedéssel zárt pénteken.
2022. 11. 27. 09:00
Megosztás:

Kilencen indulhatnak a cseh elnöki tisztségért

Kilenc jelölt indulhat a januári cseh államfőválasztáson - közölte pénteken a cseh belügyminisztérium.
2022. 11. 27. 08:00
Megosztás:

Új óvoda alapkövét tették le Tusnádfürdőn

Magyar állami támogatással felépítendő új óvoda alapkövét tette le péntek délután Tusnádfürdőn Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.
2022. 11. 27. 07:00
Megosztás:

Az átlagostól hidegebb időre kell számítani az északkeleti, keleti országrészben a jövő héten

A jövő héten Magyarországon jellemzően az átlagostól hidegebb hétre kell számítani, főleg az északkeleti, keleti országrészben, míg nyugaton az ilyenkor jellemző hőmérsékleti viszonyoknak megfelelően alakul a hőmérséklet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebookon.
2022. 11. 27. 06:00
Megosztás:

Megnyílt a Regőczi Alapítvány jótékonysági árverésének kiállítása

Ismét a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekek megsegítésére rendez árverést a Regőczi Alapítvány december 10-én a budapesti Nagyházi Galéria és Aukciósházban, ahol pénteken kiállítás nyílt az aukció anyagából.
2022. 11. 27. 05:00
Megosztás:

Olcsóbb lesz a fűtés, ha kézzel ki- és bekapcsolgatom nap közben? Vagy jobb, ha folyamatosan megy?

A bejelentett jogszabályváltozásoknak köszönhetően a rezsicsökkentés hamarosan csak a lakossági átlagfogyasztásig jár majd az áramra és a gázra, aki efölött fogyaszt, annak az átlagon felüli mennyiségért már a magasabb magas piaci árat kell fizetnie. Mostantól kezdve mindenkinek az lesz az érdeke, hogy ahol tudja, csökkentse az energiafelhasználását. Számos "okosság" és ugyanannyi baromság terjed a neten. Ezeknek járt utána az E.On szolgáltató.
2022. 11. 27. 04:01
Megosztás:

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt

Ismét megnyílt a Csepeli Jégpark a nagyközönség előtt, ahol a látogatókat több mint 2000 négyzetméteren három jégpálya, egy exkluzív jégfolyosó, valamint különleges gasztronómiai élmények várják péntektől több mint két hónapon át, várhatóan 2023. január 31-ig.
2022. 11. 27. 03:00
Megosztás:

Akár egymillió fontért is elkelhet Darwin egy aláírt kézirata

Akár egymillió fontért (477 millió forint) is elkelhet egy Charles Darwin angol természettudós által írt és dedikált kézirat a Sotheby's aukciósház New York-i árverésén.
2022. 11. 27. 02:00
Megosztás:

Elkészítette a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozását szolgáló javaslatait

Elkészítette és pénteken a törvényhozás elé terjesztette a német szövetségi kormány az energiaárak emelkedéséből adódó lakossági és vállalati terhek növekedésének megfékézését szolgáló támogatási programokról szóló javaslatait.
2022. 11. 27. 01:00
Megosztás:

Az energiaellátás biztonságát szolgáló szolidaritási megállapodást kötött Németország és Franciaország

Az energiaellátás biztonságát kölcsönösen szolgáló intézkedéseket dolgozott ki a német és a francia kormány, az úgynevezett energiaszolidaritási megállapodást pénteken írta alá Berlinben Olaf Scholz német kancellár és Élisabeth Borne francia miniszterelnök.
2022. 11. 27. 00:01
Megosztás:

Betiltottak több kínai technológiai eszközt Amerikában

Az amerikai hírközlési hatóság megtiltotta több kínai telekommunikációs vállalat új eszközeinek engedélyezését nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva.
2022. 11. 26. 23:00
Megosztás: