Németországban a nők időskori jövedelme csaknem 30 százalékkal elmarad a férfiakétól

Németországban a munkavállalók mellett az idősek körében is jelentős a nemek közötti jövedelmi különbség, a nők csaknem 30 százalékkal kisebb jövedelemmel rendelkeznek, mint a férfiak - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

Németországban a nők időskori jövedelme csaknem 30 százalékkal elmarad a férfiakétól

A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) a nemzetközi nőnap (március 8.) alkalmából ismertetett vizsgálatában kimutatta, hogy a 65 éven felüliek körében a nők átlagos bruttó jövedelme a legutóbbi, 2021-es adatok szerint évi 17 814 euró, a férfiaké pedig 25 407 euró. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett időskori jövedelmi rés 29,9 százalékos Németországban, vagyis a nők idős korukban csaknem harmadával kevesebb jövedelemmel rendelkeznek, mint a férfiak.

Az elemzésben a nyugdíjból, az özvegyi nyugdíjból és a magánnyugdíjpénztári megtakarításból származó jövedelmet vették figyelembe. A nyugdíjjövedelemben mutatkozó jelentős eltérést magyarázó tényezők közül kiemelték, hogy a nők nagyobb arányban dolgoznak alacsony fizetésű ágazatokban, mint a férfiak, kisebb valószínűséggel töltenek be magasabb jövedelemmel, és így magasabb nyugdíjjal is járó vezető pozíciót, gyakrabban dolgoznak részmunkaidőben és a főleg rájuk háruló családi gondozási feladatok miatt többször és hosszabb időre vesznek ki szabadságot.

A tartományi rangú német fővárosban, Berlinben hivatalos ünnepnapnak számító nemzetközi nőnap alkalmából közölt adatok szerint az alacsonyabb jövedelem miatt a nőket erősebben fenyegeti az időskori szegénység, mint a férfiakat. A 65 éven felülieknél - vagyis az időseknél - a nők 20,9 százalékát fenyegette a szegény sorba jutás kockázata 2021-ben, míg a férfiaknál 17,5 százalék volt ez az arány. Az európai uniós meghatározás szerint akkor fenyeget valakit a szegénység veszélye, ha a népesség egészét jellemző mediánjövedelem 60 százalékánál kisebb jövedelemmel rendelkezik. Ez a küszöbérték egyszemélyes háztartás esetén évi nettó 14 968 euró - havi nettó 1247 euró (470 ezer forint) - volt 2021-ben.

A Destatis a nőnap alkalmából készített vizsgálatai sorában a többi között kimutatta még, hogy Németországban 2021-ben a vezető pozíciók 29 százalékát töltötték be nők, ami messze elmarad a nők összes foglalkoztatott közötti 47 százalékos arányától. A legmagasabb női vezetői arányt az oktatási ágazatban regisztrálták, ott a vezető pozíciók több mint kétharmadát, 67 százalékát töltötték be nők. Azonban még ez a kiugróan magas arány is egyenlőtlenséget jelez, ugyanis az oktatási ágazat valamennyi munkahelyét tekintve 77 százalék a nők részaránya.

Az egészségügyi és szociális ágazatban is több nő van vezetői pozícióban, mint férfi, arányuk 61 százalékos, de az ágazatban dolgozók összességét tekintve még nagyobb, 77 százalék a nők aránya - mutatott rá közleményében a Destatis. Adataik szerint az üzleti szolgáltatások területén különösen erősen érvényesül az egyenlőtlenség, ebben az ágazatban a női munkaerő aránya 50 százalékos, de a vezető tisztségek alig egynegyedét, 26 százalékát töltötték be nők 2021-ben.

A statisztikai hivatal egy korábbi, januári elemzésében azt is kimutatta, hogy a nemek közötti bérrés 18 százalékos volt 2022-ben, azaz a nők csaknem ötödével kerestek kevesebbet, mint a férfiak. A nők átlagos bruttó órabére 20,05 euró volt 2022-ben, 18 százalékot jelentő 4,31 euróval elmaradva a férfiak 24,36 eurós órabérátlagától. A nemek közötti bérrés csökkent az utóbbi években, a rendszeres vizsgálatok kezdetén, 2006-ban még 23 százalék volt.

A SZÉP-kártya eredeti rendeltetésének visszaállítását kérik a turizmus szereplői

Turisztikai évadzáró rendezvényt szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), amelyen a területi kereskedelmi és iparkamarák közel 90 százalékának vállalkozói képviselték az ország szinte valamennyi turisztikai régióját. Az eseményen a szakma képviselői – kamarai szakemberek és turisztikai vállalkozások, valamint szakmai szervezetek – az idei évi tapasztalatokat, jó gyakorlatokat osztották meg egymással, és javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnának a belföldi turizmus élénkítéséhez.
2023. 12. 02. 04:00
Megosztás:

Újraszámítják az összes nyugdíjat 2024 január 1-től!

Újraszámítják a hazai nyugdíjakat 2024 januárjától, mert a törvény úgy rendelkezik, hogy a nyugdíjakat emelni kell: a megállapított társadalombiztosítási nyugellátást a megállapítás naptári évét követően minden azt követő év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni. Mit is jelent ez pontosan, forintban? Cikkünkben magyarázó videót is talál!
2023. 12. 02. 03:00
Megosztás:

Mennyibe kerül 1 köbméter lakossági földgáz most tényleg?

Ha a gázszámlánkra pillantunk, akkor sokunknak elmegy az életkedve is, mert nem értjük, hogyan lesz egy köbméter elfogyasztott földgázból korrigált mennyiség és azt pedig már végképp nem értjük, hogy a végén miért kell mégis MJ (megajoule) árat fizetnünk? Mitől függ a gáz fűtőértéke? És a legfontosabb kérdés: hány forintba kerül egy köbméter lakossági gáz jelenleg? Most végre Ön is megtudhatja!
2023. 12. 02. 02:00
Megosztás:

Felemás termeléscsökkentési döntés az OPEC ülésen, az olaj maradt a korábbi alacsonyabb árszinten

A nyersolaj árjegyzése a tegnapi, napközbeni alacsonyabb szinten maradt ma reggel.
2023. 12. 02. 01:00
Megosztás:

Mesterséges Intelligencia kriptót keresel? Ezeket nézd!

A mesterséges intelligencia, vagy röviden MI vagy AI 2023-ban fénysebességgel hódította meg a világot. Az új technológiával lehetővé vált, hogy hatalmas mennyiségű adatot akár másodpercek alatt fel lehessen dolgozni.
2023. 12. 02. 00:01
Megosztás:

Nőtt a gazdaság teljesítménye

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2023 harmadik negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez mérten - erősítette meg pénteken második becslésével a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 12. 01. 23:00
Megosztás:

Fejlesztési támogatást nyert el Füzesgyarmat

Egymilliárd forintból valósíthat meg hat fejlesztést a Békés vármegyei Füzesgyarmat - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 01. 22:00
Megosztás:

Leszállítja első Cybertruck-jait a Tesla

Hosszú várakozás és körülbelül kétévnyi folyamatos csúszás után úgy tűnik, hogy megkezdődhet a Tesla Cybertruck leszállítása a vásárlóknak.
2023. 12. 01. 21:00
Megosztás:

Vegyesen változott a forint péntek estére

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 01. 20:00
Megosztás:

Visszaesett a cseh gazdaság a harmadik negyedévben

Éves összehasonlításban 0,7 százalékkal gyengült a cseh gazdaság a harmadik negyedévben - derül ki a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) pénteken nyilvánosságra hozott felülvizsgált becsléséből. Ez sorban már a harmadik negyedév, amelyben visszaesett a cseh gazdaság.
2023. 12. 01. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 12. 01. 19:00
Megosztás:

Szerény emelkedéssel zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 132,56 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 58 010,99 ponton zárt pénteken.
2023. 12. 01. 18:30
Megosztás:

Megbírságolták a K&H Biztosító Zrt.-t

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt - jelentette be pénteki közleményében a felügyeleti hatóság.
2023. 12. 01. 18:00
Megosztás:

Hűtőhasználati útmutatót készített a Nébih a pazarlás csökkentésére

Hűtőhasználati útmutatót állított össze karácsonyra a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjában, hogy segítsen az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában - számolt be a hivatal pénteki közleményében.
2023. 12. 01. 17:30
Megosztás:

Három kulcsfontosságú abroncstechnológia, ami szükséges az elektromos átálláshoz

A Goodyear minden új és jelenlegi gumiabroncsát úgy optimalizálja, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson ne csak a belső égésű motorral (ICE) hajtott járműveken, hanem az elektromos autókon is. Ezt az alkalmasságot a gyártó az új Goodyer EV-Ready logó bevezetésével teszi még inkább egyértelművé.
2023. 12. 01. 17:00
Megosztás:

A kormány köszönetét fejezi ki a magyar vállalkozásoknak

A kormány a Magyar Vállalkozók Napján köszönetét és elismerését fejezi ki a magyar vállalkozások teljesítménye előtt, hiszen a vállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét - fogalmazott pénteki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
2023. 12. 01. 16:30
Megosztás:

Karácsony előtt is érdemes használni az Árfigyelőt

Pénzt és időt spórolhatnak a családok a karácsonyi nagybevásárlások során az online Árfigyelő használatával - hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).
2023. 12. 01. 16:00
Megosztás:

Drága vagy olcsó az S&P500? – Magnificent Seven II.

A nagy házak egyre-másra jönnek elő az S&P500 jövő évi teljesítményére vonatkozó várakozásaikkal.
2023. 12. 01. 15:30
Megosztás:

Újabb rekordra nőtt a 4iG árbevétele

Ismét erős negyedévet zárt az infokommunikációs 4iG-csoport, a cég az első háromnegyedévben rekordösszegű árbevételt és EBITDA-t ért el, az adózott eredmény azonban mínusz 6,4 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi mínusz 11,7 milliárd után.
2023. 12. 01. 15:00
Megosztás:

Száznál is több adventi programmal készültek a Tourinformok

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívására 41 Tourinform iroda csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyben a négy adventi hétvégén 114 programmal várják az érdeklődőket - közölte az MTÜ pénteken az MTI-vel.
2023. 12. 01. 14:30
Megosztás: