Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják

Az eÁfával kapcsolatos jogszabályok idén január 1-jétől hatályosak, és első alkalommal 2024.február 1-jétől nyílt lehetősége az adózóknak arra, hogy az eÁfa rendszeren keresztül – a webes felületen, vagy az ún. M2M gép-gép kapcsolattal (a továbbiakban: M2M) – nyújtsák be az áfa bevallásaikat. A Deloitte szakértői röviden összefoglalták az eddigi tapasztalatokat, tudnivalókat az eÁfa használatával kapcsolatban.

Népszerű az eÁfa bevallás, az M2M rendszert egyre többen használják

A felmérések alapján egyre többen használják az eÁfa rendszert, annak is elsősorban a webes felületét. A tényleges használat terén az M2M egyelőre még nem elterjedt, ami arra utal, hogy elsősorban azok az adózók, akik komplexebb tranzakciókkal rendelkeznek, még kivárnak az eÁfa használatával, hiszen számukra az M2M jelenthet valódi hatékonyságnövelést a bevalláskészítés terén. Az M2M bevezetése és az arra való áttérés egy komplex és időigényes feladat, ezért érthető, hogy jelenleg miért képvisel még nagyobb arányt a webes felület a használat tekintetében.

Egyre több nagyvállalkozás nyitott az eÁfára, és veszi fontolóra annak bevezetését, ugyanakkor az is látszik, hogy az adózók körében még nagy a bizonytalanság a tekintetben, hogy pontosan milyen előnyöket és lehetőségeket hordoz magában az M2M.

Az M2M előnyei és használatának feltételei

Fontos, hogy az M2M nem értelmezhető egy önálló szoftverként, vagy hasonló informatikai megoldásként, hiszen önmagában csak arra a NAV által biztosított IT kommunikációs csatornára és gép-gép kapcsolaton keresztüli eÁfa bevallási folyamatra utal, amit a NAV biztosít az adózók számára a webes felületen túl. Mindazonáltal, az M2M tényleges használatához – ellentétben a webes felülettel– elengedhetetlen saját, vagy harmadik féltől származó fejlesztés, amely alkalmas az eÁfa rendszer által várt data.xml előállítására és a rendszerrel történő kommunikációra.

Azok a társaságok, amelyek szeretnék az eÁfa bevallásukat M2M kapcsolaton keresztül benyújtani, rendelkezniük kell egy olyan megoldással, amely képes ezeket a funkciókat ellátni. Egy ilyen fejlesztés nagy előnye a webes felülethez képest, hogy az nem kizárólag a NAV adatbázisokban (Online Számla, OPG, CDPS) elérhető tranzakciós adatokra épül, hanem az adózó saját rendszerében rögzített adataira is. Azaz, ilyen rendszerek esetén garantált a tranzakciók teljeskörűsége.

„Továbbá, az M2M kapcsolatra fejlesztett megoldások esetén – mint amilyen a Deloitte szoftvere is – az adózóknak nagyobb fejlesztői szabadságuk van a rendszer kialakítását és funkcionalitását illetően, hiszen nincsenek egy megadott webes felület által behatárolt beállítási lehetőségekhez kötve, hanem akár saját igényekre szabott funkciók is elérhetők számukra. Azaz, lehetőség van egyedi igényeket is figyelembe venni és annak megfelelően kialakítani a rendszer működését” – tette hozzá Suda Richárd, a Deloitte adóosztályának menedzsere.

Az M2M rendszerhez készített külső fejlesztés további előnye, hogy bármilyen struktúrájú forrásadatot képes lehet feldolgozni, és átkonvertálni azt a NAV által elvárt standard XML formátumra, melynek része a NAV által létrehozott adókód struktúrával történő megfeleltetés is. Azaz, az érintettek számára nem szükséges a már eddig használt áfa analitika és adókódok módosítása, hiszen a konverzió révén teljeskörűen biztosított a NAV által elvártaknak való megfelelés. 

Mivel egy ilyen megoldás egyedi igények szerint alakítható, ezért számos többlet funkciót tartalmazhat az eÁfa rendszer alapértelmezett verziójához képest, a NAV által elérhetővé tett adatokban rejlő lehetőségek kiaknázása érdekében. Az adott egyedi rendszer bármely olyan validáció és tartalmi ellenőrzés elvégzésére alkalmassá tehető, amire szabály alkotható, és a szükséges adatok rendelkezésre állnak, akár az érintett adózó rendszerében, akár a nyilvános adatbázisokban, legyen szó például akár áfa levonási tiltásokkal érintett tranzakciók kiszűréséről, speciális teljesítési időpontok validálásáról (pl. időszakos ügyletek), vagy áfa csoportba tartozó adózók ügyleteinek kezeléséről stb. Ilyen tartalmi ellenőrzések nem érhetők el az eÁfában. 

„A saját igényekre szabott M2M kapcsolatra képes megoldások alkalmasak lehetnek akár még a bevallás beküldése előtt teljeskörűen elvégezni az említett validációkat, szemben az eÁfa rendszerben elérhető alapértelmezett ellenőrzésekkel, hiszen azok jelentős részéről a NAV csak a bevallás beküldését követően ad tájékoztatás az érintetteknek. Továbbá, lehetőséget biztosíthat a validációk által feltárt módosítási igények automatikus végrehajtására is. Ennek köszönhetően hatékonyan kiszűrhetők és javíthatók a bevallási hibák már a benyújtás előtt, így elkerülhetők az ezekből fakadó önellenőrzések.”  – mondta Fábián Dorottya, a Deloitte adóosztályának partnere. 

Végezetül pedig nem árt azt is szem előtt tartani, hogy az eÁfa rendszerben jelenleg nem nyújthatók be önellenőrzések és arra várhatóan majd csak 2024. harmadik negyedévtől lesz lehetősége az adózóknak. Továbbá az eÁfa rendszerben legfeljebb csak 90 napig érhetők el a beküldött eÁfa bevallások. Mindazonáltal, ha a Társaság az egyedi igényei szerint fejleszti le az M2M rendszert, akkor az képes lehet az önellenőrzések kezelésére is, illetve arra, is, hogy akár a törvényes megőrzési idő leteltéig is biztosítani tudja a beküldött adatok archiválását.

Gyárat épít Nagybányán a Karl Mayer GmbH

Gyárat épít Nagybányán a textilipari gépeket gyártó Karl Mayer GmbH 25 millió eurós (9,653 milliárd forint) befektetéssel - jelentette be kedden a Máramaros megyei önkormányzat.
2024. 05. 23. 23:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre. A szakember az elmúlt 4 évben a szervezet társelnöke volt - közölte az MGYOSZ az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 23. 22:30
Megosztás:

Több millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett friss adatai szerint az első negyedév végéig csaknem 8 millió letelepedési kérelmet nyújtottak be a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok.
2024. 05. 23. 22:00
Megosztás:

A kormány célja a gazdasági növekedés visszaállítása

A magyar gazdaság az első negyedévben visszatért a növekedési pályára. A kormány az egyensúly erősítésével is a gazdaság növekedését építi újra, ezért fokozatosan csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot - közölte az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének április végi helyzetéről csütörtökön kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2024. 05. 23. 21:30
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 05. 23. 21:00
Megosztás:

Az a közösség, ami épül, erősödik

Ahol építenek, korszerűsítenek, újat hoznak létre, ott a közösség életrevaló, élni akar - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Nyírlugoson.
2024. 05. 23. 20:30
Megosztás:

Jó hangulatban magas forgalom mellett kereskedtek a magyar tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 362,43 pontos, 0,53 százalékos emelkedéssel 68 319,51 ponton zárt csütörtökön.
2024. 05. 23. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 05. 23. 19:30
Megosztás:

Kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 05. 23. 19:00
Megosztás:

Új elnöke lett a Pénztárszövetségnek

Mohr Lajost, a Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját választották az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) új elnökévé a szervezet közgyűlésén - tájékoztatta a szövetség csütörtökön az MTI-t.
2024. 05. 23. 18:30
Megosztás:

E hónapban erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitása

A vártnál lényegesen kedvezőbben alakult az euróövezet feldolgozóipari teljesítménye májusban, a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a szolgáltatóipar teljesítménye stagnált áprilishoz viszonyítva - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 05. 23. 18:00
Megosztás:

A kormány célja az országon belüli fejlettségi különbségek csökkentése

A kormány célja, hogy uniós és hazai források felhasználásával csökkentse az országon belüli fejlettségi különbségeket - jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Székesfehérváron.
2024. 05. 23. 17:30
Megosztás:

Életbevágóan fontos a szűrővizsgálat

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében - közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2024. 05. 23. 17:00
Megosztás:

Az értékpapírok kibocsátói közzétették előző éves jelentésüket

Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 05. 23. 16:30
Megosztás:

Nagy volumenű beruházást hajtott végre nálunk a Siemens Energy

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot nyitott és napelemparkot is telepített, hogy képes legyen saját maga megtermelni a működéséhez szükséges energia egy részét - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
2024. 05. 23. 16:00
Megosztás:

Megtéveszthette a fogyasztókat a Natur Tanya

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Natur Tanya Hungary Kft.-vel és a Naturweb Kft.-vel szemben.
2024. 05. 23. 15:30
Megosztás:

A mérnöki, a programozói és az orvosi pálya a legcsábítóbb

A mérnöki, programozói és orvosi pályán helyezkednének el legszívesebben a tudományos-technológiai képzések hallgatói, emellett az egyetemisták "menőnek" tartják a menedzseri karriert, az adattudományhoz, a mesterséges intelligenciához kapcsolódó szakmákat, és az egészségügyi életpályát is - közölt az MTI-vel a Siemens Zrt. az UNIside felsőoktatási portállal az egyetemisták pályaképéről, jövőbeni karrierterveikről végzett online kérdőíves kutatásának eredményeit szerdán.
2024. 05. 23. 15:00
Megosztás:

Kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban áprilisban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma áprilisban.
2024. 05. 23. 14:30
Megosztás:

Romániában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem négyszázmillió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben, a Black Sea Defense and Aerospace (BSDA-2024) elnevezésű nemzetközi hadifelszerelés-kiállítás megnyitóján.
2024. 05. 23. 14:00
Megosztás:

Közelegnek a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.
2024. 05. 23. 13:30
Megosztás: