NFT-be mentett népszokások

Mi köze van egy ukrajnai falucska tradícióinak a napjainkban meghatározó NFT-lázhoz? Alapesetben nem sok. A Magyar Néprajzi Múzeum új kezdeményezése azonban tető alá hozta a kettőt az UNBREAKABLE TRADITIONS név alatt, amely egy különleges kárpátaljai hagyományt digitalizál, hogy megőrizze az utókornak.

NFT-be mentett népszokások

Az Unbreakable Traditions projekt középpontjában Salánk falujából származó viaszos hímes tojások állnak, amelyek egy digitális rekonstrukció után NFT formájában kerültek piacra, és amelyeket kriptovalutával bárki meg tud vásárolni.

Lehet, hogy most sok ismeretlen szó hangzott el, szóval kezdjük egy kicsit hátrébbről a történetet.

Mi az az NFT?

Az NFT (Non-fungible token) olyan digitális terméket jelent, melyet egy blokklánchálózaton érvényesítettek és tárolnak. Egyfajta eredetiségigazolás, amely a vásárló számára biztosítékot nyújt a jogellenes sokszorosítás és hamisítás ellen.

Egy NFT lehet művészeti alkotás, videó, de még zene és akár videójátékokban megjelenő tárgy is, amelyért kriptovalutákkal lehet fizetni. És bár ezek az alkotások bárki számára megtekinthetők, az NFT megvásárlójánál van a tulajdonjog. Elképzelheted ezt valahogy úgy is, hogy bemész a Louvre-ba, ahol mindenki a Mona Lisa csodájára jár, te pedig simán odaállhatsz a kép mellé, hogy amúgy ez a tiéd.

Aha, kriptó...

Ma már szegről végről mindenki hallotta a Bitcoin elnevezést, amely tulajdonképpen az első kriptovaluta, tehát digitális pénznem. Nincs mögötte semmiféle kormány vagy bank, hanem egy blockchain nevű digitális „jegyzőkönyv” követi nyomon a tranzakciókat. És azért kripto, mert kriptografikus módszerekkel kódolják a blockchain egy-egy blockjába az információt, amely meghatározza, hogy ki a jogos tulajdonos. Többféle kriptovaluta létezik, a salánki tojások megvásárlásához viszont Ethereumra van szükség.

Blockchain?

Ez egy úgynevezett adatbázis, ahol tárolva van minden információ a kriptovalutákról és a tranzakciókról. Azért nevezik blockchain-nek, mert az újabb és újabb információk kisebb blokkokban hozzákapcsolódnak a már eddigi blockokhoz. Éppen ezért amúgy megváltoztathatatlan is visszamenőleg, és minden információt kronologikus sorrendben tárol, decentralizált módon. Tehát nem 1-1 óriási szerverszobában, hanem különböző országokban, különböző egyéneknél.

Nagyon-nagyon tömören ennyit érdemes tudni az NFT-k világáról. És bár heves vita zajlik napjainkban arról, hogy mennyire biztonságos, követhető vagy éppen tiszta rendszer, egy valami tagadhatatlan: jóra is lehet használni. És itt jön a képbe az Unbreakable Traditions.

Hagyománymentés

Rengeteg veszély fenyegetheti a régre visszanyúló hagyományokat. Művelőit elsodorhatja egymástól az élet, az idő is eljárhat felette és egyszerűen ki is kophat az emlékezetből. De létezik sajnos egy sokkal akutabb veszély is, a háború. Amilyen például Ukrajnában dúl most.

Oroszország pusztító inváziója pedig egy kis kárpátaljai község, Salánk húsvéti hagyományait is veszélyeztette most. A viaszos hímes tojás festés Salánkon régre nyúlik vissza, nagy történelemmel bír, az UNBREAKABLE TRADITIONS pedig ezeket az egyedi tojásokat hivatott digitalizálni, megvédeni, megőrizni.

A projekt keretein belül két salánki asszony, Ádám Ida és Jana Ida hagyományos festett tojásait szállították először Debrecenbe, majd onnan a fővárosba, hogy megkezdődhessen a digitalizációjuk. A 3D-szkennelés és befotózás legfőbb irányelve az eredetiség volt, tehát minden áron arra törekedtek a munkát végző emberek, hogy a tojásokat eredeti formájukban őrizzék meg, minden apróbb mélyedésükkel, tökéletlenségükkel, ismertetőjegyeikkel együtt.

A digitálisan rekonstruált tojásokból végül egy öt darabos kollekció készült el, amelyeket NFT formájában a Rarible piacára bocsátottak, ahol bárki megveheti őket, akinek van egy kriptotárcája.

(A kriptotárca, minden blokkchainen történő tranzakció nélkülözhetetlen eszköze, amely egy online bank felülethez hasonlítható. Tárolhatunk rajta különböző kriptovalutákat és még az NFT-inket is megjeleníthetjük rajta, így egy egészen különleges digitális gyűjteményt létrehozva, amelyet egyszerűen a mobilunkról mutathatunk meg ismerőseink, barátainknak egyaránt. – Ebből a videóból megtudhatjátok, hogyan is kell egy ilyet létrehozni:

 https://www.youtube.com/watch?v=X73V2QMDhcg&t=33s)

A vásárlásokból befolyó összeg jótékony célra megy, az ukrajnaiak megsegítésére. Az eredeti tojásukat fizikai valójukban pedig a Néprajzi Múzeum őrzi meg Szokás- és Játékgyűjteményében.

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2022. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Új piacokra összpontosít az orosz kereskedelem

A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
2022. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Az MNB megújítja a fogyasztóbarát lakáshitel keretrendszerét

Az MNB bővítette a minősített fogyasztóbarát lakáshitel (MFL) feltételrendszerét a hitelezés zöldebbé tétele és a folyamatok elektronikus útra terelése érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.
2022. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Egy év alatt háromszorosára nőtt az 5G üzleti alkalmazásainak piaca

Világszerte jelentősen bővült az 5G üzleti-ipari felhasználása, csak Kínában egy év alatt 1,2 milliárdról 3,2 milliárd dollárra nőttek technológia alkalmazásához kapcsolódó piaci bevételek, az 5G mára érett technológiává vált. Emellett a lakossági szegmensben is egyre szélesebb körben terjednek az ötödik generációs technológiára épülő, például kiterjesztett valóságot használó, vagy a szemüveg nélküli 3D-s filmnézésre alkalmas megoldások. A Huawei Technologies Budapesten mutatta be az 5G és a vezetékes szélessávú technológiák legújabb innovációt. A vállalat az új eszközeivel már közeljövőben képes lesz másodpercenként 100 terabyte adatátviteli sebességet biztosítani.
2022. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Erősödött a forint hétfőn

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora estére a reggeli szintekkel összevetve a bankközi devizapiacon.
2022. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Mintegy 100 milliárd forint a hazai játékforgalom

Igencsak tetemes, 100 milliárd forint körüli a hazai játékpiac, és ráadásul válságálló szektornak mondható. Ezzel együtt ezen a területen is tapasztalhatóak változások, hiszen a pandémia hatására például keresettebbé váltak a kollektív, közösségi élményt nyújtó társasjátékok, amelyek az egész család számára élményt biztosítanak – hangzott el egy szakmai kerekasztal- beszélgetésen. Vannak kikezdhetetlen klasszikusok, de akadnak új kedvencek is, s ezek egyikének mondható a Tolki is, amely többek között az Ország Játéka választáson az interaktív kategóriát nyerte meg.
2022. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn.
2022. 11. 28. 19:05
Megosztás:

Alacsony forgalomban csökkent a tőzsdeindex

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,59 pontos, 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588,74 ponton zárt hétfőn.
2022. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Energetikai és közlekedési projektekről tárgyalt Bukarestben a román és a szerb miniszterelnök

A Románia és Szerbia gázhálózatát összekapcsoló interkonnektor fejlesztéséről és a két ország közti gyorsforgalmi összeköttetés megteremtéséről tárgyalt egyebek mellett hétfőn Bukarestben Nicolae Ciuca román és Ana Brnabic szerb miniszterelnök.
2022. 11. 28. 17:30
Megosztás:

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ belföldön kőolaj- és földgázkutatásra

A Mol jövőre 40 milliárd forintot költ kőolaj- és földgázkutatásokra Magyarországon - mondta Homonnay Ádám, a Mol kutatási és termelési igazgatója Vecsésen, a társaság Vecsés-2 olajkútjánál, ahol november 11-én kezdődött a próbatermelés.
2022. 11. 28. 17:00
Megosztás:

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni

Több mint 350 millió forintra becsült értékű alkoholra lehet licitálni november 28-ától 4 napon keresztül, december 1-jéig  - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 16:33
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget

Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
2022. 11. 28. 16:00
Megosztás:

Országos célvizsgálat a tej- és takarmányágazatban

Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért  a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten - jelentette be hétfői közleményében a hivatal, és rögtön hozzátette, hogy az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok eddig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók.
2022. 11. 28. 15:30
Megosztás:

Továbbra is egy százalék alatt az önkéntes nyugdíjpénztárak költségszintje

Az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit jelző klasszikus díjterhelési mutató 2021-ben 0,71 százalék, a korrigált díjterhelési mutató 0,75 százalék volt. A két évtizede tartó trendszerű díjcsökkenés közben előfordul, hogy a díjterhelés enyhén meghaladja az előző évit, mint tavaly is, ám a nyugdíjpénztárak más öngondoskodási termékekkel összehasonlítva így is az egyik leginkább költséghatékony hosszútávú befektetési formának számítanak - összegezte hétfőn közölt elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2022. 11. 28. 14:30
Megosztás:

Mi leszel, ha nagy leszel? A mostani óvodások ötöde ma még nem létező munkakört fog betölteni

A Fiatal Vállalkozók Hete zárónapjának tematikája kiemelten a fiatal generáció karrierépítési lehetőségeire fókuszált. Az üzleti show keretében, a Makronóm Intézet szakmai közreműködésével megrendezett kerekasztal-beszélgetés során többek között elhangzott, hogy jelenleg a munkavállalók mintegy 40%-a szívesen váltana munkahelyet, viszont közel kétharmaduk nem rendelkezik megfelelő szintű önismerettel, amely szükséges lenne ahhoz, hogy a saját maguk számára ideális karrierutat bejárják.
2022. 11. 28. 14:00
Megosztás:

Kell-e tartani a munkavállalóknak a mesterséges intelligenciától?

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie ügyvédi iroda. Az adatvédelmi hatóság 250 millió forintos eddigi rekordbírsága is az említett technológia jogsértő alkalmazása miatt került kiszabásra. 
2022. 11. 28. 13:30
Megosztás:

A lengyel kormány vámot vetne ki a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező olajra 

A lengyel kormány a német kabinetnél lobbizik, hogy a Barátság kőolajvezeték déli ágán lévő finomítók fizessenek vámot a beszállított orosz kőolaj után, mivel ez versenyelőnyhöz juttatja az itt üzemelő cégeket. 
2022. 11. 28. 13:00
Megosztás:

Zavargások Kínában

Kínában tüntetések törtek ki a koronavírus elleni intézkedések miatt. 
2022. 11. 28. 12:30
Megosztás:

Két nagybanknál is szigorodhat a tőkekövetelmény

A Bloomberg értesülései szerint a Deutsche Bank és a BNP Paribas tőkekövetelményét is megemelheti az EKB.
2022. 11. 28. 12:00
Megosztás:

Budapesten tanácskoztak az európai víziközmű szabályozó hatóságok vezetői

A víziközmű-szolgáltatásban bekövetkezett energiaár-emelkedés hatásairól, a települési szennyvíz kezeléséról szóló európai uniós rendelet módosításáról, valamint a tagállami hatóságok által kalkulált vízveszteségi mutatókról egyeztettek az Európai Víziközmű Szabályozók Szervezetének, a WAREG (European Water Regulators) 26. közgyűlésén, Budapesten - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hétfőn az MTI-vel.
2022. 11. 28. 11:30
Megosztás: