Nooormáááális??? A magas infláció ellenére lekötés nélkül, folyószámlán tartják a magyarok a megtakarításaikat

A tavalyi évhez képest nőtt a lekötés nélkül, folyószámlán tartott megtakarítások száma – derül ki a Magyar Bankholding által elvégzett, befektetési kedvre fókuszáló kutatásból. A reprezentatív felmérésből kiderült, hogy továbbra is az egyik legnépszerűbb befektetési forma az állampapír, azonban duplájára nőtt azok száma, akik szívesen invesztálnának aranyba vagy műkincsbe. Emellett tovább növekedett a bankok iránti bizalom a lakosság körében – ez pedig jól érzékelhető a Magyar Bankholding ügyfelei körében is.

Nooormáááális??? A magas infláció ellenére lekötés nélkül, folyószámlán tartják a magyarok a megtakarításaikat

A Magyar Bankholding reprezentatív trendkutatásának[1] célja, hogy felmérje a hazai lakosság körében a megtakarítani tudók arányát, a különböző megtakarítási, befektetési eszközök népszerűségének megoszlását, valamint a megtakarítási és befektetési eszközökkel kapcsolatos pénzügyi ismereteket és az egyes eszközökhöz – ezen belül kiemelten a befektetési alapokhoz – való viszonyulását.

Sok pénz pihen folyószámlán, lekötés nélkül

A megkérdezettek harmada (34%) rendelkezik megtakarítással, és a válaszadók 15 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása. A kutatás szerint a válaszadók több mint fele tartja megtakarításait lekötés nélkül a folyószámlán (52%), harmaduk készpénzben (35%).

A megkérdezettek 34 százaléka havi rendszerességgel, 41 százalékuk alkalmanként tesz félre, 20 százalékukra pedig mindkettő megtakarítási forma jellemző. A válaszadók 5 százaléka azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem áll módjában félretenni. A válaszadók kétharmada (66%) egy szolgáltatónál tartja megtakarítását.

„Örömmel tapasztaltuk, hogy a trendkutatás alapján a bankok és az alapkezelők iránt tovább növekedett a bizalom – a megkérdezettek 55 százaléka tartja megbízhatónak a bankokat a megtakarítások kezelése esetén, 27 százalékuk pedig alapkezelőre bízná a befektetéseit. Fontos visszajelzés ez nekünk, hiszen a Magyar Bankholding által irányított fúzió során három pénzintézet befektetési szolgáltatásait harmonizáljuk és egységes termékkínálatot alakítunk ki mintegy 255 ezer értékpapírral rendelkező ügyfelünk számára, akiknek közel 4000 milliárd forintos vagyonát kezeljük” – mondta Szabó Levente, a Magyar Bankholding Zrt. egyedi kiszolgálásért felelős vezérigazgató-helyettese.

Népszerű az állampapír, a legfontosabb a biztonság

A megkérdezettek körében továbbra is az állampapír a legnépszerűbb befektetési forma (22%), azonban jelentősen növekedett azok aránya, akik megfontolnák, hogy aranyba vagy műkincsbe fektessenek (2021: 6%, 2022: 13%).  A befektetésekkel kapcsolatban a két legfontosabb szempont, hogy a képzett tőke biztonságban legyen (a kérdőívet kitöltők 85%-a nyilatkozott így), valamint, hogy biztosított legyen a likviditás is (52%). A válaszadók 28 százaléka számára pedig az is fontos, hogy kisebb összeget is be lehessen fektetni.

A befektetések kiválasztása során a válaszadók szinte minden esetben figyelembe veszik a várható kockázatot, és egyenlő arányban oszlik meg a kockázatvállalók és a kockázatokat kerülő befektetők száma. Érdekes összefüggés rajzolódik ki a fiatalabb és az idősebb befektetők között: míg a 18-39 éves, fiatalabb korosztály nagyobb eséllyel vállal kockázatot (53% az arány), addig az 50 év fölött korosztály már kerüli a kockázatos befektetéseket.

A hozamra vonatkozó elvárásokat alapvetően a pénzromlás személyes percepciója (33%) és a hivatalosan közzétett inflációs adatok (28%), valamint a korábbi tapasztalatok (29%) alakítják. A megkérdezettek 37 százaléka banki tanácsadóktól, 30 százaléka pedig egyéb pénzügyi tanácsadóktól kér útmutatást befektetési kérdésekben, de jelentős azok száma is, akik nem kérnek tanácsot, inkább egyedül döntenek (30%).

Közel egyenlő mértékben oszlik meg azok aránya, akiknek volt már rossz tapasztalatuk (33%), és akiknek még nem volt rossz tapasztalatuk a befektetéseik során (34%), azoknak pedig jelentősen csökkent az aránya, akiknek eddig nem volt befektetésük (2021: 51%, 2022: 33%). Abban az esetben, ha befektetése rosszul teljesítene, a válaszadók több mint fele maximum néhány hetet várna, és utána áthelyezné az összeget egy másik eszközbe. Ez az arány még magasabb azok körében, akik maximum 1 millió forint megtakarítással rendelkeznek (66%).

Egyre tájékozottabbak a befektetők

Jelentősen csökkent azok száma, akik ritkábban, mint havonta, vagy soha nem tájékozódnak befektetésekkel kapcsolatban – a tavalyi 62 százalékhoz képest idén csak a válaszadók 41 százaléka válaszolta ezt arra a kérdésre, hogy milyen gyakran tájékozódik befektetésekről, pénzügyekről. Azok száma is nőtt, akik legalább hetente informálódnak ebben a témában, arányuk 16 százalékról 28 százalékra emelkedett.

Informálódási célra túlnyomó többségben az internetet használják (79%), a második legnépszerűbb forrás a banki tanácsadó, akiknek népszerűsége 9 százalékponttal emelkedett 2021-hez képest. Az emberek több mint egyharmada (35%) naprakésznek vallja magát a befektetésekkel kapcsolatban, és ez az arány növekedett az előző év 27 százalékához képest. Jelentősen csökkent azok száma, akiknek saját bevallásuk szerint hiányosak az ismereteik és nem is tesznek azért, hogy bővebben tájékozódjanak – a tavalyi 13 százalék helyett idén a megkérdezettek csak 7 százaléka válaszolta ezt.

Pusztító villámárvizekre készülhet Kalifornia a jövőben

Nagy területen pusztító villámárvizekkel kell szembenéznie a jövőben a ma történelmi szárazsággal küzdő Kaliforniának, amelyek nagyobb kárt okozhatnak majd, mint egy erős földrengés - állapították meg a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói.
2022. 08. 14. 03:00
Megosztás:

Olaszországban a nyári szezon csúcsnapjait élik a mostani hétvégén

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.
2022. 08. 14. 02:00
Megosztás:

Szeptember elején tartják a Budapest Short Film Fesztivált, a BUSHO-t

Augusztus 30. és szeptember 4. között tartják a 18. Budapest Short Film Fesztivált, vagy közismert nevén a BUSHO-t, amelyen a nevezett csaknem 1000 filmből 65-öt láthatnak az érdeklődők a fővárosban.
2022. 08. 14. 00:01
Megosztás:

Az átlag 69 éves nyugdíjkorhatárra számít

Átlagosan 69 évre teszik a rájuk váró nyugdíjkorhatárt a 30-59 évesek - derül ki a K&H a legfrissebb felméréséből, amelyet szombaton juttattak el az MTI-nek.
2022. 08. 13. 22:00
Megosztás:

A MÁSZ tagjai nyitva lesznek a független benzinkutak demonstrációja idején is

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalataihoz tartozó benzinkutak nyitva lesznek augusztus 19-én és 20-án - közölte a szövetség szombaton, miután arról értesült, hogy a Független Benzinkutak Szövetsége megmozdulást hirdetett, amelynek következtében azon a két napon a tagságukhoz tartozó 500-600 töltőállomás várhatóan nem fog üzemelni.
2022. 08. 13. 21:00
Megosztás:

Ezeket a számokat húzták az ötös lottón

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2022. 08. 13. 20:00
Megosztás:

Negatív kilátást adott a magyar adósosztályzatra az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.
2022. 08. 13. 18:00
Megosztás:

Hétfőtől ismét elhelyezkedési juttatást kaphatnak a versenyszférára váltó közfoglalkoztatottak

Több mint kétezer közfoglalkoztatott részesülhet havi 45 600 forint elhelyezkedési juttatásban augusztus 15-étől, ha állást talál a versenyszférában - jelentette be Kutnyánszky Zsolt. A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) szombaton kiadott közleménye szerint az iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkára elmondta: a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program újraindítása mellett a hónap közepétől megint igényelhető a lakhatási és utazási támogatás is, ami a mobilitás élénkítésével szolgálja a foglalkoztatás további növelését.
2022. 08. 13. 17:00
Megosztás:

Bővíti gyártókapacitását a szegedi Medikémia Zrt.

Uniós támogatással, több mint 350 millió forintos beruházással bővíti kapacitását az autóápolási cikkeket, háztartási termékeket és festékaeroszolokat gyártó szegedi Medikémia Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 08. 13. 16:00
Megosztás:

Felújítanak négy iskolát a tamási tankerületben

Felújítanak négy általános iskolát a tamási tankerületben a Magyar Falu program mintegy 130 millió forintos támogatásával.
2022. 08. 13. 15:00
Megosztás:

A 10 százalék alatti személyi hitel kamatok utolsó napjai jönnek

Rekordokat dönt a személyi hitel piac. A money.hu szakértői szerint a kihelyezések összegének megugrásában komoly szerepet játszik, hogy a nagyobb összegű személyi kölcsönök kamatai között még most is találunk 10 százalék alatti ajánlatokat.
2022. 08. 13. 14:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Kiderült, miért bírságolták meg a Ryanairt: a hatóság szerint nem is neki kell adóznia

Közzétették a Ryanairt 300 millió forintra bírságoló fogyasztóvédelmi határozatot. Az indoklásból kiderül, hogy a légitársaság azért kapott rekordösszegű büntetést, mert a hatóság szerint olyan extraprofitadót, a légitársaságok hozzájárulását hárította át az utasaira, amit nem is neki kell befizetnie - írja a Bank360.hu.
2022. 08. 13. 13:00
Megosztás:

Amerikai-kínai csúcstalálkozót tarthatnak novemberben

Az amerikai és a kínai elnök novemberben személyesen találkozhat, első alkalommal Joe Biden hivatalba lépése óta, a G20-csoport indonéziai csúcstalálkozója keretében - értesült a The Wall Street Journal című amerikai lap.
2022. 08. 13. 12:00
Megosztás:

Hatvan százalékos a horvát gáztároló töltöttségi szintje

Horvátország egyetlen gáztárolója elérte a 61 százalékos töltöttségi szintet, az ott tárolt gáz tíz százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban - írta az Index.hr című horvát hírportál pénteken.
2022. 08. 13. 11:00
Megosztás:

Maximum 19 Celsius-fokra szabad felfűteni a középületeket Németországban

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban - jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.
2022. 08. 13. 10:00
Megosztás:

Romániában 21 százalékkal nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások

Romániában 21 százalékkal, 4,379 milliárd euróra nőttek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank.
2022. 08. 13. 09:00
Megosztás:

Még mindig vezető szabálytalanság a lejárt termék forgalmazása

A lejárt termékek forgalmazása a vezető szabálytalanság az idén is a kereskedelmi és vendéglátóhelyeken az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők tapasztalatai szerint - tájékoztat honlapján a Nébih.
2022. 08. 13. 08:00
Megosztás:

Poliovírust találtak New York szennyvízében

A járványos gyermekbénulásért felelős poliovírust találtak New York szennyvízében, különösen az oltatlanok vannak veszélyben - közölték a városi és állami hatóságok pénteken.
2022. 08. 13. 07:00
Megosztás:

Már a Sziget fesztiválon is lehet határvadásznak jelentkezni

A Sziget fesztiválon felállított Prevenciós Pontban is várják a határvadász hivatás és az iskolaőri pálya iránt érdeklődőket - írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a police.hu oldalon pénteken.
2022. 08. 13. 06:00
Megosztás: