Nőtt a német külkereskedelmi forgalom és a mérlegtöbblet

Februárban a vártnál nagyobb mértékben nőtt az előző havihoz képest a német export, az import és a külkereskedelmi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.

Nőtt a német külkereskedelmi forgalom és a mérlegtöbblet

Februárban naptári és szezonális hatásoktól megtisztítva a német export 6,4 százalékkal, az import pedig 4,5 százalékkal nőtt az előző havihoz képest. Éves bázison az export 14,3 százalékkal, az import pedig 24,6 százalékkal emelkedett. Elemzők havi bázison az export 1,5 százalékos, az import 1,4 százalékos növekedését várták. Januárban az export 2,8 százalékkal, az import 4,2 százalékkal csökkent havi bázison.

Naptári és szezonális kiigazítással 2022 februárjában Németországból összesen 124,7 milliárd euró értékben exportáltak árucikkeket, az import értéke pedig 113,1 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg 2022 februárjában 11,5 milliárd eurós többlettel zárt. Az idén januárban a külkereskedelmi többlet naptári és szezonális kiigazítással 8,9 milliárd euró volt, míg egy évvel ezelőtt, 2021 februárjában 18,2 milliárd euró. Elemzők 9,6 milliárd eurós külkereskedelmi többletet vártak februárra.

Februárban naptári és szezonális kiigazítással Németország 67,8 milliárd euró értékben exportált árukat az Európai Unió (EU) tagállamaiba és 57,7 milliárd euró értékben importált árukat onnan. 2022 januárjához képest a naptári és szezonálisan kiigazított export az uniós országokba 10,4 százalékkal, az onnan származó import pedig 5,2 százalékkal nőtt.

Az euróövezetbe irányuló árukivitel 46,8 milliárd euró (+9,2 százalék) volt, az import pedig 39,7 milliárd euró (+4,4 százalék). 2022 februárjában naptárhatással és szezonálisan kiigazítva 21,0 milliárd euró (+13,0 százalék) értékben exportáltak és 18,0 milliárd euró (+6,9 százalék) értékben importáltak árukat az euróövezeten kívüli uniós tagállamokból.

Februárban naptári és szezonális kiigazítással 56,9 milliárd euró értékben exportáltak árukat az EU-n kívüli országokba (harmadik országok), és 55,5 milliárd euró értékben importáltak onnan árukat. 2022 januárjához képest a harmadik országokba irányuló kivitel 2,1 százalékkal, a harmadik országokból származó behozatal pedig 3,8 százalékkal nőtt.

A legtöbb német export az idén februárban az Egyesült Államokba irányult, 11,2 milliárd euró értékben, 2,7 százalékkal a januári felett. A Kínai Népköztársaságba irányuló kivitel 6,4 százalékkal 9,5 milliárd euróra, az Egyesült Királyságba irányuló kivitel pedig 0,7 százalékkal 5,7 milliárd euróra nőtt. A legtöbb importcikk 2022 februárjában a Kínai Népköztársaságból érkezett. Naptári és szezonálisan kiigazítottan 13,8 milliárd euró értékben importáltak onnan árukat, 4,8 százalékkal többet, mint az előző hónapban. Az Egyesült Államokból származó behozatal 2,5 százalékkal 6,3 milliárd euróra csökkent.    

Az Orosz Föderációval folytatott külkereskedelemben mind az export (-6,3 százalékkal) mind az import (-7,3 százalékkal) jelentősen csökkent februárban az előző havihoz képest. Az Oroszországgal folytatott külkereskedelmi forgalmat február végétől korlátozták a szankciók. Hogy a szankciók milyen mértékben hatnak az Oroszországi Föderációval folytatott német külkereskedelemre, az várhatóan a márciusi külkereskedelmi statisztika adataiból derül majd ki részletesen.

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Hat előadás keretében kínál bohózatokat, vígjátékokat a Pécsi Nyári Színház a baranyai vármegyeszékhelyen július 11. és 26. között - tájékoztatta a helyi Káptalan utcai szabadtéri színpadot működtető Pécsi Balett az MTI-t.
2023. 05. 29. 21:00
Megosztás:

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás: