Nyáron gyakoribbak a betörések, tűzesetek: a szakértő elárulja, mi a biztonság négy alapköve

A biztonság egész évben fontos, legyen szó telephelyről, lakóparkról vagy akár családi házról, de a nyári hónapokban, amikor a szabadságok miatt olykor csökken a személyes jelenlét, még kiemeltebben kell kezelni. Farkas László biztonságtechnikai szakértő, aki cégével a Magyar Honvédség és a Katonai Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal is együtt dolgozik, megosztja velünk, mik azok a sarkalatos pontok, amelyek elengedhetetlenek értékeink megóvása érdekében.

Nyáron gyakoribbak a betörések, tűzesetek: a szakértő elárulja, mi a biztonság négy alapköve

Ma már a modern technológiák lehetővé tesznek olyan eszközöket és berendezéseket, amelyekre bátran bízhatjuk ingatlanunkat akár a napi működés folyamán, akár távollétünk idejére. Segítségükkel az őrzési feladatokat elvégző személyzetet a minimálisra lehet csökkenteni, hiszen elegendő csupán egyetlen ember, aki a megbízható biztonságtechnikai eszközök felügyeletét ellátja.

„Tapasztalataink szerint még mindig sokan vannak, akik nem fordítanak elegendő figyelmet értékeik védelmére, pedig amellett, hogy rossz érzésként éljük meg, ha egy tárgyunknak lába kél, vállalkozás esetében egy ilyen körülmény akár a munkafolyamatot is megakaszthatja. Nem érdemes a biztonságon spórolni, viszont mindenképpen ajánlott megtalálni a számunkra legoptimálisabb megoldásokat”, hívta fel a figyelmet Farkas László biztonságtechnikai szakértő, a Senzortech Kft. ügyvezetője.

A kapu az első védvonal

Bármilyen ingatlanról is legyen szó, általában a kapu az első védelmi vonala, amivel egy betérő találkozik. Számos típus közül választhatunk, de már ezen a téren is érdemes a rendelkezésünkre álló modern technológiákat alkalmazni. Mind helytakarékossági, mind biztonsági szempontból ajánlottak a hazánkban még újdonságszámba menő sorompószerűen felnyíló változatok, amelyek nem vesznek el területet a beálló két oldalán, és egyszerre töltik be egy úszókapu és egy sorompó funkcióját.

„Különösen olyan helyeken érdemes ezeket a változatokat használni, ahol széles bejáratokra van szükség, hiszen egyetlen kapublokk akár 11 méter hosszú is lehet, míg kettőt egymással szembe helyezve már 22 méteres kapunyílást érhetünk el. Ezek a típusok egyszeri befektetést igényelnek, ami után évekig élvezhetjük az előnyeit. Nagyon egyszerű a telepítésük, és hibátlan működésükben is hosszú távon bízhatunk. A legújabb márkák már programozható lézeres érzékelőkkel rendelkeznek, ami a korábbi infra megoldásokhoz képest sokkal diszkrétebb vezetékelést tesz lehetővé. Emellett rendszámfelismerő funkciójuknak köszönhetően megszűrhetjük, ki illetékes a belépésre és ki nem”, avatott be Farkas László, aki csapatával elsőként hozta el a magyar piacra a számos országban már bizonyított olasz Avantgates kapurendszereket.

Riasztó van. De működik is?

A riasztó egy olyan eszköz, aminek használatára normál esetben viszonylag ritkán kerül sor, hajlamosak vagyunk pusztán a léte miatt hátradőlni, hamis biztonságérzetben tartani magunkat.

„Attól, hogy rendelkezünk riasztóberendezéssel, korántsem biztos, hogy az működik is. Fontos, hogy bizonyos időközönként tesztet futtassunk le rajta, ellenőrizve, hogy az akkumulátor megfelelően működik, hiszen az nem örökéletű, gyártótól függően néhány évente cserélni kell. A riasztó ma már egy olyan alapkellék, amit szinte minden épületben megtalálhatunk”, jegyezte meg a szakember.

Kamerarendszer, de csak szabályosan!

Biztonsági szempontból a kamerarendszerek is nagyon hasznos funkciót töltenek be, azonban a szigorú szabályozások miatt felhelyezésükkor és használatuk közben sok előírást kell szem előtt tartani. Ilyen például az, hogy közterületről nem készíthet felvételt a kamera, illetve azt is meg kell határozni, hogy egy vállalkozás vagy társasház esetében ki jogosult a képanyag megtekintésére.

„Ma már nagyon sok kameratípus közül választhatunk. Ha úgy döntünk, hogy vagyonvédelmi célból felhelyezünk párat, érdemes olyanokat beszerezni, amelyek valóban segítséget nyújthatnak, amikor úgy hozza a helyzet. Fontos, hogy a kamerák látószöge a teljes védendő területet lefedje, magas felbontású képet készítsen, és ne csak nappal, de éjjel is értékelhető, színes minőségben rögzítsen. És az sem elhanyagolható, hogy megfelelő méretű tárhellyel is ellássuk a kamerarendszert, hogy ne túl gyakran írja felül a felvett videóanyagot”, sorolta Farkas László, hozzátéve, hogy a kamerarendszer működését online, akár egy mobiltelefon segítségével bárhonnan nyomon követhetjük. A legújabb, arcfelismerő funkcióval is rendelkező típusai már azt is lehetővé teszik, hogy kifejezetten egy-egy személyre vonatkozó felvételeket keressünk, így nem kell a teljes anyagot végignézni.

Tűzjelző nem csak akkor kell, ha kötelező

A tűzjelző berendezéseknek nemcsak vagyonvédelmi, de életvédelmi funkciójuk is igen jelentős. Kifejezetten ritkán van szükség a használatukra, de akkor elengedhetetlen, hogy tökéletesen működjenek. Többnyire olyan épületekben találhatjuk meg őket, ahol meglétüket szabály írja elő, de ennél jóval szélesebb körben lenne szükség az alkalmazásukra.

„Ez egy olyan eszköz, amire lehet, hogy sokáig vagy leginkább soha nem lesz szükségünk, mégis, ha egyszer tűz üt ki, nagyon fontos szerepet töltenek be. Ha rendelkezünk is tűzjelzővel, a létezésükről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig ezeket is rendszeresen karban kell tartani, felül kell vizsgálni, hogy megfelelően működnek-e. Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, akár egy lámpatest is okozhat tüzet. Ilyen esetben perceken, másodperceken múlhat az emberélet, nem mindegy, milyen gyorsan észleljük a bajt”, zárta gondolatait a biztonságtechnikai szakértő.

A többség számára fontos a lakásbiztosítása értékkövetése

Lakásbiztosítása értékkövetését tízből nyolc magyar fontosnak tartja, és ugyanígy 10-ből 8-an az ingatlan mellett az ingóságaikra is szerződnek - ez derült ki az Allianz biztosító reprezentatív online kutatásából.
2023. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Többségében pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Vegyesen, többségében emelkedő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. Hétfőn a tőzsdék túlnyomórészt veszteséggel zártak.
2023. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Onefluence – A L’Oréal átalakítja influencer marketing tevékenységét

Az influencer marketing feladatokat a jövőben az összes L’Oréal márka számára a WS Hungary, a WS Czech és az AMI Communications Slovakia ügynökségi konzorciuma látja el Magyarországon, Csehországban, illetve Szlovákiában.
2023. 12. 05. 09:32
Megosztás:

Uniós támogatásból épült bölcsőde Szegeden

Uniós támogatással egymilliárd forintból 72 gyerek elhelyezésére alkalmas bölcsőde épült Szegeden, a marostői városrészben - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztette gyártókapacitását a CE Glass Zrt.

Uniós támogatással, félmilliárd forintos beruházással fejlesztette gyártókapacitását a Szeged határában található üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt. - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2023. 12. 05. 09:00
Megosztás:

Csökkenéssel indulhat a mai nap az elemző szerint a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt csökkenéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2023. 12. 05. 08:30
Megosztás:

Hazánk a zöld átállás egyik nyertese lehet

Magyarországnak megvannak a pénzügyi eszközei ahhoz, hogy a világgazdaság zöld átállásának egyik nyertese legyen - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint Varga Mihály az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján tartott pénzügyminiszteri kerekasztal beszélgetésen, Dubajban.
2023. 12. 05. 08:00
Megosztás:

Felemásan indított kedd reggel a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 12. 05. 07:30
Megosztás:

Kibővülhet az online árfigyelő rendszer

Újabb 18 termékkörben lehet árcsökkenés - kibővülhet és 2024-ben is folytatódik az online árfigyelő rendszer - ismerteti a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.
2023. 12. 05. 07:00
Megosztás:

Kissé romlott a német járműipari vállalatok üzleti hangulata

A német járműipari vállalatok üzleti hangulatát jelző mutató enyhén csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet legfrissebb felmérése szerint.
2023. 12. 05. 06:30
Megosztás:

Befagytak a hitelkamatok, hiába csökkent a jegybank

November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az MNB, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás - derül ki a Bank360.hu havi kamatfigyelőjéből.
2023. 12. 05. 06:00
Megosztás:

Soha ennyit nem kértek még egy Zsolnay-vázáért

Története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria december 16-án. Két páratlan remekmű, a 100 év után előkerült Tihanyi Lajos kép és a magyar Mona Lisaként emlegetett Gulácsy Lajos festmény mellett a galéria bejelentette az árverés további sztárjait, köztük egy világrekordot döntő Zsolnay óriásvázát. A monumentális mű kikiáltási ára 15 millió forint - soha, sehol nem indult még ilyen magas összegről egy Zsolnay tárgy sem. A műtárgyakat december 2-tól két héten át ingyenesen megtekintheti a nagyközönség. Kivételes alkalom, hogy egy emberöltő óta nem látott Tihanyi műremek, egy Gulácsy főmű, továbbá Mednyánszky, Vaszary, Czóbel és más kiváló alkotók festményei egy helyen legyenek láthatóak.
2023. 12. 05. 05:30
Megosztás:

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása

Megjelent a Napenergia Plusz Program pályázati felhívása, a kormány a zöld energia fokozott hasznosítása érdekében a magyar családokat is segíti a modern napelemes rendszerek telepítésében - jelentette be Lantos Csaba hétfőn az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalán.
2023. 12. 05. 05:00
Megosztás:

Fenyőfa árak - mennyibe kerül egy fenyő? Legolcsóbb élő fenyőfa

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok. Az Agroinform.hu múlt heti felméréséből többek között az derül ki, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni erre a célra, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.
2023. 12. 05. 04:30
Megosztás:

Itt a CSOK Plusz – de hogyan hat majd a lakásárakra?

Pár napja derültek ki a CSOK Plusz konstrukció részletei, melyek értelmében minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitelelengedést vezet be a kormány. A 2024. január 1-jétől érvénybe lépő intézkedés mind a hitelpiacra, mind a lakáspiacra jelentős hatást gyakorolhat. Az MBH Bank elemzője megvizsgálta, milyen tendenciákra számíthatunk jövőre.
2023. 12. 05. 04:00
Megosztás:

Szlovénia támogatja Ukrajna aknamentesítését

Szlovénia idén 1,5 millió euróval támogatja Ukrajna aknamentesítését - jelentette be Tanja Fajon szlovén külügyminiszter hétfőn.
2023. 12. 05. 03:30
Megosztás:

Közös tudásbázist építenek az agráregyetemek

Szövetségi és együttműködési megállapodásokat kötött a három magyarországi agrárképző egyetem, az ebből létrejövő tudásbázis a jövő agráriumát alapozhatja meg - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).
2023. 12. 05. 03:00
Megosztás:

Készpénzt rejteget? Ön is bajba kerül, ha sok készpénzt tart otthonában!

A magyar lakosság még mindig készpénz imádó 2023 végén is: a piaci becslések szerint mintegy 6500 milliárd forintot tartanak a háztartások maguknál KP-ben. Miért nagyon veszélyes ez, akár Önre nézve is, kedves Olvasó? Mutatjuk.
2023. 12. 05. 02:00
Megosztás:

Bővült a Netrisk Csoport

A Netrisk Csoport (a továbbiakban: „Netrisk”) és a Bauer Media Group bejelentette, hogy sikeresen lezárták online összehasonlító üzletágaik összevonását Közép- és Kelet-Európában. A tranzakcióval Netrisk Csoport néven működő, vezető online összehasonlító szolgáltató jön létre hat közép- és kelet-európai országban.
2023. 12. 05. 01:00
Megosztás:

5 ok, amiért kilőtt a Bitcoin

A Bitcoin árfolyama meghaladta a rendkívüli 41 600 dolláros álomhatárt. Ez a döbbenetes ár több kiváltó okra is visszavezethető, kezdve a spot Bitcoin ETF-ek körüli láztól egészen a szélesebb pénzügyi trendekig. Feltérképeztük a rally leglényegesebb okait, tarts velünk te is a részletes elemzés során!
2023. 12. 05. 00:01
Megosztás: