Nyolc hónapért 40 százalékos többletteher a moratóriumban

A hiteltörlesztési moratórium további 8 hónapra történő igénybevétele 40 százalékkal növelheti azt a törlesztési többletterhet, amelyet egy jelzáloghitel adósnak viselnie kell azért, hogy a védernyő alatt maradjon. A money.hu számításai alátámasztják a kormány, az MNB és a bankok véleményét, amely szerint a lehetőség további igénybevétele valóban csak a fizetni továbbra sem tudó ügyfeleknek éri meg.

Nyolc hónapért 40 százalékos többletteher a moratóriumban

A hiteltörlesztési moratórium újbóli, 2022 június végéig terjedő meghosszabbítása során az adósok további 8 hónapos haladékot kapnak. A money.hu számításai szerint ez a nyolc hónap extra védelem átlagosan 40 százalékkal növeli meg azt a többlet törlesztési terhet, amelyet egy húszmillió forintos fix, öt százalékos éves kamat mellett, 20 éves futamidőre felvett hitelnél az adósnak viselnie kell. A fentiek miatt semmilyen ésszerű érv nincs amellett, hogy az ügyfelek, akik képesek visszatérni a normális törlesztéshez, további hónapokra a moratóriumban maradjanak.

Annak az ügyfélnek, aki 2020 márciusától idén október végéig a moratóriumban marad, már most is azzal kell számolnia, hogy az eredetileg felvett 20 millió forinthoz képest, a törlesztés nélkül eltöltött 19 hónap már eddig is több mint tíz százalékkal ugratja meg a teljes visszafizetendő összeget. Amennyiben a további nyolchónapos kedvezményt is igénybe veszi, abban az esetben az eredetileg felvett hitelösszeghez képest a teljes visszafizetendő összeg növekedése már 15 százalék fölé csúszhat.

Plusz másfél év jöhet

A szabályok szerint a felgyűlt tartozást és annak kamatait az ügyfeleknek a futamidő meghosszabbításával kell majd megfizetniük annak érdekében, hogy ne emelkedjen a moratórium lejártát követően a törlesztőrészletük. A money.hu számításai szerint a példánkban szereplő hitel esetében a moratóriumtól októberben búcsúzó ügyfelekhez képest a továbbra is a védernyő alatt maradó ügyfeleknek a futamideje nem csak a most törlesztéssel nem érintett 8 hónappal, hanem összességében akár másfél évvel is kitolódhat.

Nem mindegy, mikor vettünk fel hitelt

A money.hu szakértői arra figyelmeztetnek, hogy számottevően befolyásolja a moratóriumi többletterhet, hogy mikor vettük fel a hitelünket. Minél közelebb volt a hitelfelvétel a moratórium indulásához, annál rosszabbul jár az adós azzal, ha nem tér vissza a törlesztéshez.

Ha valaki a példánkban említett hitelt 2015-ben vette fel, azaz a moratórium indulásáig már 5 év törlesztési idő volt mögötte, akkor az október végi kilépéssel azzal számolhat, hogy a teljes törlesztési terhe 10 százalékkal, 2 millió forinttal emelkedik majd meg, amely miatt 36 hónappal nő majd meg az eredeti futamidő. Ebből 19 hónap az, amely a moratórium alatti törlesztésmentes hónapokat pótolja. Ha viszont az adós a 20 millió forintos hitelt 2020. év elején, a moratórium bevezetése előtt kapta meg a bankjától, és azonnal belépett a védernyő alá, abban az esetben már most 14,3 százalékos, 2,8 millió forintos többlettartozással számolhat, amelyet 43 hónapnyi futamidő hosszabbítással tud majd megfizetni.

Az olló azonban drasztikusan nyílik majd abban az esetben a két példa között, ha az ügyfél továbbra is moratóriumban marad. 2022. júniusi kilépéssel a 2015-ben felvett hitel esetében a megnövekedett törlesztőrészlet teher 2,8 millió forint, a felvett tőke 14,12 százaléka, s a futamidő 51 hónappal hosszabbodik meg. A friss hitellel egyből a moratóriumba kerülő ügyfél esetében ugyanakkor a többletteher már meghaladja a 20 százalékot, a több, mint 4 millió forintos felgyűlt tartozást több, mint 5 év, 61 hónap alatt tudja majd visszafizetni – vagyis a törlesztéssel korábban nem érintett 27 hónap mellett közel 3 év, 34 hónap törlesztését vállalja be a moratórium folytatásával.

Még mindig a moratórium a legjobb megoldás a fizetésképteleneknek

Fontos hangsúlyozni, hogy a moratórium fenntartása azon ügyfelek esetében, akik jelen pillanatban képtelenek a törlesztés folytatására, még a fenti feltételek mellett is a legjobb megoldás, hiszen reményt és esélyt ad arra, hogy idővel visszatérjenek a fizetéshez, ráadásul a törvény értelmében nem kell extra terhet vállalniuk a havi törlesztés teljesítésekor. Azoknak ugyanakkor, akiknek módjuk van törleszteni, most jött el az a pont, amikor már semmiképp nem érdemes benn maradni – a törlesztési többlet terhük már így is duplájára nőtt azokhoz képest, akik a moratórium első, időszakának lezárultát, tavaly decembert követően kiléptek a fizetéskönnyítő megoldásból.  A money.hu számításai alátámasztják a kormány, az MNB és a bankok véleményét, amely szerint a lehetőség további igénybevétele valóban csak a fizetni továbbra sem tudó ügyfeleknek éri meg.

A moratórium 3 alá az ügyfelek – rászorultságuk igazolásával – október 1 és 31. között jelentkezhetnek be hitelező bankjuknál.

Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetemmel az SZTNH

A Soproni Egyetemmel is együttműködési megállapodást kötött a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) annak érdekében, hogy az egyetemisták is tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, miként tudják azokat hasznosítani - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.
2021. 10. 26. 17:30
Megosztás:

A román államháztartási hiány GDP-arányosan 3,77 százalék volt szeptember végén

A román államháztartási hiány szeptember végén a román bruttó hazai termék (GDP) 3,77 százalékát tette ki, ami 2,6 százalékponttal kevesebb az egy évvel korábbinál - közölte kedden a román pénzügyminisztérium.
2021. 10. 26. 17:00
Megosztás:

Csökkent a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 10. 26. 16:30
Megosztás:

Újratervezés a beszerzésben

A járvány hatására felértékelődött az előrejelzések szerepe, a rugalmasság és az „out of the box” gondolkodás, ezért minden eddiginél többet adott a résztvevőknek a Beszerzői Bár 3.0. Az idén harmadik alkalommal megrendezett eseményen a telekommunikációtól kezdve a bankszektoron át az autógyártásig több mint 40 iparág beszerzési vezetője képviseltette magát. A beszerzes.hu által szervezett rendezvény a szakma egyik legjelentősebb eseménye, amely során száz beszerzési vezető oszthatta meg a tapasztalatait és tudását a szakmabeliekkel.
2021. 10. 26. 16:00
Megosztás:

Már öt társaság fogyasztóbarát otthonbiztosítása köthető meg az MNB összehasonlító oldaláról

Már öt biztosítótársaság fogyasztóbarát otthonbiztosításának megkötése indítható online az MNB összehasonlító oldaláról, ahol a kalkulátorral a piacon lévő valamennyi minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítási (mfo) termék összevethető - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel kedden.
2021. 10. 26. 15:30
Megosztás:

Csökkenti az energiahivatal a piaci erőfölényt a szabályozási energiapiacon

A piaci kondíciók változásával nem indokolható, túlzott áremelkedést tapasztalt a kiegyenlítő szabályozási energia piacán februártól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH); a hatóság maximált árakkal csökkenti a piaci erőfölényt.
2021. 10. 26. 15:00
Megosztás:

Több ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze a TeSzedd! akcióban

A kilencedik alkalommal megrendezett TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén is több ezer tonna hulladéktól szabadították meg környezetüket az önkéntesek a múlt héten - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.
2021. 10. 26. 14:30
Megosztás:

tavaszra állhat helyre a magyarországi idegenforgalom

Vidéken továbbra is rendkívül erős a belföldi turizmus, a fővárosi idegenforgalom a kiemelkedő minőségű új szállodáknak és az ebből adódó növekvő átlagáraknak köszönhetően elsőként állhat a talpra régión belül - derül ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó kutatásaiból. Laurent Lassier, a CBRE szakértője szerint a nemzetközi vakcinaútlevél bevezetésével a jövő év tavaszára az idegenforgalom elérheti a pandémia előtti értékeket is.
2021. 10. 26. 14:00
Megosztás:

Az Emirates bővíti budapesti ügyfélszolgálati központját

Az Emirates az utazási enyhítésekkel párhuzamosan fokozatosan újraindítja járatait, így a következő hat hónapban világszerte 3,000 légiutas-kísérőt és 500 reptéri alkalmazottat toboroz dubaji központjába. Emellett a légitársaság bővíti budapesti ügyfélkapcsolati központját is, ahová 30 új munkatársat várnak.
2021. 10. 26. 13:30
Megosztás:

A magyar vállalatok nemzetközi utalásainak legnépszerűbb célállomása Kína

Az elmúlt év adatait figyelembe véve a Payment Tracker, utalási nyomkövető rendszerét használva az iBanFirst kiadott egy összefoglaló elemzést, amelyből kiderül, hogy a SEPA zónán kívül, hova, milyen devizát használva szoktak utalni a vállalatok. Az elemzés rámutat, hogy a nemzetközi (SWIFT) utalások 26 %-a kevesebb, mint 2 óra alatt érik el a kedvezményezett bankját. De ez az arány növelhető lenne, ha figyelembe vesszük a tanulmányban található konkrét ajánlásokat, hogy hova, mikor érdemes tranzakciót indítani.
2021. 10. 26. 13:00
Megosztás:

Egyelőre alacsony kamatokat raknak a fa alá a bankok

Az idei évben a családok „normális” karácsonyt terveznek, a várakozások szerint komoly mértékben megugrik majd a kiskereskedelmi forgalom. A karácsony hosszú idő után csúcsokat hozhat a személyi hitel piacon is. A kihelyezési verseny miatt a szezonra alacsony kamatokkal fordultak a bankok, a money.hu szakértőinek gyűjtése alapján még bőven találni 7 százalék alatti ajánlattal futó akciókat a piacon, ráadásul ezek ma már egy átlagfizetéssel is elérhetőek.
2021. 10. 26. 12:30
Megosztás:

A gazdálkodók négyötöde tervez három éven belül precíziós technológiai fejlesztést

Mind a gazdálkodás jövedelmezőségének javítása, mind a környezetvédelmi és klímapolitikai célok elérésének érdekében kulcsfontosságú a korszerű digitális technológiák minél szélesebb körű alkalmazása a hazai agráriumban. Az Agroinform.hu gazdálkodók körében elvégzett felmérése szerint a gazdálkodók 80 százaléka tervezi precíziós technológia használatának bővítését a gazdaságában, e gazdálkodók több mint fele ehhez tervezi pályázati támogatások igénybe vételét is.
2021. 10. 26. 12:00
Megosztás:

Több településen megnőtt a légszennyezettség

Több településen megnőtt a légszennyezettség a szálló por miatt.
2021. 10. 26. 11:30
Megosztás:

Google Pay az Ersténél: mobilfizetés mindenkinek

Mától az Erste Bank kártyáival is elérhető a Google Pay. Az ügyfelek egyszerűen és gyorsan használhatják érintéses fizetésre képes androidos telefonjukat ilyen tranzakciókra mindkét nagy társaság (Mastercard vagy Visa) kártyáival. Az Erste a mobilfizetési megoldásokat Magyarországon elérhetővé teszi az üzleti kártyái esetében is. A bank szerint óriási ugrás várható a mobilfizetésekben a jövőben.
2021. 10. 26. 11:00
Megosztás:

Hogyan befolyásolja a játékipar a magyar gazdaságot?

A gazdasági aspektusai a játékiparnak és az e-sport világnak Magyarországon. Érdekes és hasznos információk, tények a hazai környezetről.
2021. 10. 26. 10:30
Megosztás:

Ingatlanadó jöhet Kínában, hogy lehűtsék a drágulást

Kína közel lehet ahhoz, hogy megadóztassa az ingatlantulajdonosokat. Xi Jinping politikájában egyre jobban a közös jólétet hangsúlyozza, ami azt jelenti, hogy szabályozni szeretné a nagyon magas egyéni bevételeket, amire jó megoldás lehet az ingatlantulajdonosok megadóztatása - olvashatjuk az ERSTE mai anyagában.
2021. 10. 26. 10:30
Megosztás:

Romlott a német exportőrök körében az üzleti hangulat

Októberben nagyot romlott a német exportőrök üzleti hangulatindexe a beszállítói láncban kialakult fennakadások miatt a müncheni ifo gazdaságkutató intézet felmérése alapján.
2021. 10. 26. 10:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2021. 10. 26. 09:30
Megosztás:

2022. áprilisában elkészül a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének újabb gyáregysége Magyarországon

Mérföldkőhöz érkezett a higiéniai papírtermékek piacán vezető magyar tulajdonú gyártó, a Vajda-Papír Kft. dunaföldvári gyárbővítő beruházása, elkészült az alappapírgyártó-csarnok, az alappapír-raktár és a cellulóz tárolási- és előkészítési területek is. A fejlesztés a terveknek megfelelően halad, így várhatóan 2022 áprilisára készül el a 16 milliárd forintból fejlesztett újabb üzemegység és ekkor elindulhat a próbaüzem is - ismertette Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója.
2021. 10. 26. 09:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama kedd reggelre

Alig mozdult a forint árfolyama kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző estihez képest a nemzetközi devizakereskedelemben, az eurót a hétfő esti 365,59 forint után kedd reggel nyolc órakor 365,66 forinton jegyezték.
2021. 10. 26. 08:30
Megosztás: