Nyugdíjas férfiak - így kaphat szolgálati időt gyerekneveléssel az apa

Minden év júniusában ünnepeljük az Apák napját. Ebből az alkalomból tekintsük át, mikor szerezhet nyugdíjra jogosító szolgálati időt az apuka gyermeknevelési ellátásokkal.

Nyugdíjas férfiak - így kaphat szolgálati időt gyerekneveléssel az apa

A kisgyermek otthoni személyes gondozását többféle egészségbiztosítási, illetve családtámogatási ellátás teszi lehetővé a gyermek megszületésétől kezdve hosszú időn át, ikergyermekek esetén egészen a tankötelezettség eléréséig, beteg, vagy fogyatékos gyermek esetén még hosszabb ideig.

Az ellátások jelentős részét a szülő veheti igénybe, ami azt jelenti, hogy akár az anya, akár az apa részesülhet a gyermekgondozási, gyermeknevelési ellátásban. A jogosultság természetesen ugyanígy megilleti az örökbefogadó apákat is.

Amennyiben az apa veszi igénybe az ellátást, számára fog szolgálati időt eredményezni ez az időszak.

A gyermeknevelési-, gyermekgondozási ellátások köre

Gyermek gondozása, nevelése céljából a társadalombiztosítási ellátások keretében csecsemőgondozási díj (csed), gyermekgondozási díj (gyed), és örökbefogadói díj, a családtámogatási ellátások körében gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és gyermeknevelési támogatás (gyet) vehető igénybe. A beteg gyermekek otthoni gondozását segíti a gyermekek otthongondozási díja (gyod) szociális ellátásként.

Csecsemőgondozási díj = szolgálati idő, de apának csak kivételes esetben

nyugdíj szolgálati idő

A gyermekszülésből való felépülés, és a csecsemő személyes gondozása érdekében az egészségbiztosítás a szülő nő részére 168 nap időtartamra csecsemőgondozási díj ellátást tesz igénybe vehetővé, ha rendelkezik az ellátásra való jogosultság feltételeivel.

Ez az ellátás elsősorban az anyát illeti meg, az apa csak kivételes esetben veheti azt igénybe, az anya helyett, ha az anya betegsége, esetleg halála, vagy szülői felügyeleti jogának megszüntetése miatt nem gondozhatja a csecsemőt. és apa az ellátásra jogosító biztosítási feltételekkel rendelkezik.

A csecsemőgondozási díj időtartama szolgálati időnek minősül.

Gyermekgondozási díj = szolgálati idő apának is

A csecsemőgondozási díj idejének leteltét követően a biztosított szülő (tehát itt akár az apa, akár az anya) a gyermek kétéves koráig gyermekgondozási díjat vehet igénybe, ha a jogosultsági feltételekkel rendelkezik. Ikergyermekek esetén az ellátás a gyermekek három éves koráig jár.

Diplomás gyed = apának csak kivételesen

A felsőfokú nappali tagozatos tanulmányokat folytató szülő nő különleges szabályok szerint lesz jogosult gyermekgondozási díjra a gyermek születésétől kezdve a gyermek kétéves koráig.

Megnyílik az ellátásra való jogosultság, ha a szülő nő legalább két aktív félév hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, a hallgatói jogviszony nappali tagozaton történő fennállása alatt, vagy annak szünetelését, megszűnését követő egy éven belül, vagy diplomás gyed alatt, vagy megszűnését követő egy éven belül szül, gyermekét saját háztartásában neveli, és a további jogosultsági feltételeknek is megfelel.

A hallgatói gyermekgondozási díj abból a szempontból is különleges, hogy az általános szabályoktól eltérően az apa csak meghatározott feltételek esetén veheti igénybe ezt az ellátást az anya helyett.

Az apa erre az ellátásra csak akkor jogosult, ha a szülő anya meghal, vagy nem felel meg a gyermekgondozási díjra való jogosultság számára előírt feltételeinek.

A gyermekgondozási díj időtartama szolgálati idő.

Örökbefogadói díj = szolgálati idő apának is

A kétévesnél, ikrek esetén három évesnél nagyobb gyermeket örökbefogadó szülő részére vehető igénybe ez a csecsemőgondozási díjhoz nagyon hasonló ellátás, a csecsemőgondozási díjjal azonos időtartamra és jogosultsági feltételek szerint.

Az örökbefogadói díj időtartama szolgálati idő.

Gyermekgondozást segítő ellátás = szolgálati idő apának is

Gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) a szülő, tehát akár az anya, akár az apa jogosult a gyermek három éves koráig, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek esetén tíz éves koráig.

Ikergyermekek esetén a jogosultság a tankötelessé válás évének végéig áll fenn.

Ha az ikrek nem egyszerre válnak tankötelessé, a legkésőbb azzá váló gyermek személyéhez kötődik a jogosultság.

A gyermekgondozást segítő ellátás időtartama szolgálati idő.

Gyermeknevelési támogatás = szolgálati idő apának is

A népszerű nevén főállású anyaságként ismert ellátás a több kisgyermekkel rendelkező szülők helyzetét segíti.

Ezért a főállású anyaság megnevezés nem is helytálló, de tény, hogy a gyakorlatban inkább az anyák maradnak otthon a kicsikkel, mint az apák.

Gyermeknevelési támogatásra az a szülő jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel, és a legfiatalabb gyermek három és nyolc éves kor közötti.

A gyermeknevelési támogatás időtartama szolgálati idő.

Gyermekek otthongondozási díja = szolgálati idő apának is

Gyermekek otthongondozási díjára jogosult a szülő, örökbefogadó szülő, tehát akár az anya, akár az apa, aki súlyos fogyatékosságból, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen gyermekét ápolja, gondozza.

A gyermekek otthongondozási díjának időtartama szolgálati idő.

Nagypapáknak is jár a gyed, a gyes unoka esetén

Az apukák mellett ne feledkezzünk meg a nagypapákról sem, hiszen a még nem nyugdíjas nagyszülők, tehát nem csak a nagymamák, hanem a nagypapák is, a szülők helyett a jogosultsági feltételek fennállása esetén nagyszülői gyermekgondozási díjat, illetve nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátást vehetnek igénybe az unoka gondozásához.

Számukra is szolgálati idő lesz ezeknek az ellátásoknak az időtartama.

További lehetőségek

Végül vegyük számításba azt is, hogy a munkajogi szabályok szerint az apát, (apát is) megillető további kedvezmények is szolgálati időt jelenthetnek.

Az apasági szabadság szabályai szerint immár tíz munkanap szabadság illeti meg az apát gyermeke születése, illetve az örökbefogadás esetén.

A szülői szabadság a szülők által vehető igénybe a gyermek három éves koráig összesen negyvennégy munkanap időtartamban.

Forrás: ado.hu

A rendeletet aláírták! 55-77 éves nyugdíjasok készüljetek!

A nyugdíjelőleget 2024-ben már nem határozattal, hanem végzéssel kell megállapítani. Mit is jelent ez pontosan a nyugdíjakra és a nyugdíjasokra vonatkozóan? A témát az adó.hu blogbejegyzése alapján járjuk körbe.
2024. 06. 21. 01:00
Megosztás:

A kereskedők kapkodják PlayDoge mém érmét, az előértékesítés átlépte a 4,5 millió dollárt

A retro Play-to-Earn projekt előértékesítése máris rendkívül sikeres, hiszen nemrégiben átlépte a 4,5 millió dollárt.
2024. 06. 21. 00:01
Megosztás:

Jó döntés pályázni nyílászáró cserére?

Minden épület állaga az évek folyamán egyre jobban amortizálódik. Nincs ezzel másképp a nyílászárók állapotra sem. Sőt! Általában a modern ablaküvegek hang- és hőszigetelő képessége is néhány év alatt veszít hatékonyságából.
2024. 06. 20. 23:30
Megosztás:

A DOGE és SHIB továbbra is erős marad; a MTAUR meghódítja a kriptópiacot?

A mai kriptopiac továbbra is jelentős volatilitást mutat. Ezt a Bitcoin (BTC) ETF-ekből történő jelentős kiáramlás is hangsúlyozza, ami szélesebb piaci visszaesést eredményezett. A Bitcoin (BTC) és az Ethereum (ETH) egyaránt több mint 1%-os esést könyvelhetett el, míg a Solana (SOL) 4%-os visszaesést szenvedett el.
2024. 06. 20. 23:00
Megosztás:

Legfőbb célunk az EU versenyképességének helyreállítása lesz

Az Európai Unió versenyképességének helyreállítása a legfontosabb prioritás a magyar uniós elnökség programjában - mondta az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
2024. 06. 20. 22:30
Megosztás:

Nőtt a használtautó-piac forgalma az első öt hónapban

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján; május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.
2024. 06. 20. 22:00
Megosztás:

A kínai jegybank szinten tartotta az éves alapkamatot és az ötéves kamatlábat

A kínai központi bank az elemzői várakozásoknak megfelelően történelmi mélyponton, 3,45 százalékon tartotta az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) csütörtöki döntésével, és ugyancsak rekordalacsony, 3,95 százalék maradt az ötéves lejáratú hitelek kamata.
2024. 06. 20. 21:30
Megosztás:

Nagyobb sportesemények idején az internetes csalók is aktívabbak

Nemcsak a szurkolók, a kiberbűnözők is várják a nagy sporteseményeket, hiszen a futball Eb és az olimpia újabb csalási lehetőségeket nyit meg előttük: a informatikai biztonsági termékeket fejlesztő és forgalmazó ESET szakértői szerint mivel ezek a sportesemények világszerte több milliárd nézőt vonzanak, a csalók gyakran elhitetik az emberekkel, hogy jegyet nyertek az eseményre, vagy olyan weboldalakra irányítják őket, amelyekről kártékony programokat töltenek le az eszközeikre.
2024. 06. 20. 21:00
Megosztás:

A Richter megvásárolta a BCI Pharma vállalatot

A Richter Gedeon Nyrt. felvásárolta a belgiumi székhelyű, magántulajdonban lévő, számos nőgyógyászati indikációban eredeti kutatást végző biotechnológiai vállalatot, a BCI Pharma-t - jelentette be a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.
2024. 06. 20. 20:30
Megosztás:

Vegyesen változott csütörtök estére a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 06. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentős emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erőteljes pluszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:30
Megosztás:

Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 666,13 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 70 327,34 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 06. 20. 19:00
Megosztás:

Csökkent a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozama

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 30 milliárd forintért hirdetett meg jegyzésre 12 hónapos diszkont kincstárjegyet a csütörtöki aukción.
2024. 06. 20. 18:30
Megosztás:

Az EU 2025-ös költségvetésének a prioritásokra szánt finanszírozást kell erősítenie

Az Európai Bizottság bemutatta a 2025-re érvényes uniós költségvetésre vonatkozó, 199,7 milliárd euró főösszegű javaslatát, és azt írták: az Európai Unió jövő évi büdzséjének az EU prioritásaira szánt finanszírozást kell erősítenie.
2024. 06. 20. 18:00
Megosztás:

Ajánlás͏ok, amel͏yek segít͏enek nyern͏i online 2024-be͏n

Az onli͏ne nyerőgépek izgalmas v͏ilágába lépve a játé͏k͏osok számos stratégi͏át alkal͏mazha͏tnak a nyerési͏ esély͏e͏ik növelésére͏. Font͏os,͏ ho͏gy͏ olyan játékplatfo͏rmo͏kat válasszanak,͏ melyek mo͏de͏rn tec͏hnol͏ógiával és m͏e͏g͏bízhat͏ó háttérrel k͏ec͏segt͏etnek.
2024. 06. 20. 17:58
Megosztás:

Indul a qvik fizetés

A Magyar Nemzeti Bank "qvik" néven vezeti be az azonnali fizetésre épülő, minden ügyfél számára ingyenesen elérhető fizetési szolgáltatásait, amelyek olcsó, biztonságos és hazai alternatívát teremtenek a legtöbb elektronikus fizetési helyzetben - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:30
Megosztás:

Szombattól három hétig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett

Szombattól július 11-ig karbantartás miatt pótlóbusz közlekedik a csepeli HÉV helyett - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-vel.
2024. 06. 20. 17:00
Megosztás:

Vegyesen indítottak az amerikai tőzsdék

Vegyesen nyitottak az amerikai értékpapírpiacok csütörtökön.
2024. 06. 20. 16:30
Megosztás:

A jelzáloghitelek kamata már második hete csökken az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban már a második egymást követő héten csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a június 14-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 06. 20. 16:00
Megosztás:

Hazánk legnagyobb kapacitású autógyára jön létre

A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára jön létre, tovább erősödik a magyar gazdaság, és mindez hozzájárul ahhoz, hogy hazánk a világgazdaság új korszakának nyertesei közé tartozzon - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Stuttgartban.
2024. 06. 20. 15:30
Megosztás: