Olcsó pénz helyett cégépítés a tőzsdén

90 százalékkal csökkent a világban a nagy IPO-k száma, az “olcsó pénz” eltűnt. Sokan gondolják, hogy őrültség most kilépni a tőkepiacra, mert nehéz árazni, és a kamatszintek is még mindig magasak, sok részvény alulértékelt. A fő cél, hogy forrást vonjon be egy cég, és ezt megtalálható a tőzsdén.. Az Xtend platform fontos mérföldkő lehet a cégek számára. A cégtulajdonosoknak nem könnyű megítélni, hogy milyen érdeklődésre számíthatnak a hazai befektetőktől az Xtend platformon. A tőzsdére lépés óriási lehetőség egy cég számára vállalati fejlődés tekintetében is. A családi hátterű cégek vonzóak a befektetők számára. A tőzsdére lépéssel új és nehéz helyzetek jöhetnek, amelyek megoldásában kulcsszerepet játszanak a kidolgozott pénzügyi- és kommunikációs tervek, az erős menedzsment és a felkészült tanácsadók.

Olcsó pénz helyett cégépítés a tőzsdén

Kinek éri meg? - A tőzsdére lépés előnyei és kockázatai

A tőzsde meghatározó szereplőivel készített párosinterjú-sorozatunk célja, hogy bemutassa a tőzsde világát, szereplőit, lehetőségeit és kihívásait a porondra tartó vállalkozások és vállalkozók számára. Az út a tőzsdére sorozatunk első részében Kertész András, a KCC vezető kommunikációs tanácsadója Nagy Gábor befektetési banki szakemberrel, a Concorde MB Partners együttműködő partnerével beszélgetett. A páros interjújából kiderül, hogy ebben a környezetben kinek, mikor érdemes tőzsdére lépni, milyen gazdasági, piaci és management feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy sikeres családi vállalkozás, egy rendszerváltás után felépült vállalat, vagy egy gyors növekedéssel kecsegtető startup kilépjen a hazai vagy külföldi piacra, legyen szó az Xtendről, a BÉT-ről vagy a nagy külföldi tőzsdékről.

KA: A nyár csendesebb időszaka után némi élénkülés látszik a nemzetközi piacokon. Ez az időszak újra ráirányítja a figyelmet a tőzsdére, így ennek az interjúnak az aktualitása még nagyobb. Hogy látod, érdemes most elkezdeni a tőzsdei felkészülést, fellépni a platformra?

NG: A részvénykibocsátásokban gazdag 2021-es év után 90 százalékkal csökkent a világban a nagy IPO-k száma, amelynek okai jól ismertek (makrógazdaság, háborús helyzet, energiaválság). Való igaz, hogy az “olcsó pénz” eltűnt, de egy-két nehezebb év után most újra megmozdult az amerikai piac.

Az Arm, egy 50 milliárd dollár fölötti cégértékkel rendelkező angol chipgyártó cég például most vont be 5 milliárd dollárt a NASDAQ-ra lépve. Ez az elmúlt két év legnagyobb tranzakciója. Csak hogy lássuk a nagyságrendeket: érdekes összehasonlítás, hogy a hazai részvénypiac teljes kapitalizációja most mindössze 33-34 milliárd dollár között mozog.

A fenti számok azt mutatják, hogy bár érzékelhető némi optimizmus a hazai és külföldi piacokon, mégis a legtöbben úgy vélekednek, hogy őrültség most kilépni a tőkepiacra, mert nehéz árazni, és a kamatszintek is még mindig magasak, sok részvény alulértékelt.

KA: Úgy látom, hogy Magyarországon tőzsdében gondolkodás, az Xtend-re lépés vagy az IPO, a másik oldalon a részvényvásárlás még mindig kevesek kiváltsága. Több, mint harminc évvel a rendszerváltás után hogy alakul ma Magyarországon a tőzsde megítélése?

NG: Nagyon jó, hogy 30 évet visszaugrottál az időben, mert a magánosítások, az első tőzsdén keresztül lebonyolított privatizációk a mai napig is jelen lévő nagy cégek megjelenését eredményezték, mint a MOL, OTP, a Telekom vagy a Richter. Ezeknek a cégeknek az indulását segítette, hogy a kárpótlási jegyek időszakában az emberek sokkal többet foglalkoztak a részvényekkel. Később más irányt vett a privatizáció és a bankrendszer által nyújtott finanszírozásnak is jelentős kiszorító hatása volt. Ma érdeklődő óvatosság jellemzi az embereket. A ’90-es évekhez mérhető tranzakciók nem érkeznek. A Waberer’s tőzsdére lépése volt az egyik legnagyobb ügylet az elmúlt néhány évben. Az intézményi befektetők is kicsit elszoktak a hazai cégeinktől. Ők nyilván keresik a növekedést, a jó cégeket, a méretet és a likviditást is.

KA: Mivel Magyarországon nem része a közoktatásnak a pénzügyi tudatosság, nem tanulnak részletesen a gyerekek a tőzsdéről, a befektetések egyes fajtáiról. Csupán egy szűk réteg foglalkozik komolyan befektetésekkel, így gondolom, az a cégtulajdonos, aki azon gondolkodik, hogy kilép az Xtend piacra, nehezebben tudja megítélni, hogy milyen érdeklődésre számíthat a hazai befektetőktől.

“Az Xtend platform fontos mérföldkő a cégek számára”

NG: Az Xtend platform fontos mérföldkő lehet a cégek számára, ezért jó is, ha beszélünk róla és megértjük a működését. Az Xtend nem egy klasszikus tőzsdei kategória, sokkal inkább egy “tőzsde light” kereskedési felület. Egyszerűbb szabályokkal, egyszerűbb jóváhagyással, kisebb belépési korlátokkal rendelkezik. Volt olyan cég, amelynek a megalapítását főként az Xtend platformra való kilépés motiválta, ami azt jelenti, hogy nem kellett sok éves tapasztalattal, beszámolóval, track recorddal, IFRS számokkal rendelkeznie, vagy nagy növekedést felmutatnia. Elegendőek voltak az eddigi eredményei és a növekedési potenciálja ahhoz, hogy megmérettesse magát és belépjen ebbe a kategóriába. Fontos tudni, hogy az Xtend piacon még nem feltétlenül jut nagy tőkéhez egy cég, ugyanakkor mindent meg lehet tanulni az Xtenden vállalatvezetőként, cégként vagy tulajdonosként, ami a tőzsdei léthez kell.

KA: A tőzsdére lépés óriási lehetőség egy cég számára nem csak pénzügyi, de vállalati fejlődés tekintetében is. Mit jelent, milyen előnyökkel, átalakításokkal jár, milyen gondolkodásmódot igényel az Xtend piacra lépni?

NG: Tanácsadói szemmel nem hátrány, ha kevés tapasztalata van az embereknek, a cégeknek erről. Sőt, néha a nem tudás előnyösebb, mint a pontatlan tudás, mert utóbbi rossz döntéseket tud eredményezni. Éppen ezért nagyon izgalmas kérdés, hogy mit várhat valaki az Xtendtől és mit nem. Átlátható és követhető működést egy szabályozott környezetben, a dolgozók és a management motivációjának növelését egy részvényprogrammal, egy jó kommunikációs tanácsadóval komoly brand ismertség növekedést, amely a befektetőknek és a kibocsátó finanszírozó bankjainak is tetszik. Ilyenkor hirtelen sokan meglátják, megértik, hogy mivel foglalkozik a cég. Mindenképp presztízsnövekedéssel jár, hiszen jelzi, hogy idáig már eljutott a tulajdonos, a vezető és a vállalat.

“A fő cél, hogy forrást vonjon be egy cég, és ezt itt találja meg.”

A fő cél természetesen az, hogy forrást vonjon be egy cég, és ezt itt találja meg. Amennyiben a tulajdonos részben vagy teljesen el akarja adni a céget, erre is lehetősége van, de az Xtenden ezzel türelmesnek kell lenni. Itt egy tulajdonos-vezető először megtanulja, hogyan kell működni és kommunikálni, megszokja, hogy a tanácsadók beleszólnak az életébe, hogy független testületek jönnek létre. Az ellenvélemény vagy kritika gyakran rosszul esik, de ez végül pozitív hozadéka lesz az új, nyilvános működésnek, mert biztonságot ad, hogy van kontroll. Én mindenképpen bátorítom a cégeket, akiket az Xtend érdekel.

KA: A cégméret, a vezető és tulajdonos gondolkodásmódja, a vállalat szervezeti érettségének szintje mind fontos és mérlegelendő körülmények. Mitől lehet vonzó egy Xtend piacon lévő cég?

“A családi hátterű cégek vonzóak a befektetők számára.”

NG: Az intézményi befektetők, alapkezelők kellő óvatossággal, szelektíven, de megnézik a lehetőségeket az Xtend piacon is, különösen, ha látnak növekedési lehetőséget. A cég- és tranzakciós méret befolyásoló tényező, egy kisebb KKV-ba nehéz meglátni a likvid részvénypiaci kereskedést magas közkézhányad mellett. Tapasztalatom szerint a családi hátterű cégek vonzóak a befektetők számára, mivel az alapítók ezekhez a vállalatokhoz szorosan kötődnek, együtt sírnak, együtt nevetnek a céggel, ami egyfajta garanciát jelent. Az intézményi befektetők nem is nézik jó szemmel, ha a tulajdonosok részvényeket adnak el az első időszakban, jobb, ha bevonják a tőkét és építik tovább a céget. Másrészt az is fontos a befektetők számára, hogy legyen az alapítóktól független menedzsment.     

Akár az Xtend piacra, akár a “hivatalos” tőzsdei kategóriákba lépésről van szó, fontos látni, hogy ennek a folyamatnak a dinamikája más, mint egy M&A tranzakcióé ahol sokszor az egész céget értékesítik egy szakmai befektetőnek. Cégvezetőként nem öröm szembesülni azzal, hogy egy intézményi befektető szeretne az elvárt cégérték alatt vásárolni. Nem az alapítók legoptimálisabb árazásával kíván beszállni mint pénzügyi befektető, viszont jellemzően nem is akar idő előtt kiszállni, vagyis támogatja a hosszútávú növekedést.

Amikor tőzsdére lép egy cég, megtörténik az árazás és sikeres az első tőkebevonás, akkor mindenkinek kudarcélmény, hogyha a tőzsdei kereskedelemben lefelé mennek az árak. Hogy a cég miért boldogtalan ettől? Azért, mert valószínűsíthető, hogy túl lett értékelve, a befektetői boldogtalanok, menekülni akarnak, és nem fognak újra beszállni. Az árazás akkor is pontatlan, ha rakétaként lő ki az ár a tranzakció után. Vagyis az unalmas áremelkedés talán a legjobb, ebben persze nagy szerepe van a külső tényezőknek is. Kulcskérdés tehát, hogy az induló árazást kellő szakmaisággal, körültekintéssel és azzal a belátással alakítsák ki az alapítók és a tanácsadók, hogy az érkező külső befektetők ideális esetben hosszútávú partnereink lesznek.

KA: Látható, hogy mind a felkészülés, mind a tranzakciót érintő tárgyalások igen érzékeny helyzeteket teremtenek. Fundamentális kérdéseket kell megválaszolnia a tulajdonosoknak, eddig ismeretlen emberekkel kell megosztaniuk a tudást, tapasztalatot, pénzügyi mutatókat. Közös útra kell lépni olyanokkal, akik nem szakmai szövetséget és támogatást ígérnek, csupán a tulajdonosokkal együtt szeretnének pénzt keresni.

“Olyan üzeneteket kell megfogalmazni, amelyek stabilan tartják a céget és támogatják a felkészülési folyamatot.”

Kommunikációs tekintetben is óriási kihívás vezetőként ezt az 1-2 éves folyamatot a teljes időszak alatt kézben tartani. Mind kifelé mind befelé olyan magabiztosságot kell sugározni és olyan üzeneteket kell megfogalmazni, amelyek stabilan tartják a céget és támogatják a felkészülési folyamatot.

A cégvezetők természetesen arra számítanak, hogy ha kilépnek az Xtend piacra vagy a tőzsdére, akkor folyamatosan növekedni fog a vállalat, újabb lehetőségek nyílnak meg a tőkebefektetés által. Ezt - alapos előkészítéssel - jól lehet kommunikálni a piac, a partnerek és a munkavállalók felé is, ugyanakkor a kríziskommunikációra is fel kell készülni. A transzparens működés, az új partnerek, a piaci mozgásoknak kitett részvényárfolyam, vegyítve a külső vélemények befolyásoló erejével és az új menedzsmenttagokkal olyan egyveleget alkotnak, amelyek azzal együtt, hogy magukba rejtik a nagy siker lehetőségét, a cégnek és egy olyan tulajdonos-vezetőnek, aki 20 éve a cégéért él, komoly kihívást jelentenek. Új és nehéz helyzetek jöhetnek, amelyek megoldásában kulcsszerepet játszanak a kidolgozott pénzügyi- és kommunikációs tervek, az erős menedzsment és a felkészült tanácsadók.

NG: Igen, nagyon fontos, hogy a cégtulajdonos, a cégvezető fel tudja mutatni, hogy van egy csapata. Egy jól felépített és menedzselt team mindig erősebb hatást tesz az érdeklődőkre, szívesebben is fektetnek ilyen cégekbe. Azt üzeni magáról egy jó menedzsmenttel rendelkező szervezet, hogy tőzsdeérett, készen áll a feladatra. Ez azt is jelenti, hogy az alapítók elsősorban a stratégiában, a nagy döntésekben vesznek részt, ugyanakkor mellettük minden kulcspozícióra vannak szakemberek. Profi gárda vezeti a pénzügyeket, az értékesítést, a termékfejlesztést és az operációt is.

A team mellett kulcsfontosságú, hogy a vezetők ne ígérjenek túl merészet. Érdemes nyugodt növekedést felmutatni, alátámasztva az adott piac hosszútávú lehetőségeivel. Ami szintén a befektetők kedvére lehet, ha a vállalat több lábon áll, akár földrajzi értelemben, akár akvizíciós lehetőségeket tekintve, vagy a termékvonalak mentén. Ne felejtsük: a befektetők számon fogják kérni, amit ígérünk.

Összefoglalva elmondhatjuk: a tőzsde nem mindenki számára jelent megoldást. Minden esetben fel kell mérnie a tulajdonosoknak, hogy tudják-e vállalni azokat az értékeket, kihívásokat, elvárásokat és előírásokat, amelyek a tőzsdére lépéssel járnak: a transzparens működést, a kontrollt, vagyis a felügyelőbizottság és egyéb bizottságok jelenlétét, állják-e az állami felügyeleti szervek szúrós tekintetét, és nem utolsó sorban, jól tudják-e kezelni, hogy az új tulajdonosok bele akarnak szólni a cég életébe. Nagy lépés és óriási lehetőség a tőzsde mindazoknak, akik nyitottak a fejlődésre és változásra, akik elszántak abban, hogy egy nagyobb csapatban teremtenek valami nagyszerűt.

Budapesten 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb bérleti díjak

A fővárosban 148-250 ezer forint között mozognak a legkedvezőbb havi bérleti díjak, amelyek például a IX., a XI., és a XVII. kerületben találhatóak, a vidéki egyetemvárosok piacán pedig 90 és 195 ezer forint között érhetőek el a legolcsóbb albérletek - közölte saját adatai alapján az ingatlan.com szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 27. 02:00
Megosztás:

Minimálbér 2025 - 12%-os emelés után mennyi lesz a minimálbér?

2025 lehet az a fordulópont, ahol a minimálbér átlépheti a 300 ezer forintos lélektani határt.
2024. 07. 27. 01:00
Megosztás:

A legjobb mém érmék, amelyeket mindenképp nézz meg augusztusban

A nap még mindig éget, a mém érmék pedig még mindig dübörögnek. Ahogy közeledik a nyár utolsó hónapja, úgy nő egyre inkább egy esetleges bika futam esélye. A kripto térben mindig találni felkapott tokeneket, a mém érmék pedig különösen jól teljesítenek idén. Hoztunk is négy olyan mém érme előértékesítést, amelyek nagyot mehetnek a közelgő tőzsdei listázás után.
2024. 07. 27. 00:01
Megosztás:

Shiba Inu (SHIB) és Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben; a Minotaurus ($MTAUR) előértékesítése felpörög

A Shiba Inu (SHIB) és a Dogwifhat (WIF) lemarad a mémérme versenyben ezen a héten. A tokenek forgalomból való kivonása és a legutóbbi eredmények ellenére a Shiba Inu (SHIB) értéke 10%-kal csökkent. A Dogwifhat (WIF) is küzd; át kell törnie az ellenállási szinteket, hogy megállítsa a zuhanást.
2024. 07. 26. 23:20
Megosztás:

A Harro Höfliger GmbH felvásárolta a Manz AG debreceni leányvállalatát

A főként gyógyszeripari és orvostechnológiai gépeket gyártó dél-németországi Harro Höfliger vállalat nyolcmillió euróért megvásárolta a Manz AG magyarországi leányvállalatát, a debreceni Manz Hungary Kft.-t; erről szerdán Debrecenben írták alá a megállapodást a két német cég vezetői.
2024. 07. 26. 22:00
Megosztás:

Több mint ötven fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

A Magyar Fürdőszövetség kezdeményezésére az idén is megrendezik július 27-én a Strandok éjszakáját, az országos rendezvényhez már 60 fürdő csatlakozott az ország minden részéből.
2024. 07. 26. 21:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak zárásra pénteken a főbb európai értékpapírpiacok árfolyamindexei.
2024. 07. 26. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 428,81 pontos, 0,59 százalékos emelkedéssel 73 174,10 ponton zárt pénteken.
2024. 07. 26. 18:10
Megosztás:

Csökkent az LVMH nyeresége és bevétele az idei első fél évben

A világ legnagyobb luxuscikk-gyártójának számító LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA nyeresége 14 százalékkal, a bevétele pedig 1 százalékkal csökkent az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.
2024. 07. 26. 17:00
Megosztás:

Az építőipar megújulásához kell az egyetemek és a szakma fokozottabb együttműködése

Az építőipar megújulásához az ágazat számára mérnökképzést végző egyetemi karok, a kormányzat és az építőipari vállalkozások szorosabb együttműködése is szükséges. Az ÉVOSZ nyolc hazai egyetemmel készít elő koordinált együttműködést az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) támogatásával. Az egyetemek nyitottak az oktatott tananyagok fejlesztésére és a gyakorlati képzés közös megszervezésére - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 26. 16:00
Megosztás:

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipari átállás a növekedés három fő pillére

A nukleáris ipar, a napenergia-ipar és az autóipar átállása a három fő pillére Magyarország hosszútávú gazdasági növekedésének, amelyek mind a kormány azon vállalásából fakadnak, hogy hazánk 2050-re karbonsemlegessé váljon - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.
2024. 07. 26. 15:00
Megosztás:

Májusban több mint tíz százalékkal nőttek a reálbérek

A célzott és hatékony kormányzati lépések hatására az infláció töretlenül alacsony, ennek eredményeként 2023. szeptembere óta, tehát már 9 hónapja folyamatosan nőnek a reálbérek, májusban 10,4 százalékkal emelkedett a fizetések vásárlóereje - állapította meg Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán a legfrissebb kereseti adatokat értékelve.
2024. 07. 26. 14:00
Megosztás:

Javult a GfK augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe

Az elemzők által vártnál erőteljesebben javult a nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet augusztusra vonatkozó német fogyasztói hangulatindexe.
2024. 07. 26. 13:00
Megosztás:

Nőtt a bruttó átlagkereset idén májusban az egy évvel korábbihoz képest

Idén májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset pedig 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 07. 26. 12:00
Megosztás:

Nagyon durva átverés terjed, száznál több ügyfél nevében félmilliárd forint hitelt vettek fel a csalók

Már több százszor igényeltek gyanútlan banki ügyfelek nevében személyi kölcsönt kiberbűnözők Magyarországon. A pénzintézetek a kísérletek egy részét időben észlelték, de száznál is több ügyfélnek nemcsak a számláját nullázták le a csalók, hanem még átlagosan négymillió forintos adósságba is belevitték őket - írja a Bank360.hu.
2024. 07. 26. 11:00
Megosztás:

Bitcoin ETF jelentése: Mi az a Bitcoin ETF?

A kriptovaluták világában a Bitcoin (BTC) az egyik legismertebb és legfontosabb digitális eszköz. Azonban sokan még mindig nem értik teljesen, hogy mi az a Bitcoin, és még kevésbé, hogy mi az a Bitcoin ETF. Ennek a cikknek a célja, hogy érthetően bemutassa a Bitcoin és a Bitcoin ETF fogalmát, azok működését, valamint a piacon lévő legnagyobb Bitcoin ETF-eket.
2024. 07. 26. 10:30
Megosztás:

Vegyesen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,47 százalékkal erősödött, a frankfurti DAX-30 index 0,34 százalékkal gyengült, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékkal emelkedett a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 26. 10:00
Megosztás:

Iránykereséssel nyithat a tőzsde

Iránykereséssel nyithat pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 26. 09:00
Megosztás:

Erősödött a forint

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 26. 08:00
Megosztás:

Romániában indít digitális szolgáltatást a Gránit Bank

Elsőként a román piacra lép be a Gránit Bank, amely várhatóan még a harmadik negyedévétől első magyarországi bankként nyújt majd határon átnyúló, úgynevezett cross border szolgáltatást. A román piacra kifejlesztett, háromnyelvű applikáción keresztül szelfivel nyithatnak majd az ügyfelek lej- és devizaszámlát és válthatnak kedvező árfolyamon devizát - jelentette be az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében a pénzintézet.
2024. 07. 26. 07:00
Megosztás: