Optimizmus és élénkülő aktivitás jellemzi az M&A-piacot Közép- és Kelet-Európában

Csak a rekordokat döntő 2021-es évihez képest csökkent az üzletkötési aktivitás, az M&A-piac továbbra is dinamikusan fejlődik – derül ki a Mazars és a Mergermarket közös idei jelentéséből, amely átfogó képet ad a 2022-ben megvalósult regionális vállalati összeolvadásokról és felvásárlásokról. A KKE-régióban az M&A-ügyletek számát és értékét tekintve is kisebb volumenű volt a visszaesés, mint nyugaton; Magyarországon az ötszörösére, több mint 3 milliárd euróra nőtt a tavalyi üzletkötések összértéke, bár ennek jelentős részét a Vodafone felvásárlása teszi ki. A Mazars szakértői szerint a külső kockázatok mérséklődtek, a befektetők aktívan keresik a lehetőségeket itthon is.

Optimizmus és élénkülő aktivitás jellemzi az M&A-piacot Közép- és Kelet-Európában

Közép- és Kelet-Európában továbbra is élénk a tranzakciós piac annak ellenére, hogy az összeolvadási és felvásárlási ügyletek száma és értéke is csökkent a 2021-es adatokhoz képest 5, illetve 21 százalékkal – állapítja meg a jelentés. A régióban tavaly 846 tranzakciót bonyolítottak le összesen 39,2 milliárd euró értékben. 2021-ben a 889 tranzakció összértéke elérte a 67,5 milliárd eurót, emlékeztet a Mazars, a csökkenést azonban két fontos tényező figyelembevételével kell értékelni.

Egyfelől a járvány utáni 2021-es év kivételes számokat produkált, amit lehetetlennek tűnt felülmúlni, ugyanakkor a régióban 2022-ben létrejött tranzakciók mennyisége és összértéke így is magasabb, mint a közelmúlt bármelyik más évében. Másrészt az M&A-piac globálisan is erős ellenszéllel találta szemben magát kivétel nélkül a világ minden részén. Éppen ezért figyelemre méltó, hogy a KKE-régióban az ügyletek számát és értékét tekintve is kisebb volumenű volt a visszaesés, mint a fejlett nyugat-európai és észak-amerikai gazdaságokban. Közép- és Kelet-Európa vonzó célpontot jelent a nemzetközi befektetők számára, és a határon átnyúló tranzakciók aránya is tovább emelkedett 64 százalékra, ami 2015-ig visszamenőleg a legmagasabb arány.

„2023 minden bizonnyal kihívásokkal teli év lesz – hangsúlyozta Michel Kiviatkowski, a Mazars pénzügyi tanácsadásokért felelős közép-kelet-európai vezetője. – Mégis úgy gondolom, hogy van okunk az optimizmusra. Ezt támasztja alá a régió vállalkozásainak minősége, az üzletkötők kreativitása, valamint a 12 térségbeli uniós ország számára elérhető több mint 100 milliárd euró az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből.”

Rekorder magyar adat – kis szépséghibával

Magyarországon 2022-ben mintegy 3,1 milliárd euró összértékű tranzakciót bonyolítottak le, ami közel az ötszöröse az egy évvel korábbi összegnek. Az ügyletek száma azonban nem változott: 2022-ben és 2021-ben egyaránt 49 tranzakciót jelentettek be. A kiugróan magas érték döntő része egyetlen tranzakcióból, a Vodafone Magyarország 1,8 milliárd eurós felvásárlásából származik. A magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a távközlési vállalatban a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül.

A magyarországi M&A-piac egyik figyelemre méltó jellemzője a hazai pénzek egyre növekvő állománya. A piacon korábban domináns külföldi és regionális alapok mellett megjelent a hazai magántőkeszektor is, a családi vállalkozások és a regionális vállalatok felvásárlások révén növekednek.

„A hazai piac az elmúlt években beérett, és egyre inkább hasonlít a nyugat-európaira” – hangsúlyozta Gál Balázs, a Mazars Pénzügyi Tanácsadási Szolgáltatások igazgatója, rámutatva, hogy 2023 elején ismét erőre kapott a tranzakciós piac. „2022 őszétől erőteljes bizonytalanság vette körül a magyar vállalkozásokat a kirobbanó energiaárak, a meredeken emelkedő munkabérek és a globális recesszió körüli várakozások miatt. Az utóbbi hónapokban azonban ezek a kockázatok jelentősen mérséklődtek, a cégtulajdonosok pedig ismét elkezdtek gondolkodni azon, hogy elérkezett az optimális pillanat a kiszállásra, a cég eladására.”

Gál Balázs hozzátette: „Egyelőre bőséges a szabad tőke a piaci szereplőknél, a stratégiai és a magántőke-befektetők egyaránt aktívan keresik a befektetési lehetőségeket. A megélénkült aktivitás abban is érezhető, hogy jelentősen megnőtt a kereslet tranzakciós tanácsadási szolgáltatásaink iránt.”

A tanulmány további fontos megállapításai:

A közép- és kelet-európai országok között a megkötött ügyletek összértékét és számát tekintve is Lengyelország (235 tranzakcióval) és Ausztria (120 tranzakcióval) vezeti a mezőnyt. A tranzakciós értéket tekintve Magyarország áll a harmadik helyen.

A technológiai szektor tovább szárnyal: az üzletkötések száma (108) 13 százalékkal elmaradt ugyan a 2021-ben elért rendkívüli szinttől (124), mégis ez az egyik legmagasabb éves ügyletszám, amelyet az ágazatban eddig feljegyeztek.

A KKE-piac értékelésével kapcsolatban a Mergermarket adatai azt mutatják, hogy a közép- és kelet-európai régióra vonatkozó értékelési szorzó mediánja minden ágazatban 8,5x volt a 2021–22-es időszakban. Ez csak csekély mértékben marad el a nyugat-európai 8,9x értéktől. A jelentős konvergencia a közép- és kelet-európai medián többszörös emelkedését, valamint a nyugat-európai érték többszörös csökkenését jelzi.

A magántőke (Private Equity) aktivitásával kapcsolatban a jelentésből kiderül, hogy a 2021-es rekordszámú üzletkötés után tavaly igencsak lanyhult az aktivitás. Az üzletkötések száma 31%-kal csökkent az előző évihez képest, a teljes tranzakciós érték pedig 66%-kal zsugorodott: 2022-ben 3,4 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 9,9 milliárd euróval. A tavaly megkötött 97 tranzakció azonban még így is az egyik legmagasabb szám, amit a 2015 és 2020 közötti években regisztráltak a régióban.

Bővítenék a kormány és a FAO közös ösztöndíjprogramját

A magyar kormány és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös ösztöndíjprogramjának bővítéséről, valamint a 2024-es magyar uniós elnökséggel összefüggő együttműködésről tárgyalt Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Beth Bechdolt, a FAO főigazgató-helyettese - közölte az AM pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 24. 03:00
Megosztás:

Változás az özvegyi nyugdíjban - nem mindegy, hogy élettárs vagy házastárs!

Házastársunk vagy bejegyzett élettársunk van? Nagyon nem mindegy! Mi a jogi helyzet özvegyi nyugdíj esetén a házastárs és az élettárs között? A hozzátartozói nyugellátásokhoz, így az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhunyt jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében.
2023. 09. 24. 02:00
Megosztás:

Dobhatod az összes sárga csekket a kukába! Egy új dolog lesz helyette

A rendelkezésre álló hazai adatok szerint, amelyeket a Magyar Posta hozott nyilvánosságra 2019-ben, az derül ki, hogy az év során a magyar lakosság egy év alatt összesen 193 millió sárga csekkett használt éves szinten postahivatalokba. Ezt a számot matematikailag kifejezve, ha elosztjuk a közel tízmilliós lakosságszámmal, az azt jelenti, hogy minden egyes személyre (beleértve a csecsemőket is) évente átlagosan kb. 19 csekkbefizetés jut. Normális ez a helyzet manapság, az internet, a moboltelefonos fizetések és a digitalizáció világában? Természetesen nem. Nem véletlen, hogy változások készülnek...
2023. 09. 24. 00:01
Megosztás:

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől

Minden akadály elhárult a Paks II. beruházás megvalósítása elől az elmúlt évek előkészítése, engedélyeztetése révén, és minden feltétel adott ahhoz, hogy az építkezés megfelelő ütemben haladjon - hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója pénteken a Paks II. atomerőmű területén tartott sajtótájékoztatón, miután Magyar Leventével, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárával megnézték az építkezést.
2023. 09. 23. 23:00
Megosztás:

A Magyar falu programban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára

A Magyar falu program részeként működő Falusi civil alapban a jövőben is írnak ki pályázatot önkéntes tűzoltó egyesületek számára, a korábbihoz hasonló nagyságrendben - mondta a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa szombat délután a Győr-Moson-Sopron vármegyei Szil községben, ahol átadták a Szili Önkéntes Tűzoltó Egyesület által megvásárolt gépjárműfecskendőt.
2023. 09. 23. 22:00
Megosztás:

Halfesztivált tartanak Siófokon

Halkülönlegességekkel, koncertekkel és családi programokkal is várják az érdeklődőket az október 6. és 8. között sorra kerülő Siófoki Halfesztiválon.
2023. 09. 23. 21:00
Megosztás:

Nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport

Pályaorientációs nyílt napot tart a MÁV-Volán-csoport a Magyar Vasúttörténeti Parkban szerdán - tudatták a szervezők a MÁV honlapján.
2023. 09. 23. 20:00
Megosztás:

Újra megrendezik Nyíregyházán az Őszi Meseegyetemet

A tavalyi év után újra megrendezi Nyíregyházán az Őszi Meseegyetem elnevezésű programsorozatot a Magyar Népmeséért Alapítvány és a Nyíregyházi Egyetem Óvó- és Tanítóképző Intézete csütörtökön.
2023. 09. 23. 19:00
Megosztás:

Megszűnik a tűzgyújtási tilalom

Az őszi esőzések miatt vasárnaptól megszűnik az országos tűzgyújtási tilalom - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szombaton.
2023. 09. 23. 18:00
Megosztás:

Kifutottak első útjukra a Bahart új hajói

Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új hajói, amelyek új minőséget hoznak a balatoni közlekedésbe - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára pénteken Siófokon az új hajók sajtónyilvános megtekintésén.
2023. 09. 23. 17:00
Megosztás:

Vasárnap rendezik a 18. NATO-futást

Az Európai Sporthét #BEACTIVE kampánya és a Budapest 150 éves programsorozat keretein belül vasárnap 18. alkalommal kerül sor a NATO-futásra, amely Buda legszebb részein vezeti végig a résztvevőket.
2023. 09. 23. 16:00
Megosztás:

Több utcát aszfaltoznak uniós támogatásból Mezőhegyesen

Csaknem 200 millió forintból aszfaltoznak le öt utcát a Békés vármegyei Mezőhegyesen - közölte az önkormányzat.
2023. 09. 23. 15:00
Megosztás:

Stratégiai partnerséget köt Kína és Szíria

Hszi Csin-ping kínai elnök pénteken Hangcsouban találkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, ahol a két ország vezetője a találkozót követően közösen jelentette be, hogy stratégiai partnerséggé fogják fejleszteni kapcsolatukat - jelentette a CCTV kínai állami média.
2023. 09. 23. 13:00
Megosztás:

Az első Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé egy hónapon keresztül várja látogatóit

Péntektől egy hónapon át várja izgalmas kortárs alkotásokkal, programokkal és közösségi élményekkel Budapest első Köztéri Kortárs Művészeti Biennáléja, a Flaszter a közönséget.
2023. 09. 23. 12:00
Megosztás:

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben

Befejeződött a szóló autóbuszok cseréje Debrecenben, a gyártó Inter Tan-Ker Zrt. mind a 69 járművet leszállította, és átadta az üzemeltető DKV Debreceni Közlekedési Zrt.-nek - jelentette be Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester az utolsó tíz Mercedes-Benz Conecto autóbusz átadásán pénteken.
2023. 09. 23. 11:00
Megosztás:

Rekordmennyiségű pályázat érkezett az Európai Mobilitási Hét programjaira

Minden korábbinál több, 206 pályázatot nyújtottak be települések az Európai Mobilitási Hét programjaira - közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 23. 10:00
Megosztás:

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás: