Óriási siker: minden eddiginél több hazai éttermet ismert el a Michelin Guide

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján az őriszentpéteri Pajta újoncként nyerte el első Michelin-csillagát, miközben minden korábbi csillagos étterem újra kiérdemelte már kivívott elismeréseit.

Óriási siker: minden eddiginél több hazai éttermet ismert el a Michelin Guide

Hatalmas, a teljes magyar gasztronómiát érintő siker, hogy a korábbi hathoz képest közel megduplázódott a hazai Bib Gourmand éttermek száma, hiszen további ötöt ajánl a világ vezető gasztrokalauza az utazók figyelmébe. Mindemellett a zebegényi Natura Hill idén csatlakozhat a Zöld csillagos éttermek hazai, immár ötfős „klubjához”.

Tányér szimbólummal jelzett Michelin-ajánlást pedig a tavalyinál is 10-zel több, összesen 57 étterem érdemelt ki. Így soha ennyi, országszerte összesen 78 étterem került be idén a francia kalauz magyarországi ajánlójába. Ezekkel a lenyűgöző eredményekkel számos régiós versenytársát megelőzi hazánk, azt üzenve a világ gasztroturistáinak, hogy Magyarország már nemcsak felfedezésre érdemes, hanem megéri ide visszatérni is.

Nemcsak megőrizték Michelin-csillagaikat a magyar éttermek, újabb is csatlakozott hozzájuk. Így ezzel három vidéki magyar település, Őriszentpéter, Esztergom és Tata is Michelin-csillagos gasztroműhellyel büszkélkedhet, utóbbi ráadásul kétcsillagossal.

Mindeközben megőrizte korábban elnyert két csillagát a fővárosi Stand, valamint egy-egy csillagát a hat fővárosi étterem is. Így minden korábbinál több, összesen 12 ragyog belőlük országszerte. Ezek az elismerések messze túlmutatnak a konyhaművészeten: komoly hatással vannak az ország turizmusára is.

Az idei eredmények tovább erősítik hazánk imázsát, és növelik nemzetközi turisztikai vonzerejét. A Michelin-csillagok fénye ugyanis messziről is képes hazánkba vezetni a gasztronómiai élményeket kereső utazókat. Teljesítményével ráadásul Magyarország megelőzi számos régiós versenytársát, például Szerbiát, Lengyelországot, Csehországot és Horvátországot.

Legalább ilyen fontos, hogy mellettük minden korábbinál több, országszerte összesen 78 vendéglátóhely nyerte el a Michelin Guide valamely elismerését vagy ajánlását. A megfizethető, de magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand vendéglátóhelyek száma 5-tel gyarapodott, így idén immár 11-en szerezték meg.

A díjat már tavaly óta birtokló hat vidéki étterem mellé idén a mályinkai Iszkor, a szarvasi Újváros Bisztró, a tatai Platán Bisztró, valamint két fővárosiként pedig az N28 Wine and Kitchen és a Goli csatlakozott.

A Michelin Guide tányér szimbólummal jelzett ajánlását idén országszerte 57 étterem érdemelte ki, 10-en első alkalommal. A működésükben a környezettudatosságot is előtérbe helyező Zöld-csillagok száma is növekedett eggyel, a zebegényi Natura Hill csatlakozásával már 5-en büszkélkedhetnek ezzel a díjjal. 

A Michelin Guide minden évben külön elismeréssel díjaz egyes szakmai területeket is. Így idén a Sommelier-díjat Székely Mátyás vehette át az esztergomi 42-től, a Young Chef Award elismerést Lendvai Levente érdemelte ki a budapesti Virtuból. A Service Awardra a Lisztes Ivettet, a szintén fővárosi N28 Wine and Kitchen üzletvezetőjét és sommelier-jét tartották érdemesnek, míg az Opening of the Year Award idén Mályinkára, az Iszkorhoz került.

A díjkiosztón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elmondta: „A turizmus idén óriási ütemben növekszik Magyarországon, amit a vendégszám, a vendégéjszakák növekedése és a bevételek kedvező alakulása is bizonyít. Ebben meghatározó szerepet játszik a magyar gasztronómia, amely innovatív szemléletével, egyre több Michelin-elismerésével és séfjeink nemzetközi versenysikereivel nemcsak az ágazat egyik húzóerejévé vált, hanem Magyarország egyik legsikeresebb exporttermékévé is fejlődött. Ez a dinamizmus a turizmus és a gasztronómia szoros együttműködésének példája.”

Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója beszédében kiemelte: „A turizmusban egyre népszerűbbek a kulturális utazások, amelyeknek meghatározó eleme a gasztronómia. Ez különösen fontos a magyar turizmus szempontjából, hiszen a kutatások szerint konyhaművészetünk az egyik fő vonzerő a hozzánk látogatók számára.  Ezért is jelent hatalmas sikert, hogy országszerte összesen 78 kulináris műhely büszkélkedhet a globálisan ismert díjkategóriák valamelyikével. Mindez jól mutatja azt a magas színvonalú szakmai munkát, amely a teljes magyar vendéglátó és az azzal szorosan együttműködő hazai termelői-beszállítói hálózatot jellemzi.”

„A Michelin Guide magyarországi válogatásának idei újabb megjelenése jól mutatja a magyar gasztronómia kiemelkedő fejlődését. Felügyelőinket munkájuk során egyaránt lenyűgözték hagyományokban mélyen gyökerező éttermek csakúgy, mint a kreativitást a gasztronómiában teljesen szabadon engedő vendéglátóhelyek.

Összekötötte őket ugyanis az ízek és az egyensúly megtalálására való törekvés, és annak az igénye, hogy valami igazán egyedit szolgáljanak fel vendégeik asztalára. Gratulálunk a MICHELIN Guide idei válogatásába bekerült éttermeknek, biztosak vagyunk abban, hogy tehetségük, elhivatottságuk és az ételkészítés iránti szenvedélyük inspirálóan hat majd vendégeikre is” – hangsúlyozta köszöntőjében Elisabeth Boucher-Anselin, a Michelin kommunikációs igazgatója.    

A Michelin Kalauz díjazási kategóriái

Az 1936-ban meghatározott csillagos minősítéseken felül, mára több más kategóriában is értékel a Michelin. A jól ismert egy * azt jelenti, kiváló minőségű a konyha, ha arra járunk, érdemes megállni. ** -ot kap az az étterem, amely megér akár egy hosszabb kitérőt is, míg ***-ot a kivételes minőségű konyhák kapnak, amelyek meglátogatása önmagában is megér egy külön utazást.

Mindezek mellett a BIB Gourmand elismerést kapják azok a jó ár-érték arányú éttermek, ahol mérsékeltebb áron lehet kiváló minőségű ételt kapni. Jellemzően kiváló bisztrók vagy családias vendéglők minősítése lehet ez. Tányér (Plate, Assiette) elismeréssel a gondosan elkészített, jó ételeket kínáló éttermeket minősítik, míg a Zöld Csillaggal az étterem fenntarthatóság érdekében tett erőfeszítéseit ismerik el.

A MICHELIN Guide francia étteremkalauz több mint százéves múltra tekint vissza. Fennállása óta világszerte több mint 40 desztinációban, mintegy 30 000 létesítményt értékelt a kiemelkedő minőséget helyezve előtérbe. Ennek is köszönhető, hogy a mai napig ez számít az egyik legrangosabb gasztronómiai elismerésnek.
 

A Michelin Guide National Selection of Hungary 2024. évi díjazottjai:

Két Michelin-csillag:
Platán Gourmet, Tata
Stand, Budapest

Egy Michelin-csillag:
Új 1 Michelin-csillagos étterem:
Pajta – Őriszentpéter
Mind a 7 korábbi csillagos étterem megtartotta az 1 Michelin-csillagot
42 - Esztergom
Salt - Budapest
Costes - Budapest
Borkonyha Winekitchen - Budapest
Babel - Budapest
Rumour - Budapest
Essencia - Budapest 

BIB Gourmand:
Új Bib Gourmand éttermek:
Iszkor - Mályinka
Újváros Bisztró - Szarvas
N28 Wine and Kitchen - Budapest
Goli - Budapest
Platán Bisztró - Tata
Megőrizték Bib Gourmand minősítésüket:
Macok - Eger
Morzsa - Pécs
Casa Christa - Balatonszőlős
Sparhelt - Balatonfüred
Kistücsök - Balatonszemes
Anyukám mondta – Encs

Zöld csillag:
Új Zöld csillagos étterem:
Natura Hill - Zebegény (új)
Megőrizték Zöld csillagukat:
Graefl Major Kétútköz - Poroszló
Onyx Mühely - Budapest
Salt - Budapest
Villa Kabala – Szigliget
 
Ajánlott éttermek (Tányér szimbólum):
Idén először ajánlást elért éttermek:
Szaletly - Budapest
Kollázs - Budapest
Zazie Bistro - Budapest
Teyföl - Szentendre
Füge - Biatorbágy
Cut & Barrel - Budapest
Sho Tihany - Tihany
Virtu - Budapest
Aleli - Budapest
Bilanx – Budapest
Megőrizték ajánlásukat:            
Natura Hill - Zebegény
Kreinbacher Birtok - Somlóvásárhely
Hoppá! Bistro - Budapest
A Konyhám Stúdió 365 - Fonyód
Hosszú Tányér - Hosszúhetény
füge - Tihany
Öreg Prés - Mór
Zelna Borbisztró - Balatonfüred
Tihanyi Vinarius - Tihany
Alkimista Kulináris Műhely - Szeged
Horgonyzó Kisvendéglő - Tiszalök
Rutin - Budaörs
Neked Főztem - Zánka
Zip's - Miskolc
Avalon - Miskolc
NOON - Balatonfüred
GÓRÉ - Kisharsány
Graefl Major Kétútköz - Poroszló
Umo - Budapest
Bobajka - Tarcal
Botanica - Dánszentmiklós
Csopaki Resti by Laurel - Csopak
MoszkvaTéЯ Bisztró - Budapest
Tati - Budapest
White Salon - Budapest
Zincenco Kitchen - Budapest
FLAVA - Budapest
Fricska 2.0 - Budapest
Piac 42 - Esztergom
Nobu Budapest - Budapest
Costes Downtown - Budapest
Onyx Mühely - Budapest
St. Andrea - Budapest
Textúra - Budapest
Mák - Budapest
Arany Kaviár - Budapest
Víg Molnár Csárda - Csopak
IKON - Debrecen
LAMAREDA - Győr
Kővirág -Köveskál
Végállomás Bistro&Wine - Miskolc
67 Sigma - Székesfehérvár
Sauska 48 - Villány
Villa Kabala - Szigliget
Stand25 Bisztró - Budapest
FELIX Kitchen & More - Budapest
Spago by Wolfgang Puck - Budapest

Különdíjak:
Young Chef Award 2024: Lendvai Levente, Virtu - Budapest
Opening of the Year Award 2024: Iszkor - Mályinka
Service Award: Lisztes Ivett, N28 Wine and Kitchen - Budapest
Sommelier Award: Székely Mátyás, 42 – Esztergom

A Bitcoin 86 000 dollárra esett – a Digitap ($TAP) visszatérítési kártyája elnyerte a decemberi legjobb kriptós előértékesítés címet

A Bitcoin most pislogott egyet. Hetekig tartó feszültség után visszacsúszott a 86 000 dolláros tartományba, és a hangulat gyorsan megváltozott. A grafikonok ingadozóvá váltak. A bizalom megcsappant. A „vásárolj és várj” típusú befektetők félreálltak. Ez a fajta mozgás mindig előhozza azt a kérdést, amely a ciklus ezen szakaszában rendszeresen felmerül: ha a Bitcoin megtorpan, merre néz a „smart money” (az okos pénz)?
2025. 12. 17. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2025. 12. 17. 20:30
Megosztás:

A kormányhivatal megkezdte a csomagküldő szolgálatok ellenőrzését

A fővárosi kormányhivatal - szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint - a vásárlók érdekében megkezdte a csomagküldő szolgálatok ellenőrzését.
2025. 12. 17. 19:30
Megosztás:

Átadták a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely díjakat

Átadták a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely díjakat szerdán Budapesten; a címet tíz település és tíz vállalat, illetve közintézmény kapta meg.
2025. 12. 17. 19:00
Megosztás:

2026 lehet az év, amikor a kriptó végleg belép a fősodorba?

A kriptopiac az elmúlt hónapokban látványos visszaesést szenvedett el: az összkapitalizáció október óta 4,2 billió dollárról 2,9 billióra csökkent, ami sok befektetőben újraélesztette a bizonytalanságot. Ugyanakkor 2025-ben több olyan strukturális változás történt, amely néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, és ezek együtt akár megalapozhatják azt, hogy a kriptovaluták 2026-ban valóban kilépjenek a rétegeszköz szerepből.
2025. 12. 17. 18:30
Megosztás:

Biztató jel, de még nem trend - Építőipar

Szeptemberben és októberben látványosan megugrott az építőipar teljesítménye, ám a vállalkozói adatok alapján ez egyelőre még nem trend. A működő cégek száma tovább csökkent, a piac feszes maradt, miközben az egyéni vállalkozóknál egyértelmű átrendeződés indult el.
2025. 12. 17. 17:30
Megosztás:

Modernizáció, tőkebeáramlás és strukturális változások formálják a következő évet

A Colliers közzétette legújabb jelentését „CEE-6: Highlights 2025 & Predictions 2026” címmel, amely áttekintést ad a gazdasági és ingatlanpiaci trendekről Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában. A tanulmány szerint 2025-ben mérsékelt gazdasági fellendülés, csökkenő infláció és egyre hangsúlyosabb stratégiai fókusz jellemezte a fenntarthatóság területét – miközben az ingatlanpiacokat a modernizáció, az új irodakínálat szűkössége, az erős logisztikai kereslet és a retail parkok folyamatos bővülése határozta meg.
2025. 12. 17. 17:00
Megosztás:

Megérkeztek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés újabb eredményei

Élőhal-kereskedőket, forraltbor-árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott. Egy vadhúsfeldolgozó üzemben 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból és a működését is felfüggesztették. Egy sörben a dobozos termékeknél nem engedélyezett adalékanyagot mutatott ki a Nébih laboratóriuma - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 17. 16:30
Megosztás:

Januártól Ukrajnában és Moldovában is a magyar tarifa szerint mobilozhatunk

2026. január 1-től Ukrajna és Moldova is tagja lesz az európai roamingzónának, így ha egy magyar előfizető ezen országokból telefonál haza vagy bármelyik uniós tagállamba, a hazai díjtételekkel számolhat.
2025. 12. 17. 16:00
Megosztás:

A Mol-csoport és a SOCAR szárazföldi kutatási és termelésmegosztási megállapodást írt alá

A Mol-csoport és a azerbajdzsáni állami olajtársaság, a SOCAR átfogó szénhidrogén kutatási, fejlesztési és termelésmegosztási megállapodást írt alá, amely Azerbajdzsán Shamakhi-Gobustan régiójának egy szárazföldi területére vonatkozik, a közös kutatási projektben a Mol-csoport operátorként 65 százalékos, a SOCAR pedig 35 százalékos részesedéssel rendelkezik - közölte a Mol szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 17. 15:30
Megosztás:

Hamis szurkolói termékeket találtak a pénzügyőrök

Több ezer, ismert sportmárkák és külföldi klubcsapatok logójával ellátott terméket találtak pénzügyőrök egy vállalkozás székhelyén; a termékeket replikaként hirdette a cég - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 17. 15:00
Megosztás:

A munkavállalók kevesebb, mint fele kapott bónuszt tavaly

Különösen aktívak a munkavállalók az álláspiacon, döntéseiket továbbra is a fizetések és juttatások mértéke határozza meg leginkább, így fokozott a vállalatokon lévő bérnyomás. Jelenleg minden harmadik dolgozó elgondolkozna a munkahelyváltáson, ha idén nem kapna prémiumot – derül ki a Profession.hu friss, reprezentatív kutatásából.
2025. 12. 17. 14:30
Megosztás:

Karácsonyi élményajándékozás pörgeti fel az utazási piacot

Az egyre népszerűbb karácsonyi élményajándékozás új lendületet ad az utazási kedvnek. A „télből a nyárba” programok mellett a jövő évi nyaralások és kulturális körutazások előfoglalása is megkezdődik, ahol a korai döntés nem csak kedvezményeket, de jobb helyeket is biztosít a népszerű desztinációk esetében.
2025. 12. 17. 14:00
Megosztás:

Újabb földterületek megvásárlására nyílik lehetőség

A földértékesítési program következő ütemében több mint ezer településen nyílik lehetőség 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földrészlet megvásárlására. A földrészletekre 30 napig, azaz január 16-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Agrárminisztérium (AM) Elektronikus Pályázati Rendszerének (EPR) felületén - közölte az AM szerdán az MTI-vel.
2025. 12. 17. 13:30
Megosztás:

2025-ben így tanulnak nyelveket a leggyorsabban fejlődők

A nyelvtanulás 2025-re végleg maga mögött hagyta a kizárólag tankönyv-alapú, frontális oktatást. A leggyorsabban fejlődő tanulók már pontosan tudják, hogy a siker nem a bemagolt nyelvtani szabályokon, hanem a tudatos módszerválasztáson és az aktív részvételen múlik. A hangsúly egyre inkább azon van, hogy a nyelv ne tantárgy legyen, hanem élő eszköz, amelyet a tanuló magabiztosan használ a mindennapokban, akár munkáról, utazásról vagy személyes kapcsolatokról van szó.
2025. 12. 17. 13:00
Megosztás:

Élvezd a stílusos lakberendezést: prémium bútorok nagy kedvezménnyel

Olasz bútormárkák közül válogathatsz rendkívüli árengedmény keretében, ahol kiemelkedő ajánlatokat találsz. Elegáns lakókörnyezetre vágysz, de eddig nem találtál rá az álmaid bútoraira a megfelelő áron?
2025. 12. 17. 12:30
Megosztás:

Óvodákat újítanak meg Csongrádon

Négy tagóvodát újítanak meg Csongrádon mintegy 300 millió forintból uniós támogatással - tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.
2025. 12. 17. 12:00
Megosztás:

Februártól 300.000 Ft készpénz vehető fel ingyenesen havonta

Kihirdették a vonatkozó jogszabályt, így most már biztos, hogy februártól az eddigi duplájára, havi 300 ezer forintra nő a bankkártyás készpénzfelvétel díjmentességének az értékhatára. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint a változás nyomán a készpénzállomány is megugorhat a lakosságnál.
2025. 12. 17. 11:30
Megosztás:

Kötéltánc a bizonytalanság felett, új korszakban a Kockázatkezelési vezetők – megjelent a KPMG CRO-reportja

Az idei KPMG Summiton került publikálásra az ötödik KPMG CRO Report, amelyben a pénzügyi szektor kockázatkezelési vezetői számoltak be arról, hogyan látják és piaci trendeket és az aktuális kihívásokat. Idén a felmérésben közel 30 kockázatkezelési vezető (CRO) vett részt, három szektorból (bank, alapkezelő és biztosító), kérdőíves, illetve személyes interjú formájában. A november 27-én rendezett KPMG Summiton Szalai Péter, a vállalat kockázatkezelési tanácsadás területének vezetője és számos meghívott szakértő – többek között Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató; Szemerkényi Réka, Magyarország volt washingtoni nagykövete és Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter – elemezték a kutatás eredményeit és a kockázatkezelés legnagyobb kihívásait.
2025. 12. 17. 11:00
Megosztás:

Adatvezérelt üzemmódba kapcsol az MNB

Ezúttal sem változott a kamatszint. A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően nem módosított a a kamatszinten, az alapkamatot 6,50 százalékon, az overnight jegybanki betét kamatát 5,50 százalékon, míg az overnight fedezett hitel kamatát 7,50 százalékon hagyták. Ezentúl ülésről ülésre dönt az MNB. A mai közleményben volt egy nagyon fontos változás, az utolsó mondat: "A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat és az inflációs kilátásokat befolyásoló tényezőket, kiemelten az év eleji átárazásokat, valamint a pénzügyi piacok stabilitását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten, ülésről ülésre dönt az alapkamat mértékéről.”
2025. 12. 17. 10:30
Megosztás: