Összetett program készült a Dél-Dunántúl fejlesztésére

Komplex fejlesztési modellprogram mentén valósulhat meg az országos átlagtól gazdasági fejlettségben jelentősebb elmaradást mutató dél-dunántúli nagytérség fejlesztése - mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Pécsen.

Összetett program készült a Dél-Dunántúl fejlesztésére

Mayer Gábor azt megelőzően beszélt erről, hogy a Dél-Dunántúlt érintő nagytérségi fejlesztési program Baranyát érintő részével kapcsolatban helyi településvezetőkkel, a vármegyei közgyűlés elnökével, valamint egyetemi és gazdasági szereplőkkel egyeztetett.

Felhívta a figyelmet: bár Magyarország egésze és minden térsége jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedben, a területi különbségek érdemben nem csökkentek; ezen a területfejlesztési politika megújításával lehet javítani.

A jövőben várostérségek formájában a városokat és a vidéki településeket összehangolt módon fejlesztené a kormányzat, illetve a külső és belső perifériális térségek fejlesztésében is új eszközöket vezet be - tette hozzá.

Azt mondta, a kabinet célja a megújuló területfejlesztési politikával az, hogy minél inkább mérsékelje a különbségeket az elmaradott és a fejlett térségek között, s hogy egyenlő eséllyel biztosítsa a helyben boldogulás lehetőségeit a centrális és a perifériális, a városi és a vidéki térségekben.

Mayer Gábor kiemelte: ágazati szakpolitikák bizonyos térségben megvalósuló fejlesztéseit az egészségügyi, az infrastrukturális, a gazdaságfejlesztési, a közlekedési programok összehangolásával tervezik meg, másrészről pedig speciális programokat indít el a kormány a felzárkóztatásra vagy fejlesztésre szoruló egyes térségek fejlesztése érdekében.

Közölte, olyan programok elindítására van szükség, amelyek speciális fejlesztési feladatokra helyi speciális eszközöket tudnak kínálni, az első ilyen modellprogram pedig a Dél-Dunántúl vármegyéit, Baranyát, Somogyot és Tolnát érinti.

"Ez az a régió, amely a fejlődés mellett az országos átlagtól jelentősebb elmaradást mutat még mindig", s ahová "fókuszált figyelem" szükséges - fogalmazott.

Ismertetése szerint a kormány által jelentés formájában megtárgyalt és elfogadott, továbbra is új elemekkel kiegészülő modellprogram rávilágít a jövőben elvégzendő infrastrukturális, gazdasági, turisztikai téren elvégzendő feladatokra, amelyekhez európai uniós és hazai forrásokat is társítani fog a kabinet.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke arról szólt, hogy a rendszerváltás vesztesei közé tartozott a térség, s a holtpontról csak az utóbbi időszakban sikerült elmozdulni az ország ezen részén.

Közölte: a térségben 2010. és 2022. között a kormányzati munkahelyteremtő beruházásoknak és gazdaságfejlesztési politikának köszönhetően a munkanélküliség ugyan 13-ról 4 százalékra csökkent, és az ipari termelés is 280 milliárdról 960 milliárd forintra növekedett, az igazi fordulat mégsem következett be.

Ahhoz, hogy Baranya és a Dél-Dunántúl elindulhasson a felzárkózás, a gazdasági megerősödés útján, meg kell szüntetni a térség több évtizedes bezártságát - jelentette ki.

Hozzátette, ennek első eleme az M6-os autópálya hamarosan véget érő meghosszabbítása lesz, amellyel a sztráda eléri a horvát határt, de épül a térségnek új vízi megközelítést biztosító közforgalmi kikötő Mohácson, továbbá az állami tulajdonba kerüléssel gyakorlatilag megnyílt a lehetőség a Pécs melletti reptér fejlesztése előtt is.

Őri László közölte: elkészültek a térség keleti és nyugati irányú megközelítését javító közlekedési koncepciók is, amelyeket végrehajtva a déli országrészben megyeszékhelyeket összekötő további útszakaszok épülhetnek.

A még formálódó modellprogramban megfogalmazott tervek megvalósulása esetén a térség a következő évtizedek nyertesei közé tartozhat, s behozhatja eddigi lemaradását - hangoztatta a politikus.

Merre megy a kamat Európában?

Nem adott sok támpontot Lagarde: az EKB a vártnak megfelelően 4,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
2024. 07. 19. 10:30
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken. A londoni FTSE100 index 0,62 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,35 százalékkal csökkent a kereskedés kezdetén.
2024. 07. 19. 10:00
Megosztás:

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés

Negatív korrekcióval indulhat a kereskedés pénteken a Budapesti Értéktőzsdén, csütörtökön a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt.
2024. 07. 19. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 19. 08:00
Megosztás:

Fejhallgató, újragondolva: Bemutatkozik a Dyson OnTrac fejhallgató

A Dyson ma bemutatta első, kizárólag audio célú, magas hanghűségű fejhallgatóját, a Dyson OnTrac-et. A kategóriájában legjobb zajszűrést¹ kínáló fejhallgatók akár 55 órányi² magával ragadó zenehallgatási élményt nyújtanak. 

2024. 07. 19. 07:30
Megosztás:

Megkezdődött a dohány betakarítása

Az elmúlt évek átlagát tekintve csaknem 700 termelő mintegy 2800 hektáron 5000-6000 tonna dohányt termelt évente. Az ágazat a feldolgozásban dolgozókkal együtt, mintegy 10 000-12 000 fő részére biztosított megélhetést - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter az Agrárminisztérium (AM) szerdai közleménye szerint.
2024. 07. 19. 06:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hezidén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 19. 05:00
Megosztás:

Járatkésések: így kárpótolhat a kellemetlen órákért az utasbiztosításunk

Élelmiszer, ruha, asszisztencia behajtáshoz – a Grantis megvizsgálta, miben segítenek az utasbiztosítások repülő járatkésés és lemondás esetén.
2024. 07. 19. 04:00
Megosztás:

Donald Trump árnyékos oldala - érdemes megnézni azt is...

The Dark Side of The Moon: vagy más néven a Trump trade árnyékos oldalát láthattuk a tegnapi napon.
2024. 07. 19. 03:00
Megosztás:

Mi van az ALDI-s hűtőkben? Vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított az ALDI Magyarország Bt.-vel szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.
2024. 07. 19. 02:00
Megosztás:

Az áram ára 10-szeresére ugrott néhány óra alatt! A nagy meleg miatti fogyasztás növekedése az ok

2024. július 18-án este 20 és 21 óra között 999 eurós megawattóránkénti (MWh) nagykereskedelmi áramár alakult ki HUPX magyar áramtőzsdén, ami a nagy meleg mellett az időjárástól független erőművek európai szinten való fejlesztésének elmaradása és az elégtelen tárolókapacitás számlájára írható fel.
2024. 07. 19. 01:00
Megosztás:

A The Meme Games előértékesítése percek alatt 100 000 dollárt gyűjtött - A 2024-es párizsi olimpia hivatalos mém érméjévé válhat?

A The Meme Games ($MGMES) tokenben találkozik a degen mém érme mánia és a 2024-es olimpia szellemisége. A befektetőknek vásárlás után a tér öt legnagyobb projektje közül ki kell választaniuk kedvenc mém érme versenyzőjüket.
2024. 07. 19. 00:01
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

Gyengüléssel zártak csütörtökön a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2024. 07. 18. 23:00
Megosztás:

Az EU hétmilliárd euróval támogatja közlekedési infrastruktúrák kiépítését

Az Európai Bizottság több mint hétmilliárd euró összegű uniós támogatásban részesít 134 közlekedési projektet, köztük kilenc magyar, fenntartható, biztonságos és intelligens közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezést - tájékoztatott a brüsszeli testület szerdán.
2024. 07. 18. 22:00
Megosztás:

A DTX Tőzsde harca a BNB és a Ripple áremelkedési potenciáljával, miközben a globális nagybefektetők az 1 millió dolláros előértékesítéshez özönlenek

A DTX tőzsde, a Binance (BNB) és a Ripple (XRP) a spekulatív kriptopiacon elért legutóbbi teljesítményükkel megragadják a mainstream figyelmet. A Ripple ára rendkívüli emelkedést mutatott, míg a BNB továbbra is tartja magát az állandó nyereségekkel. Ezen fejlemények közepette a DTX tőzsde hullámokat kelt az 1 millió dolláros, szárnyaló előértékesítésével.
2024. 07. 18. 21:30
Megosztás:

Megjelent a Fed Bézs Könyve - miről árulkodik?

Az amerikai gazdaság a harmadik negyedévbe lépve enyhe ütemben növekedett, az ország több régiójában stagnáló vagy csökkenő aktivitás tapasztalható – derült ki az amerikai jegybank felméréséből.
2024. 07. 18. 21:00
Megosztás:

Új csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
2024. 07. 18. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2024. 07. 18. 19:00
Megosztás:

Fellendült a lakáshitelezés az első fél évben

A magyar lakáshitelpiacon csaknem 10 százalékkal több hitelt vettek fel az idei első fél évben, mint tavaly egész évben - közölte a Bankmonitor szerdán az MTI-vel.
2024. 07. 18. 18:00
Megosztás:

Romániában nőtt a külföldi turisták száma májusban

Romániában 12,4 százalékkal nőtt az országba látogató külföldi turisták száma májusban a tavalyi év azonos időszakához képest - írta Radu Oprea gazdasági miniszter közlése alapján a Profit.ro.
2024. 07. 18. 17:00
Megosztás: