Öt év a tőzsdén: négyszeres árbevétel, tízszeres nyereség az AutoWallis Csoportnál

Óriásit növekedett öt évvel ezelőtti tőzsdére lépése óta az AutoWallis Csoport: árbevétele négyszeresére, nyeresége tízszeresére ugrott, köszönhetően a következetesen végrehajtott növekedési stratégiának, melynek során a bővülést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták. A régiós szinten is egyre meghatározóbb pozíciójú autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató tőzsdei pályafutása alatt 48 milliárd forintot vont be a tőkepiacról és több mint 10 akvizíciót hajtott végre, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra nőtt.

Öt év a tőzsdén: négyszeres árbevétel, tízszeres nyereség az AutoWallis Csoportnál

Ünnepélyes csengetéssel indult ma a tőzsdei kereskedés annak apropóján, hogy az AutoWallis Csoport öt évvel ezelőtt lépett tőzsdére. Ebben a fél évtizedben a vállalat a folyamatosan változó iparági és gazdasági környezet ellenére óriási növekedést mutatott fel, melynek köszönhetően mára a régió egyik meghatározó pozíciójú autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává vált. A tőkepiacon már a bevezetés évében szintet lépett a társaság, részvényei bekerültek a Prémium kategóriába, valamint a BUX indexbe is, majd nem sokkal később végrehajtotta az elmúlt 10 év legnagyobb méretű lakossági részvényjegyzését a Budapesti Értéktőzsdén. Az elmúlt öt évben ezzel együtt megvalósított összesen 38,3 milliárd forintos tőkeemelés, 9,7 milliárd forintos kötvénykibocsátás mutatja, hogy az AutoWallis aktívan használja a tőkepiaci forrásbevonási lehetőséget, mely jelentősen támogatja intenzív növekedési stratégiájának végrehajtását – mondta el Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke.

Hozzátette, hogy a bővülés során a fenntarthatósági szempontok a tőkepiacon és a működésben is kiemelt fontosságúak: a Prémium kategóriában jegyzett vállalatok közül elsőként dolgoztak ki Zöld Finanszírozási Keretrendszert, ami zöld kötvények kibocsátásával a fenntarthatóbb működést támogató beruházásokat tett lehetővé.

Az AutoWallis az elmúlt években mutatott kiemelkedő, trendszerű növekedésének eredményeként nemzetközi csoporttá vált: bevételének több mint fele tartósan a külföldi piacokról származik az organikus és akvizíciós bővülésnek köszönhetően. Árbevétele 2019 óta négyszeresére nőtt, megközelítve az 1 milliárd eurót, míg nyeresége, egy részvényre jutó eredménye ennél is gyorsabban emelkedett – emelte ki a legfontosabb eredményeket Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a társaság ma már a régió 16 országában van jelen, az általa képviselt márkák száma pedig 9-ről 23-ra bővült. A Csoport többek között belépett a szlovén kiskereskedelmi piacra, portugál partnerével közösen megvásárolta a Renault Hungáriát, a régió 4 országában megszerezte az Opel márka importőri jogait. Emellett olyan népszerű márkák importőrévé vált több országban, mint a SsangYong és a Land Rover, valamint az ázsiai márkák térnyerését felismerve az elsők között lépett partnerségre olyan kínai márkákkal, mint a BYD és az MG. Ennek a dinamikus bővülésnek köszönhetően az AutoWallis által értékesített autók száma 2019-ről közel a nyolcszorosára, 6 ezerről 45 ezer darabra bővült. Az elmúlt években az AutoWallis a szolgáltatási, mobilitási területen is nagyot lépett előre: a fejlesztések közül kiemelkedik, hogy a tulajdonába került a flottakezelői piac 10 legnagyobb szereplője közé tartozó Nelson, valamint portfoliójába került a wigo carsharing, mely árbevétele alapján piacvezető a hazai autómegosztók között.

„Az AutoWallis növekedését évek óta figyelemmel kísérjük a kollégáimmal a Budapesti Értéktőzsdén: a társaság elmúlt öt éves tőzsdei pályafutása kiváló példa arra, hogy egy ambiciózus, a növekedést a középpontjába állító vállalati stratégia, tőkepiaci forrásbevonással és magas szintű transzparenciával kombinálva, milyen eredményekre képes. Nem véletlen, hogy a vállalat eredményeit több alkalommal is díjaztuk a BÉT Legek gála keretében. Ezúton gratulálok az elmúlt évek sikereihez, és további sikeres nyilvános működést kívánok a társaságnak!” – tette hozzá Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója.

Müllner Zsolt, az AutoWallis elnöke az évforduló kapcsán megjegyezte, céljuk a részvényesi értékteremtés, egy nagyon erős tőzsdei sztori építése: a társaság ötödik rekordévét zárta 2023-ban, így 2019-es tőzsdére lépése óta sikeresen hajtja végre intenzív növekedési stratégiáját, melyhez nagy részben a tőkepiacról biztosítja a forrásokat. Mindez annak is köszönhető, hogy fő tulajdonosuk, a Wallis Csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-ben meglévő befektetésére, és támogatja régiós növekedési terveiket. Müllner Zsolt hozzátette: köszönet illeti azt a csaknem 4.000 lakossági részvényest és a több mint 40 – részben külföldi – intézményi befektetőt, aki eddig bizalmat szavazott a társaságnak, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a jövőben újabb, közöttük nemzetközi befektetők érdeklődését is felkeltik. Ormosy Gábor, a társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy az elmúlt évek bebizonyították: a társaság stratégiája, diverzifikált szolgáltatási- és márkaportfóliója még kedvezőtlen gazdasági környezetben is jól teljesít, így jó úton járnak, hogy az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljanak.

Győzött Donald Trump a dél-karolinai előválasztáson

Rekordrészvétel mellett Donald Trump korábbi elnök győzelmét hozta a Republikánus Párt előválasztása Dél-Karolina államban.
2024. 02. 25. 18:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 02. 25. 17:00
Megosztás:

Nem sok újat mutatnak a januári számok

2024. januárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 02. 25. 16:00
Megosztás:

Új kollégiumi képzések a lakiteleki Hungarikum Ligetben

Bárczi Gusztáv, Hungarikum, Szent Imre, Boldog Ceferino és Vámbéry Ármin néven öt új kollégiumi képzés kezdődik a lakiteleki Hungarikum Ligetben február végén, március elején - közölte Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke.
2024. 02. 25. 15:00
Megosztás:

Megdőlt az országos és a fővárosi hajnali melegrekord

Megdőlt a hajnali országos és fővárosi melegrekord is szombaton - közölte a HungaroMet Zrt. vasárnap a honlapján.
2024. 02. 25. 14:00
Megosztás:

Így teljesített a BUX a héten

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet.
2024. 02. 25. 13:00
Megosztás:

Ki kicsoda a bíróságon?

A jogi szakma sokféle ágazatot tartalmaz, és gyakran előfordul, hogy a különböző jogi szakemberek szerepét összekeverik. Az ügyvédek, ügyészek és bírók mindegyike fontos szerepet játszik a jogrendszerben, de feladataik és felelősségeik jelentősen eltérnek egymástól. Ebben a cikkben röviden megmutatjuk, mi a fő különbség ezek között a szakmák között.
2024. 02. 25. 12:00
Megosztás:

Kamatdöntő ülést tart a jegybank, turisztikai adatokat közöl a KSH

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat.
2024. 02. 25. 11:00
Megosztás:

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésére számít

A Magyar Posta a csomagkézbesítés növekedésre számít a 2024. március 28-tól hatályos kormányrendelet alapján, amely előírja, hogy minden webáruház üzemeltetőnek biztosítania kell az egyetemes postai szolgáltatóval történő szállítási módot is.
2024. 02. 25. 10:03
Megosztás:

Megújult az MBH online vállalkozói platformja

A cégalapító szolgáltatás segítségével minden szükséges ügyintézés online elvégezhető az MBH csoport BUPA platformjáról, a megújult szolgáltatásplatform azonban jóval több, mint a vállalkozás indításához szükséges funkciók gyűjteménye - közölte az MBH Bank pénteken.
2024. 02. 25. 09:00
Megosztás:

Bitcoin (BTC) áttöri a 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) több mint 10%-kal emelkedik, a Pullix (PLX) pedig új kereskedési platformjával áll készültségben, hogy 100-szorosára növelje értékét

Ezen a héten a Bitcoin (BTC) minden várakozást felülmúlva áttörte az 50 000 dolláros szintet, az Ethereum (ETH) kétszámjegyű növekedést ért el, míg a Pullix 250%-kal emelkedett az előértékesítési esemény során. A korai előrejelzések szerint a Pullix (PLX) új, hibrid kereskedési platformjával belépve a piacra 100-szorosára növelheti értékét. Nézzük meg közelebbről ezeket az izgalmas fejleményeket.
2024. 02. 25. 08:00
Megosztás:

Az Avalanche csökkenő pályán, a vevői aktivitás azt sugallja, hogy a KangaMoon jelenleg a legjobb kripto-befektetések egyike

Február elején látott erőteljes emelkedést követően az Avalanche elveszítette lendületét. Az altcoin az elmúlt héten 12%-kal esett vissza a folyamatosan növekvő eladói nyomás következtében.
2024. 02. 25. 07:00
Megosztás:

A szlovén elnök kitűzte az európai parlamenti választások dátumát

Natasa Pirc Musar köztársasági elnök június 9-re tűzte ki az Európai Parlament szlovén képviselőinek megválasztását. A jelöltek március 11-én nyújthatják be ajánlatunkat és kezdhetik meg a kampányt - mondta az államfő pénteki sajtótájékoztatóján.
2024. 02. 25. 06:00
Megosztás:

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra

Ismét lehet jelentkezni az önkéntes katonai szolgálatra, amelynek teljesítésével a résztvevők akár 64 plusz pontot is szerezhetnek a jövő évi felsőoktatási felvételi eljárásban, miközben például a harckocsizóknál is kipróbálhatják magukat, és még pénzt is keresnek - hívta fel a figyelmet a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság pénteken.
2024. 02. 25. 05:00
Megosztás:

Felméri az utazási szokásokat a Volánbusz

A Volánbusz szolgáltatásai fejlesztése érdekében kérdőívvel méri fel az utazási szokásokat és azt, hogy az emberek milyen fejlesztéseket látnának szívesen a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben - közölte a Volánbusz Zrt. pénteken az MTI-vel.
2024. 02. 25. 04:00
Megosztás:

Elvitték minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét

Huszonkilenc hét halmozódás után elvitte egy játékos minden idők legnagyobb ötöslottó nyereményét, a telitalálatos szelvény tulajdonosa több mint 6,5 milliárd forintot nyert - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szombaton az MTI-t.
2024. 02. 25. 03:00
Megosztás:

Burkolt nyugdíj korhatár emelés? Nők 40 nyugdíj helyett jöhet a Nők 41, Nők 42 nyugdíjak?

Simovits András közgazdász és egyetemi tanár javaslata szerint érdemes lenne bevezetni egy rugalmas korhatárt a hazai nyugdíjrendszerben. Azt állítja, hogy a korhatártól lefelé történő elmozdulás esetén büntetés járna, míg felfelé történő elmozdulás esetén jutalmazás lenne a cél. Erről az elképzelésről a HVG 31. számában olvashattunk részletesebben. Emellett Simovits azt is javasolja, hogy a Nők 40 korkedvezményes nyugdíját is át kellene alakítani, így jönne a Nők 41, Nők 42 vagy a Nők 43 nyugdíja. Mit kell erről tudnunk? Cikkünkben összefoglaljuk a fontosabb tudnivalókat.
2024. 02. 25. 02:00
Megosztás:

Egyre zöldebb a kriptopiac, és ez új lehetőség a befektetőknek is

A kriptók vezető érméjét, a Bitcoint sűrűn éri kritika amiatt, hogy rengeteg energiát használ, egyáltalán nem környezetbarát, miközben a technológia már lehetővé teszi, hogy ne így legyen. Az új fejlesztésű kriptók esetében már ez is fontos szempont, így sorra jelennek meg a „zöld” kriptoeszközök. Ezek többféle módon valósítják meg a zöld célt, egyrészt a működésükkel, másrészt a támogatott funkciókkal, amilyen például a környezetbarát közlekedés.
2024. 02. 25. 00:01
Megosztás:

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum területén

Nagyszabású beruházás kezdődik a Váci Szakképzési Centrum (VSZC) területén, 5,9 milliárd forintból jön létre egy korszerű, 3500 négyzetméteres, több funkciós épület - jelentette be Rétvári Bence pénteken Vácon, a Váci Szakképzési Centrum komplex fejlesztése elnevezésű projekt indítóján pénteken Vácon.
2024. 02. 24. 23:00
Megosztás:

Nőtt a Budapesti Állatkert látogatottsága

A Fővárosi Állat- és Növénykert látogatottsága már 2022-ben visszaállt a járvány előtti szintre, tavaly pedig további több mint hét százalékkal több látogatót fogadott.
2024. 02. 24. 22:00
Megosztás: