Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

A korábbi években a több lábon állás, esetleg a fenntarthatóság szem előtt tartása sarkallta a magyar cégeket a napelemes rendszerek kiépítése felé, ma már a kőkemény valóság: egy átlagos, fémiparban működő vállalkozás például azért ruház be 20 millió forintot a saját napelemmel termelt áram használatára, mert 2023-tól az éves áramszámlája különben 3 millió forintról több mint 15 millió forintra nőne. Ez már nem csak a „zöldenergia forradalma” - ez a magyar valóság.

Ott tartunk, hogy már két év alatt megtérül a napelemes rendszer kiépítése

Az energiaárak emelkedése nem csak a rezsiköltségek szempontjából mozgatja a hazai vállalkozásokat. Néhány éve a cégek a több lábon állás részeként, esetleg a „zöld” üzenet hangsúlyozása miatt fordultak az akkor még drágának gondolt napelemes rendszerek felé, vagy pályázatokon keresztül egy szűkebb kör juthatott hozzá kedvezőbb feltételekkel, mára szinte mindenhol létkérdéssé váltak az alternatívenergia-megoldások, leginkább a napelemes rendszerek. A következő évek, évtizedek már egy olyan korszakot jelentenek, ahol a napelem ugyanolyan fontos részlet lesz egy ingatlan tervezésekor vagy a beköltözés előtt, mint bármilyen más építőipari rendszerelem, vagy beépítendő rendszer (hasonlóan az épületgépészethez), amivel már a tervezéskor, felújításkor számolni kell.

A lakosság rezsiköltségeinek emelkedésével párhuzamosan a már eddig is piaci árat fizető vállalkozások is forró ősz elé néznek: sokaknak a szolgáltatójával kötött villamosenergia szerződése ezekben a hónapokban jár le. Ezek a szerződések jellemzően 23-40 Ft/kWh árszinten voltak megkötve, ami kedvező volt egészen mostanáig, viszont az újonnan megkötött szerződések a korábbinál akár 5-10 szeres árakat (100-200 Ft/kWh) tartalmaznak. A Manitu Solar egyik, fémipari megmunkálással foglalkozó ügyfele eklatáns példa arra, hogy a magyar kisvállalati szektor szereplői miért tekintenek az egyetlen – akár a túlélést is jelentő – megoldásra a napelemes rendszer telepítésével: a cég eddig 27 forintot fizetett 1 kWh-ért, az új szerződés szerint már 130 forintot fog, amivel az évi 3,2 millió áramszámlája 2023-tól évi 15,6 millióra nő. Az általa megrendelt napelemes rendszer nettó 21 millió forintos beruházást igényel tőle, amivel 80 000 kWh éves termeléssel számolva évente 10 millió forintot spórol. A rendszer az új (és vélhetően a jövőben sem számottevően csökkenő) áramdíj-szinten alig két év alatt megterül és azt követően az áramköltsége szignifikánsabban kevesebb lesz.

Nem csak az áram egekbe emelkedő költsége tereli a vállalkozásokat a napelemes rendszerek felé. „A jelenleg földgázzal fűtő fogyasztók a gáz (most érzékelt) 8-9-szeres áremelkedése okán keresik a megoldást a villannyal való fűtésre való átállásra, aminek szintén része a napelemes rendszer bevezetése – itt jellemzően a napelemes rendszer bevezetésének költsége az egy éves gázszámla terhével (!) egyenlő ügyfeleink keserű tapasztalatai alapján.” – nyilatkozta Pete László, a Manitu Solar nagykereskedelmi üzletágvezető-helyettese. „Olyan mértékű kereslet-robbanás jellemzi a piacot, hogy most már a harmadik, ezúttal a kelet-magyarországi régió kiszolgálására alkalmas telephelyet nyitottuk meg Polgáron” - tette hozzá Pete László.

„Az aranyláz csak most kezdődött el igazán”

Az elmúlt néhány évben tapasztalható keresleti oldali robbanására gyorsan reagált – a lehetőségekhez mérten - a kínálati oldal is: az ígéretes napelemes hírek hatására vállalkozók tömegei szeretnék kivenni a részüket telepítői oldalról is. Az aranyláz most kezdődött csak el igazán: korábban nyílászáróknál, árnyékolástechnikában és a szigeteléstechnikában volt csak látható hasonló fejlődés. Ma a főként villamos kivitelezéssel és villanyszereléssel foglalkozó egyéni vállalkozók, kkv-k és nagyvállalkozások látnak ebben a szegmensben fejlődési lehetőséget, de az évek óta érlelődő felfutásnak köszönhetően, minden olyan vállalkozás, akinek az elektromossághoz, energetikához, vagy bármilyen kivitelezéshez köze van, az fantáziát lát a napelemes rendszerek telepítésében akár értékesítéssel kombinált kivitelezői, vagy alvállalkozói formában. A napelemes piacra lépő klímás, hőszivattyús, riasztás- és biztonságtechnikai, világítástechnikai, kommunikációs és IT, valamint rendezvénytechnikai cégek mellett megjelentek az egyéb építőipari kivitelezők és generálkivitelezők is. Utóbbiak tevékenységi körében a villanyszerelés általában régóta szerepel és az ehhez kapcsolódó tudás és felkészültség is legtöbbször rendelkezésre áll a napelemes kivitelezéshez.

A korai fecskék közül a Manitu Solar cégcsoport 2009. óta meghatározó szereplője a hazai és nemzetközi napelemes szektornak. Itthon az elsők között indította el nagykereskedelmi részlegét a kivitelező tevékenység mellett. Magyarország után Lengyelországban és Romániában is leányvállalatokat alapított, mára pedig már az 5 külföldi és 2 hazai (Budapest és Szeged) régiós központ után új, kelet-magyarországi régiós központ nyílt meg 2022. október 6-án Polgáron. Ezek a régiós központok olyan, komoly raktárkészlettel rendelkező kirendeltségek, ahol a régió napelemes szereplői, kis-, és nagykivitelezők a Manitu Solar teljes termékkínálatát folyamatosan elérhetik.

Kártérítést követelnek a Gazpromtól német földgázimportőrök

Kártérítést követel a Gazprom orosz állami energiavállalattól a nem teljesített földgázszállítások miatt két német földgázimportőr - jelentette hétfőn a Handelsblatt című német napilap.
2022. 12. 05. 19:30
Megosztás:

Megválasztották az év üzleti példaképét a Leader Of The Year gáláján

A nyolcadik Bizalom Gálán hét kategóriában osztottak ki sikeres cégvezetőknek elismerést, míg az üzleti példaképnek járó Leader Of The Year trófeát Juhász Attila kapta.
2022. 12. 05. 19:00
Megosztás:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

A vezető nyugat-európai tőzsdék a londoni index kivételével veszteséggel zártak hétfőn.
2022. 12. 05. 18:40
Megosztás:

A negatív nemzetközi befektetői hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1138,28 pontos, 2,49 százalékos csökkenéssel, 44 666,01 ponton zárt hétfőn.
2022. 12. 05. 18:00
Megosztás:

Fenntarthatósági inkubátor programot szerveztek fiataloknak

Középiskolások és egyetemisták számára a fenntarthatóság témájában szerveztek inkubátor programot az Európai Unió támogatásával, az ERASMUS+ program keretében - közölte Civil Impact Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
2022. 12. 05. 17:30
Megosztás:

A karácsonyi időszakban is törekednek a tudatosságra a hitelkártya tulajdonosok

Az év vége hagyományosan a legerősebb időszak a kereskedelemben, a vásárlási kedvet ilyenkor az ünnepek, valamint a kedvezményes Black Friday akciók pörgetik fel. Az OTP Bank áruhitel partnere, a Euronics tapasztalatai szerint ezekben a hetekben főleg a számítástechnikai eszközökre, a mobiletelefonokra, valamint a nagyképernyős TV készülékekre ugrik meg a kereslet. A forgalmi adatok és a felmérések egyértelműen azt mutatják, hogy a hitelkártyatulajdonosok egyre tudatosabban használják ki az év végi akciókat és kedvezményeket, valamint az is jól látható, hogy ilyenkor többen keresik a drágább, minőségi termékeket, különösen az energiatakarékos berendezéseket, amelyekért hajlandóak felárat is fizetni.
2022. 12. 05. 16:30
Megosztás:

Átlagosan 13 éves import autók érkeznek hazánkba

A Használtautó.hu elemzése rámutat arra, hogy nemcsak az új autók piaca csökken, hanem használtból is egyre kevesebb és egyre idősebb érkezik az országba. Ennek következtében pedig a teljes hazai autópark drasztikusan öregszik: mára átlagosan több mint 15 éves autók futnak a magyar közutakon.
2022. 12. 05. 16:05
Megosztás:

Az Erste Csoport tőzsdei bevezetésének 25. évfordulóját ünnepli

Az Erste részvényeit 25 évvel ezelőtt, 1997. december 4-én vezették be a Bécsi Értéktőzsdére. Az 1997-es tőzsdei bevezetés, és az azt követő újabb kibocsátások hozzájárultak az Erste Csoport kelet-közép-európai terjeszkedéséhez, ahogyan alapot teremtettek a beruházásokhoz a piacvezető technológiákba és digitális innovációkba.
2022. 12. 05. 15:30
Megosztás:

Módosul a versenytörvény– az infláció a GVH eljárásaiba is begyűrűzött

2022. december 1-jén került kihirdetésre egy terjedelmes salátatörvény, mely többek között a magyar versenytörvényt (Tpvt.) is számos helyen módosítja. Nem csak a díjak és bizonyos bírságösszegek emelkedtek az infláció miatt, de egy új eszköz is bevezetésre került, mellyel élhet a GVH. Kovács Márk, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője foglalja össze a legújabb változásokat.
2022. 12. 05. 15:00
Megosztás:

A részvénypiac megijedt

Pénteken volt egy kisebb riadalom a relatíve erős amerikai munkaerőpiac kapcsán, de a valóságban hamar megnyugodtak a kedélyek. 
2022. 12. 05. 14:30
Megosztás:

Kevesebb Covid-tesztre lesz szükség Kínában

Kína enyhít a Covid-szabályokon.
2022. 12. 05. 14:00
Megosztás:

Hollandia lehet az USA aduásza a Kínával folytatott tech harcban

Hollandia kulcsszerepet játszhat az Egyesült Államok és Kína között zajló kiélezett technológiai versenyben, miután az USA limitálta a Kínába szállítható mikrochipek fejlettségét. 
2022. 12. 05. 13:30
Megosztás:

Emelkedett októberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2022. 12. 05. 13:00
Megosztás:

Állásbörzét tart a rendőrség Szegeden

Állásbörzét tart a rendőrség csütörtökön Szegeden - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata a police.hu oldalon.
2022. 12. 05. 12:30
Megosztás:

Az MNB ötmillió forintos bírságot szabott ki a Molra

A jegybank ötmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Mol Nyrt.-re, mert a cég a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a tőkepiaci működés szempontjából irányadó jogszabálynak megfelelően és felületeken tette közzé - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel hétfőn.
2022. 12. 05. 12:00
Megosztás:

Törökországban másfél év után először lassult az infláció

Törökországban másfél év után először lassult az infláció novemberben.
2022. 12. 05. 11:30
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye

Második hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) novemberben.
2022. 12. 05. 11:00
Megosztás:

Mínuszban nyitottak az európai tőzsdék

Mínuszban indítottak hétfőn a főbb európai tőzsdemutatók a pénteki záróértékükhöz képest.
2022. 12. 05. 10:30
Megosztás:

Ezek a legkeresettebb szakmák 2022-ben

A TanfolyamOKJ.hu 2022 szeptemberében felmérést készített az oldalán érdeklődők körében, amelyben arra volt kíváncsi, ki, miért szeretne felnőttképzésben részt venni. A beérkezett 4200 válasz alapján kiderült, hogy a szakmatanulás legfőbb motivációja a munkahelyváltás, de magas azok száma is, akik a papír miatt vagy éppen egy régi álom beteljesítése érdekében ülnek újra iskolapadba.
2022. 12. 05. 10:00
Megosztás:

Nem kell a használt autó! Miért esett így vissza a behozatal?

Négy hónapja 9 700 körüli minimumszinten áll a behozott használt személyautók havi eladási darabszáma. Novemberben sem mozdult felfelé az itthon forgalomba helyezett külföldi használt személyautók száma: a Datahouse friss adatai szerint a használtimport volumene 9 663 volt, ami 19 százalékkal marad el a tavalyi hasonló időszakban regisztrált 11 963 darabtól.
2022. 12. 05. 09:30
Megosztás: