Pénzt és energiát takarítunk meg a korszerűsítéssel – indul az Otthonfelújítási program

A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány nagyjából 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, így a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása kiemelt fontosságú – hangsúlyozták az MBH Bank szakértői az Otthonfelújítási program indulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Pénzt és energiát takarítunk meg a korszerűsítéssel – indul az Otthonfelújítási program

Az Otthonfelújítási program során mintegy 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított forrásokból. A program célkitűzéseit az MBH Bank országos lefedettségű fiókhálózatával, felkészült szakértőivel és teljes, az otthonteremtést segítő termékpalettával támogatja. Emellett a hitelintézet külön figyelmet fordít ügyfelei fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinek bővítésére – ezen belül is az energiahatékonyság témakörére –, ennek érdekében létrehozta az „Energia Együtt Program” elnevezésű edukációs platformját.

Korszerűsítésre vár az ország ingatlanállományának jelentős része

Az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank MBH Indexében több éve figyelemmel kíséri a hazai lakásállomány energetikai helyzetét. Elemzésükből többek között az is kiolvasható, hogy minél régebbi egy ingatlan, jellemzően annál korszerűtlenebb. A magyarországi lakások jelentős része, több mint 50 százaléka 1960 és 1990 között épült. A 2000 után készült lakóingatlanok aránya kevesebb mint 12 százalék, a 2010 utániaké pedig nem éri el a 4 százalékot, így egyértelműen megállapítható, hogy a hazai lakásállomány elöregedett. Hozzávetőlegesen 40 százaluk energetikai szempontból rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és a lakásoknak csak kevesebb mint 5 százaléka sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe. Az MBH Jelzálogbank elemzői tanulmányukban rávilágítottak arra is, hogy egy átlagos, nem felújított „Kádár-kocka” ház energiafogyasztása 450-500 kWh/m2/év, ez 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos fogyasztásának pedig duplája.

A rendszerváltás előtt épült házak építésekor jellemzően nem volt szempont az alacsony energiafelhasználás, emellett Magyarországon 2013 és 2022 között a lakosság nem szembesült a piaci energiaárakkal. Az elmúlt években az energiaár-emelkedés és a rezsiválság nagyban megnehezítette a piaci felhasználók helyzetét, ezzel egyidőben a lakóingatlanok energiahatékonyságára vonatkozó követelmények is szigorodtak, így a lakosság számára is megkerülhetetlenné vált a lakások energiahatékonyságának témája. Az elemzők megállapították, hogy az 1945 előtt épült házak esetében hozzávetőleg évi 250 ezer-1,5 millió forint, az 1946 és 1980 közöttieknél 205 ezer-1,6 millió forint, az 1981 és 1990 között épült házaknál 190 ezer-1,2 millió forint közötti összeget lehet megspórolni évente a korszerűsítéssel.

„Az energiahatékonyság javulását központilag is számos elem segítheti: a szabályozói intézkedések, például a tavaly év végén szigorodott épületenergetikai rendelet, a támogatások, valamint a kedvező hitelfelvételi lehetőségek. Bár az elmúlt években több programot is meghirdettek a lakásállomány korszerűsítésére, ezek csak a lakóingatlanok töredékét érintették, és nem feltétlenül párosultak energetikai célokkal. Ezeket a kritériumokat az Otthonfelújítási program most együtt teljesíti. A program ugyanakkor nemcsak a lakásállományban fejtheti ki jótékony hatását, hanem a gazdaságot is élénkítheti, hiszen nagy megrendelési volument jelenthet az építőiparnak, elsősorban a KKV-szektornak” – emelte ki Dr. Nagy Gyula, az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója.

Az MBH Bank saját otthonteremtési ökoszisztémával támogatja az otthonfelújítási programot

Az MBH Bank április 30-án írt alá szerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal, amelyben arról állapodtak meg, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a 154 bankfiókból álló, országos lefedettségű MFB Pont Plusz hálózatában július 1-től fogadja a lakosság Otthonfelújítási program kapcsán benyújtott pályázatait.

„Az elmúlt évek kedvezőtlen gazdasági körülményeinek hatására számos beruházást kényszerültek elhalasztani az ügyfelek, azonban a közelmúltban tapasztalt gazdasági élénkülés, valamint az új Otthonfelújítási program hatására mostanra minden adott ahhoz, hogy a hazai lakásállomány korszerűbbé váljon, és megfeleljen a modern energetikai és fenntarthatósági követelményeknek. Ezekhez a célokhoz bankunk a támogatás folyósítása mellett hiteltermékek széles palettájával kíván hozzájárulni.” – hangsúlyozta Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Az MBH Bank egy olyan átfogó megtakarítási és ingatlanhitelezési ökoszisztéma létrehozásán kezdett el dolgozni, amely teljes palettáját kínálja az otthonteremtéshez szükséges pénzügyi eszközöknek, legyen szó megtakarításról, ingatlanvásárlásról vagy felújításról. Az MBH Bank a program közvetítésén túl számos kiegészítő termékkel várja ügyfeleit: például az újonnan bevezetett MBH Felújító Személyi Kölcsönnel, a CSOK Plusz-szal, a Falusi CSOK-kal, a Babaváróval, lakáshitelekkel, amelyek akár az egyedülálló Egyenlítő konstrukcióban vagy Eco kamatkedvezménnyel igényelhetők, szabad felhasználású jelzáloghitellel, lakás-előtakarékossági termékekkel.

Az MBH Bank partner a fenntarthatóságban

Az MBH Bank hazánk egyik vezető hitelintézeteként, az ESG-stratégiájában meghatározottak mentén kiemelt szerepet vállal a zöld finanszírozás, illetve a lakosság fenntarthatósági ismereteinek bővítésében. Éppen ezért a lakosság energetikai és zöld ismereteinek bővítése céljából, az Otthonfelújítási Program indulásával egyidejűleg elindította online edukációs platformját „Energia Együtt Program” néven. A hasznos tippeket tartalmazó edukációs tartalmakat a bank weboldalán érhetik el az érdeklődők. Az aloldalon található információk segítségével fenntarthatóbbá tehetők az otthonok. Az oldalra látogatók többek között olyan témákban mélyíthetik el tudásukat, mint az áram- és vízfogyasztás, hűtési és fűtési rendszerek, a megújuló energia használata, és arra is lehetőségük nyílik, hogy kvízzel teszteljék tudásukat. A weboldalon emellett a banknál elérhető zöld hitelekről is bővebb tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők.

Szege György, az MBH Bank ESG és fenntarthatósági vezetője kiemelte: „Bankunk kiemelt szereppel és felelősséggel bír a fenntartható és klímacélú beruházások támogatását, finanszírozását illetően, így a tavaly decemberben elindított Fenntartható Jövő Bankja programunk keretében tett egyik vállalásunkként határoztuk meg, hogy a zöld hitelek arányát 2024 végére legalább 4 százalékponttal szeretnénk növelni. Ezt elősegítendő intenzív zöld termékfejlesztési programot indítottunk, amelynek célja, hogy olyan infrastruktúrát, termék és szolgáltatási palettát, kockázati keretrendszert, ügyféledukációs platformot hozzunk létre ügyfeleink számára, ami hozzásegíti őket saját fenntarthatósági céljaik megvalósításához.”

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatást kap Békés vármegye

Több mint egymilliárd forint fejlesztési támogatás érkezik Békés vármegyébe az európai uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből - közölte a Békés Vármegyei Önkormányzat az MTI-vel.
2024. 07. 20. 18:00
Megosztás:

Hitelezési platformot indított az ingatlan.com

Már több mint 100 ezren használták az ingatlan.com által a lakosság számára indított online hitelezési platformot, amelynek a fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal 286,824 millió forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá - közölte az ingatlan.com Zrt. az MTI-vel.
2024. 07. 20. 17:00
Megosztás:

Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt indult Tápláljuk a jövőt! (Feeding Future) címmel - tájékoztatta a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara az MTI-t.
2024. 07. 20. 16:00
Megosztás:

Balaton térségében ezek a fő úti célok a magyarok körében

Az eltöltött vendégéjszakák száma alapján június 1. és július 16. között a Balaton térségében Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle és Keszthely a legkedveltebb úti cél a magyarok körében - közölte a Szallas.hu szállásfoglaló portál adatai alapján pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 20. 15:00
Megosztás:

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt

Komoly lehetőségek állnak a hazai juhágazat előtt, éppen ezért az Agrárminisztérium (AM)felülvizsgálta a szektorhoz kapcsolódó támogatások rendszerét. Ennek eredményeként 2024-től kezdődően a források fokozottan szolgálják az állatállomány genetikai minőségének javítását, illetve a minőségi árutermelést, tekintettel a juhtartók szakmai igényeire és lehetőségeire - jelentette be pénteki közleményében a minisztérium.
2024. 07. 20. 14:00
Megosztás:

Tizedével nőtt a napelemes beépített teljesítmény

Az átviteli rendszerirányító MAVIR friss adatsora szerint 2024 júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt (kW) feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawatt-tól - hívta fel a figyelmet pénteki elemzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
2024. 07. 20. 13:00
Megosztás:

NIS2 kiberbiztonsági szabályozás - jobb későn, mint soha

Ugyan június 30-án lejárt Kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló törvényben meghatározott első fontos határidő, a cégvezetőknek azonban még van idejük pótolni a mulasztást, és időben megkezdeni a felkészülést a támadások elhárítására - nem mellesleg az akár milliós nagyságrendű bírság elkerülésére.
2024. 07. 20. 12:00
Megosztás:

Javította Törökország minősítését a Moody's

Felminősítette Törökországot a Moody's Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést mindenekelőtt azzal indokolta, hogy Törökország határozottan visszatért az ortodox monetáris politikához, és ennek már megvannak az első látható eredményei.
2024. 07. 20. 11:00
Megosztás:

Itt a méret a lényeg: ezek a járművek a közutak rémei

A nagy teljesítményű autókkal gyakrabban okoznak kárt másoknak, és ezek értéke is nagyobb - derül ki a Bank360.hu friss káradatok alapján készült elemzéséből. A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.
2024. 07. 20. 10:00
Megosztás:

Így lehet rémálom a nyaralás

Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.
2024. 07. 20. 09:00
Megosztás:

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.
2024. 07. 20. 08:00
Megosztás:

Új technológia hódít: az acélszerkezetes építkezés előnyei

Az acélszerkezetű épületek nemcsak könnyebbek és tartósabbak, de gyorsabban is építhetők, mint a hagyományos fa szerkezetek. A Magyarországon újdonságnak számító technológia jelentős előnyökkel bír, beleértve a hosszabb élettartamot, a deformálódásmentességet, a rágcsálókkal szembeni ellenállást és a kiváló földrengésállóságot.
2024. 07. 20. 07:00
Megosztás:

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt szerint rendkívül valószínű, hogy a BTC ára eléri a 71 ezer dollárt, mit jelent ez az altcoinok számára?

A vezető Bitcoin kereskedő, Peter Brandt nemrégiben közzétette a BTC technikai, grafikonos elemzését, amelyben azt jósolta, hogy az első számú kriptovaluta hamarosan elérheti a 71 000 dollárt. Mivel a Bitcoin árának ingadozásai nagymértékben befolyásolja az altcoin piacot, újabb kriptó rally következhet, ha Brandt előrejelzése helytálló.
2024. 07. 20. 06:00
Megosztás:

McKinsey: akár megduplázható a budapesti turizmus

Budapest képes volna megduplázni az ideérkező turisták és az általuk itt töltött vendégéjszakák számát, illetve megkétszerezni-háromszorozni a költéseiket a fővárosban – írja a McKinsey & Company tanulmánya, amely szerint Budapest jelenlegi piaci részesedése a globális turizmusból hozzávetőleg fele a hasonló európai városok részesedésének. A turisztikai forgalom megduplázásának érdekében a tanácsadó cég szerint infrastruktúrafejlesztésre, hatékonyabb digitális marketingre és konferenciaturizmusra, valamint az iparági szereplők szoros együttműködésére volna szükség.
2024. 07. 20. 05:00
Megosztás:

Durva! Már itt tartanak a magyar szántóföld árak!

Kétmillió forint fölé emelkedett a szántóföldek hektáronkénti átlagára tavaly, noha az ország különböző régióiban változatosan alakultak, Közép- és Észak-Magyarországon csökkentek, a többi régióban emelkedtek az árak.
2024. 07. 20. 04:00
Megosztás:

Mennyibe kerül valójában egy hőszivattyú beruházás?

Takarékos fűtési-hűtési megoldások a természet energiájával: az épülő vagy korszerűsítés előtt álló épületeknél alapvető kérdés, hogy milyen fűtési rendszert válasszunk. Egyre népszerűbb megoldás a hőszivattyú. De vajon tényleg mélyen a zsebébe kell-e nyúlnia annak, aki ezt az energiahatékony megoldást választja?
2024. 07. 20. 03:00
Megosztás:

Akinek sok készpénze van Magyarországon, ezzel a döntéssel most hatalmasat veszít!

A pénzügyi világban gyakran emlegetik azt a mondást, hogy „a készpénz király”, de a jelenlegi gazdasági helyzetben ez a kijelentés már korántsem olyan egyértelmű. A magyar piacon és a globális gazdaságban is jelentős változások történtek, amelyek alapvetően megváltoztatták a készpénz birtoklásának kockázatait és előnyeit.
2024. 07. 20. 02:00
Megosztás:

1 milliós forintos négyzetméterár a panellakásoknál! Miiii?!

Míg korábban slágertermék volt az ingatlanpiacon a panellakás, néhány éve valamelyest csökkent a népszerűsége, ugyanakkor továbbra is keresett kategória az ingatlanpiacon. Már csak azért is, mert a panellakások esetében jellemzően kisméretű ingatlanról van, ami pedig a vevők elsődleges célpontja most. Ráadásul a befektetők is keresik, hiszen a kisméretű lakások jól kiadhatók.
2024. 07. 20. 01:30
Megosztás:

Sok alkoholt iszol! A májad ezeket a jeleket küldi! - felismered?

Az alkoholfogyasztás kultúránk szerves része lehet, de nem szabad elfelejtenünk, hogy a túlzott alkoholbevitel komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A máj az egyik legfontosabb szervünk, amely az alkohol lebontásában kulcsszerepet játszik. De mi történik, amikor túl sok alkoholt fogyasztunk, és milyen jeleket küld a májunk, hogy "elég volt"?
2024. 07. 20. 01:00
Megosztás:

A Pepe 24%-ot emelkedett a 24 órás mém érme rally alatt, de ez most a legjobb?

Az új és továbbfejlesztett Pepe előértékesítése, amely saját Layer 2 ETH blokklánccal érkezik, még nagyobb lendületet kapott a mém érme szektor bikás rallyja után. A Pepe Unchained a nagy előd, a Pepe ($PEPE) sikerét kívánja meglovagolni.
2024. 07. 20. 00:01
Megosztás: