Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel zártak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.

Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Az európai részvényindexek szerdán jelentős mértékben emelkedtek, jórészt az autóipari részvények erősödésének köszönhetően, miközben az erős vállalati eredmények is javították a befektetői bizalmat. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 2,59 százalékos emelkedéssel fejezte be a szerdai kereskedést, a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,54 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,59 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 1,44 százalékos, Frankfurtban 2,15 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdei kereskedés, a párizsi CAC-40 index 2,50 százalékkal zárt magasabban. Milánóban 2,80 százalékos, Madridban 2,15 százalékos indexemelkedéssel zártak a tőzsdék.

A frankfurti tőzsdén például a Thyssenkrupp megemelte az árbevételre és az üzemi eredményre vonatkozó kilátásokat, a Tui közölte, hogy 2022-ben várhatóan ismét nyereségessé válik, az ITV "erős" első negyedévről, a Continental pedig jelentős éves szintű bevétel-növekedésről számolt be. A londoni tőzsdén elsősorban az alapanyag-, valamint az olaj- és gázipari részvények árfolyama erősödött a kínai esetszámok csökkenéséről szóló híreknek köszönhetően.

Az amerikai inflációs jelentés a vártnál magasabb áprilisi áremelkedést mutatott, amiből az inflációs nyomás elhúzódására és ezzel párhuzamosan a monetáris szigorítás ütemének a felgyorsítására lehet következtetni. Az olajár emelkedett szerdán. Az előző két nap elveszített mintegy tíz százalék után szerdán öt százalék körüli emelkedést ért el a világpiaci olajár.

Az EU azon igyekezete, hogy megszerezze a tagállamok támogatását az orosz olajimport betiltásához, aggodalmakat keltett az olajpiaci kínálat alakulásával szemben. Főbb olajtermelők eközben jelezték, hogy további beruházások nélkül nem lesz lehetséges a termelést növelni a kieső orosz szállítások pótlására. Az Egyesült Arab Emírségek energiaügyi minisztere például még kedden arra figyelmeztetett, hogy a járványvédelmi korlátozások után helyreálló olajkeresletet az OPEC+ nem feltétlenül fogja tudni további beruházások nélkül kielégíteni.

A WTI nyersolaj ára 4,96 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piacok zárásakor hordónként 104,71 dolláron, a Brent ára pedig 4,92 százalékkal emelkedett 106,91 dollárra.    

Az arany az előző nap elért három havi mélyponthoz képest széles sávban ingadozott szerdán. Az európai piacok zárásakor az arany spot ára unciánként 1851,36 dollár 0,72 százalékos napi emelkedéssel.

A dollárindex szerdán 104 fölé emelkedett, miután az adatok szerint az amerikai inflációs ráta a vártnál kevésbé lassult, ami megerősítette a Federal Reserve gyorsabb szigorításának szükségességét. A dollár befektetési menedék szerepe megnőtt a közelmúltban az Európát és Kínát övező gazdasági bizonytalanságok miatt, miközben az ukrajnai háború, valamint a kínai járványvédelmi zárlatok is elhomályosítják a növekedési kilátásokat.

A dollárindex szerdán az európai piacok zárása idején 0,24 százalékkal 103,67 pontra csökkent.

Az euró árfolyama szerdán is a 2016-ban 1,05 dollárnál elért szintnél ingadozott. A devizapiaci szereplők szerint az EKB a Fed-nél jóval lassúbb és visszafogottabb kamatemelésekre készül. A piacon az euró-dollár paritás kialakulására számítanak több évtized után az első alkalommal. Az eurót az európai piacok zárásakor 1,05511 dolláron jegyezték 0,18 százalékkal magasabban.

Először adták át Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat

Először ítélte oda Az Év Leginspirálóbb Vezetője Díjat a PwC Magyarország 267 hazai vezérigazgató véleménye alapján. Az idén megalapított kitüntetéssel olyan hazai cégvezetőt ismernek el, akire a magyarországi felső vezetők példaképként tekintenek. Elsőként Gazsi Zoltánt, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetőjét díjazták február 8-án a Magyar Zene Házában, a PwC Vezérigazgató Felmérésének eredményeit bemutató eseményen.
2023. 02. 09. 14:00
Megosztás:

Lemaradhat a Google Bard az AI-harcban?

Csalódást okozott a Google, miután tegnap Párizsban próbálták demonstrálni saját mesterséges intelligencia alapú chatbotjukat, a Bard-ot.
2023. 02. 09. 13:30
Megosztás:

Átalakítások a Disney-nél

5,5 milliárd dollár költséget tervez megtakarítani idén a Disney – mondta el Bob Iger vezérigazgató a gyorsjelentés publikálásakor.
2023. 02. 09. 13:00
Megosztás:

Lehull a lepel! Mennyi a január havi magyar infláció?

Holnap jön a januári inflációs adat. A piaci várakozások szerint a decemberi 24,5 százalék után januárban 25,2 százalékra nőhetett az áremelkedés üteme év per év összeghasonlításban - prognosztizálják az ERSTE elemzői.
2023. 02. 09. 12:30
Megosztás:

Pozitív női példaképekkel népszerűsíti az IKT szektort az IVSZ és a WiTH

Átadták az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Women in Technology Hungary Egyesület (WiTH) együttműködésében meghirdetett „40 év feletti női példaképek a digitális gazdaság területén” pályázat díjait. A felhívásra olyan 40 év feletti nőket lehetett ajánlani, akik példaképként szolgálhatnak a fiatalabb generációk és a karrierváltó nők számára, emellett munkájukon keresztül megismerhetjük a digitális gazdaság és a technológia (IKT) szektor lehetőségeit. A február 8-án, az EPAM Systems Székházban megrendezett gálán három kategóriában hirdettek nyertest, továbbá a szakmai zsűri egy különdíjat is átadott.
2023. 02. 09. 12:00
Megosztás:

A föderalizmus kőkemény kérdése: mi legyen a gyémántokkal?

Az Európai Unió legújabb, Oroszország elleni szankció csomagjának tervezetében sem szerepel az orosz gyémánt behozatalának tilalma.
2023. 02. 09. 11:30
Megosztás:

Művészetek Völgye 2023 - Íme a fellépők és a Nagyszínpad programja

Teljes a Panoráma Színpad programja és még három tucat előadót jelentett be a Művészetek Völgye, amely idén július 21. és 30. között várja a fesztiválozókat a nyár legszínesebb 10 napjára Kapolcsra, Vigántpetendre és Taliándörögdre.
2023. 02. 09. 11:26
Megosztás:

A MET Csoport új vezérigazgatót nevez ki spanyol leányvállalata élére

A MET Csoport Ángel Crespót nevezte ki a spanyolországi leányvállalata, a MET Energía España vezérigazgatói posztjára.
2023. 02. 09. 11:00
Megosztás:

Felgyorsítja digitális átalakulását a BMW-csoport

Kibővíti stratégiai együttműködését a BMW az SAP-val, hogy felgyorsítsa digitális fejlődését. A RISE with SAP bevezetésével a csoport teljes SAP-rendszere átalakul. A megoldás az üzleti folyamatok közös támogatásával rugalmasságot, gyors fejlődést és hosszútávú sikert biztosít a vállalatnak.
2023. 02. 09. 10:30
Megosztás:

Mennyivel tette tudatosabbá az ingatlanvásárlókat a dráguló energia?

Az elmúlt évben született kormányzati döntések többek között érintették a gáz, az elektromos áram és az üzemanyagok lakossági árát is. Az energiaárak növekedésének hatására sok ingatlantulajdonos kezdett tudatosabban viszonyulni az ingatlana energiafogyasztásához, illetve ez a tudatosság részben megjelent az ingatlanvásárlásoknál is.
2023. 02. 09. 10:00
Megosztás:

Mi hajtja az innovációt?

Nem szerepelt túl jól az EU innovációs eredménylistáján Magyarország. Bár a K&H innovációs index árnyalja a képet, sokkal jobb eredményt ez sem mutat. Arról, hogy mi lehet az oka a magyar vállalatok gyenge innovációs aktivitásának, Németh Balázst, a K&H Csoport innovációs vezetőjét kérdeztük.
2023. 02. 09. 09:40
Megosztás:

Minibölcsőde épül Vésztőn

Karakas Anikó (független) közölte, a forrást az úgynevezett Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF) uniós keretből nyerték el; a beruházás összegének 27 százalékát (az áfatartalmat) hazai forrásból biztosítják.
2023. 02. 09. 09:00
Megosztás:

Az USA megosztja a NATO-szövetségesekkel a kínai hírszerzés léggömbjéről szerzett információkat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik - közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával.
2023. 02. 09. 08:30
Megosztás:

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban

Korszerűsítik a városközpontot Kunszentmártonban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) pályázatán elnyert csaknem 500 millió forintból - közölte a több mint nyolcezer lakosú, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei település polgármestere az MTI-vel.
2023. 02. 09. 08:00
Megosztás:

Alig változott a forint árfolyama

Alig változott, kissé erősödött a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
2023. 02. 09. 07:30
Megosztás:

Kihirdette az idei díjazottjait a Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület

A Magyar Precíziós Gazdálkodási Egyesület idén is díjakat ad át az agrárgazdasági digitalizáció terjesztésének elismeréseképp - közölte a társaság az MTI-vel szerdán.
2023. 02. 09. 07:00
Megosztás:

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban

Januárban 3,9 százalékra nőtt a munkanélküliség Csehországban a decemberi 3,7 százalékról - közölte a munkaügyi hivatal szerdán Prágában.
2023. 02. 09. 06:00
Megosztás:

Megemelt összeggel támogatja a Szerencsejáték Zrt. a Magyar Olimpiai Bizottságot

A Magyar Olimpiai Bizottság új stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, amelynek értelmében a társaság 2024 végéig megemelt összeggel, 80 millió forinttal támogatja a magyar versenyzők felkészülését
2023. 02. 09. 05:00
Megosztás:

Deloitte: Stabil a régiós bankpiac

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten.
2023. 02. 09. 04:05
Megosztás:

Nyugdíj utalása 2023 - a hivatalos nyugdíjnaptár, nyugdíj kifizetési időpontok egész 2023-as évre!

Hazánkban jelenleg közel 2 millió öregségi nyugdíjas kapja vagy banki átutalással (bankszámlára) vagy postai kézbesítéssel a havi rendszeres nyugdíját 2023-ban, így fontos információ lehet az érintettek számára a nyugdíj utalási időpontja 2023-ban. Cikkünkben mutatjuk azokat a hivatalos nyugdíj kifizetési napokat (nyugdíj naptár 2023), mely napokon az adott hónap során jóváírásra kerül majd a havi nyugdíj 2023-ban.
2023. 02. 09. 03:00
Megosztás: