Rábólintottak Szeged tervezetére

A szegedi közgyűlés 85,4 milliárd forintos nettó főösszeggel elfogadta az önkormányzat költségvetését pénteki ülésén.

Rábólintottak Szeged tervezetére

A rendeletet 19 képviselő támogatta, a Fidesz és a KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

Kovács Tamás (Párbeszéd) gazdasági alpolgármester a rendelet vitájában ismertette: a költségvetés 63 százaléka működési, 37 százaléka fejlesztési kiadás. Az önkormányzati feladatok ellátására érkező állami normatívák 5 százalékkal csökkennek, a fizetendő - az adóerő-képesség alapján megállapított - szolidaritási hozzájárulás pedig a tavalyihoz képest több mint 1,3 milliárd forinttal, 4,371 milliárd forintra nőtt.

Az önkormányzat iparűzési adóból 19,4 milliárd, építményadóból 4,2 milliárd, telekadóból 370 millió, idegenforgalmi adóból 225 millió forint bevételre számít - közölte a politikus.

Tápai Péter, a Fidesz közgyűlési frakcióvezetője azt mondta, az elmúlt években több mint 50 milliárd forintnyi kormányzati fejlesztési forrás érkezett.

Haág Zalán, a KDNP közgyűlési frakcióvezetője hangsúlyozta, a kormány a közeljövőben 46 milliárd forintot fordít a szegedi ipari park és környezete fejlesztésére. Arra hívta fel a figyelmet: annyira "sanyargatja" a kormány Szegedet, hogy mindenre több pénz jut az idei költségvetésben, mint a korábbi években - mondta.

A közgyűlés döntött arról, hogy a tavalyi 1,5 milliárdról 2 milliárd forintra emelik a szociális támogatásokra szánt összeget a város költségvetésében. Az eddigi 15 ezer forintról 20 ezerre emelik az általános iskolába járó gyermekek családjának járó iskolakezdési támogatást, valamint az időskorúak és a rokkantellátásban részesülők éves támogatását is. Az újszülöttek után járó egyszeri szülési támogatás összege 25 ezerről 50 ezer forintra emelkedik. Áprilistól a helyi tömegközlekedés ingyenessé válik - lakhelytől függetlenül - a 14 év alatti gyermekek számára.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester elmondta, az elmúlt öt évben az önkormányzat 850 lakást újított fel és adott bérbe a rászorulóknak a piaci ár töredékéért, a családok pedig lakásfenntartási támogatást is kaphatnak.

A költségvetés szerint több mint 3 milliárd forintot költenek az utak és járdák rekonstrukciójára. A Szegedi Közlekedési Társaság négy új önjáró trolibuszt vásárol 683 millió forintból, és további 300 millió forintot fordítanak a meglévő trolibuszflotta felújítására. A 4-es villamosvonal pályarekonstrukciójára 250 millió forintot költenek, és a közlekedés biztonságának javítására is további 100 millió forintot különítenek el.

Az önkormányzat a BYD kínai elektromos autógyártó beruházásának érdekében mintegy 7,5 milliárd forintot fordít az ipari park kialakítására: a terület régészeti feltárására, a magasfeszültségű vezetékek áthelyezésére, az ivóvíz- és a csatornahálózat fejlesztésére.

Az uniós források hatékony felhasználásáért egymilliárd forintból végzik el a beruházásokhoz szükséges kiviteli tervek előkészítését.

A képviselők Szent Ferencről nevezték azt a Szent Gellért Fórum melletti erdőt, ahova a Szeged-Csanádi Egyházmegye általános és középiskola építését tervezte. Az egyházmegye honlapján korábban közölte, a projektet Mórahalmon valósítja meg.

A képviselők döntöttek a díszpolgári cím odaítéléséről is, az elismerést Gál Béla, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium korábbi igazgatója veheti át Szeged napján, május 21-én.

Április elejétől ismét nő a hazai gázkészlet

Április elejétől újra nő a hazai gázkészlet - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 15. 07:00
Megosztás:

Az adósságállomány nagysága hordozza a legnagyobb veszélyt az Egyesült Államokra nézve

Az Egyesült Államok legnagyobb ellensége nem Kína vagy Oroszország, hanem a 35 billió dolláros adósságállomány - állapítja meg elemzésében a The National Interest, a Center for the National Interest politikai agytröszt online platformja.
2024. 04. 15. 06:00
Megosztás:

Nagy sikert arat a zöld konzultáció

Nagy siker a zöld konzultáció: eddig mintegy 60 ezren válaszoltak a Közös ügyünk a zöldenergia elnevezésű online párbeszéd kérdéseire - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke Siófokon szombaton.
2024. 04. 15. 05:00
Megosztás:

A német autóipar szembemegy mindenkivel

A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, a VDA ellenzi a kínai elektromos autókra kivetni tervezett uniós védővámot, mivel megítélése szerint az a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártana.
2024. 04. 15. 04:00
Megosztás:

Miért a fejünk tetején nő a hajunk, nem pedig a talpunkon? – Egy szőrös kérdés tudományos magyarázata

Amikor utoljára a tükörbe néztünk, valószínűleg nem azon tűnődtünk, hogy miért pont a fejünk tetején van az a buja, vagy éppen nem annyira buja hajkorona, ami nap mint nap formázásra késztet minket. De gondolkozzunk csak el: miért éppen ott, és miért nem máshol?
2024. 04. 15. 03:00
Megosztás:

Milyen veszély leselkedik a forintjainkra, ha Magyarország bevezeti az eurót?

Magyarország potenciális áttérése a forintról az euróra komplex gazdasági és társadalmi változásokat von maga után. Ennek elemzéséhez érdemes megvizsgálni a korábbi eurót bevezető országok tapasztalatait, és ezek alapján felmérni a kisemberek – pl. dolgozók, nyugdíjasok – helyzetét érintő lehetséges következményeket.
2024. 04. 15. 02:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp: Mesés pénzek jöhetnek a héten a Baknak és a Vízöntőnek, a Kos lottón nyerhet nagyot

Heti horoszkóp 2024. április 15-21. között. A csillagjegyek részletes heti horoszkópjai egy izgalmas hétre világítanak rá, ahol minden jegy számára kínálkozik lehetőség a szerencsejátékokban, új kapcsolatokban és pénzügyekben való sikerre egyaránt.
2024. 04. 15. 01:00
Megosztás:

10 000%-os hozam? Ezzel csalogatja a befektetőket ez a környezetbarát kriptó

A Dogwifhat (WIF) befektetői most felfedezték az eTukTuk (TUK) nevű új, zöld előértékesítést, ami 2024-ben akár 10 000 százalékos potenciális nyereséget is hozhat. A WIF a közelmúltbeli csúcsról visszaesett, jelenleg 3,46 dollár körül kereskednek vele, ami közel 20 százalékos csökkenést jelent az eddigi legmagasabb árhoz képest.
2024. 04. 15. 00:01
Megosztás:

Szankciókat jelentettek be az orosz fémek árutőzsdei forgalmazására

Szankciókat jelentett be a brit és az amerikai kormány orosz fémek árutőzsdei forgalmazására.
2024. 04. 14. 23:00
Megosztás:

Az ESET az egészségügyi alkalmazások használatának kockázataira hívja fel az emberek figyelmét

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.
2024. 04. 14. 22:00
Megosztás:

Bővült a pécsi Penthe Autóház

Bővítette telephelyét, az autók szervizeléséhez szükséges új eszközöket szerzett be, korszerűsítette raktárát az Opel, Isuzu, Land Rover márkák kereskedelmével és szervizelésével foglalkozó pécsi Penthe Autóház Kft.
2024. 04. 14. 21:00
Megosztás:

Elindult a Fertő-táj vonatjárat Ausztriába

Az idén április és augusztus között jár Sopron és az ausztriai Neusiedl am See között a Fertő-táj vonatjárat, hogy minél többen környezetbarát módon kereshessék fel az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Fertő-táj magyar és osztrák oldalának településeit - közölte a vonatokat közlekedtető GYSEV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 20:00
Megosztás:

Rekordszámú volt a bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton az MTI-vel.
2024. 04. 14. 19:00
Megosztás:

Nem számítanak idén javulásra a német vállalatok

A német vállalatok 2024-ben sem számítanak a gazdaság fellendülésére az IW (Institut der deutschen Wirtschaft) gazdaságkutató intézet legfrissebb, szombaton publikált felmérése szerint.
2024. 04. 14. 18:00
Megosztás:

A technológia fejlődés velejárója, hogy új kockázatok ütik fel a fejüket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedésével az információbiztonsági szakértők feladatai már kiterjednek az azzal kapcsolatos biztonsági kockázatok kezelésére is, mert újszerű kitettséget jelentenek az intelligens eszközök és az MI-vel ellátott folyamatautomatizálás is - ismerteti a Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 14. 17:00
Megosztás:

3,6%-ra csökkent az infláció márciusban

A várakozásunknál minimálisan kedvezőbben alakulva 3,6%-ra mérséklődött az infláció éves üteme februárban. Ennél alacsonyabb inflációs rátát 2021. februárban közöltek legutóbb. Az előző hónaphoz képesti változás +0,8%-os volt, ami visszafogottabb év eleji átárazási dinamikát tükröz, mint amit az elmúlt két évben láthattunk. Enyhülő inflációs nyomást jelez, hogy a maginfláció 5,1%-ról 4,4%-ra mérséklődött.
2024. 04. 14. 16:00
Megosztás:

Zsarolóvírustól a „disznóvágás-átverésig”

A Visa közzétette félévente megjelenő, csalásokról szóló nemzetközi jelentésének 2024. tavaszi kiadását, amely a fogyasztókat és vállalkozásokat világszerte érintő legjellemzőbb fizetési veszélyekre hívja fel a figyelmet.
2024. 04. 14. 15:00
Megosztás:

Új kaparós sorsjegy jelent meg, a neve: Ajándék sorsjegy

Az ünnepi alkalmakat megédesítő, vidám hangulatú és a szemnek is vonzó kaparóssal bővül a Szerencsejáték Zrt. sorsjegykínálata.
2024. 04. 14. 14:00
Megosztás:

Romániában nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány

Romániában 24,69 százalékkal nőtt az első kéthavi folyó fizetésimérleg-hiány éves összevetésben - közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).
2024. 04. 14. 13:00
Megosztás:

A bortermeléshez elengedhetetlenek a környezetkímélő technológiák

Az agrártárca elkötelezett amellett, hogy Magyarországon minél kisebb környezetterheléssel járjon a szőlőtermesztés és minél energiahatékonyabban állítsuk elő a borokat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet 100. évfordulója alkalmából szervezett találkozón pénteken Bresciában a tárca közleménye szerint.
2024. 04. 14. 12:00
Megosztás: