Rekordév után rekordosztalékot fizet az ALTEO

Közel 2 milliárd forintnyi osztalék kifizetéséről döntöttek ma az ALTEO részvényesei a vállalat fennállásának legjobb eredményét hozó üzleti évet záró rendes közgyűlésen. A rekord osztalék alapját a tavalyi kimagasló üzleti teljesítmény teremtette meg, így az nem veszélyezteti a Társaság év elején frissített stratégiájának végrehajtását, továbbá kellő pénzügyi erőt hagy a vállalatban a rengeteg bizonytalansággal terhelt jelenlegi helyzet felfokozott kockázatainak kezelésére is.

Rekordév után rekordosztalékot fizet az ALTEO

Nem változtatott ugyan a korábban megfogalmazott alapvető célokon és területeken, ám a 2019 óta elért kimagasló eredményekre reagálva ez év januárjában frissített, 2026-ig tartó stratégiát tett közzé az ALTEO Nyrt. A 2021-es évet fennállásának legjobb eredményével záró vállalatcsoport azért vizsgálta felül céljait, hogy az eddigieknél jóval ambíciózusabb mérföldköveket tűzzön ki maga elé – egyebek között erről is hallhattak a társaság éves közgyűlésén megjelent részvényesek, akik azt is elégedetten nyugtázhatták, hogy a társaság az év elején ESG minősítésre tett szert, továbbá a Deloitte Magyarország legjobb fenntarthatósági jelentésért járó Zöld Béka díját is kiérdemelte.

A közgyűlés elfogadta az ALTEO 2021-es IFRS szerinti konszolidált beszámolóját, benne a 12,9 milliárd forintot megközelítő kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménnyel (EBITDA), valamint az 5,9 milliárd forintos, szintén rekordszintű konszolidált nettó eredménnyel. Előbbi 134, utóbbi 892 százalékos növekedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Mindezek fényében az igazgatóság korábban nem tapasztalt mértékű, részvényenként – a Társaság tulajdonában álló sajátrészvényeket figyelembe nem véve - bruttó 103 forintos osztalékra tett javaslatot a tavalyi 24 forint után, amelyet a részvényesek el is fogadtak.

„A megemelt osztalék híven tükrözi a tavaly elért kiváló teljesítményünket, a kifizetése pedig semmilyen módon nem veszélyezteti a stratégiában megfogalmazott céljaink elérését” – közölte ifj. Chikán Attila vezérigazgató. A vállalatvezető hozzátette: az ALTEO Csoportra továbbra is növekedési sztoriként tekintenek, amit jól mutat, hogy a korábbiaknál is merészebb célokat tűztek ki maguk elé az év elején, amelyek mentén a korábbi stratégiánál szignifikánsabb több, közel 35 millárd Ft értékű beruházási és befektetési volumen megvalósítását, valamint jóval magasabb EBITDA pályát tűzött ki célul a vállalatcsoport maga elé.

Az éves beszámolók mellett a közgyűlés elfogadta a Társaság 2021. évről szóló integrált jelentését is, amelynek elkészítését az ALTEO a magyar vállalati mezőnyben az elsők között kezdte el. Az integrált jelentés a pénzügyi teljesítmény mellett tájékoztatást ad a cégcsoport fenntarthatóságért valamint üzembiztonságért tett lépéseiről és eredményeiről is.

A vezérigazgató az év értékelését követően természetesen kitért a szomszédunkban zajló háborús konfliktusra és annak hatásaira is. Elmondta, hogy a nehéz körülmények dacára is folytathatónak ítélik az ALTEO növekedését. „A társaság pénzügyi ereje és szaktudása kellő tartalékot jelent ahhoz, hogy az esetlegesen kedvezőtlen fordulatokon is felül tudjunk kerekedni” – fogalmazott leszögezve azt is: bizakodásra adhat okot, hogy az ALTEO az energetikának azon szegmenseiben van leginkább jelen, amelyeket várhatóan kevésbé kedvzőtlenül érint a jelenlegi válság, ezek a megújuló alapú energia termelés, a villamos energetikai szabályozási kapacitás és a kiegyenlítő energia piac.

Ezért a jövőben is meghatározó szerepet szánnak ezen energetikai szegmenseknek, aktívan támogatva az azok elterjedését elősegítő energetikai megoldásokat, legyen szó energiatárolásról vagy kiegyenlítő energetikai szolgáltatásokról.

A közgyűlés ugyancsak elfogadta az ALTEO 2021. évre szóló javadalmazási jelentését, továbbá újabb 18 hónappal meghosszabbította az igazgatóság saját részvények vásárlására szóló felhatalmazását, amely fontos eszközt jelenthet az ALTEO számára akár vállalatfelvásárlási tranzakciók megvalósítása, akár a részvények árfolyamának védelme, akár a munkavállalók részvényalapú javadalmazásának támogatásában.  A döntés részeként a vételi ársáv felső határát 2500-ról 4000 forintra emelték, követve az árfolyam jelentős emelkedését.

Törökországról és a magyar-török kapcsolatokról szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tavaszi szabadegyeteme

A magyar-török kapcsolatok történetéről, a két ország napjainkban betöltött kapcsolatrendszeréről, illetve Törökország jelenkori történéseiről szól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Szabadegyetemének tavaszi szemesztere.
2023. 02. 04. 16:00
Megosztás:

A testünk vagy a lelkünk éhezik, amikor azt érezzük, ennünk kell?

Téves az a berögződés, hogy azért fogyókúrázunk, hogy vékonyok legyünk! A cél ugyanis nem ez kellene, hogy legyen, hanem az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Ami pedig testsúlytól független. Az egészséges életmód sokkal érdemesebb cél, mert ha a minőségi táplálkozásnak köszönhetően tiszta lesz a testünk, akkor tiszták lesznek a gondolataink is, sokkal több energiával, motivációval, lelkesedéssel élhetjük a mindennapjainkat. Ehhez azonban le kell számolnunk néhány olyan hitrendszerrel, amelyek könnyen tévútra vihetnek. Az eligazodásban Pirner Alma, holisztikus egészség coach van segítségünkre, akinek március 1-jén induló, idén ötödik alkalommal megrendezett Bikini Body kihívás programjára február 5-e és 22-e között lehet jelentkezni.
2023. 02. 04. 13:00
Megosztás:

A globális nanotechnológiai piac értéke 2025-re elérheti a 306 milliárd eurót

A nanotechnológia vívmányai mára az élet és a tudomány minden területén jelen vannak a hétköznapi naptejektől az élelmiszer- és ruhaiparon át a génsebészetig. Az atomi szinten, a hétköznapitól gyökeresen eltérő tulajdonságú anyagokkal dolgozó technológia folyamatos és gyors fejlődése forradalmasítja az orvostudomány, az energetika, a gyártás és az anyagtudomány területeit, így egy innováció és tudásalapú gazdasági fejlődés motorja is lehet.
2023. 02. 04. 12:00
Megosztás:

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás: