Rekordszámú hallgató, új műhelyek és oktatók az MCC-ben

Hatezer hallgatóval kezdi meg a 2022/23-as képzési évet a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelynek több új műhelye is lesz szeptembertől. Újabb külföldi vendégoktatók is érkeznek az immáron 26 éves intézménybe, amelynek képzései és közéleti programjai már 24 helyszínen érhetőek el a Kárpát-medencében.

Rekordszámú hallgató, új műhelyek és oktatók az MCC-ben

Évről évre bővül az MCC hallgatói létszáma, az új képzési évben már mintegy hatezren tanulnak különböző képzési programokban az intézmény falain belül. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) Kárpát-medence-szerte 23 városban mintegy 1500 diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban (KP) 15 központban 3700, az Egyetemi Programban (EP) pedig 7 központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti Programok.

Az idei képzési évben új műhelyekkel és új szakemberekkel is gazdagodik az MCC. A Jogi Iskola keretein belül megalakult a Modern Jogi Tanulmányok Műhely, amelynek vezetője Menyhárd Attila jogász, ügyvéd, egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar korábbi dékánja és tanszékvezetője. A Média Iskolán belül két új műhely is létrejött: a Story Lab-et, Köbli Norbert Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, a Vállalati Kommunikáció Műhelyt pedig Ludvig Orsolya, a Heineken Hungária korábbi vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője irányítja. A Társadalom- és Történelemtudományi Iskola ad otthont a megalakuló Építészeti Műhelynek, amelynek vezetője Erhardt Gábor Ybl - díjas építész.  

Az idei képzési évre jelentősen átalakult az MCC–Mindset Pszichológiai Iskola, amelynek teljesen új műhelyeiben folyik ezentúl a szakmai munka. A Sport és Teljesítmény Műhelyt Fülöp Ákos sportpszichológus, a Kognitív Idegtudomány Műhelyt Barsy Boglárka neurobiológus, a Család, Gyermek és Társadalom Egészsége Műhelyt pedig Pászthy Beáta egyetemi docens, gyermek-, és ifjúságpszichiáter vezeti. Az MCC–Mindset Pszichológiai Iskola új vezetője a Junior Prima díjas Bunford Nóra gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, a Lendület Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány Kutatócsoport vezetője.

Az idei képzési évben várhatóan mintegy 15 külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát. A Visiting Fellowship Programban résztvevő új vendégoktatók között olyan neves kutatók is vannak, mint például a brit Andrew John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa Parlament korábbi munkatársa, valamint Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató, a Columbia Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Újra a vendégoktatói között tudhatja az intézmény Peter Boghossian világhírű amerikai filozófust, számos nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó publikáció és sikerkönyv szerzőjét és Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófust, filozófiai antropológust. Többek között továbbra is az MCC-t erősíti a Harvard Egyetemen végzett Gladden John Pappin, az American Affairs társalapítója, a Dallas-i Egyetem docense, Calum TM. Nicholson szociálantropológus, Cambridge-i oktató, Stephen Travis Sholl amerikai történész, Hubertus Ruel, az üzleti diplomácia szakértője és Edouard Husson francia történész.

A Mathias Corvinus Collegium idén is számos hazai és nemzetközi szakmai rendezvényt szervez, ezek közül is kiemelkedik a szeptember végi MCC Budapest Summit, amely ezúttal az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait elemzi majd neves hazai és külföldi előadók részvételével.

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés

Lakáshitel törlesztésére is alkalmas lehet az egészségpénztári befizetés és az utána járó szja-visszatérítés, utóbbi mértéke egy házaspárnál 10 éves távlatban meghaladhatja a 2 millió forintot is - közölte a Duna House pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 25. 03:00
Megosztás:

Átadták a tanuszodát Sarkadon

Hivatalosan is átadták a több mint egymilliárd forint állami forrásból megépült tanuszodát pénteken a Békés vármegyei Sarkadon.
2023. 03. 25. 02:00
Megosztás:

4,0 százalék volt a munkanélküliségi ráta februárban

A munkanélküliek száma 2023 februárjában 196 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,0 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 25. 01:00
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 03. 25. 00:05
Megosztás:

Ericsson: a mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszektor működését

A mobilkommunikáció és az 5G hatékonyabbá teheti az energiaszolgáltatókat és a közműveket, akár 25 százalékkal is csökkentheti az erőművek állásidejét - hívta fel a figyelmet az Ericsson legfrissebb kutatása.
2023. 03. 24. 23:00
Megosztás:

A lakosság várakozásai javultak, a vállalatoké romlottak márciusban

A lakosság konjunktúraérzete kismértékben javult, míg a vállalatoké enyhén romlott márciusban: a -100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index -20,3-ről -19,2-re javult, miközben a vállalati mutató értéke -13,0-ról -15,2-re romlott - ismertette a Századvég Konjunktúrakutató legújabb felmérése eredményét pénteken.
2023. 03. 24. 22:10
Megosztás:

Továbbra is lendületben a logisztikai piac Európában

A bizonytalan gazdasági környezet piacra gyakorolt hatásainak ellenére folyamatosak a fejlesztések Magyarországon és a környező európai országokban is. Köszönhető mindez a bérlők változatlan érdeklődésének, mely a Panattoni szerint idén a logisztikában még erőteljesebben tapasztalható lesz.
2023. 03. 24. 21:00
Megosztás:

Gyengült a forint pénteken kora este

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben pénteken kora este a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 03. 24. 20:00
Megosztás:

Mínuszban zártak a főbb nyugat-európai piacok

Gyengüléssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 03. 24. 19:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1087,14 pontos, 2,53 százalékos csökkenéssel, 41 818,92 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 24. 18:30
Megosztás:

A Continental nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a HIPA-tól

A Continental Automotive Hungary Kft. nyerte "Az év K+F beruházója" díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől (HIPA) - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 18:00
Megosztás:

Szezámkrémet hívott vissza a dm

Szalmonella esetleges jelenléte miatt hívta vissza a forgalomból a dmBio szezám tahini krémet a dm-drogerie markt Kft. - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2023. 03. 24. 17:30
Megosztás:

Olaf Scholz: Stabil az európai bankrendszer

Az európai bankrendszer stabil, "kifizetődő volt", hogy az elmúlt években szigorú bankszabályok és előírások születtek Európában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Brüsszelben, az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójának befejező, euróövezettel foglalkozó munkanapját követően.
2023. 03. 24. 17:10
Megosztás:

Magyarország az EU legjelentősebb tormatermelője

Magyarország az Európai Unió legjelentősebb tormatermelője; a magyar torma keresett külföldön, a kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is a hazait javasolja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteki közleményében.
2023. 03. 24. 16:30
Megosztás:

Nőtt az amerikai gazdasági aktivitás

Az amerikai gazdasági aktivitás nőtt márciusban a S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.
2023. 03. 24. 16:00
Megosztás:

Februárban 4 millió 691 ezer volt a foglalkoztatottak száma

2023 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 691 ezer volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A 2022. december és 2023. február közötti háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 15 ezerrel több, 4 millió 690 ezer volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2023. 03. 24. 15:40
Megosztás:

Részvényenként 390 forintos osztalékot javasol a Richter

Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2023. 03. 24. 15:00
Megosztás:

Négy kontinensről érkeztek kutatók az SZTE természeti veszélyekkel foglalkozó konferenciájára

Szeged két napra a klímaváltozás és a természeti veszélyek kutatásának fővárosává vált. A Szegedi Tudományegyetem TTIK Geoinformatikai, Természeti- és Környezetföldrajzi Tanszéke 2023. március 23-án és 24-én a EUGLOHRIA Seeding Grant támogatásával, nemzetközi konferenciát és workshopot szervezett „Natural Hazards and Climate Change” címmel, amelyen nemcsak a földrengések, aszályok és árvizek összefüggéseit de a klímaváltozás népegészségügyi és járványügyi hatásait is vizsgálták.
2023. 03. 24. 14:30
Megosztás:

Több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki a buszsávot jogosulatlanul használó autósokra

Három év alatt több mint 15 millió forint bírságot szabtak ki ellenőrző akciók során azokra az autósokra, akik jogosulatlanul használták a buszsávot, ezzel akadályozva az autóbuszokat és mentőautókat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken a honlapján.
2023. 03. 24. 14:00
Megosztás:

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Ismét viharos szélre és porviharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2023. 03. 24. 13:30
Megosztás: