Rekordszámú hallgató, új műhelyek és oktatók az MCC-ben

Hatezer hallgatóval kezdi meg a 2022/23-as képzési évet a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amelynek több új műhelye is lesz szeptembertől. Újabb külföldi vendégoktatók is érkeznek az immáron 26 éves intézménybe, amelynek képzései és közéleti programjai már 24 helyszínen érhetőek el a Kárpát-medencében.

Rekordszámú hallgató, új műhelyek és oktatók az MCC-ben

Évről évre bővül az MCC hallgatói létszáma, az új képzési évben már mintegy hatezren tanulnak különböző képzési programokban az intézmény falain belül. A felső tagozatos általános iskolásoknak szóló Fiatal Tehetség Program (FIT) Kárpát-medence-szerte 23 városban mintegy 1500 diákkal kezdi meg az új tanévet ősszel. A Középiskolás Programban (KP) 15 központban 3700, az Egyetemi Programban (EP) pedig 7 központban 600 diák tanul szeptembertől. Emellett olyan képzési projektekben is részt vehetnek az érdeklődők az MCC-ben, mint például a Roma Tehetség Program vagy a Közéleti Programok.

Az idei képzési évben új műhelyekkel és új szakemberekkel is gazdagodik az MCC. A Jogi Iskola keretein belül megalakult a Modern Jogi Tanulmányok Műhely, amelynek vezetője Menyhárd Attila jogász, ügyvéd, egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar korábbi dékánja és tanszékvezetője. A Média Iskolán belül két új műhely is létrejött: a Story Lab-et, Köbli Norbert Balázs Béla-díjas magyar forgatókönyvíró, a Vállalati Kommunikáció Műhelyt pedig Ludvig Orsolya, a Heineken Hungária korábbi vállalati kapcsolatok és kommunikációs vezetője irányítja. A Társadalom- és Történelemtudományi Iskola ad otthont a megalakuló Építészeti Műhelynek, amelynek vezetője Erhardt Gábor Ybl - díjas építész.  

Az idei képzési évre jelentősen átalakult az MCC–Mindset Pszichológiai Iskola, amelynek teljesen új műhelyeiben folyik ezentúl a szakmai munka. A Sport és Teljesítmény Műhelyt Fülöp Ákos sportpszichológus, a Kognitív Idegtudomány Műhelyt Barsy Boglárka neurobiológus, a Család, Gyermek és Társadalom Egészsége Műhelyt pedig Pászthy Beáta egyetemi docens, gyermek-, és ifjúságpszichiáter vezeti. Az MCC–Mindset Pszichológiai Iskola új vezetője a Junior Prima díjas Bunford Nóra gyermek és ifjúsági klinikai szakpszichológus, a Lendület Fejlődéstani és Transzlációs Idegtudomány Kutatócsoport vezetője.

Az idei képzési évben várhatóan mintegy 15 külföldi szakember erősíti az MCC oktatói állományát. A Visiting Fellowship Programban résztvevő új vendégoktatók között olyan neves kutatók is vannak, mint például a brit Andrew John Laughland, az Oxfordi Egyetem alumnusa, az Európa Parlament korábbi munkatársa, valamint Ács Zoltán magyar származású amerikai kutató, a Columbia Egyetem Nyugat-Európa Intézetének tudományos munkatársa, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Újra a vendégoktatói között tudhatja az intézmény Peter Boghossian világhírű amerikai filozófust, számos nemzetközileg is nagy visszhangot kiváltó publikáció és sikerkönyv szerzőjét és Csepregi Gábor magyar származású kanadai filozófust, filozófiai antropológust. Többek között továbbra is az MCC-t erősíti a Harvard Egyetemen végzett Gladden John Pappin, az American Affairs társalapítója, a Dallas-i Egyetem docense, Calum TM. Nicholson szociálantropológus, Cambridge-i oktató, Stephen Travis Sholl amerikai történész, Hubertus Ruel, az üzleti diplomácia szakértője és Edouard Husson francia történész.

A Mathias Corvinus Collegium idén is számos hazai és nemzetközi szakmai rendezvényt szervez, ezek közül is kiemelkedik a szeptember végi MCC Budapest Summit, amely ezúttal az orosz-ukrán háború gazdasági hatásait elemzi majd neves hazai és külföldi előadók részvételével.

Energiahatékonysági tőkeprogramot indít a Hiventures

Kis-, közép- és nagyvállalatokat célzó energiahatékonysági tőkeprogramot indít októbertől a Hiventures kockázati tőkealap-kezelő.
2022. 09. 29. 14:00
Megosztás:

Felére csökkentették német gazdaságkutatók az idei német GDP-növekedési előrejelzésüket

Csaknem a felére csökkentette az idei német GDP-növekedési előrejelzését, jövőre pedig a bruttó hazai termék csökkenésével számol a négy vezető német gazdaságkutató intézet legfrissebb, csütörtökön publikált közös prognózisában.
2022. 09. 29. 13:30
Megosztás:

Sikerrel zárultak az Európai mobilitási hét hazai programjai

Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a résztvevők száma Európában - ismertette a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében.
2022. 09. 29. 13:00
Megosztás:

Bújtatott reklámért szabott ki bírságot a médiatanács

Júliusban megkezdett eljárása során a médiatanács jogsértést tárt fel az ATV több műsorában is, míg a Disney+ streamingszolgáltató tartalomkínálatában elérhető Baymax! című animációs sorozat egyik epizódja miatt a testület a holland társhatósághoz fordul - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 12:30
Megosztás:

Infláció fölött emelkedtek a kárráfordítások a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a kárráfordítások az idei második negyedévben, az állománydíjak pedig 4 százalékkal emelkedtek 2021 azonos időszakához képest - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön, friss negyedéves kgfb-indexe alapján.
2022. 09. 29. 12:00
Megosztás:

Bezuhant a forint, mélyponti rekordot döntött

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2022. 09. 29. 11:30
Megosztás:

Rendkívüli támogatást kaptak a baromfi- és sertéskocatartók

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására - az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal - idézte fel az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.
2022. 09. 29. 11:00
Megosztás:

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére

Idén az építőipari vállalkozások 45 százaléka számít árbevétele növekedésére, jövőre azonban már csak 14 százalékuk; a cégek továbbra is a szakemberhiányt tartják a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőnek - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 10:30
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel nyitottak csütörtökön a vezető értékpapírpiacok. Szerdán pozitív volt a zárás.
2022. 09. 29. 10:00
Megosztás:

Beépítésre kész az első magyar ipari zöldhidrogén-projekt kompresszora

A napokban készítik elő a beépítéshez az egyik legjelentősebb hazai ipari zöldhidrogén-projekthez, az Akvamarinhoz alkalmazott hidrogénkompresszort a Ganzair Kompresszortechnika Kft. kiskunhalasi üzemében - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2022. 09. 29. 09:30
Megosztás:

Járműfejlesztési bemutatók és kvízjátékok Zalaegerszegen

A legmodernebb teszt- és önvezető autók bemutatójától kezdve a statisztikai kvízjátékig sokszínű, változatos programmal várják a látogatókat Zalaegerszegen, a Kutatók éjszakáján - közölték az MTI-vel a szervezők.
2022. 09. 29. 09:00
Megosztás:

Fejlesztette nyomdaüzemét Algyőn az Innovariant Kft.

Uniós támogatással, 448 millió forintból bővítette nyomdaüzemének kapacitását az Innovariant Kft. Algyőn - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.
2022. 09. 29. 08:30
Megosztás:

Csaknem kilencszázmilliót fordíthat környezettudatos fejlesztésre Dombrád

Európai uniós forrásból 895 millió forintot fordíthat Dombrád környezettudatos fejlesztésére a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros önkormányzata.
2022. 09. 29. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint csütörtök reggelre

Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2022. 09. 29. 07:32
Megosztás:

Soron kívüli eszközvásárlásba kezdett a Bank of England

Soron kívüli állampapír-vásárlásba kezdett szerdán a Bank of England a font meredek gyengülésével járó piaci viharok csitítása érdekében.
2022. 09. 29. 07:00
Megosztás:

Előadásokkal és bemutatókkal várja az érdeklődőket az Állatkert

Hét előadással és interaktív bemutatókkal várják a városligeti intézmény szakemberei az állatkerti szakmai munka és annak tudományos alapjai, az állatkertészet, valamint az állatkerti kulisszatitkok iránt érdeklődőket pénteken.
2022. 09. 29. 06:00
Megosztás:

A 4 millió tonnát is megközelítette a magyar takarmánygyártás 2021-ben

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.
2022. 09. 29. 05:30
Megosztás:

Rendszerváltozások: az átláthatatlan vállalati informatika az innovációt is megöli

A verseny által kikényszerített folyamatos költségcsökkentési spirál, a munkaerőhiány pótlására fejlesztett informatikai megoldások és robotizáció, valamint a technológia fejlődése mind a digitalizáció irányába hat. Ennek következtében komplex, sok területet lefedő, integrált rendszerek és célrendszerek jelennek meg a vállalati IT-környezetben. A folyamatosan változó körülmények újabb és újabb alkalmazások megjelenését teszik szükségessé egészen addig, míg egy nagyon nehezen átlátható, egymással direkt és indirekt függőségi kapcsolatban lévő applikációhalmaz alakul ki a vállalaton belül. Ezek a különböző korú, komplexitású és gyártói támogatással rendelkező, vagy egyedi fejlesztésű rendszerek nem pusztán a mindennapi működésüket és működtetésüket tekintve okoznak egyre nagyobb fejfájást: sokszor válnak az innováció, a megújulás gátjává. A Deloitte szakértői összegyűjtötték, hogyan lehet elkerülni ezt a csapdahelyzetet.
2022. 09. 29. 05:00
Megosztás:

Hülye vagy?! Elolvasás nélkül alá ne írd!

Olvasd el, mielőtt aláírod! – halljuk a figyelmeztetést jogi szakemberektől, de laikusoktól is unos-untalan.
2022. 09. 29. 04:01
Megosztás:

Ezentúl sebészeti robottal is műtenek a pécsi klinikán

Átadták az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán szerdán. A géppel a tervek szerint heteken belül műtéteket fognak végezni - közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
2022. 09. 29. 03:30
Megosztás: