Rezsicsökkentő korszerűsítés - mi az, és miért jó?

Jelentős eltérés van a felújítandó és a korszerű, energiatakarékos fűtéssel rendelkező felújított lakóingatlanok ára között a kínálati piacon. Budapesten például előbbiek átlagára 66 millió, míg utóbbiakat átlagosan 52 millió forintért hirdetik.

Rezsicsökkentő korszerűsítés - mi az, és miért jó?

A vármegyeszékhelyeken is hasonló, átlagban 13 millió forintos árkülönbség van a pénztárcabarát és a költséges rezsijű lakások között. 

Márpedig, ha a lakás értéke fontos szempont, vagyis szóba jöhet az eladás, akkor a magasabb ár miatt érdemes lehet a korszerűtlen fűtéssel rendelkező tulajdonosoknak időben dönteniük a felújításról. Ehhez a beruházáshoz pedig még a bankoktól is olcsóbban kaphatnak lakáshitelt. 

Az energiafogyasztás továbbra sem mellékes

“Bár tavaly nagy volt az ingatlantulajdonosok félelme az áram- és gázfogyasztás elszámolásának változása miatt, szerencsére a rezsiköltségek nem emelkedtek jelentős mértékben. Ettől függetlenül a lakóingatlanok energiafogyasztása továbbra is kiemelt figyelmet kap az ingatlanpiacon, és várhatóan a jövőben is ez lesz a jellemző” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mindez az eladó lakások és házak árain is látható. 

A fővárosban a felújított használt lakások átlagos négyzetméterára 971 ezer forint, szemben közepes állapotúak 805 ezer forintjával. Még látványosabb a különbség a lakóingatlanok eladási árát nézve. A felújított fővárosi lakások 66 millió forintos átlagáron szerepelnek a kínálatban, miközben a felújítandók átlagosan 52 millió forintért keresnek új tulajdonost. A legnagyobb lakáskínálatot nyújtó kerületekben - a III., a VI., a XI., XIII. és XIV. - 10-28 millió forintos különbség is látható. 

A vármegyeszékhelyek átlagos négyzetméteráraiban 33 százalékos az eltérés. A közepes állapotú lakóingatlanoknál 455 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a felújított lakások négyzetmétere 606 ezer forint.

Emellett a felújítandó vármegyei ingatlanok átlagban 30 millió forintos árához képest a korszerűsítetteket 13 millió forinttal magasabb áron, azaz 43 millió forintért kínálják a tulajdonosok. Városonként vizsgálva természetesen nem egységes a kép. Győrben 17 millióval, Székesfehérváron és Szegeden 14-14 millióval drágábbak a jó állapotúnak tartott lakóingatlanok.

“Az árkülönbségek jelentősek, mégis az elmúlt években azt láttuk, hogy a vevőjelöltek sokszor hajlandóak kifizetni ezt a prémiumot” - tette hozzá Balogh László. 

Korszerűsítésre van szükség, de mielőbb

A jelentős energiafogyasztású, korszerűtlen ingatlanok tulajdonosainak több okuk is lehet a mielőbbi korszerűsítésre. Egyrészt közeledik a fűtési szezon, másrészt pedig a lakáspiaci keresletet az elmúlt időszakban visszafogó bizonytalan gazdasági környezet javulni látszik.

Az infláció lassuló pályán van, a hitelkamatok is egyre lejjebb kerülnek. A gazdaság fellendülésével pedig a lakóingatlanok piacán is felélénkülhet a kereslet, és akkor a felújított lakások várhatóan népszerűbbek lesznek. Hosszabb távon nézve pedig a költséges fenntartású lakások egyre inkább háttérbe szorulnak majd az ingatlanpiacon.

“A lakásfelújítás általában jelentős kiadással jár, de a kínálati árakból látható különbségek alapján egy eladásnál nagy valószínűséggel megtérül a beruházás. Lényeges az is, hogy a korszerűsítés finanszírozásához szükséges hitelek olcsóbbak lehetnek, mint a klasszikus kölcsönök” - mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője.

Több bank is ad megadott feltételek mellett 0,25 vagy akár több mint 1 százalékpontos kedvezményt az úgynevezett zöld célokra, és különböző akciókkal népszerűsítik a felújítási és korszerűsítési hiteleket is. A döntés előtt azonban nagyon fontos az összehasonlítás, mert jelentős különbségek lehetnek mind a havi törlesztőt, mind pedig a visszafizetendőt nézve az egyes konstrukciók között. 

A beruházásösztönzési stratégia fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll

A kormány beruházásösztönzési stratégiájának fókuszában most a délnyugat-magyarországi térség áll, a cél elősegíteni a régióbeli vármegyék iparának gyors fejlődését - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 18:00
Megosztás:

Tesztlaboratóriumot nyitott a Continental Temesváron

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron - írta az economedia.ro a vállalat közleménye alapján.
2024. 07. 24. 17:00
Megosztás:

Szántóföldi körkép a nyári hőhullám hatásairól

Megjelent az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi, meteorológiai és műholdas adatokra alapozott, szántóföldi kultúrákra vonatkozó elemzése - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 07. 24. 16:00
Megosztás:

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között

Újabb gyorsforgalmi közúti kapcsolat létesül Magyarország és Ausztria között - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) kedden az MTI-vel.
2024. 07. 24. 15:00
Megosztás:

Bérlés helyett érdemes megfontolni a lakásvásárlást

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után felmerül a lakásvásárlás kérdése, az ingatlan.com elemzése szerint a megfelelő önrésszel rendelkező családoknak vagy fiataloknak ismét érdemes mérlegelniük, hogy a bérlés helyett inkább vásároljanak egy garzonlakást.
2024. 07. 24. 14:00
Megosztás:

Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies

Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
2024. 07. 24. 13:00
Megosztás:

Bitcoin árfolyam előrejelzés: a BTC ETF tőkebeáramlások pótolják a hiányt és tartják az árat a $70K felé

Miközben a hosszú távú kilátások Bitcoin és Ethereum számára továbbra is bullishak maradnak az intézményi érdeklődés és jelentős ETF beáramlások miatt, a rövid távon volatilitás tapasztalható.
2024. 07. 24. 12:30
Megosztás:

A klímaváltozás és az erdei termékek iránti igény egyre erősebb nyomás alá helyezik az erdőket

A klímaváltozás növeli az erdők kitettségét a különböző stresszoroknak, mint az erdőtüzek vagy a kártevők – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új kiadványában, ami egyúttal az innováció fontosságára hívja fel a figyelmet a fenntartható erdőgazdálkodás elérésében.
2024. 07. 24. 11:00
Megosztás:

Gyengüléssel nyitottak a vezető európai tőzsdék

Mínuszban nyitottak a főbb európai tőkepiacok szerdán. A londoni FTSE-100 index 0,58 százalék, a frankfurti DAX index 0,86 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 1,48 százalék csökkenéssel indított.
2024. 07. 24. 10:00
Megosztás:

Csökkenéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

A nemzetközi befektetői hangulat romlása miatt szerdán csökkenéssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint. A BUX 246,31 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel, 73 622,19 ponton, történelmi csúcson zárt kedden.
2024. 07. 24. 09:00
Megosztás:

Gyengült a forint szerda reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 07. 24. 08:00
Megosztás:

Exkluzív jelentés: A WW3Shiba 90%-os éves hozammal szárnyal, messze maga mögött hagyva az Avaxot, a Stellart és a Brettet a medvepiac közepette, állítják a szakértők

A medvepiaci trend sokak számára nem jó hír, de ez a tökéletes pillanat arra, hogy alulértékelt gyöngyszemeket találjunk. Az egyik ilyen a WW3Shiba, amely jelenleg szembemegy a medvepiaci érzéssel, és lenyűgöző 90%-os éves hozamot kínál a korai befektetőknek, túlszárnyalva még a bullish versenytársakat, mint az Avax és a Stellar.
2024. 07. 24. 07:22
Megosztás:

A BC GEN Hungary Kft. négyszáz új munkahelyet hoz létre Salgótarjánban

A BC GEN Hungary Kft. dél-koreai tulajdonosi hátterű autóipari beszállító vállalat új, mintegy 21 milliárd forint értékű beruházása négyszáz újabb munkahelyet hoz létre Salgótarjánban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.
2024. 07. 24. 07:00
Megosztás:

Nőttek a német adóbevételek júniusban

Erőteljesen nőtt a német szövetségi és regionális tartományi kormányok adóbevétele júniusban éves szinten - közölte a pénzügyminisztérium.
2024. 07. 24. 06:00
Megosztás:

Kiderült, hogy moziznak gyermekeikkel a magyarok

Öt-hét éves kora körül vinné el moziba a gyermekét első alkalommal a magyarok többsége – mutat rá az ETELE Cinema és Opinio piackutató közös reprezentatív felmérése. A legkisebbek első jó mozis élménye leginkább a film kiválasztásán múlik, de sokat számít a családbarát terem, illetve a kedvenc snack és üdítő is.
2024. 07. 24. 05:00
Megosztás:

AI Kereskedési Platform eléri az utolsó előértékesítési kört, miután 50 000 tulajdonost és 9,5 millió dollárt gyűjtött össze

A kriptovaluta és a blokklánc technológia dinamikus világában a Solana (SOL) és a Fetch.ai (FET) kiemelkedik a skálázhatóság és a mesterséges intelligencia fúziójának innovatív lépései miatt. Egy új szereplő is feltűnt, felkeltve az érdeklődést. Az Algotech (ALGT), egy AI-vezérelt kereskedési platform, most érte el előértékesítési fázisának végét, jelentős figyelmet vonzva a befektetőktől.
2024. 07. 24. 04:00
Megosztás:

Nagy a szórás most az ingatlanpiaci alkuknál: 25 százalék és teljes alkuképtelenség is előfordul

Némileg megoszlanak most a vélemények az ingatlanpiacon elérhető alkukról, ugyanis egyes szakértők szerint a jelentős túlárazottság miatt olykor 20-30 százalékos alkukkal is találkozni, míg mások szerint csökkenőben a mértéke.
2024. 07. 24. 03:30
Megosztás:

A fiataloknak fontosabb az állásuk biztonsága, mint a fizetésük mértéke

Az utóbbi években rendkívül fontossá vált a munkavállalóknak, hogy egy állás hosszú távon is biztosított legyen. Ez a szempont leginkább a fiatalabbak számára elvárás, míg az idősebb generációknál a jó munkahelyi kapcsolatok kerültek előtérbe – derül ki a Boston Consulting Group (BCG), a Stepstone Group, valamint a The Network és magyar partnere, a Profession.hu közös nemzetközi kutatásából. A magyar dolgozók válaszai sok esetben eltérnek a globális trendektől.
2024. 07. 24. 03:00
Megosztás:

A VVER-1200-es reaktorok üzemanyaga teljesítménykövető üzemmódra is alkalmas

Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL szakemberei a Manőver-1 névre keresztelt kísérlet során VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag paramétereinek változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket.
2024. 07. 24. 02:00
Megosztás:

Hatalmas pénzt kaszálhatsz, ha összeomlik a Bitcoin árfolyama

Számos elemző vélekedik úgy, hogy a Bitcoin semmit nem ér, mert nincs mögötte semmilyen érték, hasznosság. Egyelőre azonban a piac és a befektetők nem így vélekednek, hiszen egy Bitcoin árfolyama cikkünk írásakor épp 66.000 dolláron áll, ami forintra átszámítva 23,7 millió forintnak felel meg. Ön úgy ítéli, hogy a Bitcoin árfolyama össze fog omlani? Akkor van egy jó hírünk: meggazdagodhat ezzel, ha bejön a tippje. Hogyan lehet sok pénzt keresni a Bitcoin zuhanásával? Például Bitcoin inverz ETF-fel! Mutatjuk, hogy mi az.
2024. 07. 24. 01:30
Megosztás: