Richter részvény: a nagy lehetőség nincs beárazva

Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet a Richter kapcsán. Nevet, mert hazai összevetésben a turbulens időszak alatt is jól tartotta magát az árfolyam. Sír azért, mert a jelenlegi árfolyamban nem tükröződik az idei jelentős profit, ahogy a növekedési kilátások sem. Régiós összehasonlításban pedig már a Krka értékeltsége is lekörözte a Richtert, annak ellenére is, hogy a hazai gyógyszergyártónak mennyivel jobbak a növekedési kilátásai az originális készítményeknek köszönhetően.

Richter részvény: a nagy lehetőség nincs beárazva

Felülteljesít a Richter

A hazai blue-chip papírok idei teljesítményét összehasonlítva, a Richter 10% körüli esése ellenére is felülteljesítőnek tekinthető. Ez a felülteljesítés két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógyszergyártás defenzív befektetésnek minősül, így a stagflációs félelmek ezt a szektort kevésbé érintették. Másrészt a Richter árbevételének 90%-a exportból származik, így a gyenge forint, főként az erős rubellel és dollárral szemben még jót is tett a vállalatnak, jelentős pénzügyi nyereségre tett szert árfolyamkülönbségből. A második negyedéves 76,5 milliárd forintos eredményből 28,7 milliárd forint származott a pénzügyi eredményből, annak ellenére is, hogy devizakitettségét néhány negyedéve már részben fedezi a társaság.

Forrás: Bloomberg, Erste

Mérsékelt háborús kitettség

A Richter rendkívül aktív a FÁK régióban, melynek Oroszország és Ukrajna is a része. A háború miatt Ukrajnában csak minimális üzleti tevékenységet folytat a társaság, sőt átmenetileg szüneteltetni is kényszerült a tevékenységét. De a csoportszintű bevételek szempontjából Ukrajna korábban sem volt meghatározó piac, 2021 első félévében is csak a bevételek mintegy 2,5%-át adta.

Az oroszországi jelenlét sokkal meghatározóbb, ott viszont komolyabb fennakadások nélkül zajlik továbbra is az értékesítés, sőt az első félév során még rubelben is sikerült növelni az értékesítéseket. A gyógyszeripart nem érintik szankciók, és az elszámolások is zavartalanul zajlanak. Az árbevétel közel fele természetes úton fedezett, biztosítva a helyi gyártás és marketing tevékenység rubelben felmerült költségeit. A többire pedig fedezeti ügyelteket kötnek nemzetközi és magyar bankokkal. A kitettség csökkentése érdekében az orosz nagykereskedőket kizárólag a Richter Gedeon RUS raktárából szolgálják ki.

A Richter november 8-án hajnalban teszi közzé negyedéves jelentését, melyből részletesebb képet kaphatunk az oroszországi fejleményekről is.

Egy gyógyszer mind felett

A Richter első számú készítménye a Vraylar, ami továbbra is robusztus teljesítményt mutatott, és mostanra bekerült a világ TOP100 gyógyszerkészítményei közé. A Richter amerikai értékesítési partnere, az AbbVie a második negyedévben 490 millió dolláros árbevételre tett szert a Vraylar értékesítéséből. Az AbbVie vezérigazgatója szerint az árbevétel csúcsa a jelenlegi indikációkra (skizofrénia, bipoláris mánia, bipoláris depresszió) vonatkozóan 4 milliárd dollár lehet. Ehhez jöhet még az újabb, kiegészítő jóváhagyás MDD (major depresszió) indikációban. Ez a jóváhagyás az FDA részéről az idei negyedik negyedévben várható, a Bloomberg becslése szerint december 18-án, bár ezt az időpontot hivatalosan sehol sem erősítették meg. Ezzel a Richter egyedüli szereplő lenne a piacon, mely mind a négy fontos indikációban engedélyezett lenne. A versenytársak közül a legközelebb az Abilify (Aripiprazole) készítménye áll. A többi versenytárs jellemzően csak 1-2 betegség kezelésére rendelkezik jóváhagyással. A Vraylar-t 2029-ig szabadalmak védik, így a következő években jelentős és még tovább növekvő bevételt generálhat a Richter számára. Bár a Vraylar már most is jelentős profitot hoz, ami a következő években várhatóan még tovább fog nőni, ez az erőteljes profitkoncentráltság jelentős kockázatot is rejt magában, amit némileg tompít, hogy az USA egyik legnagyobb gyógyszercége az értékesítési partnere.

Az AbbVie október 28-án teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, ebből már megismerhetjük a Vraylar negyedéves értékesítési adatait. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján 557 millió dollár lehetett a Vraylar bevétele, a második negyedévi 492 millió dollárhoz és az egy évvel ez előtti 461 millió dollárhoz képest. Ez 13%-os negyedéves és 21%-os éves növekedést jelentene.

Hiányzik az originális prémium

A régiós tőzsdéken kevés gyógyszergyártó jegyzett, emiatt meg kell elégednünk azzal, hogy az értékeltséget a Krka-val hasonlítjuk össze. A két cég között fontos különbség, hogy míg a Richter egy originális, egyedi szabadalmakkal rendelkező gyógyszergyártó, addig a Krka portfoliója alapján sokkal inkább generikus gyártó, mely már lejárt szabadalmú gyógyszereket gyárt.

Éppen ezért az előretekintő P/E mutató alapján a Richter jellemzően magasabb értekeltségen forgott az elmúlt években, mint a Krka, ugyanis az originális státusz nagyobb növekedési potenciállal és magasabb marzsokkal, így stabilabb profitábilitással párosul. Márpedig ez a kettő értékeltségi prémiumot szokott jelenteni. 2021 végétől azonban megszűnt a Richter magasabb értékeltsége, és a két cég értékeltsége kéz a kézben mozgott. Megszűnt az az oiriginális prémium a Richter árazásában, ami éveken át jelen volt, és aminek a megléte most is indokolt lenne. Sőt, az előretekintő 12 hónapos P/E értékeltség alapján most éppen a Krka a drágább. A Richter 8,5-ös előretekintő P/E rátával rendelkezik, ami rendkívül olcsó. Ennél alacsonyabb értékeltség csak az idei évben fordult elő, idén viszont két alkalommal is. A lenti ábra mutatja a Richter (fekete vonal) és a Krka (barna vonal) előre tekintő P/E értékeltségének alakulását.

Forrás: Bloomberg, Erste

Hátraarc Romániában

A Richter úgy döntött, hogy eladja romániai nagy- és kiskereskedelemi üzletágát. Az eladott leányvállalat tevékenysége alacsony marzsú volt, a csoportszintű eredményhez nem járult hozzá érdemben. Az értékesítés lehetősége már korábban is felmerült, a Richter tavaly adta el a moldáv üzletrészét is. Ezáltal lehetővé válik, hogy a cég azokra a tevékenységekre fókuszáljon, amelyek kiemelten fontosak. A tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek, így nehéz véleményt alkotni a lépésről, de valószínűleg enyhén pozitív a részvényesi értékteremtés szempontjából. (forrás: ERSTE)

A kristálycukor eltűnésének rejtélye és megoldása - hová tűnt a boltokból az 1 kg-os kristálycukor?

A hatósági áras üzemanyag után a cukor lehet a következő olyan árstopos termék, amelyből tartós hiány jelentkezhet az üzletekben. Noha az ársapka és az időről időre felmerülő készlethiány érdemben növelte az egy kilogrammos kristálycukor iránti keresletet, ám a hatósági áras üzemanyagokkal szemben nem vezetett a kínálat drasztikus visszaeséséhez - olvashatjuk a napi.hu beszámolójában.
2022. 12. 09. 04:00
Megosztás:

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége

Az emberkereskedelem veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ migrációs ügynöksége egy csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén Budapesten.
2022. 12. 09. 03:30
Megosztás:

Putyin szerint Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.
2022. 12. 09. 03:00
Megosztás:

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
2022. 12. 09. 02:30
Megosztás:

Szellemi honvédőket díjazott a CÖF-CÖKA

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője és a Regőczi Alapítvány vehette át a Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Szellemi honvédő díját csütörtökön Budapesten.
2022. 12. 09. 02:00
Megosztás:

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten a tárca közleménye szerint.
2022. 12. 09. 01:30
Megosztás:

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.
2022. 12. 09. 01:00
Megosztás:

Romániában 18 százalékkal emelkedik januártól a bruttó minimálbér

Romániában 17,6 százalékkal 3000 lejre (253 ezer forint) emelkedik a bruttó minimálbér január elsejétől - határozott csütörtöki ülésén a bukaresti kormány.
2022. 12. 09. 00:30
Megosztás:

A Fitch szerint negatív a közép- és kelet-európai térség kilátása

Várhatóan romlanak jövőre a közép- és kelet-európai államadósok hitelkondíciói, elsősorban az ukrajnai háború átgyűrűző gazdasági, főleg energiapiaci hatásai és a valószínűleg meredeken lassuló növekedés miatt, ezért a régió egészének általános besorolási kilátása negatív - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott térségi szektorelemzésében. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor Magyarországra változatlanul stabil államadós-osztályzati kilátást tart érvényben.
2022. 12. 09. 00:05
Megosztás:

Neked van otthon pumpád?

Nem, most nem a bringához való pumpára gondoltunk, bár általában az is a férfiak tipikus alapfelszereléséhez tartozik. Persze a nők is tudnak pumpálni, de most mi egy kicsit inkább a férfiakkal szeretnénk most foglalkozni.
2022. 12. 08. 23:30
Megosztás:

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet

Elfogadta a román kormány a jövő évi költségvetés-tervezetet, amely 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 4,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol.
2022. 12. 08. 23:00
Megosztás:

Béremelés nélkül is erősíthető a munkavállalói lojalitás

A SZÉP kártya mellett a céges programok, a telefon vagy laptop, a vállalati autók és a tréningek a legnépszerűbb, sztenderd béren kívüli juttatások a hazai vállalatoknál – derül ki az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérésből. A tanácsadócég szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a megszokott megoldásokon túl számos adóhatékony lehetőség kínálkozik – ideértve bizonyos értékpapír programokat is – amelyekkel a vállalkozások a bérköltségek jelentős emelése nélkül is növelhetik a munkavállalók motivációját és lojalitását.
2022. 12. 08. 22:30
Megosztás:

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás: