Richter részvény: a nagy lehetőség nincs beárazva

Az egyik szemünk sír, a másik pedig nevet a Richter kapcsán. Nevet, mert hazai összevetésben a turbulens időszak alatt is jól tartotta magát az árfolyam. Sír azért, mert a jelenlegi árfolyamban nem tükröződik az idei jelentős profit, ahogy a növekedési kilátások sem. Régiós összehasonlításban pedig már a Krka értékeltsége is lekörözte a Richtert, annak ellenére is, hogy a hazai gyógyszergyártónak mennyivel jobbak a növekedési kilátásai az originális készítményeknek köszönhetően.

Richter részvény: a nagy lehetőség nincs beárazva

Felülteljesít a Richter

A hazai blue-chip papírok idei teljesítményét összehasonlítva, a Richter 10% körüli esése ellenére is felülteljesítőnek tekinthető. Ez a felülteljesítés két fő okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógyszergyártás defenzív befektetésnek minősül, így a stagflációs félelmek ezt a szektort kevésbé érintették. Másrészt a Richter árbevételének 90%-a exportból származik, így a gyenge forint, főként az erős rubellel és dollárral szemben még jót is tett a vállalatnak, jelentős pénzügyi nyereségre tett szert árfolyamkülönbségből. A második negyedéves 76,5 milliárd forintos eredményből 28,7 milliárd forint származott a pénzügyi eredményből, annak ellenére is, hogy devizakitettségét néhány negyedéve már részben fedezi a társaság.

Forrás: Bloomberg, Erste

Mérsékelt háborús kitettség

A Richter rendkívül aktív a FÁK régióban, melynek Oroszország és Ukrajna is a része. A háború miatt Ukrajnában csak minimális üzleti tevékenységet folytat a társaság, sőt átmenetileg szüneteltetni is kényszerült a tevékenységét. De a csoportszintű bevételek szempontjából Ukrajna korábban sem volt meghatározó piac, 2021 első félévében is csak a bevételek mintegy 2,5%-át adta.

Az oroszországi jelenlét sokkal meghatározóbb, ott viszont komolyabb fennakadások nélkül zajlik továbbra is az értékesítés, sőt az első félév során még rubelben is sikerült növelni az értékesítéseket. A gyógyszeripart nem érintik szankciók, és az elszámolások is zavartalanul zajlanak. Az árbevétel közel fele természetes úton fedezett, biztosítva a helyi gyártás és marketing tevékenység rubelben felmerült költségeit. A többire pedig fedezeti ügyelteket kötnek nemzetközi és magyar bankokkal. A kitettség csökkentése érdekében az orosz nagykereskedőket kizárólag a Richter Gedeon RUS raktárából szolgálják ki.

A Richter november 8-án hajnalban teszi közzé negyedéves jelentését, melyből részletesebb képet kaphatunk az oroszországi fejleményekről is.

Egy gyógyszer mind felett

A Richter első számú készítménye a Vraylar, ami továbbra is robusztus teljesítményt mutatott, és mostanra bekerült a világ TOP100 gyógyszerkészítményei közé. A Richter amerikai értékesítési partnere, az AbbVie a második negyedévben 490 millió dolláros árbevételre tett szert a Vraylar értékesítéséből. Az AbbVie vezérigazgatója szerint az árbevétel csúcsa a jelenlegi indikációkra (skizofrénia, bipoláris mánia, bipoláris depresszió) vonatkozóan 4 milliárd dollár lehet. Ehhez jöhet még az újabb, kiegészítő jóváhagyás MDD (major depresszió) indikációban. Ez a jóváhagyás az FDA részéről az idei negyedik negyedévben várható, a Bloomberg becslése szerint december 18-án, bár ezt az időpontot hivatalosan sehol sem erősítették meg. Ezzel a Richter egyedüli szereplő lenne a piacon, mely mind a négy fontos indikációban engedélyezett lenne. A versenytársak közül a legközelebb az Abilify (Aripiprazole) készítménye áll. A többi versenytárs jellemzően csak 1-2 betegség kezelésére rendelkezik jóváhagyással. A Vraylar-t 2029-ig szabadalmak védik, így a következő években jelentős és még tovább növekvő bevételt generálhat a Richter számára. Bár a Vraylar már most is jelentős profitot hoz, ami a következő években várhatóan még tovább fog nőni, ez az erőteljes profitkoncentráltság jelentős kockázatot is rejt magában, amit némileg tompít, hogy az USA egyik legnagyobb gyógyszercége az értékesítési partnere.

Az AbbVie október 28-án teszi közzé negyedéves gyorsjelentését, ebből már megismerhetjük a Vraylar negyedéves értékesítési adatait. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján 557 millió dollár lehetett a Vraylar bevétele, a második negyedévi 492 millió dollárhoz és az egy évvel ez előtti 461 millió dollárhoz képest. Ez 13%-os negyedéves és 21%-os éves növekedést jelentene.

Hiányzik az originális prémium

A régiós tőzsdéken kevés gyógyszergyártó jegyzett, emiatt meg kell elégednünk azzal, hogy az értékeltséget a Krka-val hasonlítjuk össze. A két cég között fontos különbség, hogy míg a Richter egy originális, egyedi szabadalmakkal rendelkező gyógyszergyártó, addig a Krka portfoliója alapján sokkal inkább generikus gyártó, mely már lejárt szabadalmú gyógyszereket gyárt.

Éppen ezért az előretekintő P/E mutató alapján a Richter jellemzően magasabb értekeltségen forgott az elmúlt években, mint a Krka, ugyanis az originális státusz nagyobb növekedési potenciállal és magasabb marzsokkal, így stabilabb profitábilitással párosul. Márpedig ez a kettő értékeltségi prémiumot szokott jelenteni. 2021 végétől azonban megszűnt a Richter magasabb értékeltsége, és a két cég értékeltsége kéz a kézben mozgott. Megszűnt az az oiriginális prémium a Richter árazásában, ami éveken át jelen volt, és aminek a megléte most is indokolt lenne. Sőt, az előretekintő 12 hónapos P/E értékeltség alapján most éppen a Krka a drágább. A Richter 8,5-ös előretekintő P/E rátával rendelkezik, ami rendkívül olcsó. Ennél alacsonyabb értékeltség csak az idei évben fordult elő, idén viszont két alkalommal is. A lenti ábra mutatja a Richter (fekete vonal) és a Krka (barna vonal) előre tekintő P/E értékeltségének alakulását.

Forrás: Bloomberg, Erste

Hátraarc Romániában

A Richter úgy döntött, hogy eladja romániai nagy- és kiskereskedelemi üzletágát. Az eladott leányvállalat tevékenysége alacsony marzsú volt, a csoportszintű eredményhez nem járult hozzá érdemben. Az értékesítés lehetősége már korábban is felmerült, a Richter tavaly adta el a moldáv üzletrészét is. Ezáltal lehetővé válik, hogy a cég azokra a tevékenységekre fókuszáljon, amelyek kiemelten fontosak. A tranzakció pénzügyi részletei nem ismertek, így nehéz véleményt alkotni a lépésről, de valószínűleg enyhén pozitív a részvényesi értékteremtés szempontjából. (forrás: ERSTE)

Hat előadással várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház

Hat előadás keretében kínál bohózatokat, vígjátékokat a Pécsi Nyári Színház a baranyai vármegyeszékhelyen július 11. és 26. között - tájékoztatta a helyi Káptalan utcai szabadtéri színpadot működtető Pécsi Balett az MTI-t.
2023. 05. 29. 21:00
Megosztás:

13 esetben indult eljárás megbízhatósági vizsgálat nyomán

Tavaly 278 megbízhatósági vizsgálatból 13 esetben indult eljárás - tudatta a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) hétfőn a Facebook-oldalán.
2023. 05. 29. 20:00
Megosztás:

Hány euró egy sör most Spanyolországban?

Ha Spanyolországba látogatsz, akár csak nyaralási céllal, akkor mindenképp kóstold meg a finomabbnál finomabb és a nyári melegben kiválóan hűsítő spanyol söröket. Spanyolország híres a világszerte elismert sörfajtáiról is, melyeket cikkünkben mutatunk meg most Neked. A cikk végén található mini-videóban azt is megmutatjuk, hogy mennyibe kerül most egy korsó/pohár sör Spanyolországban, hány euró egy sör a tengerparton?
2023. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Népszerű horgásztavak környezetét fejlesztik

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz 163 millió forintos támogatásával fejleszti a település két népszerű horgásztavának környezetét a kisszékelyi önkormányzat.
2023. 05. 29. 18:00
Megosztás:

Ezért érdemes előre megvenni a jegyet a nyári Adria InterCity-re

Érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket a Budapestet a horvát tengerparton fekvő Splittel összekötő Adria InterCity-re - közölte a MÁV Zrt. szombaton az MTI-vel.
2023. 05. 29. 17:00
Megosztás:

A lengyel elnök aláírja az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló törvényt

Aláírja a lengyel elnök azt a törvényt, amelynek értelmében állami vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomás feltárására a belbiztonság és az energetika terén - a döntést maga Andrzej Duda jelentette be hétfőn. Közölte egyúttal, hogy utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól.
2023. 05. 29. 16:00
Megosztás:

Németország Patriot rakétarendszert telepít Litvániában

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához - közölték pénteken Berlinben.
2023. 05. 29. 15:00
Megosztás:

Manfred Weber szerint véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.
2023. 05. 29. 14:00
Megosztás:

Folytatódik a pedagógusok sztrájkja Romániában

Romániában folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása; bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.
2023. 05. 29. 12:30
Megosztás:

Spanyol helyhatósági választások eredménye: a konzervatív Néppárt nyert

Spanyolországban a konzervatív Néppárt (PP) nyerte a helyhatósági választásokat a szavazatok hétfő hajnali, 99 százalékot meghaladó feldolgozottsága alapján.
2023. 05. 29. 11:30
Megosztás:

A Fehér Ház és a republikánusok véglegesítik az elvi megállapodást a fizetésképtelenség elkerülése érdekében

A republikánusok és a Fehér Ház vasárnap véglegesíti az amerikai költségvetési kiadáscsökkentésről szombaton elért elvi megállapodást, amely a jövő héten kerülhet a törvényhozás elé - közölte a képviselőház elnöke.
2023. 05. 29. 09:45
Megosztás:

Itt a friss és hivatalos totónyeremények listája - mennyit fizet a 10 találat és a többi nyereményosztály?

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. fogadási heti, második fordulós Totó és Góltotó nyereményei a jövedelemadó levonása után a következők:
2023. 05. 29. 09:16
Megosztás:

Kétmilliárd közelében tart az online számlák száma

Az online számlák száma jelentősen nő, napokon belül eléri a kétmilliárdot - mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek, kiemelve, hogy Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben, 5,1 százalékos áfarés-értékkel az Európai Unió tagállamai közül a legjobb eredményt érte el az áfacsalás elleni küzdelemben.
2023. 05. 29. 08:48
Megosztás:

Saját fejlesztésű fertőtlenítő robotot mutatott be a B+N Referencia Zrt.

Elkészült a B+N Referencia Zrt. saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciát (MI) is alkalmazó UV-C fertőtlenítő robot prototípusa; a szükséges tesztek után még idén elindulhat a gyártás, a fejlesztés iránt már külföldről is érdeklődnek - közölte a létesítményüzemeltetéssel és kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalat az MTI-vel.
2023. 05. 29. 06:00
Megosztás:

Az MI terjedésével emberek tömegei veszíthetik el az állásukat

A mesterséges intelligencia már most is fontos szerepet játszik az élet szinte minden területén, térhódítása várhatóan még nagyobb méreteket ölt majd az elkövetkezendő években. Ez a dinamikus fejlődés megállíthatatlan, tudatosan azonban előnyt kovácsolhatunk a technológiából. A rugalmasság és a gyors válaszreakció jelenthet megoldást mindazok számára, akiknek munkáját kiváltja majd az MI.
2023. 05. 29. 04:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíj 2023-tól törvényesen - Meddig kaphatja valaki az özvegyi nyugdíjat?

Az özvegyi nyugdíj Magyarországon azoknak a házastársaknak jár, akiknek az egyik fél elhunyt, és a házasság időtartama alatt legalább egyikük ellátásra jogosult volt a társadalombiztosítási rendszerben. Az özvegyi nyugdíj a megmaradt házastársnak az elhunyt házastárs által a nyugdíjbiztosításba befizetett járulékokból számított összeg, amely az elhunyt házastárs halálát követően a megmaradt házastárs számára folyósításra kerül. Kinek jár az özvegyi nyugdíj és meddig folyósítják az özvegyi nyugdíjat a hatályos szabályozás szerint? A kérdésekre a választ az ado.hu szakmai portál blogbejegyzése alapján ismerjük meg.
2023. 05. 29. 02:00
Megosztás:

Informatikai probléma miatt nő a várakozás a határátkelőhelyeken és a repülőtéren

nformatikai rendszerprobléma merült fel vasárnap 22 óra 53 perctől több közúti határátkelőhelyen és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a probléma miatt megnövekedett várakozási idővel kell számolni - ismerteti a police.hu
2023. 05. 29. 00:01
Megosztás:

Darázs irtása a ház körül, házi módszerek darázs ellen és darázscsapda készítése

Darázs elleni szerek házilag. Darázsirtó és risztó módszerek. Hogyan lehet házilag darázscsapdát készíteni? A darazsak jelenléte körül a ház körül kellemetlenséget és potenciális veszélyt jelenthet. Íme néhány módszer, amelyek segíthetnek a darazsak elűzésében:
2023. 05. 28. 22:00
Megosztás:

Ipari, beruházási, külkereskedelmi adatok érkeznek a napokban

Több statisztikai jelentés várható a jövő héten, közöttük az ipari termelői árak, a beruházásokról szóló és a külkereskedelmi statisztika.
2023. 05. 28. 21:00
Megosztás:

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.
2023. 05. 28. 20:00
Megosztás: