Rövidesen eltűnhet a magyar méz az áruházláncok polcairól

Az Ukrajnából származó agrártermékekre április 18-án elrendelt ideiglenes behozatali tilalom a mézre is kiterjed, ez a kedvező lépés azonban önmagában nem oldja meg a hazai méhészek alapvető problémáját. A kiskereskedelmi láncok által egy évtizede elkezdett árverseny miatt ma már ezeknek az üzleteknek a polcain felerészben külföldről származó, zömében hamisított méz található, ez a folyamat pedig néhány éven belül akár oda is vezethet, hogy hazai mézet egyre inkább csupán a termelőtől lehet majd beszerezni – tette közzé az Agroinform.hu.

Rövidesen eltűnhet a magyar méz az áruházláncok polcairól

Az Európai Bizottság által koordinált, 15 tagországra kiterjedő mézvizsgálat keretében összesen 320 mintát gyűjtöttek be „harmadik országokból” származó mézszállítmányokból. Az idén márciusban közzétett eredmények szerint e minták 46 százaléka hamisított méznek bizonyult. A Kínából származó minták 74 százalékáról bizonyosodott be, hogy gyakorlatilag cukorszirupot tartalmaznak.

„Bár a jelenség már a mostani eredmények előtt is ismert volt, az EU egyelőre nem szankcionál, a hamis termékek akadály nélkül juthatnak el az uniós fogyasztókhoz, így a hazai vásárlók széles köréhez is – magyarázza Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. – Ezekkel a termékekkel a hazai termelők képtelenek árban versenyezni, így egyre jobban kiszorulnak a kiskereskedelmi forgalomból. Az értékesítési problémák miatt a hazai méhészetek száma a jelenlegi 21 ezerről a következő néhány évben akár jelentősen lecsökkenhet, ami nem csupán a hazai méztermelés visszaesésével, hanem a megporzás elmaradása miatt a mezőgazdaság terméshozamainak romlásával is járhat.”

A 21 ezer hazai méhésznek jelenleg is alig több mint tíz százaléka főállású, mintegy 10 ezren foglalkoznak keresetkiegészítésként ezzel a tevékenységgel, a többiek hobbiszinten méhészkednek. Ma még mintegy 1,2 millió méhcsalád található hazánkban, az ország ezzel a világ egyik legnagyobb méhsűrűséggel (12,8 méhcsalád/km2) rendelkező országa.

Gondok az akácvirágzás küszöbén

Rövidesen, május második felében megkezdődik az egyik legfontosabb hazai mézelő növénynek, a fehér akácnak a virágzása. Jobb években az akácméz teszi ki a 25-30 ezer tonnányi hazai méztermés több mint felét. Idén azonban a tavaszi fagyok az akácerdőket sem kímélték, a lefagyott hajtások miatt az ország jelentős részében a fákon sarjúvirágra számíthatunk, amely korántsem olyan jó mézelő, mint az elsődleges virágrügyekből fejlődő virágzat.

Noha a szokásosnál kevesebb mézre számíthatunk, ez idén nem okoz ellátási gondokat, a méhészek többsége ugyanis a beáramló olcsó, főként kínai import miatt továbbra is jelentős készletekkel rendelkezik a tavalyi termésből. A felvásárlási árak jelenleg az önköltségi szint közelében állnak: az akácmézért 1400-1500, a virágmézért csupán 850-900 forintot fizetnek kilogrammonként, ez harmadával alacsonyabb a megfelelő megtérülést biztosító árnál. Számos méhész a méz alacsony felvásárlási ára, illetve a cukor magas (ársapka nélküli) ára miatt az idei télen vegyes mézzel teleltette ki a méhcsaládokat.

A méhek növénykultúrák közti, gyakran országrészek közti vándoroltatása, amely a hatékony méztermelés mellett a méhcsaládok kondíciója miatt is fontos része a méhészetnek, sok helyen veszélybe került idén: az akác miatti bizonytalanság és a szállítás jelentősen megemelkedett költségei miatt várhatóan a szokásosnál kevesebb család vándoroltatására fog sor kerülni az év során.

Az átlagosan mintegy 25 ezer tonnányi éves magyar méztermés több mint fele (2022-ben 14 ezer tonna) kerül exportra. A legnagyobb felvevőpiacot Olaszország, Németország és Franciaország jelenti: ez a három ország a kivitel 80 százalékát vásárolja meg. A belföldi mézfogyasztás évente mintegy 10 ezer tonnát tesz ki, ennek 20 százalékát már az olcsó, gyakran hamisított importtal elégítik ki a kereskedők – tíz évvel ezelőtt az importhányad még jóval 1 százalék alatt maradt.

Elárverezik a magyar Mona Lisa-t, Gulácsy Lajos festményét

Több mint két évtized után újra aukcióra kerül Gulácsy Lajos kivételes remekműve, a Régi instrumentumon játszó hölgy, amelyet 2002-ben a szakma és a műgyűjtők a magyar Mona Lisa-nak is neveztek. A festmény 2002-ben a Virág Judit Galéria árverésén abszolút magyar leütési rekordot ért el 95 millió forintos eladási árával. A sokáig elveszettnek hitt, majd csodával határos módon előkerült alkotás Gulácsy kevés nagyméretű, megmaradt olajfestményeinek egyike, a magyar festészet remekművei tartozik.
2023. 11. 30. 20:30
Megosztás:

Holnaptól indul a 2024-es éves autópálya-matricák előértékesítése

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) idén decemberben is lehetőséget biztosít a következő évre érvényes éves országos és vármegyei autópálya-matricák előzetes megvásárlására. A 2024. évi éves e-matricák 2023. december 1-től szerezhetőek be a NÚSZ Zrt.-nél és viszonteladó partnereinél, online és offline módon is. A 2024-re szóló pályamatricák érvényességi ideje 2024. január 1-én kezdődik.
2023. 11. 30. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 11. 30. 19:30
Megosztás:

Egészségablak app és EESZT 2024-es új fejlesztések

Több, mint 2,5 millió felhasználó töltötte le az Egészségablak mobilapplikációt, amely azt mutatja, hogy az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) fejlesztésére komoly igény mutatkozik.
2023. 11. 30. 19:00
Megosztás:

Felülteljesített ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 531,74 pontos, 0,93 százalékos emelkedéssel, 57 878,43 ponton zárt csütörtökön.
2023. 11. 30. 18:30
Megosztás:

Következő évre hiánnyal számol a cseh költségvetés

Jövőre 250 milliárd koronás (3893 milliárd forint), az ideinél 41 milliárd koronával alacsonyabb hiánnyal számol a cseh költségvetés, amelyet szerdán késő este hagyott jóvá a cseh képviselőház.
2023. 11. 30. 18:00
Megosztás:

Zöldenergia-roadshow indult Győrben

Országos zöldenergia-roadshow indult Győrben, a rendezvénysorozatot Palkovics László a Széchenyi István Egyetemért (SZE) Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Energia21 kezdeményezés vezetője indította el november 29-én, szerdán a győri Mobilis Interaktív Élményközpontban.
2023. 11. 30. 17:30
Megosztás:

Bejött a költségcsökkentés a Salesforce-nak

Az ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvereket fejlesztő vállalat tegnap tőzsdezárás után tette közzé az október végén zárult harmadik üzleti negyedévének eredményeit.
2023. 11. 30. 17:00
Megosztás:

A szálláshelyeken először a szilveszter telítődik, majd a karácsony

Már dübörögnek a szilveszteri foglalások, és a karácsonyi napokra is megindult a kereslet.
2023. 11. 30. 16:30
Megosztás:

Uniós forrásból fejlesztették a tápcsatornához köthető szűrővizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetemen

Új endoszkópok beszerzésével és a diagnosztikai munkát szolgáló laborok kialakításával, uniós támogatással mintegy háromszázmillió forintból fejlesztették a tápcsatornához kapcsolódó betegségek szűrését a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), így számos vizsgálat már kórházi tartózkodás nélkül is elvégezhetőé vált - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.
2023. 11. 30. 16:00
Megosztás:

Megújult Várgesztesen a csapadékvíz elvezető rendszer

A Komárom-Esztergom vármegyei Várgesztesen az önkormányzat kitisztíttatja a település felett található víztározót és több utcában felújítja a vízlevezető árkokat; a beruházásra 273 millió forintos uniós támogatást fordítanak - közölte a vármegyei önkormányzat projektmenedzsere az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:30
Megosztás:

Kengyelen kétszeresére nőtt a bölcsődei férőhelyek száma

További nyolc férőhellyel bővült az eddigi nyolc férőhelyes bölcsőde Kengyelen - közölte a projekt kommunikációját végző Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Területfejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közleményben az MTI-vel.
2023. 11. 30. 15:00
Megosztás:

Uniós forrásból korszerűsítésen esett át a Gál Ferenc Egyetem gyakorlóiskolája

Háromszázharminc millió forint uniós forrásból korszerűsítették a Gál Ferenc Egyetem gyakorló általános iskoláját a Békés vármegyei Szarvason - közölte az önkormányzat közleményben.
2023. 11. 30. 14:30
Megosztás:

Ebben a hónapban valamelyest javult a gazdasági hangulat az euróövezetben

Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
2023. 11. 30. 14:00
Megosztás:

A német fékek: válaszúton a biztonság és haladás között

A német szövetségi alkotmánybíróság megakadályozta a kormány fejlesztési és beruházási terveit. A döntés várhatóan gátolja Németország versenyképességének javulását és az EU költségvetési szabályainak reformját is befolyásolhatja - olvashatjuk a Ludovika.hu blogjában.
2023. 11. 30. 13:30
Megosztás:

Három éven belül fenntartható működésre tér át a Market csoport

Három éven belül, az építőiparban Magyarországon elsőként, fenntartható vállalati működésre tér át a Market csoport, amely a tervek szerint két éven belül 30 százalékkal csökkenti 2019-hez képest a közvetlen és közvetett módon előálló üvegházhatásúgáz-kibocsátását - derül ki a 11 tagvállalatból álló, közel 1400 munkavállalót foglalkoztató építőipari cég immár második alkalommal, önként kiadott fenntarthatósági jelentéséből.
2023. 11. 30. 13:00
Megosztás:

A gyártók lobbitevékenysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése

A gyártók lobbitevekénysége miatt késik a betétdíjas rendszer bevezetése, január elseje helyett július 1-étől lesznek kötelesek feltüntetni a gyártók a visszaváltáshoz szükséges kódokat a PET-palackokon, az alumínium és üveg italospalackokon - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén csütörtökön Budapesten.
2023. 11. 30. 12:30
Megosztás:

9 hónap alatt felülmúlta az AutoWallis a tavalyi teljes év árbevételét és nyereségét

Újabb rekordot döntve több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató ezzel már most felülmúlta a tavalyi teljes év teljesítményét, a társaság egy részvényre jutó nyeresége pedig 22,6 forintra ugrott.
2023. 11. 30. 12:00
Megosztás:

Testvérvárosi megállapodás jött létre Székesfehérvár és Luxor között

Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében testvérvárosi megállapodást írt alá Székesfehérvár és Luxor vezetője szerdán Egyiptomban.
2023. 11. 30. 11:30
Megosztás:

Megnyitották Bukarest autópálya-körgyűrűjének első elkészült szakaszát

Fél évvel az átadási határidő előtt megnyitották a forgalom előtt szerdán Bukarest A0-s jelzésű autópálya-körgyűrűjének első tízkilométeres szakaszát.
2023. 11. 30. 11:00
Megosztás: