Sokan egész nyáron nem mennek strandra, hogy ne kelljen fürdőruhára vetkőzniük

Javában tombol a nyár és a strandszezon, sokaknak azonban ez az év leggyötrelmesebb időszaka. Ők azok, akik előre rettegnek a nyártól, amikor fürdőruhát kell húzniuk és mások előtt megmutatni a testüket.

Sokan egész nyáron nem mennek strandra, hogy ne kelljen fürdőruhára vetkőzniük

Az életvezetési tanácsadó szerint sokan már-már az önutálatba sodorják magukat, olyannyira nem képesek elfogadni önmagukat. Az életvezetési tanácsadó szerint a legtöbb esetben pszichés problémákra vezethető vissza az önelfogadás hiánya.

„Nehezebb levetkőzni és kimenni a strandra megmutatni a testünket, ha nem fogadjuk el önmagunkat, és ezáltal a testünket sem, mert ez a két dolog kéz a kézben jár. Az önelfogadás ugyanis azt jelenti, hogy elfogadom magam belül is és kívül is, ahogyan kinézek, az esetleges plusz kilóimmal, hurkáimmal együtt. Ha a személyiségem többi részét sem fogadom el, valószínűleg a testemmel is lesznek problémáim” - fejtette ki Bús Tímea, az IdealBody életvezetési tanácsadója.

A szakértő szerint leginkább női problémának tekinthető ez a jelenség, mert túlnyomó többségében a nők azok, akik nem mernek levetkőzni és megmutatni magukat.

„Ez nem is csoda, hisz egy egész iparág épül arra, hogy hogyan legyünk karcsúbbak, legyen szó itt a zsírleszívásról vagy a különböző testtekercselésekről. Ennek ugye az egyik szezonja a nyár, hiszen mindenki erre készül, de már januárban kezdjük a fogadalmakkal. A következő fogyókúrás időszak a tavasz, amikor szép fokozatosan elkezdenek lekerülni a mindent takaró ruhadarabok” - tette hozzá a tanácsadó.

Bús Tímea szerint erre a jelenségre csak ráerősít, hogy a közösségi médiában hatalmas a versenyfutás a tökéletesség hajszolásában, ami nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a nők önképét.

„A nők felé a közösségi média erőteljesebben sugallja, hogy milyennek kellene lenniük és ehhez képest milyenek vagyunk. Annak a felvállalása, hogy nem vagyok tökéletes, nagyon sok embernek nehézséget okoz. Az állandó összehasonlítgatás az általunk látott és tökéletesnek beállított képpel, nem reális elvárásokat támaszt bennünk saját magunkkal szemben.

Csupán néhány olyan oldal van, ahol a valóságot is láthatjuk, mondjuk, hogy például Jennifer Lopeznek is van narancsbőre, ami teljesen természetes, hiszen negyven fölött nagy eséllyel magunkon is találkozunk vele. Ebben a korban a hormonális változások miatt is eleve nehezebb a fogyás, mint ahogyan egy esetleges pajzsmirigy-problémával is. Alapvetően azonban kis százalékban oka a túlsúlynak egy egészségügyi probléma, a kutatások szerint az esetek úgy 85-95 százalékában pszichés eredet áll mögötte, rossz környezeti szokások és berögzött minták.”

Gyermekkorban gyökerezik az önelfogadás hiánya

Az életvezetési tanácsadó szerint sokan gyerekkorukból hozzák magukkal az önelfogadás hiányát, ami miatt szégyellik a testüket is.

„Ha annak idején azt éltük meg a szüleink részéről, hogy nem fogadtak el minket igazán, ezt visszük tovább a felnőttkorunkba is. És ahogyan a személyiségünk bizonyos részeit nem tudjuk elfogadni, úgy a testünknek bizonyos részeit sem tudjuk elfogadni. Nagyon gyakori, hogy ezeket a testrészeinket takargatjuk, például a narancsbőrünket, mert szégyenérzetünk van tőle. Az is előfordul, hogy valaki egész nyáron nem megy strandra és nem vetkőzik le, mert cikinek éli meg a testét.

Ennek az az előszobája, hogy önmagunkat is annak éljük meg. Ehelyett gondoljunk inkább pozitívan arra, hogy mire képes a testünk, milyen összetett belső folyamatokat végzünk, hogyan mozgunk, érzékelünk. De megélhetjük a testünk által a kreativitásunkat és a gyönyört is és tudunk törődni a testünkkel azáltal, ahogyan eszünk és alszunk. Ha így, kicsit tudományosabban nézünk a testünkre, más lesz a viszonyunk vele” - magyarázta Bús Tímea.

A szakember szerint több olyan módszer is van, amivel fejleszthetjük az önelfogadást és az önszeretetet, ilyen például, ha írásban megdicsérjük magunkat és ezt vissza is olvassuk magunknak, vagy hálát adunk a testünknek bizonyos funkciókért. Az egyik leghatékonyabb módszer pedig a szomatodráma.

„Ha nem is vagyunk megelégedve magunkkal, keressünk olyan pontokat, amelyeket értékelünk és fontosnak tartunk. Ha sportolunk és aktívak vagyunk, az is nagyon sokat tesz ahhoz, hogy pozitív legyen az énképünk. Ha megpróbálunk jelen lenni minden pillanatban és élvezni, ahogy a friss levegőt beszívjuk, ahogy érezzük az ízeket, ezek az apróságnak tűnő dolgok is nagyon sokat jelenthetnek, hiszen általában nem így viselkedünk önmagunkkal. Sok fogyókúra azért hal el, mert egy önutálatban kezdjük el.

Az az igazán jó indulópont a fogyáshoz, ha objektíven próbáljuk látni magunkat, amikor azt nézzük, ami van, legyen az narancsbőr, plusz kilók vagy bármi negatívum, de csupán a kritikákkal és az önutálattal nagyon nehéz lenne eredményt elérni. Mellette meg kell találjuk az akár legapróbb pozitívumokat is. Sokszor szakemberre van szükség ahhoz, hogy közel kerüljünk a saját testünkhöz. Ez pedig elengedhetetlen, mert testi tüneteink is lesznek, ha nem fogadjuk el magunkat. Innen nézve már maga a túlsúly is egy tünet.”

Az IdealBody életvezetési tanácsadója szerint a változást apró, de határozott és megtervezett lépésekkel kell kezdenie annak, aki nincs kibékülve önmagával és valóban tenni is szeretne a cél érdekében.

„Amit mi is könnyedén megtehetünk, hogy új szokásokat építünk be a mindennapjainkba. Lehet ez a szokás az is, hogy egy-egy étkezést kiváltunk. Hiszen az, hogy egy nő szépnek akarja érezni magát fürdőruhában, az egy teljesen normális dolog. Ehhez azonban lehet, hogy több különböző szokást meg kell változtatni. Lehet, hogy az étkezésünket át kell variálnunk, a csipszet lecserélni házi csipszre, sokkal több folyadékot kell inni, és nem ihatunk cukros üdítőket, mert ezek nem segítik, hogy jól nézzünk ki a fürdőruhában. Az étkezés kiváltására tökéletes lehet egy diétás fehérjeturmix vagy egy diétás leves mondjuk az IdealBody kínálatából. Nyáron, például, ha egy vacsorát kiváltunk egy áfonyás fehérjeturmixszal, akkor lesz egy teljes értékű étkezésünk és nem kell hozzá két órát a konyhában állni. Ebben persze nagyon fontos, hogy tervezzünk és tudatosak legyünk. De ahhoz, hogy változás álljon be az életünkben, magunkat is oda kell tennünk. Sokan úgy szeretnének változást, hogy ők maguk nem akarnak változtatni. - tette hozzá a szakértő.

Közel 4 százalékra nőtt Románia költségvetési hiánya

Októberben 3,97 százalékra nőtt Románia GDP-arányos költségvetési hiánya - közölte kedden a bukaresti pénzügyminisztérium.
2023. 11. 29. 03:30
Megosztás:

Adómentes lesz a tulajdonszerzés startupokban

A startup vállalkozások régi álma válik valóra január 1-jétől. Jövő évtől ugyanis ezek a cégek adómentesen adhatnak részesedést munkavállalóiknak és vezető tisztségviselőiknek. Így ezeknek a személyeknek a tulajdonosi szemléletmódja és motivációja most már kerülőutak nélkül is adóhatékonyan biztosítható. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda segített összefoglalni a változásokat.
2023. 11. 29. 03:00
Megosztás:

Gáz ára 2024 kalkulátor, mennyibe kerül 1 köbméter földgáz?

Lakossági gáz ára 2024 Magyarország. Gázár kalkulátor 2024 és gázszámla magyarázat, hogy mindenki értse, hogy mennyibe kerül egy köbméter (m3) földgáz úgy, hogy a számlán közben átalakul MegaJoul-lá (MJ)? Gáz ára 2024 táblázat és videós magyarázat.
2023. 11. 29. 02:00
Megosztás:

Hőszivattyú? Tényleg ez a megoldás az olcsó vagy akár nulla rezsire?

Számtalan fűtési és hűtési megoldás közül választhatunk napjainkban, de miért érdemes éppen a hőszivattyúk mellett dönteni?
2023. 11. 29. 01:01
Megosztás:

Decemberben nagy meglepetés éri a kriptósokat

Fantasztikus éve volt a bitcoinnak, hiszen a januári mélyponttól kezdve az árfolyam mostanáig több mint a duplájára emelkedett. Ez pedig nem csak azért elképesztő teljesítmény, mivel ez annak ellenére valósult meg, hogy több botrány és per is övezte 2023-ban a szektort.
2023. 11. 29. 00:01
Megosztás:

Pluszban zártak a New York-i tőzsde főbb mutatói

Emelkedéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 11. 28. 23:30
Megosztás:

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton

Biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körúton, körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között - közölte kedden az MTI-vel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2023. 11. 28. 23:00
Megosztás:

Biztosított Magyarország energiaellátása

Biztosított Magyarország energiaellátása, az öt nagy hazai gáztároló fel van töltve, a rezsivédelmet fenntartja a kormány - mondta Lantos Csaba energiaügyi miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
2023. 11. 28. 22:30
Megosztás:

Megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon

Idén is megdől a beruházási és az exportrekord Magyarországon, az országba érkező működőtőke a tavalyi duplája, 13 milliárd euró lesz, a magyar kivitel a 2022-es 142 milliárd euróról 150 milliárd euróra nő - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, miután átadták a Masterplast észak-olaszországi Calernóban 3 millió euróból megépült polisztirol hőszigetelőanyag-gyártó üzemét.
2023. 11. 28. 22:00
Megosztás:

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás kedden Csepelen, a kormány és a kerületi önkormányzat támogatásából, az Egészséges Budapest Program fejlesztéseként.
2023. 11. 28. 21:30
Megosztás:

Csökkent a német vállalatok foglalkoztatási hajlandósága

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága novemberben a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.
2023. 11. 28. 21:00
Megosztás:

Jövőre kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. 11. 28. 20:30
Megosztás:

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

Idén tizenegyedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége a sertéshús fogyasztását ösztönző kampányát.
2023. 11. 28. 20:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2023. 11. 28. 19:30
Megosztás:

Működési hatékonyság növelő programot indít a Gloster

A társaság Gloster Level UP néven kétéves, komplex vállalatfejlesztési programot indít januártól, melynek célja, hogy kiaknázzák a megvásárolt társaságok közti szinergiákat és egy hatékonyabban működő, integrált szervezetet hozzanak létre.
2023. 11. 28. 19:00
Megosztás:

Ma az OTP felminősítése húzta magával a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
2023. 11. 28. 18:30
Megosztás:

Lezárult a Körtvélyesi szivattyútelep átépítése

Jelentősen javul Hódmezővásárhely térségének vízgazdálkodási állapota a több mint hatvanéves Körtvélyesi szivattyútelep átépítésének köszönhetően, amely uniós támogatással csaknem 3 milliárd forintból valósult meg.
2023. 11. 28. 18:00
Megosztás:

Nyolc év után újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között

Nyolc év után, napi 5 vonatpár közlekedtetésével újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között - közölte a MÁV kedden az MTI-vel.
2023. 11. 28. 17:30
Megosztás:

Kell a társadalmi innováció

A társadalmi innováció segít újszerű, modellértékű válaszokat adni a helyben felmerülő kihívásokra - hangsúlyozta Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára a KIM és a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő EaSI Nemzeti Kapcsolattartó Pontja szervezésében megvalósuló Új utakon című társadalmi innovációs konferencián kedden, Budapesten.
2023. 11. 28. 17:00
Megosztás:

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló

A magyar bankrendszer stabil és ellenálló, idei profitja kiugró mértékű lehet, de a következő évek során csökkenhet - mondta Dancsik Bálint főosztályvezető a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi stabilitási jelentésének keddi online ismertetőjén.
2023. 11. 28. 16:30
Megosztás: