Szabadtéri Színházak Találkozója a Városmajorban

A Szabadtéri Színházak Találkozójával nyitja meg idei évadát a centenáriumát ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad; a rendezvény alkalmával június 1. és 8. között 9 produkciót láthat a budapesti közönség.

Szabadtéri Színházak Találkozója a Városmajorban

A Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) rendezvényére érkeznek nagyszínpadi és kamaraprodukciók Kőszegről, Gyuláról, Szentendréről és a balatoni Kultkikötőből is - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közleményben Pócza Zoltánt, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnökét, a Kőszegi Várszínház igazgatóját idézik, aki elmondta, hogy a szervezet 25 éves jubileumát ünneplik meg az idén először megvalósuló Szabadtéri Színházak Találkozójával.

A találkozó zenés vígjátékkal nyit: Az Öreghíd alatt című előadás látható június 1-jén Göttinger Pál rendezésében. A Kőszegi Várszínház vendégjátékában a főbb szerepeket Ullmann Mónika, Grisnik Petra, Kálid Artúr, Epres Attila és Trokán Anna játssza.

A Szentendrei Teátrum Dunakanyar című előadása június 2-án látható a Városmajorban. A darabban Szinetár Dóra és Makranczi Zalán játszik. Karinthy Ferenc egyfelvonásosát Szinetár Miklós állította színpadra.

Június 3-án a Hamlear, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója látható, Őze Áron rendezésében. Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba darabja Shakespeare két műve, a Hamlet és a Lear király cselekményét fűzi egybe. A két dráma egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel átszőtt paródiát. A főbb szerepekben Nagy Ervin, Sipos Imre, Vasvári Csaba, Papp János, Jegercsik Csaba, Ágoston Péter és Kovács Vanda látható.

A Kőszegi Várszínház produkciója június 4-én tekinthető meg a Városmajori Szabadtéri Színpad kisszínpadán. A Grecsó Krisztián Vera című regényéből készült monodráma Göttinger Pál rendezésében, Grisnik Petra előadásában látható.

Június 5-én két alkalommal játsszák a Dalok a Kamrából című gasztrokoncertet a Catwalk Concert Productions és a Városmajori Szabadtéri Színpad első közös produkcióját. Az előadás Mautner Zsófi gasztroblogger konzulensi közreműködésével jött létre. A Soharóza kórus a gasztrokoncerten körbejárja a sütési-főzési szokások átalakulását.

A Gyulai Várszínház 2021-es ősbemutatóját, a Karády zárkája című előadást, Béres László rendezésében, június 6-án tekintheti meg a budapesti közönség. Darvasi László darabjában Karády Katalin (Bartha Boróka) élete szerepét alakítja. Az ünnepelt dívát ezúttal a Gestapo 525-ös számú cellájában látjuk és halljuk - olvasható a darab ismertetőjében.

A Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-ben bemutatott saját produkcióját, Az Ahogy teccik - nemtragédia című parafrázist a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei adják elő június 7-én. Az elsősorban középiskolásoknak szóló zenés színházi előadás, amelynek zenei vezetője Beck Zoltán, a 30Y zenekar alapítója, Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékának átirata, amelyben az eredeti dráma csupán kiindulópont.

A Csukás István meséiből készült Süsü és barátai című előadást a Kultkikötő és az Összpróba Alapítvány produkcióját június 8-án tekinteheti meg a közönség a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Június 8-án Gergye Krisztián Társulata a képzőművészet és a tánc párhuzamaira fókuszáló Szinesztézia című előadása zárja a Szabadtéri Színházak Találkozóját. Az előadás, amelyben Nagy Csilla és Gergye Krisztián lép színpadra, a társulat, a Szentendrei Teátrum és a Kőszegi Várszínház koprodukciójában készült, a Ferenczy Múzeumi Centrum szakmai támogatásával.

Hiába a béremelés, nem kaphatunk azonnal több hitelt

Komoly bérharc folyik most a legtöbb cégnél, hiszen a tavalyi 14,5 százalékos éves átlagos infláció miatt ugyanaz a jövedelem mind kevesebbet ér, a munkavállalók pedig természetesen szeretnék, ha munkáltatójuk legalább ezt kompenzálná. A vállalkozások pénzügyi és piaci helyzete persze nem azonos, így a béralku sikeressége is változó kimenetelű lehet. De mire számíthat hitelfelvételnél az, akinek nem változott a jövedelme 2023-ban az előző évihez képest, és mi a helyzet akkor, ha jelentős mértékű béremelést sikerült kiharcolnia valakinek?
2023. 02. 04. 11:00
Megosztás:

Szerbia folytatja a koszovói helyzet rendezését célzó tárgyalásokat

Kétnapos, dulakodástól sem mentes vita után elfogadta a szerb képviselőház azt a jelentést, amely a Szerbia és Koszovó közötti tárgyalási folyamat utóbbi öt hónapjára vonatkozott. A parlamentben vérre menő vita folyt arról, hogy Szerbiának hogyan kell kezelnie a kialakult helyzetet.
2023. 02. 04. 10:00
Megosztás:

BKV: egységes szakszervezeti állásponttal folytatódtak a bértárgyalások

A BKV munkavállalói oldalát képviselő több szakszervezet egységes javaslattal érkezett a 2023-as bérmegállapodás megkötésére irányuló tárgyalássorozat újabb ülésére, amelyben a szakszervezetek több sávos, százalékos béremelésre tesznek javaslatot - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 09:00
Megosztás:

Erősödött az euróövezeti gazdasági aktivitás

Januárban erősödésnek indult az euróövezet gazdasági aktivitása hat havi lassulás után a londoni S&P Global Market Intelligence piackutató intézet beszerzésimenedzser-indexe (BMI) alapján.
2023. 02. 04. 08:00
Megosztás:

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlik Pásztó történelmi városmagjában

A kulturális kínálatot bővítő turisztikai fejlesztésen dolgoznak a Nógrád vármegyei Pásztón, a történelmi városközpontban található középkori hangulatú "Romkert" területén. Lesz többek között Zsigmond király korát felidéző állandó kiállítás, középkori piac, szerveznek előadásokat és zenei fesztiválokat, megújítják a Csohány Galéria és a Gaál István emlékház épületeit, és rendezvényházat is kialakítanak - tájékoztatta a városháza az MTI-t.
2023. 02. 04. 07:00
Megosztás:

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.
2023. 02. 04. 06:00
Megosztás:

Az Egyesült Államokban a vártnál jóval több új munkahely jött létre januárban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
2023. 02. 04. 05:00
Megosztás:

Budapest Airport: a forgalom tavaly év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2022-ben 12 205 070 utas fordult meg, az utasforgalom így az év végére elérte a 2019-es rekordév 75 százalékát - közölte a Budapest Airport pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 03:00
Megosztás:

Több mint 200 kiállítóval nyit a 29. FeHoVa csütörtökön

A 29. FeHoVa kiállítás több mint 200 kiállítóval nyit jövő csütörtökön, és négy napon át lesz nyitva a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban - közölte a Hungexpo pénteken az MTI-vel.
2023. 02. 04. 02:00
Megosztás:

Megnövekedett hanghatásra kell számítani hétfőtől csütörtökig Szolnokon

Kiképzési feladatokat hajt végre a Magyar Honvédség vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár a jövő hét elején Szolnokon, ezért megnövekedett hanghatásra kell számítani - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal pénteken közleményben az MTI-vel.
2023. 02. 04. 01:00
Megosztás:

Gyengültek a New York-i tőzsde főbb mutatói

A januári növekvő munkanélküliség miatt gyengüléssel zártak pénteken a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
2023. 02. 04. 00:01
Megosztás:

Csökkent az orosz szolgáltatóipar teljesítménye januárban

Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
2023. 02. 03. 23:00
Megosztás:

Csökkent januárban a forgalomba helyezett új autók száma Németországban

Januárban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma Németországban, ezen belül nőtt a benzinesek száma és részaránya. Kevesebb teljesen elektromos új autót helyeztek forgalomba, a plug-in hibridek száma pedig a felére esett vissza a német szövetségi járműnyilvántartó hivatal, a Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) pénteki jelentése alapján.
2023. 02. 03. 22:00
Megosztás:

Megnyílt a Mol első lengyelországi töltőállomása

A Krakkót és Varsót összekötő S7-es gyorsforgalmi út mellett megnyílt pénteken a Mol első lengyelországi töltőállomása - közölte a kurier.plus lengyel hírportál a magyar cég ügyfeleknek címzett közleményére hivatkozva.
2023. 02. 03. 21:00
Megosztás:

Milyen állapotú ingatlant vegyek?

Amikor ingatlanvásárlás előtt állunk, általában úgy kezdjük a keresést, hogy beállítjuk azt a költségkeretet, amit rá tudunk szánni új otthonunk megvételére. Ilyenkor rendkívül széles skálán találkozhatunk ingatlanokkal: az igen elhanyagolttól a viszonylag jó állapotúig. Természetesen az ár jelentősen befolyásolja, hogy milyen állapotú ingatlant kapunk. A kérdés már csak az, hogy ha egy rossz állapotú ingatlant veszek olcsóbban, vajon jobban jövök ki anyagilag?
2023. 02. 03. 20:30
Megosztás:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 02. 03. 20:00
Megosztás:

A NAV 40 millió forintos adóhiányt állapított meg a cinktömböket papíron utaztató cégnél

Egy cinktömbök körbeszámlázására berendezkedett társaságot fedett fel és negyvenmillió forintos adóhiányt állapított meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Online Számla rendszer adatainak elemzésével - közölte a NAV az MTI-vel pénteken.
2023. 02. 03. 19:30
Megosztás:

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.
2023. 02. 03. 19:00
Megosztás:

Nem nagyon bíznak politikusaikban a csehek

Nemigen bíznak politikusaikban a csehek. A bizalmatlanság minden politikus iránt nagyobb arányú, mint a bizalom - derült ki az akadémiai CVVM közvélemény-kutató intézet december végén, január elején készített országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Prágában.
2023. 02. 03. 18:30
Megosztás:

Eladói nyomás befolyásolta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 246,96 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 45 396,33 ponton zárt pénteken.
2023. 02. 03. 18:00
Megosztás: