Személyi jövedelemadó mértéke 2022, az SZJA fogalma, százalékos értéke és a 2022. évi visszatérítése

A személyi jövedelemadóról 2022-ben sokat fogunk hallani, hiszen a magánszemélyek egyszeri adó-visszatérítést kapnak a feltételek teljesülése esetén. Mivel 2022-ben az SZJA különösen fókuszban lesz, így célszerűnek láttunk egy rövid összeállítást készíteni erről az adófajtáról. Mi is a személyi jövedelemamdó egyáltalán? Milyen jövedelmek után kell fizetni? Mennyi a mértéke és milyen kedvezmények vehetők igénybe?

Személyi jövedelemadó mértéke 2022, az SZJA fogalma, százalékos értéke és a 2022. évi visszatérítése

Mi az SZJA?

A személyi jövedelemadó célja, hogy a magánszemélyek hozzájáruljanak a közterhekhez. Az SZJA napjainkban az ÁFA után a második legnagyobb adóbevételi forrása a központi költségvetésnek.

Személyi jövedelemadót fizet például:

Mi számít jövedelemnek?

A jövedelem lehet a bevétel egésze, vagy egyes esetekben az SZJA törvényekben elismert költségekkel csökkentett bevétel. Ilyenkor az adóalap kisebb a megszerzett bevételnél.

Az egyik legtipikusabb példa mikor a megbízási díjat kapunk, akkor a tevékenységgel közvetlenül összefüggő költségekkel csökkenthetjük a bevételt.

Ezt megtehetjük:

- Számlákkal igazolva tételesen is

- vagy lehetőség van 10%-os úgynevezett vélelmezett költséghányad alkalmazására is (ebben az esetben nem kell elszámolni a költségeinkkel, hanem egyszerűen a megbízási díj 90%-a számít az SZJA alapjának)

Összevontan és különadózó jövedelmek

Vannak a törvény szerint adómentes jövedelmek:

- Családi pótlék

- Nyugdíj

- Ápolási díj stb.

Az adóköteles jövedelmeket aszerint különböztetjük meg, hogy az összevont adóalap részét képezi-e vagy pedig az úgynevezett különadózó jövedelemnek minősül.

Az összevont adóalapba tartozik pl:

- Bér

- Megbízási díj

- Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem stb.

Különadózó jövedelemre példa:

- az ingatlan vagy ingóság eladásából származó haszon

- a munkáltatók általa adható juttatások (pl. Szép kártya)

- a tőkejövedelmek (pl. betétek kamata vagy az értékpapírok hozama)

Főszabályként személyi jövedelemadót fizet az egyéni vállalkozó is.

Mennyi adót kell fizetni? Mekkora a személyi jövedelemadó kulcsa?

2016. óta az SZJA mértéke egységesen 15% (tizenöt százalék)

Az SZJA törvény különféle kedvezményeket is nevesít:

Egyes kedvezmények az adó alapját csökkentik:

- Ilyen jelenleg az eltartottak után járó családi adókedvezmény

- Első házasok kedvezménye

Más kedvezményeket a kiszámított adóból vonhatjuk le:

- Személyi kedvezmény (bizonyos tartós betegségek igazolása esetén jár)

- Nyugdíjbiztosítási díj

- Pénztári tagdíj utáni adójóváírás

Az adó megfizetése és az adó bevallása

Az SZJA-t főszabályként a következő év május 20-ig kell bevallani és megfizetni. Az évközben megszerzett jövedelemből azonban legtöbbször adóelőleget kell fizetni. Ezzel általában nincs dolgunk ugyanis a kifizető (pl. munkáltató) levonja.

Magunknak csak akkor kell megfizetni az adóelőleget, ha a jövedelem nem kifizetőtől származik (pl. ha ingatlant adunk bérbe).

Az úgynevezett adóévben megszerzett jövedelmünkről az adóhatóság a rendelkezésre álló információk alapján elkészíti a bevallástervezetet, amelynek elfogadásával egyszerűen teljesíthetjük bevallási kötelezettségünket.

Személyi jövedelemadó visszatérítés 2022 NAV

A NAV hivatalos oldalán már megjelent az a nyilatkozat, amit a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez lehet benyújtani, melynek határideje 2021. december 31.

A NAV nyilatkozatban a kitöltő meg tudja adni az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatatokat, úgy mint pl. bankszámlaszám, postacím (attól függően, hogyan kéri a kifizetést), és ellenőrizni lehet azt is, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatokat ismeri, valamint nyilatkozni tud arról,  hogy jogosult az adó-visszatérítésre – áll a NAV hivatalos tájékoztatójában.

Mobilról is működik a nyilatkozattétel

A NAV előre kitölti a nyilatkozatot a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan 2021. november közepétől az utalási adatokat is betölti a NAV. Mindezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Amennyiben a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs is szükség.

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból (https://szjavissza.hu) ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

A Henkel eredményei 2022 első felében

A csoport árbevétele 2022 első felében szervesen +8,9 százalékkal, mintegy 10,9 milliárd euróra nőtt (nominálisan +9,9 százalékkal), az összes üzletág és régió hozzájárulásával.
2022. 08. 16. 18:00
Megosztás:

Az AM új támogatási lehetőségeket tervez a vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok ösztönzésére

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium (AM) a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására - közölte az agrártárca hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 17:00
Megosztás:

Itt a válasz Kína hadgyakorlatára

Az Egyesült Államok és két legfontosabb ázsiai szövetségese, Japán illetve Dél-Korea bejelentette, hogy közös rakétavédelmi gyakorlatot hajtottak végre Hawaii mellett, hogy felkészüljenek az Észak-Korea és Kína jelentette fenyegetésre.
2022. 08. 16. 16:00
Megosztás:

Még drágább lesz a gáz Németországban - illetéket vetnek ki rá

A német kormány közölte, hogy októbertől a fogyasztóknak kilowattóránként 2,419 eurócenttel többet kell fizetniük a földgázért.
2022. 08. 16. 15:00
Megosztás:

Ilyen egy kiváló Business Analyst

A Business Analyst feladatai igen szerteágazóak, és elképzelhető, hogy valaki akkor is ebben a munkakörben tevékenykedik, ha nem is tud róla. Az alábbiakban utánajárunk a Business Analyst feladatainak, és azt is megnézzük, vajon milyen más névvel rendelkező munkakörökkel áll rokoni kapcsolatban.
2022. 08. 16. 14:00
Megosztás:

A szervóhajtás lényege és hasznosítási lehetőségei

Miben rejlik a szervóhajtás lényege? Miért jelenthet nemcsak előnyt, hanem egyenesen szintlépést a célzott alkalmazása? Illetve hol és miként lehet igazán kiaknázni a benne rejlő potenciált?
2022. 08. 16. 13:00
Megosztás:

Egyre tudatosabbak és magabiztosabbak a magyarok, ha pénzügyekről van szó

Csaknem háromszor annyian vezetik rendszeresen a háztartás bevételeit és kiadásait, mint tavaly, és 52 százalék áll magabiztosan a pénzügyekhez – állapítja meg a KANTAR kutatása, melyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített. Anyagi jellegű tanácsokért a pénzügyi intézmények és szaktanácsadók mellett szívesen fordulnak a családjukhoz a megkérdezettek, akik szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése elsősorban az iskolák feladata.
2022. 08. 16. 12:00
Megosztás:

Az erős dollár mindenkinek fáj - elemzés

Év eleje óta 10%-kal erősödött az amerikai dollár az euróhoz képest. Ez jó hír az amerikai turisták számára, az átváltási árfolyamnak köszönhetően nagyjából 10%-kal nőtt a vásárlóerejük. A Föld többi lakója számára azonban ez elég nyugtalanító hír. Az erős dollár negatívan hat az egész világgazdaságra, mivel a nemzetközi kereskedelem több, mint ötven százaléka dollárban történik. Ez a jelenség negatív hatást gyakorol a magánszemélyekre és vállalkozásokra egyaránt, utóbbiaknak egyedül a fedezeti stratégia nyújthat biztonságot. A kormányok sem érezhetik magukat biztonságban.
2022. 08. 16. 11:00
Megosztás:

Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2022. 08. 16. 10:00
Megosztás:

A tökéletes monitort keresed?

Ha megvan már a kiváló minőségű asztali géped és a felhasználóbarát, kezelhető klaviatúrád, akkor még mindig lehet zavar a rendszerben, hiszen a monitor legalább olyan fontos része az asztali gépednek, mint akár maga a hardver is. Hiszen ha nem látod megfelelően a monitoron megjelenő dolgokat, akkor gyakorlatilag olyan, mintha a géped nem is dolgozna.
2022. 08. 16. 09:30
Megosztás:

Csökkent a feldolgozóipar teljesítménye a New York-i régióban

Jelentősen csökkent New York régióban a feldolgozóipar teljesítménye augusztusban, míg az elemzők csupán a növekedés lassulására számítottak.
2022. 08. 16. 09:00
Megosztás:

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés a honvédségnél

Több milliárd forintos katasztrófavédelmi fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél - közölte a Honvédelmi Minisztérium hétfőn az MTI-vel.
2022. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Tovább csökken az üzemanyagok ára Horvátországban

Horvátországban keddtől tovább csökken az üzemanyagok ára - közölte a kormány hétfőn.
2022. 08. 16. 07:00
Megosztás:

Megbírságolta a BÉT a B+N Referencia Zrt-t

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. 500 ezer forintra bírságolta a B + N Referencia Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt-t, mert nem tette közzé a 2021. üzleti évre vonatkozó éves beszámolóját és könyvvizsgálói jelentését - közölte a BÉT a honlapján hétfőn.
2022. 08. 16. 06:00
Megosztás:

Meteorológiai szolgálat: fokozódik a hőség és az aszály

A hőség és az aszály is fokozódik a következő napokban - közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az aszállyal kapcsolatban a Facebook-oldalukon úgy fogalmaztak: "tragikus a helyzet".
2022. 08. 16. 05:00
Megosztás:

Melyik a legolcsóbb fűtés? Villany, fa, brikett vagy a biobrikett?

Szakértők megvizsgálták a fűtőanyag-piacot, hogy megtudják, melyik fűtési módot választó háztartások zsebében marad a legtöbb pénz a szezon végére. Melyik a legolcsóbb fűtési módszer?
2022. 08. 16. 04:01
Megosztás:

Hogyan válasszunk laptopot a sulikezdésre?

Ahogyan az elmúlt időszakban a felnőtteknél hibrid munkavégzés alakult ki, a gyerekeknél is teljesen általánossá vált, hogy az egyik tanárnál kézzel kell megírni a leckét a munkafüzetben, a másik tanár pedig e-mailben várja a házi feladatot. Ráadásul a kikapcsolódáshoz és szórakozáshoz, illetve a barátokkal való kapcsolattartáshoz is egyre nagyobb arányban használnak számítógépet, laptopot vagy tabletet a fiatalok. Elengedhetetlen tehát a megfelelő technológiai háttér megléte, amellyel élmény lehet a tanulás és a szórakozás is. De milyen szempontokat kell végig gondolni, hogy a megfelelő modellt válasszuk? Valamint hogyan alakítsuk ki a megfelelő tanulósarkot? Az alábbiakban a Dell segít ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában!
2022. 08. 16. 03:00
Megosztás:

Több tízmilliárdos hálózatfejlesztési projektet valósít meg az OPUS TITÁSZ Zrt.

26,6 milliárd Ft értékben valósít meg komplex villamos-hálózati beruházásokat az OPUS TITÁSZ Zrt. A napelemes rendszerek integrációját biztosító hálózatbővítés költségeinek 50 százalékát a Társaság biztosítja, a további 50 százaléknak megfelelő 13,3 milliárd Ft-ot pályázati forrásból finanszírozza az Európai Unió és a Kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének támogatásával a Széchenyi Terv Plusz keretében.
2022. 08. 16. 02:00
Megosztás:

Új trendek a contact centerek világában - fókuszban az ügyfélelégedettség automatikus, nagy megbízhatóságú elemzése

Mindannyian tapasztaljuk, hogy hivatalos ügyek telefonos intézésekor az ügyfélszolgálati központokban törvényi kötelezettség miatt rögzítik a hívásokat. Erre külön fel is hívják a figyelmet, mielőtt szóba elegyednénk az önkormányzat, a bank, a mobil- vagy épp a közüzemi szolgáltató ügyintézőjével. Rengeteg adat keletkezik így ezeknél a szervezeteknél, amelyek hasznos információkat tartogatnak a döntéshozók számára. Mesterséges intelligenciára épülő, hazai fejlesztésű „okos rögzítő” segíti a jövőben, hogy az ügyfélszolgálatok mindezt kihasználva hatékonyabban működhessenek, és növelni tudják az ügyfelek elégedettségét.
2022. 08. 16. 01:00
Megosztás:

Már igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek

Hétfőtől igényelhetnek bérköltség támogatást a vidéki álláskeresőket alkalmazó cégek. Elindult a Vállalkozások regionális munkaerő támogatása program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).
2022. 08. 15. 23:00
Megosztás: