Személyi jövedelemadó mértéke 2022, az SZJA fogalma, százalékos értéke és a 2022. évi visszatérítése

A személyi jövedelemadóról 2022-ben sokat fogunk hallani, hiszen a magánszemélyek egyszeri adó-visszatérítést kapnak a feltételek teljesülése esetén. Mivel 2022-ben az SZJA különösen fókuszban lesz, így célszerűnek láttunk egy rövid összeállítást készíteni erről az adófajtáról. Mi is a személyi jövedelemamdó egyáltalán? Milyen jövedelmek után kell fizetni? Mennyi a mértéke és milyen kedvezmények vehetők igénybe?

Személyi jövedelemadó mértéke 2022, az SZJA fogalma, százalékos értéke és a 2022. évi visszatérítése

Mi az SZJA?

A személyi jövedelemadó célja, hogy a magánszemélyek hozzájáruljanak a közterhekhez. Az SZJA napjainkban az ÁFA után a második legnagyobb adóbevételi forrása a központi költségvetésnek.

Személyi jövedelemadót fizet például:

Mi számít jövedelemnek?

A jövedelem lehet a bevétel egésze, vagy egyes esetekben az SZJA törvényekben elismert költségekkel csökkentett bevétel. Ilyenkor az adóalap kisebb a megszerzett bevételnél.

Az egyik legtipikusabb példa mikor a megbízási díjat kapunk, akkor a tevékenységgel közvetlenül összefüggő költségekkel csökkenthetjük a bevételt.

Ezt megtehetjük:

- Számlákkal igazolva tételesen is

- vagy lehetőség van 10%-os úgynevezett vélelmezett költséghányad alkalmazására is (ebben az esetben nem kell elszámolni a költségeinkkel, hanem egyszerűen a megbízási díj 90%-a számít az SZJA alapjának)

Összevontan és különadózó jövedelmek

Vannak a törvény szerint adómentes jövedelmek:

- Családi pótlék

- Nyugdíj

- Ápolási díj stb.

Az adóköteles jövedelmeket aszerint különböztetjük meg, hogy az összevont adóalap részét képezi-e vagy pedig az úgynevezett különadózó jövedelemnek minősül.

Az összevont adóalapba tartozik pl:

- Bér

- Megbízási díj

- Ingatlan bérbeadásából származó jövedelem stb.

Különadózó jövedelemre példa:

- az ingatlan vagy ingóság eladásából származó haszon

- a munkáltatók általa adható juttatások (pl. Szép kártya)

- a tőkejövedelmek (pl. betétek kamata vagy az értékpapírok hozama)

Főszabályként személyi jövedelemadót fizet az egyéni vállalkozó is.

Mennyi adót kell fizetni? Mekkora a személyi jövedelemadó kulcsa?

2016. óta az SZJA mértéke egységesen 15% (tizenöt százalék)

Az SZJA törvény különféle kedvezményeket is nevesít:

Egyes kedvezmények az adó alapját csökkentik:

- Ilyen jelenleg az eltartottak után járó családi adókedvezmény

- Első házasok kedvezménye

Más kedvezményeket a kiszámított adóból vonhatjuk le:

- Személyi kedvezmény (bizonyos tartós betegségek igazolása esetén jár)

- Nyugdíjbiztosítási díj

- Pénztári tagdíj utáni adójóváírás

Az adó megfizetése és az adó bevallása

Az SZJA-t főszabályként a következő év május 20-ig kell bevallani és megfizetni. Az évközben megszerzett jövedelemből azonban legtöbbször adóelőleget kell fizetni. Ezzel általában nincs dolgunk ugyanis a kifizető (pl. munkáltató) levonja.

Magunknak csak akkor kell megfizetni az adóelőleget, ha a jövedelem nem kifizetőtől származik (pl. ha ingatlant adunk bérbe).

Az úgynevezett adóévben megszerzett jövedelmünkről az adóhatóság a rendelkezésre álló információk alapján elkészíti a bevallástervezetet, amelynek elfogadásával egyszerűen teljesíthetjük bevallási kötelezettségünket.

Személyi jövedelemadó visszatérítés 2022 NAV

A NAV hivatalos oldalán már megjelent az a nyilatkozat, amit a gyermeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéséhez lehet benyújtani, melynek határideje 2021. december 31.

A NAV nyilatkozatban a kitöltő meg tudja adni az adó-visszatérítés kiutalásához szükséges adatatokat, úgy mint pl. bankszámlaszám, postacím (attól függően, hogyan kéri a kifizetést), és ellenőrizni lehet azt is, hogy az adó-visszatérítéshez kapcsolódóan a NAV mely adatokat ismeri, valamint nyilatkozni tud arról,  hogy jogosult az adó-visszatérítésre – áll a NAV hivatalos tájékoztatójában.

Mobilról is működik a nyilatkozattétel

A NAV előre kitölti a nyilatkozatot a rendelkezésére álló adatokkal. A családi pótlékot folyósító szerv adatszolgáltatását követően, várhatóan 2021. november közepétől az utalási adatokat is betölti a NAV. Mindezt érdemes megvárniuk azoknak, akiknek családi pótlékot folyósítanak. Amennyiben a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs is szükség.

A nyilatkozat a NAV honlapján az Szja-visszatérítés ablakból (https://szjavissza.hu) ügyfélkapus azonosítással érhető el az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA) felületén. A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Szja-visszatérítés csempére kell kattintani.

Uniós forrásokra pályázik Békéscsaba

Több uniós pályázat beadásáról is határozott csütörtöki ülésén a békéscsabai közgyűlés, többet közülük romániai partnerrel közösen adnak be. Az egyik pályázat megnyerése "felhelyezheti Békéscsabát a hazai hidrogénstratégia szereplőinek térképére" - hangzott el az ülésen.
2023. 09. 23. 09:00
Megosztás:

Mi lesz a brit gazdasággal?

Jelentős visszaeséssel csaknem háromévi mélypontra süllyedtek a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor gyengülő teljesítménye miatt. Szakértők szerint az új mutatók recessziót valószínűsítenek.
2023. 09. 23. 08:00
Megosztás:

Lassan nyolcvanezer zöld rendszámos jármű közlekedik hazánkban

Magyarországon már csaknem 80 000 zöld rendszámos jármű közlekedik, amelyek a teljes gépjárműállomány kevesebb mint 2 százalékát adják, a forgalomban viszont a környezetkímélő járművek felülreprezentáltak - közölte a Magyar Elektromobilitás Egyesület (Elmob) pénteken, az autómentes napon az MTI-vel.
2023. 09. 23. 07:00
Megosztás:

Így lehet kriptóval passzív jutalomhoz jutni

Hosszú utat tettek meg a kriptopénzek a Bitcoin megjelenése óta. Míg kezdetben a Bitcoin bányászatával egy szűk, kiváltságos réteg szerezhetett jutalmakat, mára lehetségessé vált, hogy mindössze az érmék birtoklásával passzív jutalomhoz tudjunk jutni.
2023. 09. 23. 06:00
Megosztás:

Újabb kínai befektetésekről tárgyalt Varga Mihály

Magyarország a kínai befektetések egyik kiemelt célpontjává vált az elmúlt években, amely a következő évek gazdasági teljesítményét is növeli - jelentette ki Varga Mihály, miután a Kína legnagyobb vállalatcsoportjai közé tartozó China Merchants Group, a Sinotrans, valamint a Cecz Csoport vezetőit fogadta.
2023. 09. 23. 05:00
Megosztás:

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti közlekedésben

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség a vasúti biztonság érdekében szeptember 25-től október 2-ig - közölte az Ország Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata pénteken a rendőrség honlapján.
2023. 09. 23. 04:00
Megosztás:

Németországban rekordmértékben csökkentek a lakásárak

Rekordmértékben csökkentek a lakásárak Németországban az idei második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közölt adatai szerint.
2023. 09. 23. 03:00
Megosztás:

Aki gázzal fűt, az már most ősszel pánikolhat! Durva költségek jönnek!

Pánikolhatnak a gázzal fűtő magyar háztartások, hiszen már az ősz folyamán súlyos költségek várnak rájuk - hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum.hu.
2023. 09. 23. 02:00
Megosztás:

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.
2023. 09. 23. 01:00
Megosztás:

Megnőtt a felújított közutak hossza Békés vármegyében

Míg 2020-ig évente átlagosan közel húsz kilométernyi utat újítottak fel Békésben, addig ez 2022-re ötvenöt kilométerre nőtt - hangzott el Békés Vármegye Önkormányzatának legutóbbi közgyűlésén.
2023. 09. 23. 00:05
Megosztás:

A vajdasági magyar drámaíróversenyből Brestyánszki Boros Rozália került ki győztesként

Brestyánszki Boros Rozália színdarabja nyerte meg a vajdasági magyar drámaíróversenyt csütörtök este Újvidéken.
2023. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Erre nem számítottunk - megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.
2023. 09. 22. 22:00
Megosztás:

Újonnan létesített rendezvényközpontot adtak át Veszprémben

Új rendezvényközpontot adtak át pénteken Veszprémben.
2023. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Új szabályok hoznak a vetésváltásra és a nem termelő területek kijelölésére

Az Európai Bizottság a napokban egyértelművé tette, hogy 2024-re már nem tartja indokoltnak és nem teszi lehetővé, hogy a tagállamok saját döntésük alapján gazdálkodóiknak átmeneti mentességet biztosítsanak a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó, a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új szabályai alól - közölte az Agrárminisztérium (AM) pénteken az MTI-vel.
2023. 09. 22. 20:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2023. 09. 22. 19:30
Megosztás:

Túlnyomórészt mínuszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen, túlnyomórészt gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2023. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Csökkent a BUX pénteken

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
2023. 09. 22. 18:30
Megosztás:

Ebben a hónapban is gyengült az euróövezet gazdasági aktivitása

Szeptemberben valamelyest enyhült a teljesítmény romlásának mértéke az euróövezet gazdaságaiban a HCOB beszerzésimenedzser-indexének a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által pénteken publikált előzetes értékének tanúsága szerint.
2023. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Mérséklődő kereslet és folyamatosan bővülő vevői igények a fővárosi újépítésű lakáspiacon

Enyhülő kereslet mellett folyamatosan bővülő vevői igények jellemzik az újépítésű ingatlanok piacát Budapesten - tájékoztatta az MTI-t a Duna House pénteken.
2023. 09. 22. 17:30
Megosztás:

Miért érdemes online állásoldalakon hirdetni?

Ebben a cikkben az online állásoldalakról lesz szó, és arról, hogy mennyire érdemes ezeken hirdetni. Számos helyi és országos portál várja a cégeket, hogy feltegyék rájuk az újonnan nyílt pozícióikat. De mégis hol érdemes elsősorban megjelenni? Ennek járunk most utána.
2023. 09. 22. 17:00
Megosztás: