Szlovén autópálya matrica ára 2022 - Szlovénia autópálya díjak 2022

Mennyibe kerül 2022-ben Szlovéniában az autópálya használata? Milyen hosszúságú autópálya matricák vannak Szlovéniában? Mennyi az ára 2022-ben egy szlovén autópálya matricának gépkocsira? A heti, havi, féléves és éves szlovén e-matrica pontos szabályai és árai 2022-ben. Motorkerékpárra mennyibe kerül a szlovén autópályamatrica 2022-ben? Mutatjuk az árakat EUR-ban.

Szlovén autópálya matrica ára 2022 - Szlovénia autópálya díjak 2022

Amennyiben szeretnéd a matricát forinttal kifizetni, akkor javasoljuk, hogy a határátlépés előtt még a magyar határszakaszon egy benzinkútnál megállva vásárold azt meg, így forintban is ki tudod fizetni, akár készpénzt, akár bankkártyát használsz.

Szlovéniában már nincs olyan szerencséjük a motorkerékpárosoknak, mint Romániában, Szlovákiában vagy Csehországban (ezekben az országokban ingyenes a motorkerékpárosoknak az autópálya), sajnos a szlovén autópályákon a motorosoknak is fizetniük kell az úthasználatért, ahogyan minden gépjárműnek is matricát kell váltania amennyiben 3,5 tonna alatti gépjárművel utazik 2022-ben.

Motorkerékpárral utazók az alábbi szlovén autópályamatrica díjak közül választhatnak 2022-ben:

- 1 hetes szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 7,5 EUR

- 6 hónapos szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 30 EUR

- éves szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 55 EUR

(havi, azaz 1 hónapos matrica motorosoknak nincsen Szlovéniában)

Szlovén autópálya matrica árak 2022-ben személygépkocsival, autóval közlekedőknek:

- 1 hetes szlovén autópálya matrica személygépkocsira 2022-ben, ára: 15 EUR

- 1 hónapos szlovén autópálya matrica személyautóra 2022-ben, ára: 30 EUR

- éves szlovén autópálya matrica személyautóra 2022-ben, ára: 110 EUR

A fenti autópálya díjkategóriába tehát azon un. 2A díjosztályba sorolt járművek tartoznak, amelyek megengedett legnagyobb tömege legfeljebb 3500 kg, és az első tengely feletti magasság legfeljebb 1,3 méter (a legtöbb személyautó, kisbusz, terepjáró, SUV és pick-up ide sorolható).

Szlovén autópálya díjak 2022-ben kisteherautóval közlekedőknek:

Az un. 2B útdíjosztályba azok a járművek tartoznak, amelyek megengedett legnagyobb tömege legfeljebb 3500 kg, és az első tengely feletti magasság meghaladja az 1,3 métert (a legtöbb többcélú jármű és kisteherautó tartozik ide).

- 1 hetes szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 30 EUR

- 1 hónapos szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 60 EUR

- éves szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 220 EUR

3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik autópálya díja Szlovéniában 2021-ben

A 3,5 tonnát meghaladó teherautók által fizetendő útdíj számítása a DarsGo elektronikus fizetési rendszeren keresztül történik, melynek részleteit IDE kattintva érhetik el.

Mit jelent pontosan Szlovéniában a heti e-matrica? Hány napig érvényes a heti e-matrica 2022-ben?

A heti e-matrica (e-vignette) az ügyfél által választott érvényességi kezdő időponttól számított hét egymást követő napig érvényes. A heti e-matrica érvényességének első napja mindig az a nap, amikor azt vásároltuk (ez azt jelenti, hogy a heti e-matrica érvényességének kezdőnapján és az azt követő hat napon át érvényes). Például: ha heti e-matricát vásárolunk, és érvényességének kezdő dátumaként 2022. április 15-ét, pénteket választjuk, akkor ezzel az e-matricával 2022. április 21-én, csütörtök éjfélig használhatjuk az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat. A 2022-es heti e-matricák 2022. február 1-től kerülnek forgalomba. Addig is lehetőség van erre az időszakra az útdíj befizetésére matrica formájú normál matrica vásárlásával és helyes felragasztásával.

Hogyan működik a szlovén havi e-matrica és pontosan hány napra érvényes?

A szlovén autópályákra érvényes havi e-matrica (e-vignette) a felhasználó által választott kezdési dátumtól a következő hónap ugyanazon napjának végéig, vagy ha nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjáig érvényes. Például: ha a havi e-matrica érvényességi kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2022. május 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat.

Ha pedig 2022. május 31-ét választja érvényesség kezdő dátumaként, akkor a havi e-matrica érvényessége június 30-án jár le (hiszen júniusban nincs 31.nap). 2022. február 1-től lehet használni a havi e-matricát, ddig is lehetőség van erre az időszakra az útdíj befizetésére matrica formájú, normál matrica vásárlásával és helyes felragasztásával.

Fél éves autópálya matrica Szlovéniában 2022 - pontosan milyen időszakra érvényes?

A féléves e-matrica a felhasználó által választott kezdési időponttól hat hónap elteltével ugyanazon nap végéig, vagy ha a hatodik hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjáig érvényes. Például: ha a féléves e-matrica érvényességi kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2022. október 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Ha pedig az érvényesség kezdő dátumaként 2022. május 31-ét választja, akkor a féléves e-matrica érvényessége november 30-án jár le (mert novemberben nincs 31. nap).

A féléves e-matrica csak az első útdíjosztályhoz, azaz az egynyomú gépjárművekhez (motorkerékpárokhoz) érhető el Szlovéniában.

Éves e-matrica Szlovénában 2022 - hogyan működik és mettől meddig érvényes?

A szlovén éves e-matrica bármikor év közben megvásárolható, azaz nem csak naptári évre érvényesíthető (mint pl. Magyarországon). Az éves e-matrica a vevő által választott érvényesség kezdő időpontjától a következő év ugyanazon napjának végéig érvényes. Például: ha éves e-matricát vásárol és érvényességének kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2023. április 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és gyorsforgalmi utakat.

Az éves e-matrica alól csak szökőévben van kivétel, ha a következő év naptárában nem szereplő február 29-ét választja kezdő dátumként az ügyfél – ilyen esetben az éves e-matrica. a matrica érvényessége a következő év február 28-án jár le.

Más európai országok autópálya matrica árai 2022-ben:

Osztrák-Ausztria autópálya matrica árak 2022

Szeptemberben tovább csökkent az ország villamosenergia-felhasználása

Szeptemberben már harmadik hónapja folyamatosan csökken a hazai villamosenergia-felhasználás, amihez nagymértékben hozzájárult a lakosság energia-megtakarítása - hangsúlyozta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán szerdán.
2022. 10. 06. 07:00
Megosztás:

Rendkívüli rezsitámogatást osztogat a Mészáros Csoport

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport - közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.
2022. 10. 06. 06:30
Megosztás:

Franciaországban feltöltötték a gáztározókat

Elérte a novemberre előírt 100 százalékot a franciaországi gáztározók töltöttsége - jelentette be szerdán az energiaszabályozó bizottság (CRE), amely ugyanakkor továbbra is energiatakarékosságra kérte a lakosságot.
2022. 10. 06. 06:00
Megosztás:

Ennyi szabálytalanságot talált az adóhatóság a balatoni vállalkozásnál

Tavaly minden hatodik, idén már csak minden hetedik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai.
2022. 10. 06. 05:30
Megosztás:

ENSZ: Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.
2022. 10. 06. 05:00
Megosztás:

Nem lesz elég karácsonyi ajándék? Rémisztő adatok a tengerentúli szállítmányozásról

Rémisztő tendencia figyelhető meg a tengerentúli szállítmányozásban: az előző évekhez képest 2022 őszén a kereskedők érzékelhetően kisebb volumenű árurendelésekkel készülnek fel a karácsonyi időszakra. Mihály Attila, a Trans-Sped légi, tengeri és vasúti szállítmányozási osztályvezetője a megfelelő időben történő ajándékvásárlásra hívja fel a figyelmet.
2022. 10. 06. 04:05
Megosztás:

Így jutalmaz az ELTE az új felvételi rendszerben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számos kiemelt teljesítményt jutalmaz majd többletpontokkal a 2024-től érvényes új felvételi rendszerben; továbbra is előnyt jelent az emelt szintű érettségi, de egyes szakokon már a középszinten elért 80 százalék feletti teljesítményt is pontokkal értékelik.
2022. 10. 06. 03:30
Megosztás:

Hány tanuló jut egy pedagógusra? Ábrán mutatjuk!

Egy pedagógusra jutó tanuló az EU-ban (2020)
2022. 10. 06. 03:00
Megosztás:

Felértékelődött a vasúti szállítás a hazai gabonapiac számára

Az ukrán gabona afrikai és közel-keleti piacainak eléréséért, az export érdekében újranyitott tengeri folyosó biztosítása mellett, az Európába irányuló szárazföldi útvonalak fenntartása, azok bővítése is rendkívül fontossá vált az idei aszály miatt - hangsúlyozta Feldman Zsolt a HUNGRAIL Magyar Vasút 2022 Konferencián - ismertette az Agrárminisztérium szerdai közleménye.
2022. 10. 06. 02:30
Megosztás:

Így takarékoskodik Nagykanizsa

Egyéb napirendek mellett takarékossági intézkedésekről is tárgyalt szerdán - soron kívüli ülésén - Nagykanizsa közgyűlése, amely egyes intézmények működésének szüneteltetéséről rendelkezett.
2022. 10. 06. 02:00
Megosztás:

A vártnál kisebb lett Németország külkereskedelmi mérlegtöbblete augusztusban

Augusztusban az import vártnál nagyobb növekedése miatt kisebb lett a német külkereskedelmi áruforgalom mérlegének többlete a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) előzetes adatai szerint. Januártól augusztusig Németország oroszországi exportja 37 százalékkal csökkent, miközben importja 39 százalékkal nőtt.
2022. 10. 06. 01:30
Megosztás:

Szezonnyitó sportnapot rendez a síszövetség

A Magyar Sí Szövetség családi szezonnyitó sportnapot rendez szombaton a Normafa Park Látogatóközpontjában.
2022. 10. 06. 01:00
Megosztás:

Új óvoda épül Vértesszőlősön

Új óvoda építése kezdődött Vértesszőlősön 520 millió forint európai uniós támogatás felhasználásával - közölte a megyei önkormányzat területfejlesztési társasága az MTI-vel.
2022. 10. 06. 00:30
Megosztás:

Szinte minden magyarországi cég rendelkezik biztosítással

Szinte valamennyi magyarországi vállalkozás rendelkezik a váratlan helyzetek kezelését segítő biztosítással - derül ki a Hungarikum Alkusz Cégcsoport felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.
2022. 10. 06. 00:05
Megosztás:

Kulturális egyesület alakult a Pressburger-életmű gondozására

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.
2022. 10. 05. 23:30
Megosztás:

Megjelent a dal, amit 37 magyar szerző írt

Ez a dal mindenkié címmel megjelent az a dal, amely 37 ismert magyar dalszerző közös munkája. Soha ennyien nem írtak még együtt dalt Magyarországon, a szerzemény a dalszerzők napja alkalmából az Artisjus felkérésére készült.
2022. 10. 05. 23:00
Megosztás:

Nagy népszerűségnek örvend a munka.hu foglalkoztatási portál

Már csaknem tizenegymillió alkalommal keresték fel a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat két éve megújított hivatalos honlapjának nyitó- és aloldalait. Az egyszerűen átlátható szerkezetű, folyamatosan frissülő felületen jelenleg is számos elhelyezkedést, munkavállalást támogató programról tájékozódhatnak a munkaadók és álláskeresők - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Technológiai Minisztérium (TIM).
2022. 10. 05. 22:30
Megosztás:

Közösségi finanszírozással vonna be tőkét a Cristo

A „cascós app”-ból kinőtt, a legtöbb autós szolgáltatást ma már lefedő Cristo szuperapp a Tőkeportál felületén toboroz befektetőket. Az előregisztrációs szakasz már szeptember 22-től zajlik, a rövidesen induló zárt szakaszban pedig az előregisztrálók elsők között fektethetnek be. Még nem késő regisztrálni, a cél a meglévő szolgáltatások erősítése, valamint nemzetközi jelenlétük megalapozása.
2022. 10. 05. 22:00
Megosztás:

Olcsóbbá és egyszerűbbé tenné a népszámlálást a digitális személyazonosság

Október első napján startolt el a 2022-es magyar népszámlálás, melyet első alkalommal lehet online is kitölteni. Ezt már közel 600 ezer háztartás, összesen 1,3 millió fő meg is tette az első néhány napban. A költséghatékonyság szempontjából cél lenne, hogy ezt október 16-ig minél többen tegyék meg. Az idei cenzus egyetlen kérdés erejéig a gazdaság versenyképessége szempontjából sorsdöntő digitális felkészültségre is kitér. Felmerül a kérdés: miért kellene minden állampolgárnak mihamarabb digitális személyazonosságot kapnia és egyáltalán hogyan tudna Magyarország felzárkózni Európához a digitalizáció terén? Mindenekelőtt teljes társadalmi edukációra és az elektronikus közszolgáltatásokba vetett bizalom erősítésére van szükség – véli Hortobágyi Ágoston digitális stratéga.
2022. 10. 05. 21:30
Megosztás:

Médiatechnológiai vállalattal bővül a 4iG portfóliója

A 4iG Nyrt. adásvételi megállapodást kötött a Honeycomb csoport többségi, 75%-os tulajdonának megvásárlásáról. A Honeycomb rendelkezik a Brisk szoftver és az erre épülő médiatechnológiai platform kizárólagos felhasználási jogával. A Brisk a világ jelenleg egyik legkorszerűbb és legmagasabb fokon automatizált, Magyarországon fejlesztett reklám minőségellenőrző, transzkódoló, és továbbító rendszere. A 4iG portfóliója hosszútávú regionális stratégiájának megfelelően bővül a médiapiaci kompetenciával. A közép-európai régió és a nyugat-balkáni térség piacai jelentős növekedési potenciált jelentenek a 4iG csoport új szolgáltatásának.
2022. 10. 05. 21:00
Megosztás: