Szlovén autópálya matrica ára 2022 - Szlovénia autópálya díjak 2022

Mennyibe kerül 2022-ben Szlovéniában az autópálya használata? Milyen hosszúságú autópálya matricák vannak Szlovéniában? Mennyi az ára 2022-ben egy szlovén autópálya matricának gépkocsira? A heti, havi, féléves és éves szlovén e-matrica pontos szabályai és árai 2022-ben. Motorkerékpárra mennyibe kerül a szlovén autópályamatrica 2022-ben? Mutatjuk az árakat EUR-ban.

Szlovén autópálya matrica ára 2022 - Szlovénia autópálya díjak 2022

Amennyiben szeretnéd a matricát forinttal kifizetni, akkor javasoljuk, hogy a határátlépés előtt még a magyar határszakaszon egy benzinkútnál megállva vásárold azt meg, így forintban is ki tudod fizetni, akár készpénzt, akár bankkártyát használsz.

Szlovéniában már nincs olyan szerencséjük a motorkerékpárosoknak, mint Romániában, Szlovákiában vagy Csehországban (ezekben az országokban ingyenes a motorkerékpárosoknak az autópálya), sajnos a szlovén autópályákon a motorosoknak is fizetniük kell az úthasználatért, ahogyan minden gépjárműnek is matricát kell váltania amennyiben 3,5 tonna alatti gépjárművel utazik 2022-ben.

Motorkerékpárral utazók az alábbi szlovén autópályamatrica díjak közül választhatnak 2022-ben:

- 1 hetes szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 7,5 EUR

- 6 hónapos szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 30 EUR

- éves szlovén autópálya matrica motorkerékpárra, ára: 55 EUR

(havi, azaz 1 hónapos matrica motorosoknak nincsen Szlovéniában)

Szlovén autópálya matrica árak 2022-ben személygépkocsival, autóval közlekedőknek:

- 1 hetes szlovén autópálya matrica személygépkocsira 2022-ben, ára: 15 EUR

- 1 hónapos szlovén autópálya matrica személyautóra 2022-ben, ára: 30 EUR

- éves szlovén autópálya matrica személyautóra 2022-ben, ára: 110 EUR

A fenti autópálya díjkategóriába tehát azon un. 2A díjosztályba sorolt járművek tartoznak, amelyek megengedett legnagyobb tömege legfeljebb 3500 kg, és az első tengely feletti magasság legfeljebb 1,3 méter (a legtöbb személyautó, kisbusz, terepjáró, SUV és pick-up ide sorolható).

Szlovén autópálya díjak 2022-ben kisteherautóval közlekedőknek:

Az un. 2B útdíjosztályba azok a járművek tartoznak, amelyek megengedett legnagyobb tömege legfeljebb 3500 kg, és az első tengely feletti magasság meghaladja az 1,3 métert (a legtöbb többcélú jármű és kisteherautó tartozik ide).

- 1 hetes szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 30 EUR

- 1 hónapos szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 60 EUR

- éves szlovén autópálya matrica kisteherautóra 2022-ben, ára: 220 EUR

3,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik autópálya díja Szlovéniában 2021-ben

A 3,5 tonnát meghaladó teherautók által fizetendő útdíj számítása a DarsGo elektronikus fizetési rendszeren keresztül történik, melynek részleteit IDE kattintva érhetik el.

Mit jelent pontosan Szlovéniában a heti e-matrica? Hány napig érvényes a heti e-matrica 2022-ben?

A heti e-matrica (e-vignette) az ügyfél által választott érvényességi kezdő időponttól számított hét egymást követő napig érvényes. A heti e-matrica érvényességének első napja mindig az a nap, amikor azt vásároltuk (ez azt jelenti, hogy a heti e-matrica érvényességének kezdőnapján és az azt követő hat napon át érvényes). Például: ha heti e-matricát vásárolunk, és érvényességének kezdő dátumaként 2022. április 15-ét, pénteket választjuk, akkor ezzel az e-matricával 2022. április 21-én, csütörtök éjfélig használhatjuk az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat. A 2022-es heti e-matricák 2022. február 1-től kerülnek forgalomba. Addig is lehetőség van erre az időszakra az útdíj befizetésére matrica formájú normál matrica vásárlásával és helyes felragasztásával.

Hogyan működik a szlovén havi e-matrica és pontosan hány napra érvényes?

A szlovén autópályákra érvényes havi e-matrica (e-vignette) a felhasználó által választott kezdési dátumtól a következő hónap ugyanazon napjának végéig, vagy ha nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjáig érvényes. Például: ha a havi e-matrica érvényességi kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2022. május 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és a gyorsforgalmi utakat.

Ha pedig 2022. május 31-ét választja érvényesség kezdő dátumaként, akkor a havi e-matrica érvényessége június 30-án jár le (hiszen júniusban nincs 31.nap). 2022. február 1-től lehet használni a havi e-matricát, ddig is lehetőség van erre az időszakra az útdíj befizetésére matrica formájú, normál matrica vásárlásával és helyes felragasztásával.

Fél éves autópálya matrica Szlovéniában 2022 - pontosan milyen időszakra érvényes?

A féléves e-matrica a felhasználó által választott kezdési időponttól hat hónap elteltével ugyanazon nap végéig, vagy ha a hatodik hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napjáig érvényes. Például: ha a féléves e-matrica érvényességi kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2022. október 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és gyorsforgalmi utakat. Ha pedig az érvényesség kezdő dátumaként 2022. május 31-ét választja, akkor a féléves e-matrica érvényessége november 30-án jár le (mert novemberben nincs 31. nap).

A féléves e-matrica csak az első útdíjosztályhoz, azaz az egynyomú gépjárművekhez (motorkerékpárokhoz) érhető el Szlovéniában.

Éves e-matrica Szlovénában 2022 - hogyan működik és mettől meddig érvényes?

A szlovén éves e-matrica bármikor év közben megvásárolható, azaz nem csak naptári évre érvényesíthető (mint pl. Magyarországon). Az éves e-matrica a vevő által választott érvényesség kezdő időpontjától a következő év ugyanazon napjának végéig érvényes. Például: ha éves e-matricát vásárol és érvényességének kezdő dátumaként 2022. április 15-ét választja, akkor ezzel az e-matricával 2023. április 15-ig, azaz azon a napon éjfélig használhatja az autópályákat és gyorsforgalmi utakat.

Az éves e-matrica alól csak szökőévben van kivétel, ha a következő év naptárában nem szereplő február 29-ét választja kezdő dátumként az ügyfél – ilyen esetben az éves e-matrica. a matrica érvényessége a következő év február 28-án jár le.

Más európai országok autópálya matrica árai 2022-ben:

Osztrák-Ausztria autópálya matrica árak 2022

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést

Az Egyesült Államok és Japán fokozza az együttműködést az olyan sürgető gazdasági és biztonsági kérdésekben, mint Kína növekvő befolyása, Észak-Korea rakétafenyegetései és az orosz-ukrán konfliktus - ebben állapodott meg egymással pénteki virtuális találkozóján Joe Biden amerikai elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök.
2022. 01. 22. 01:00
Megosztás:

Szlovéniában a koronavírustesztek kétharmada volt pozitív

Szlovéniában az elmúlt napban a koronavírustesztek mintegy kétharmada pozitív eredmény hozott, és a növekvő esetszámok miatt csökkentik a karanténidőszakot a fertőzöttek számára - közölte a szlovén egészségügyi minisztérium pénteken.
2022. 01. 21. 23:00
Megosztás:

Távmunkát rendelt el a szövetségi kormányapparátusnál az orosz miniszterelnök

A távmunkára való, lehető legnagyobb mértékű átállást rendelte el a szövetségi kormányapparátusnál és területi alárendelt szerveinél pénteken a koronavírus okozta Covid-19-járvány gyors terjedése miatt Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök, miközben az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma abszolút rekordot döntött és megközelítette az 50 ezret az országban.
2022. 01. 21. 22:00
Megosztás:

Gyengült a forint péntek estére

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben péntek este a bankközi piacon reggelhez képest.
2022. 01. 21. 21:00
Megosztás:

Lejjebb vitte Kazahsztán felső besorolási korlátait a Moody's

Lejjebb vitte egy-egy fokozattal a Kazahsztánban honos kereskedelmi adósok helyi valutában és devizában fennálló kötelezettségeinek besorolási országplafonjait pénteken a Moody's Investors Service.
2022. 01. 21. 20:00
Megosztás:

A világon elsőként mutatták be az okostelefonba integrált SIM (iSIM) technológiáját

Az telekommunikációs iparág vezető innovátorai, a Vodafone, a Qualcomm Technologies, Inc. és a Thales egyesítették erőiket, hogy bemutassanak egy olyan okostelefont, amely az ún. iSIM (az ieUICC[1] GSMA specifikáción alapuló) technológiával működik. Az új megoldás lehetővé teszi, hogy a SIM-kártya funkcióit a készülék fő processzorába integrálják. Ezzel a bejelentéssel lehetővé válik a technológia kereskedelmi forgalomba hozatala mindazon készülékek esetében, amelyek a mobilszolgáltatásokhoz való csatlakozáshoz iSIM-et használnak.
2022. 01. 21. 19:30
Megosztás:

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kft.

Sikeres kötvényaukciót tartott a Vöröskő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. pénteken; az Euronics műszaki áruházláncot üzemeltető társaság 7 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
2022. 01. 21. 19:00
Megosztás:

Az OTP húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 179,85 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 52 169,80 ponton zárt pénteken.
2022. 01. 21. 18:30
Megosztás:

Új megoldást találtak lengyel kutatók a szmog ellen

A Lengyelországot sújtó állandó szmog elleni harc új eszközét, hangágyút teszteltek a kutatók: a hanghullámok a mérgező részecskéket magasabbra lökik a légkörben, hogy a lakosok fellélegezhessenek.
2022. 01. 21. 18:00
Megosztás:

A Takarékbank lefelé módosította a tavalyi és az idei növekedési előrejelzését

A Takarékbank és a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzői a 2021-es GDP-prognózisukat 6,9 százalékra mérsékelték a korábbi 8 százalékról, az idei évi növekedési előrejelzésüket pedig 6 százalékra a korábbi 7 százalékról, alapvetően az alkatrészhiányok miatt - közölte a pénzintézet pénteken online sajtótájékoztatón.
2022. 01. 21. 17:30
Megosztás:

Az EU a WTO-hoz fordul az orosz faanyagexport probléma miatt

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) konzultációt kezdeményezett Oroszországgal a faipari termékekre vonatkozó orosz exportkorlátozások miatt - közölte az Európai Bizottság pénteken.
2022. 01. 21. 17:00
Megosztás:

Gyeynge nyitás az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt gyengüléssel indítottak az értéktőzsdék New Yorkban pénteken.
2022. 01. 21. 16:30
Megosztás:

Csökkent az államháztartási hiány és az államadósság az EU-ban és az euróövezetben

A tavalyi harmadik negyedévben az Európai Unióban és az euróövezetben egyaránt csökkent az államháztartási hiány és az államadósság hazai össztermékhez (GDP) viszonyított aránya a második negyedévvel összevetve.
2022. 01. 21. 16:00
Megosztás:

Ukrajna közel egymillió dózis Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól

Ukrajna 999 180 dózis, koronavírus elleni Pfizer-vakcinát kapott az Egyesült Államoktól, miközben az országban két hónapja először haladta meg ismét a húszezret az egy nap alatt feljegyzett új fertőzöttek száma.
2022. 01. 21. 15:30
Megosztás:

Csalók élnek vissza a NAV honlapjával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott "csaló portál" jelent meg az interneten - figyelmeztetett pénteki közleményében a hivatal.
2022. 01. 21. 15:00
Megosztás:

Digitális oktatási programot indít a Telekom

Oktatási programjában valós iskolai környezetben fejleszt digitális tartalmakat a Telekom, azért, hogy a tanulás élményszerű, a tudás pedig mindenki számára elérhető legyen - közölte a vállalat pénteken az MTI-vel.
2022. 01. 21. 14:30
Megosztás:

jelentős fejlesztés előtt áll az élelmiszeripar

Az élelmiszeripar a leginnovatívabb iparágak közé tartozik, az ágazat szereplői egyre több célzott forrást igényelhetnek a technológiai fejlesztéseikre és az újításokra - mondta az Agrárminisztérium közleménye szerint a tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Széchenyi István Egyetemen, Mosonmagyaróváron pénteken.
2022. 01. 21. 14:00
Megosztás:

Ekkora volt a központi alrendszer tavalyi hiánya

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 5101,5 milliárd forintos hiánnyal zárt tavaly. A költségvetés maradéktalanul biztosította a gazdaság újraindításához és a járvány elleni védekezéshez szükséges forrásokat - erősítette meg az előzetes adatokat pénteken kiadott részletes tájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).
2022. 01. 21. 13:30
Megosztás:

Drágábban és kisebb mennyiségben importált földgázt Németország

Kevesebb földgázt importált Németország tavaly november végéig, mint egy évvel korábban, de így is jóval többe került az országnak a gázimport a német szövetségi gazdasági minisztérium statisztikai és felügyeleti hatósága, a BAFA pénteki jelentése alapján.
2022. 01. 21. 13:00
Megosztás:

Megnyugtatta kötvényeseit a kínai ingatlanfejlesztő Country Garden

A hét elején nagy esést produkáló Country Garden Holdings 500 millió dollár értékben bocsátott ki kötvényeket.
2022. 01. 21. 12:30
Megosztás: