Társasjáték segít megismerni a gyógynövények jótékony hatását

Hamarosan megérkezik az igazi tavasz és akinek van kertje már tervezheti, hogy mit, hova ültessen. A zöldségek, gyümölcsök mellett nagy hasznát lehet venni a gyógynövényeknek is. Ehhez most egy különleges társasjáték formájában érkezik a segítség. A HerbaLexikon szórakoztató és egyben edukatív kártyajáték kicsiknek, nagyoknak és régóta fiataloknak, melynek célja, játékosan, könnyedén tanulni a gyógynövények varázslatos világáról.

Társasjáték segít megismerni a gyógynövények jótékony hatását

 A HerbaLexikon egy olyan gyógynövényes kártyajáték, amivel, szórakozás közben ismerhetjük és tanulhatjukmeg a gyógynövények jótékony  tulajdonságai. Így olyan hasznos információkkal gazdagodhatunk, melyet nap mint nap felhasználhatunk egészségünk érdekében.

 8 féle kártyajáték, 40 féle növény és 121 darab kártyalap

„A növényről olyan adatokat gyűjtöttem össze, amit mindenkinek érdemes ismerni. Megtalálható a lapokon a növény magyar és latin neve, hogy mely részéből állítanak elő illóolajat, hol termesztik biogazdaságban, melyik földrészen található, és mindez hány km-re fekszik Budapesttől. Tartalmazza azt is, hogy milyen hatóanyagok találhatók benne és a legfontosabb, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre. Rajzok helyett pedig színes fényképek kerültek a kártyalapokra a növényekről, hogy a valóságban is könnyen felismerhetőek legyenek” – mondta Vámosi Zoltán, a HerbaLexikon társasjáték fejlesztője.

A Nagyi Illatoskertje első terméke segítségünkre lehet abban, hogy játszva tanulja meg a család a gyógynövények fizikai tulajdonságait, a lélekre gyakorolt hatásukat, valamint a természet sokszínű gyógyító erejét. 40 növény – fűszer, gyümölcs, virág – teljes kifejtése megtalálható a csomagban.

„A gyógynövények test, lélek és szellem szintjén is képesek hatni, így minden növény 3 kártyalapon található meg. Az is kiderül belőlük, hogy milyen szakrális csakrákat tudnak befolyásolni, így jobban rögzül az, hogy milyen probléma esetén tudjuk segítségül hívni a gyógynövényeket” – tette hozzá Vámosi Zoltán, aki aromaterápiás tanácsadóként és masszőrként is dolgozik velük.

3 játék a kicsiknek, 5 a nagyoknak

Három játék kicsiknek lett összeállítva, öt játék pedig a már érettebb korosztálynak, de játszható akár memóriafejlesztő kártyajátékként is vagy csak éppen az intuíciónkat, képzeletünket fejleszthetjük vele.

„Jelenleg 8 játék van feltüntetve a leírásban, de bármelyik ismert kártyajáték könnyedén adoptálható, ennek csak fantáziánk szab határt. A gyerekek nagy kedvence a színre-szín, számra-szám típusú játék. A játék alkalmas a memória fejlesztésére is, ami idősebbeknek demencia ellen abszolút hatásos. Felfedezhető a játékban a jól ismert Fekete Péter is, csak ebben a társasban maga a Fekete Péter a kakukktojás. Rendelkezik egy csipetnyi autóskártya feelinggel is, mivel a kártyalap alján számadatok találhatók,  melyeket össze lehet hasonlítani. A kártyajátéknak van egy különleges játékmódja, ahol  a növényeket alkalmazásuk alapján lehet összegyűjteni, például mely növények csillapíthatják a megfázás vagy épp a torokfájás tüneteit.121 lapos a csomag, így gond nélkül ki lehet belőle rakni a francia és a magyar kártyapaklit is, de 21-ezni is lehet vele, vagy akár pókerezni és bridzsezni is” – árulta el a társasjáték fejlesztője.

Szakmailag lektorált, oktatásra alkalmas játék

Ha rendszeresen játszik az ember a HerbaLexikonnal, akkor egy idő után felismeri, hogy mekkora tudásra tett szert.

„Legnagyobb célom a játékkal az edukáció. A Nagyi illatoskertje brandnek remélhetőleg ez a kártyajáték lesz a zászlóshajója, de már fejlesztés alatt áll a következő kettő termék is. Három éves kortól ajánlott, bár a lapok mérete a gyerekek számára nehezebben átfogható, ugyanakkor az idősebbeknek jó segítség, hogy könnyen el tudják olvasni az információit. A kártyákat dr. Sárkány Ferenc gyógyszerész, természetgyógyász lektorálta, és megállapította, hogy a kártyán lévő adatok helyesek és oktatásra is alkalmasak” – mondta Vámosi Zoltán.

A kártyajáték nem helyettesíti a gyógyszeres kezelést, és minden egészségügyi problémával érdemes felkeresni a háziorvost.

„Nem adok semmiféle utasítást a gyógynövényekhez, hogy miként szedjük vagy épp mennyit. Az a célom,hogy felhívjam az emberek figyelmét arra, hogy ezen növények is tudnak segíteni egészségünk megőrzésében. Masszőrként évek óta foglalkozom illóolajokkal és azt tapasztalom, hogy keveset tudunk ezekről a hasznos, természetes anyagokról” – tette hozzá a játék fejlesztője, aki azt is elárulta, hogy nem volt egyszerű feladat kiválasztani a 40 növényt, de olyanokat keresett, melyek a legtöbb jótékony hatással rendelkeznek. A társasjáték könnyebb megértéséhez YouTube-videó is készült.

1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon

Újabb 1,4 kilométeres szakasszal bővült a kerékpárúthálózat Szolnokon, a közlekedésfejlesztés részeként buszforduló, parkoló, út- és járdaszakaszok is megújultak - közölte a Szolnoki Városfejlesztő Nonprofit Zrt. az MTI-vel.
2023. 04. 01. 12:00
Megosztás:

Szinte ingyen mehetnek szabadegyetemre fiatal felnőttek

Augusztus 21. és 27. között Csórompusztán, a Balaton-felvidéken rendezik meg azt a Szabadegyetemet, amely egy civil szerveződés keretében az Erasmus+ támogatásával jön létre. A táborban mintegy hetven fiatal kaphat helyet, akik egy nem mindennapi feladatban is részt vehetnek.
2023. 04. 01. 11:00
Megosztás:

A külföldi munkaerő mellett erősebben kell támaszkodni a hazai munkaerőpiaci tartalékokra is

A következő években jelentkező több százezres munkaerőigény kielégítéséhez elkerülhetetlen a külföldi munkaerő alkalmazása – hangzott el a Trenkwalder által szervezett második Munkaerőpiaci Kerekasztal rendezvényen csütörtökön. Hatékonyabban kell ugyanakkor kihasználni a hazai munkaerő-tartalékot is, ennek érdekében pedig szükség van többek között a munkaerő mobilitási lehetőségeinek javítására, a munkaerőpiac szakképzési igényeinek pontosabb előrejelzésére, valamint a jelenleginél tervezhetőbb szabályozási környezetre is.
2023. 04. 01. 10:00
Megosztás:

Félmillió ember hiányzik a munkaerőpiacról

A magyar munkaerőpiacon 500 ezer emberre van szükség, akiket lehetőleg Magyarországon kell megtalálni, utána jöhetnek csak a vendégmunkások - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén Budapesten pénteken.
2023. 04. 01. 09:00
Megosztás:

Nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban

Februárban nőttek a személyi jövedelmek és kiadások az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium, a Bureau of Economic Analysis pénteki jelentése alapján.
2023. 04. 01. 08:00
Megosztás:

Indul a tavi viharjelzési szezon

Szombaton indul a tavi viharjelzési szezon a Balatonon, a Velencei- és a Tisza-tavon - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2023. 04. 01. 07:00
Megosztás:

Akár pénzügyi csődöt is okozhat egy megörökölt lakáshitel

Az emberek sokszor meglepődnek azon, hogy a felvett lakáshitel öröklődik, amennyiben a hitelfelvevővel tragédia történik. Ebben az esetben a hitelt a családnak kell visszafizetnie, máskülönben elveszítik az otthonukat. A Bankmonitor szakértői sorba vették a megoldási lehetőségeket, amelyekkel kivédhető ez a helyzet.
2023. 04. 01. 06:00
Megosztás:

Százmilliós bírságot kapott a SET GROUP

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 105 millió forint bírságot szabott ki a SET GROUP Nyrt.-re a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.
2023. 04. 01. 05:00
Megosztás:

Özvegyi nyugdíjak 2023 - házastárs vagy élettárs? Nem mindegy!

A hozzátartozói nyugellátásokhoz, ezáltal az özvegyi nyugdíjhoz is jogosultsági előfeltétel, hogy az elhalálozott jogszerző nyugdíjasként haljon meg, vagy a jogszabályban meghatározott mértékű szolgálati idővel rendelkezzen - olvashatjik az ado.hu szakportál blogbejegyzésében. De mi a különbség a házastárs és az élettárs esetében? Elmagyarázzuk!
2023. 04. 01. 04:00
Megosztás:

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság

Az első becslésnél jobban teljesített a brit gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben.
2023. 04. 01. 03:00
Megosztás:

Kedvezményes közlekedési bérletet vezetnek be Németországban

Hozzájárult a német törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarája (Bundesrat) pénteken az általános drágulás hatásainak ellensúlyozását szolgáló kedvezményes közlekedési bérlet intézményének felújításához, a helyi és a térségi közösségi közlekedésben országszerte érvényes bérletet így májustól bevezetik.
2023. 04. 01. 02:00
Megosztás:

Lassult az infláció Olaszországban

Olaszországban márciusban az elemzők által várt 8,2 százalék helyett 7,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves szinten, miután februárban 9,1 százalékos emelkedést mértek - közölte az olasz statisztikai hivatal, az Istat előzetes adatok alapján pénteken.
2023. 04. 01. 01:00
Megosztás:

Digitalizálta az első tízezer oldalnyi zenetudományos emléket az OSZK

Elkészült a digitalizálása annak az első tízezer oldalnyi, 18-19. századi zenetudományos emléknek, amelyet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Haydneum - Magyar Régizenei Központ együttműködésének keretében készítettek elő.
2023. 04. 01. 00:01
Megosztás:

Vádat emeltek Donald Trump ellen

Vádat emeltek Donald Trump ellen hallgatási pénz fizetésének ügyében helyi idő szerint csütörtökön New Yorban - erősítette meg a volt elnök ügyvédje.
2023. 03. 31. 23:00
Megosztás:

Rekordra emelkedett a kgfb-átlagdíj

Rekordra, 52 322 forintra emelkedett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja március elején - közölte a Netrisk az MTI-vel pénteken.
2023. 03. 31. 21:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 20:00
Megosztás:

Vegyesen alakult pénteken a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a hét utolsó kereskedési napján.
2023. 03. 31. 19:30
Megosztás:

Folytatódott az emelkedés az európai értékpapírpiacokon

A csütörtöki nagy indexemelkedések után 0,2-0,8 százalék közötti erősödéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2023. 03. 31. 19:00
Megosztás:

Erősödött a vezető részvények többsége a budapesti börzén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
2023. 03. 31. 18:30
Megosztás:

Delta Technologies gyorsjelentés: Növekvő árbevétel, pozitív féléves eredmény

Mivel a Delta Technologies Nyrt. üzleti éve eltér a naptáritól, ezért március végével már az első üzleti félév számairól tud közzétenni gyorsjelentést. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kor kihívásaival ne kellene szembesülnie az immár a BUX-ban is jegyzett rendszerintegrátor informatikai társaságának. Mindazonáltal ilyen piaci körülmények között is tisztes helytállást tudott felmutatni: az egy évvel korábbi időszakhoz képest 71,5%-kal növekvő bevételről, és a korábban 300 milliót is meghaladó veszteséggel szemben 18,8 millió forintos nettó profitról számolt be a Delta Technologies.
2023. 03. 31. 18:00
Megosztás: