Tartja a kamatcsökkentés ütemét az MNB

A makrogazdasági fundamentumok javulása a jelenleginél gyorsabb ütemű kamatcsökkentést tett volna lehetővé, viszont az uniós kapcsolatok terén a múlt hétfő óta megnőtt bizonytalanságnak pénzpiaci következményei voltak, így a monetáris tanács nem gyorsított a kamatcsökkentés ütemén - indokolta a 75 bázispontos kamatmérséklést Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke online háttérbeszélgetésen kedden.

Tartja a kamatcsökkentés ütemét az MNB

Elmondta, hogy két opcióról - 75 és 100 bázispontos csökkentésről - tárgyaltak, ahogy tavaly decemberben is. "Nagy többsége volt a 75 bázispontos kamatcsökkentésnek a monetáris tanács mai ülésén" - fogalmazott a szavazati arányra vonatkozó kérdésre, és azt is közölte, hogy a 75 és a 100 bázispontos lehetőség februárban is az asztalon lesz. Kulcskérdés az inflációs adatok értékelése, a kockázati megítélés változásai; minden hónap új döntési helyzetet jelent - mondta.

Leszögezte, folytatni kell a dezinflációt 2024-ben is, ehhez fegyelmezett, körültekintő monetáris politika fenntartására van szükség.

Jelezte, hogy az árstabilitás fenntartható elérése érdekében a körültekintő monetáris politika fenntartására van szükség a gyorsan változó gazdasági környezetben. Továbbra is adatvezérelt módon fognak döntéseket hozni minden hónapban, a beérkező adatok, inflációs kilátások, valamint a kockázati környezet alakulása alapján döntenek a kamatcsökkentés optimális mértékéről.

A monetáris tanács értékelése szerint széles körű és tartós dezinfláció érvényesül a magyar gazdaságban, ami tovább folytatódik az év elején. Az infláció még a korábbi várakozásoknál is gyorsabban csökken, jó esély van a jegybanki célsáv tetejének idei elérésére. Januárban 4 százalék körüli inflációs ráta is elképzelhető a várakozásaik szerint.

Arra is kitért, hogy a geopolitikai feszültségek továbbra is jelen vannak: a globális értékláncok fennakadásait a vörös-tengeri konfliktus fokozhatja, ami a szállítási költségek újbóli emelkedését okozhatja. Kérdésnek nevezte, hogy ezek a folyamatok mennyire lesznek tartósak. A geopolitikai feszültségek ellenére az európai gázárak mérséklődtek - jegyezte meg.

A gazdasági növekedés tavaly az utolsó negyedévben visszafogott maradt, ugyanakkor a munkaerőpiac változatlanul feszes, a munkanélküliségi ráta uniós összevetésben is alacsony. Az idei növekedés kulcsa a dezinfláció mellett a belső kereslet helyreállása lesz, a reálbérek emelkedése megindult, a fogyasztói bizalom is lassan erősödik - tette hozzá.

Az uniós források beáramlása kedvező fejlemény az alelnök szerint, ugyanakkor jelezte, hogy az uniós kapcsolatok terén megnőtt a bizonytalanság. A külső egyensúlyi pozíció gyors és jelentős javulása folytatódott, a folyó fizetési mérleg a vártnál nagyobb többletet mutathat majd. Az idei évre tervezett devizakibocsátások jelentős része az év eleji ÁKK-tranzakciókkal már megvalósult, segítve a stabil finanszírozási környezet kialakulását.

Az uniós források esetleges újbóli fennakadásáról szóló kérdésre azt mondta: ez egy cikk alapján indult, egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot, a pontosan vissza nem igazolt információkra pedig "nem érdemes monetáris politikai döntéshozatalt alapozni". Az a kérdés, hogy ez egy tartós folyamat-e vagy sem.

Hangsúlyozta: a jegybank célja a lehető legalacsonyabb kamatpálya elérése, amely biztosítja az árstabilitást, fenntartja a pénzügyi piacok egyensúlyát, és lehetővé teszi a piaci alapú hitelezés újraindulását. Ezzel tudnak hozzájárulni a fenntartható gazdasági növekedéshez - hangsúlyozta.

Bizonyítani kell, hogy életben van-e a nyugdíjas - ha nem bizonyítja, nem kap nyugdíjat!

Miért fizessen olyan ember után a nyugdíjfolyósító aki már nincs is az élők sorában? - teheti fel a jogos kérdést bármelyik ország intézménye. De kinek kell bizonyítania, hogy él a nyugdíjas? Neki magának vagy a nyugdíjfolyósítónak? Egy izgalmas kérdés után jártunk most.
2024. 02. 23. 01:00
Megosztás:

3 kriptó, ami milliomossá tehet

Mindenki tisztában van vele, hogy hamarosan nyakunkon a Bitcoin felezés időpontja, és ez bizony elindíthat bizonyos ciklusokat. Ahhoz, hogy erről megbizonyosodjunk, elég átnéznünk a történelmi kriptovaluta árfolyamokat, és ráébredünk, hogy itt az ideje megtennünk magunknak egy szívességet, azaz mielőbb diverzidikálnunk kell a portfóliónkat.
2024. 02. 23. 00:01
Megosztás:

Egyre több elektromos járművet vásárolnának támogatással a vállalatok

A vállalkozások február 5-e óta kérhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön.
2024. 02. 22. 23:30
Megosztás:

Újabb 5 évig az AutoWallis csoport lesz az Opel importőre

Újabb 5 évig, legalább 2028 végéig az AutoWallis csoport leányvállalata, az AutoWallis Distribution lesz az Opel márka nagykereskedelmi forgalmazója Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában - közölte az AutoWallis csoport csütörtökön az MTI-vel.
2024. 02. 22. 23:00
Megosztás:

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary. Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.
2024. 02. 22. 22:30
Megosztás:

Járvány van Belgrádban

Kanyarójárvány van Belgrádban - erősítette meg a szerb főváros közegészségügyi hivatala a szerbiai közszolgálati televíziónak (RTS) csütörtökön.
2024. 02. 22. 22:00
Megosztás:

ERP rendszerbe épített webáruház? Mi ez egyáltalán?

Számos webáruház tulajdonos jut el arra a pontra, hogy szükségessé válik számára egy ERP (vagyis vállalatirányítási) rendszer, ennek megfelelően pedig rengeteg fejlesztő kínál különböző webáruházhoz kapcsolható szoftvereket. Na de itt más a helyzet, a következőkben nem két különálló rendszer kapcsolatáról fogunk beszélni, hanem egy olyan megoldásról, ami ERP és WEBSHOP is egyben. Érdekes, igaz? Nézzük meg közelebbről!
2024. 02. 22. 21:30
Megosztás:

Csúcson a japán tőzsde

Új történelmi csúcsára futott a japán tőzsde, a befektetők bátrabban áramoltatnak pénzt a szigetország vállalatainak részvényeibe, miután egyre inkább úgy néz ki, hogy az ország gazdaságának sikerült megmenekülnie a deflációtól.
2024. 02. 22. 21:00
Megosztás:

Elfogadták a 13. szankciós csomagot Oroszországgal szemben

Az EU jóváhagyta az Oroszországgal szembeni 13. szankciós csomagot, ami meglehetősen enyhe és inkább csak szimbolikus lépés a háború második évfordulója előtt néhány nappal.
2024. 02. 22. 20:30
Megosztás:

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama

Vegyesen alakult csütörtökön a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon: gyengült az euróval és a dollárral szemben, erősödött kissé a svájci frank ellenében.
2024. 02. 22. 20:00
Megosztás:

Vakcinabankot nyitott a Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Ceva-Phylaxia Zrt.-vel együttműködve vakcinabankot hozott létre a HPAI (highly pathogenic avian influenza) madárinfluenza vírus elleni védekezés érdekében - közölte a Nébih az MTI-vel szerdán.
2024. 02. 22. 19:30
Megosztás:

Gyengébben muzsikált a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 19:00
Megosztás:

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon.
2024. 02. 22. 18:30
Megosztás:

Enyhén csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 158,8 pontos, 0,24 százalékos csökkenéssel 66 185,37 ponton zárt csütörtökön.
2024. 02. 22. 18:00
Megosztás:

A spanyol gazdák is színre léptek

Traktorokkal vonult fel több ezer tiltakozó gazda a spanyol fővárosban szerdán, hogy megoldásokat követeljen az agrárágazat problémáira.
2024. 02. 22. 17:30
Megosztás:

Szorgoskodnak a munkások Gyökön

Csaknem 400 millió forintos beruházással korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert a Tolna vármegyei Gyönkön a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásával.
2024. 02. 22. 17:00
Megosztás:

Finom változást hozott az euróövezetben a február

Az euróövezetben a vártnál kissé nagyobb mértékben javult februárban a fogyasztói hangulat az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló szerdai jelentése szerint.
2024. 02. 22. 16:30
Megosztás:

Jelentés érkezett a belvízhelyzetről

Az országban 2024. elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága - közölte az MTI-vel kedden az Agrárminisztérium (AM).
2024. 02. 22. 16:00
Megosztás:

Összefogják az erdélyi hegyi falvakat

Romániában úttörő kezdeményezésként ökomúzeumba szervezik az Erdélyi-szigethegység hagyományos hegyvidéki településeit, több község márciusban dönt a csatlakozásról - jelentette be szerdán Alin Mos, az Erdélyi-szigethegység Nemzeti Park igazgatója.
2024. 02. 22. 15:30
Megosztás:

Csúcsot döntött a jelzálogkamat

Az Egyesült Államokban több mint kéthavi csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata a február 16-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 02. 22. 15:00
Megosztás: