Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében.

Tegyük rendbe a számokat a reptér ügyében

A közlemény szerint több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése. A tranzakció során 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. a Budapest Airport Zrt-ben, a francia Vinci Airports pedig 20 százalékot. A vételár pro ráta került kifizetésre. A továbbiakban az üzemeltetésért a Vinci Airports felel a magyar állam stratégiai iránymutatásával.

A Budapest Airportban megvalósuló állami jelenlét óriási szinergiákat rejt magában, a megvalósított befektetéssel tudjuk elősegíteni a repülőtér megfelelő fejlesztését és annak irányát. Ahogyan több sajtóorgánumnál is részletes kifejtésre került, a magyar állam nem üzemelteti a repülőteret, hanem pénzügyi és stratégiai befektetőként van jelen, aki emellett az eszköz megfelelő fejlesztését is megköveteli. A Vinci Airports üzemeltet, az üzemeltetéshez szükséges megfelelő jogkörök mellett. Az előző üzemeltetőnek mindössze 4-5 repülőtér állt az üzemeltetése alatt, míg a Vinci Airports globális szereplő, és több mint 70 repülőteret üzemeltet 14 országban, világszínvonalon. Az ilyen mértékű tapasztalat új szintre tudja emelni a budapesti repülőtér működését - hangsúlyozta az NGM.

A repülőtér pillanatnyilag nagy ívű fejlesztések előtt áll. Egy repülőtér fejlesztése esetében két irányról beszélhetünk, az egyik a kereskedelmi bevételek növelése, a másik a főtevékenységhez kapcsolódó, - vagyis az utasszám növeléséhez köthető fejlesztések megvalósítása, amellyel az utasforgalom belátható időn belül 20 millióra emelkedhet - tették hozzá.

Amennyiben a repülőtér EBITDA fókuszú eredményességét szeretnénk értékelni, a 2019-es és 2024-es éveket kell alapul venni, mivel a köztes évek a COVID-járvány miatt torzított képet mutatnak. A 2019-es auditált konszolidált EBITDA 254 millió euró volt, ami azt jelenti, hogy közel 16,5 szeres EBITDA értéken került megvásárlásra a reptér, viszont jelenleg a piacon jól megfigyelhető, hogy jellemzően a 18-22 szeres értéken cserélnek gazdát a repülőterek. Számításaink szerint az elmúlt, torzítástól mentes években a repülőterekben történő többségi tulajdonszerzés során a felek által elfogadásra került vételárak mediánja az EBITDA 20,6 szerese. A teljesség igénye nélkül példaként említhetjük a koppenhágai repülőteret (19,8 szoros), a London Gatwick repülőteret (19,9 szeres), és a lyoni repülőteret (21,2 szeres), vagy akár a leeds bradford repülőteret (26,4 szeres) - fejtette ki az NGM.

Mindez arra mutat rá, hogy a Budapest Airport piaci áron került visszaszerzésre. Ezt tükrözi az is, mint az a Vinci Airports közleményében is látható, hogy a részesedésekért fizetett vételár pro ráta módon lett kiegyenlítve. Összegszerűen ez azt jelenti, hogy a magyar állam 80 százalékos részesedésért 2,48 milliárd eurót, míg a Vinci 20 százalék részesedésért 620 millió eurót fizetett - írták.

Egy ilyen tranzakció természetéből fakadóan, a meglévő nemzetközi banki és befektetési konzorciummal is megállapodást kellett kötni, mely tárgyalási folyamat során a hitelezők 100 százaléka igennel szavazott a Vinci Airports és a magyar állam egyidejű jelenlétére a befektetésben. Ez azt mutatja, hogy a nemzetközi befektetői közösség a Vinci és a magyar állam megfelelő együttműködést alakított ki, és a hitelezők a részletes vizsgálataik alapján arra jutottak, hogy a pénzük jó helyen van, ez egy jó befektetői együttműködés, melynek köszönhetően a repülőtér kiemelkedő fejlődést és jövedelmezőséget fog mutatni - áll a közleményben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium mindezeken túlmutatóan ismételten mindenki figyelmét felhívja, hogy mellőzze a hamis és tévútra vezető információk közlését. Július elején, mint ahogy az korábban jelzésre került, a francia partnerrel közösen nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor, amelyen a tranzakciót érintő és a reptér jövőjére vonatkozó tervek is részletesen bemutatásra kerülnek - írta az NGM.

SUI kriptovaluta árfolyam előrejelzés 2025 - SUI kripto vásárlása megéri most? SUI elemzés

Kezdő kriptó befektető vagy és még sohasem hallottál a SUI kriptovalutáról? Sebaj. Nem csoda, hiszen az elmúlt évtizedben a Bitcoin (BTC) volt az egyik legjobb kriptovaluta befektetés amiből vásárolhattál volna, amikor a Bitcoin először lépte át a 100 dolláros határt és értéke több, mint 60 000%-kal rallyzott. Cikkünkben most bemutatjuk Neked a világ 21. legnagyobb kriptovalutáját a SUI-t és megnézzük, meddig emelkedhet 2025-ben az elemzők szerint. SUI kriptodeviza árfolyam prognózis 2025.
2024. 09. 27. 15:00
Megosztás:

Megszüntetnék a NŐK40 nyugdíjat? Előkerült egy jelentés a tervezett nyugdíj változásról

Meglepte a nyugdíjas szervezeteket az OECD számára szinte titokban, de mindenképpen társadalmi egyeztetés nélkül összeállított nyugdíjreform tervezet, amiből kiderül egyebek között, hogy a kormány jelentősen szigorítaná, sőt akár meg is szüntetné a „nők 40” rendszerét.
2024. 09. 27. 14:40
Megosztás:

Az altcoin szezon beindul: Hogyan robbanhat ez a 3 kriptodeviza 755-szörös növekedéssel 2025 telére

Egyes kiválasztott kriptovaluták várható növekedése már a láthatáron van, amelyek óriási hozamot ígérnek 2025 teléig. A közelgő altcoin szezon kapcsán a szakértők három olyan kriptóra hívják fel a figyelmet, amelyek drámai növekedést érhetnek el. Fedezd fel, mely érmék készülnek robbanásszerű nyereségre, és hogyan formálhatják át a piacot.
2024. 09. 27. 14:30
Megosztás:

Tovább nőtt a foglalkoztatottság 2024 augusztusában

Az elmúlt hónapok adatai egyértelműen bizonyítják a munkaerőpiaci aktivitást növelő programok sikerét. Egyre több olyan ember lép be a munkaerőpiacra, akik korábban inaktívak voltak, és ezek az emberek a célzott intézkedéseknek és támogatási programoknak köszönhetően gyorsan el is tudnak helyezkedni - mondta a legfrissebb munkaerőpiaci adatokat kommentálva pénteken Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca közleménye szerint.
2024. 09. 27. 13:30
Megosztás:

Mérsékelték az afrikai sertéspestis kockázati besorolását

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyében mérsékelték az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati besorolását, így ezeken a területeken korlátozás nélkül lehet a házi sertéseket forgalmazni - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2024. 09. 27. 13:00
Megosztás:

Agrometeorológia: a talaj felszín közeli rétege sokat száradt

A talaj felszín közeli rétege sokat száradt, szikkadt az elmúlt bő egy hét alatt, de így is jó a nedvességellátottsága, ami kedvező körülményeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, kezdeti fejlődéséhez - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 09. 27. 12:30
Megosztás:

Stratégiai együttműködésre lép a Budapesti Értéktőzsde és a Raiffeisen Bank

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Raiffeisen Bank stratégiai együttműködési megállapodást kötött a középvállalatok versenyképességének növelése és fenntartható fejlődésük támogatása érdekében - tájékoztatta tőzsde és a bank pénteki közös közleményében az MTI-t.
2024. 09. 27. 12:00
Megosztás:

Itt van az új NVIDIA részvény sikersztori?! A neve: AMD

A globális chipszektor egyik legjelentősebb vállalata az Advanced Micro Devices. Sokáig az Intel legfőbb kihívójának tartották, a számítógépes chipek piacán egyre nagyobb részesedést szereztek az elmúlt évtizedekben.
2024. 09. 27. 11:30
Megosztás:

Románia katonai célú hitelmegállapodást kötött az Egyesült Államokkal

Románia 920 millió dolláros hitel felvételéről kötött megállapodást az Egyesült Államokkal védelmi képességei, valamint hadiipara korszerűsítése és fejlesztése érdekében - közölte szerdán a bukaresti kormány sajtóirodája.
2024. 09. 27. 11:00
Megosztás:

Jó hangulatban kereskedtek az óceán túloldalán, rekordmagasan zárt az S&P 500

Emelkedtek csütörtökön a Wall Street főbb indexei: az S&P 500 rekordmagasan zárt, miközben a Nasdaq és a Dow Jones is 0,6%-kal nőtt.
2024. 09. 27. 10:30
Megosztás:

Ethereum ETH árfolyam előrejelzés 2025

Hány dollár lesz az Ethereum (ETH) kriptovaluta árfolyama 2025-ben? Ethereum árfolyam elemzés 2025 évre, szakértői és elemzői árfolyam jóslatok, prognózisok az ETH 2025-ös árára vonatkozóan. Megnéztük az elemzői előrejelzéseket, amik elég széles skálatartományban mozognak.
2024. 09. 27. 10:00
Megosztás:

A technológiai szektor erősítette az európai piacokat, a BUX tovább emelkedett

Emelkedtek az európai tőzsdeindexek csütörtökön: a STOXX 600 index 1,2%-kal magasabban zárt, újabb rekordot beállítva, a DAX 1,7, a CAC 40 2,3, az FTSE100 pedig 0,2%-ot nőtt. Az európai technológiai szektor 3%-kal emelkedett, a félvezetőgyártó vállalatok részvényei által vezetve, miután a vártnál magasabb bevételt a prognosztizáltak az AI keresletének növekedése miatt.
2024. 09. 27. 09:30
Megosztás:

Az FXGuys ($FXG) egy hét alatt 1 millió dollárt gyűjtött a privát szakaszban, a befektetők magasabb nyereséget várnak, mint a BNB és a PEPE esetében

A már jól ismert érmék, mint a BNB és a PEPE, híresek arról, hogy rendkívüli nyereséget biztosítanak a befektetők számára. Azonban egy új projekt, az FXGuys ($FXG), most kész arra, hogy kihívást intézzen ezekhez a piacvezetőkhöz.
2024. 09. 27. 08:45
Megosztás:

A mezőgazdasági támogatások mellett hamarosan indulnak a Ginop és Dimop pályázatok - Így lehet vállalkozása a nyertesek között

Az elkövetkező időszak bővelkedik a pályázati lehetőségekben, elsősorban a mezőgazdasági szektor számíthat támogatásokra, és jó esély nyílik az innovációs tervek megvalósítására is. A Pályázat Neked vezető pályázatírója foglalja össze, hol kaphatnak megfelelő tájékoztatást a vállalkozások a lehetőségekről, hogyan induljanak el, és mi a titka a sikeres projekteknek.
2024. 09. 27. 08:30
Megosztás:

A Finshape többségi tulajdont szerez Közép-Európa egyik vezető innovációs ügynökségében, a Direct People-ben

A Finshape, a digitális banki megoldások piacának vezető nemzetközi szolgáltatója többségi tulajdont szerez a Direct People-ben, Közép-Európa egyik legrégebben működő, csehországi székhelyű innovációs ügynökségében – jelentette be a Finshape menedzsmentje. Ez a felvásárlás a Finshape első akvizíciója, mióta az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners támogatásával, a magyar W.UP és a cseh BSC fúziójából létrehozták a céget 2021-ben.
2024. 09. 27. 08:00
Megosztás:

Fantom árrobbanás: Elemzők szerint a Fetch (FET) és a Cutoshi (CUTO) tízszeres növekedés előtt áll

Az elmúlt hetekben a kriptovaluta piac jelentős aktivitást mutatott, és a Fantom árfolyama látványosan emelkedett.
2024. 09. 27. 07:20
Megosztás:

Ennyi lehet a bruttó átlagkereset 2027-ben!

A minimálbérnek 2027. január 1-re el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 09. 27. 07:00
Megosztás:

Gyorsított ágazati vizsgálatokat indít a GVH az egyajánlatos közbeszerzések okainak feltárására

Magyarország Kormányának az Európai Bizottság irányába tett vállalásait támogatva, és a közpénzek hatékony felhasználását elősegítve a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három közbeszerzési piacot azonosított, melyeken megvizsgálja az egyajánlatos eljárások okait. A nemzeti versenyhatóság elsőként az orvosi képalkotó diagnosztikai berendezések piacát vette vizsgálat alá, ahol az elmúlt években kimagasló volt az egyajánlatos közbeszerzések aránya. A GVH a következő hónapokban további piacokon indít majd gyorsított ágazati vizsgálatokat.
2024. 09. 27. 06:30
Megosztás:

A DTX Exchange (DTX) izgalmat kelt a 2,8 millió dolláros előértékesítéssel, hiszen a Solana (SOL) és a Binance Coin (BNB) bálnák csaptak le rá

Ismét egy zöld nap a kriptopiacon, és „Uptober” (a kripto világ októberi fellendülése) közeledtével még több bullish (emelkedő) ármozgásra számíthatunk. A befektetők bővítik portfólióikat, felkészülve a várható izgalmas időszakra.
2024. 09. 27. 06:00
Megosztás:

Így növeld a lakásod, ingatlanod értékét úgy, hogy még a zsebedben is pénz maradjon

Az ingatlanhirdetésekben egyre gyakrabban emelik ki a felújítások során használt anyagok és technológiák minőségét, különösen az energetikai korszerűsítések esetében. Ez nem véletlen: a magas színvonalú energetikai fejlesztések, például a hőszigetelési rendszerek alkalmazása, nemcsak az ingatlan energiahatékonyságát javítják, hanem jelentősen növelik az ingatlan tartósságát és piaci értékét is. Egy prémium hőszigetelési rendszer például hosszú távon csökkenti a fenntartási költségeket, miközben kényelmesebb lakókörnyezetet biztosít. Azok számára, akik energetikai korszerűsítést terveznek, érdemes körültekintően választani, hogy a felújítás valóban növelje az ingatlan értékét.
2024. 09. 27. 05:30
Megosztás: