Termék- és üzemközpontú fejlesztések a 130 éves vasöntvénygyárban

Idén ünnepli fennállásának 130. évét a salgótarjáni Wamsler SE Zrt. A cég az OPUS GLOBAL Nyrt. ipari termelési divíziójának tagjaként az elmúlt időszakban véghez vitt fejlesztéseivel bizonyítja; egy nehézipari gyár is lehet innovatív és környezettudatos úgy, hogy az évtizedes rendszerek tudatos átvizsgálásával és megújításával jelentősen csökkenteni tudta energiafelhasználását, sőt termékei túlteljesítik az európai standard követelményeket.

Termék- és üzemközpontú fejlesztések a 130 éves vasöntvénygyárban

„Az OPUS GLOBAL Nyrt. elkötelezett a fenntartható fejlesztések mellett. Cégünk minden tagjánál innovatív, a környezeti szempontokat is előtérbe helyező beruházásokat valósítunk meg. A Wamsler gyárának fejlesztése kiváló példa arra, hogy az évtizedes rendszerek tudatos átvizsgálásával és megújításával hogyan lehet jelentősen csökkenteni egy üzem energiafelhasználását” – emelte ki dr. Lélfai Koppány, az OPUS GLOBAL Nyrt. vezérigazgatója.

A Tűzhelygyári telephely indokolatlanul nagy, régi öltözőjének felújításával például a területét a felére, légterét a hatodára csökkentették, így a fűtéshez, a szellőztetéshez és a világításhoz is kevesebb energiát használnak fel, és a napkollektor melegvízrendszerbe kötésével ezt tovább növelték. Az öltöző átalakítással éves szinten 20 ezer m3 földgázénak megfelelő energiamennyiséget takarítanak meg, és a termelés átalakításával további kedvező fogyasztási adatokat értek el.

Korábban a zománctároló csészékben lévő folyékony zománcot a zománcmalom teljes fűtésével tudták megvédeni a hidegtől, ami több ezer m3 légtér fűtését jelentette. A zománctároló csészéket fűtőszálakkal és szigeteléssel látták el, ezáltal a zománcmalom fűtése szükségtelenné vált, amivel további, jelentős földgáz energiamegtakarítást értek el. Emellett a csarnok teljes területén az ivó és tűzivíz rendszer is fűtőszálakat és szigetelést kapott a fagyás elleni védelem érdekében, így hétvégenként és leállásokkor nem kell temperáló fűtést biztosítani.

A beégető kemence gázégőinél az égéshez szükséges levegőt korábban a csarnokon kívülről használták egy levegőbeszívó csövön keresztül, így a környezeti hőfok változó volt. Az égéshez szükséges levegő biztosítására egy új, csöves hőcserélőt alkalmaznak, vagyis előmelegített levegővel táplálják a gázégőt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kemence füstgáz-kéményében lévő 160 °C a csöves hőcserélővel a keringő levegőt közel 85°C -ra melegíti elő, ez kerül a kemence gázégőjébe az égés táplálásához. Ezáltal a gázégőnek a szükséges teljesítmény leadása mellett éves szinten több mint 34 ezer köbméter földgázt takarítanak meg.

A Wamsler emellett folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy a hígító alapú festékeket lecserélje vízbázisú festékekre az alkalmazott technológiákban, ezáltal kedvezőbb egészségvédelmi hatást érjen el a gyártás közben, sőt a gyártási folyamat tűz- és robbanásveszélyét is csökkenti. Az új üzletágukban a technológia már vízbázisú festékre lett kialakítva annak ellenére, hogy a gyártási költségek ezáltal növekednek.

A cég által gyártott főző- és fűtőkészülékek jelentős része fatüzelésű, ami megújuló energiaforrás, így a készülékek fejlesztése; károsanyagkibocsátásának csökkentése, úgynevezett „okosítása” kiemelt jelentőséggel bír a vállalat fenntarthatósági törekvéseinek elérésében. Az összes általuk gyártott készülék túlteljesíti az európai normákat mind hatásfok, mind káros anyag kibocsátás minimalizálását tekintve. A termékek a legszigorúbb biztonságtechnikai előírásoknak is megfelelnek, így előírás szerinti üzemeltetése mellett az elmúlt 20 évben balesetről nem érkezett információ. A sütővel rendelkező készülékek sütőkamráit – ahol az étel készül – kizárólag az élelmiszeripar által előírt és szabványban rögzített tulajdonságokkal rendelkező zománccal burkolják. Az antibakteriális zománcbevonaton kórokozó nem tud megtelepedni, és hő hatására semmilyen anyag nem oldódik ki belőle, és még a tisztántartása is rendkívül egyszerű.

Az általuk gyártott termékek nem tartalmaznak olyan összetevőt, amelyek – még ha csak a készülék életciklusának végén is – veszélyes hulladéknak minősülne. Minden alkatrészt különböző hulladékfajtaként egyszerűen le lehet adni bármelyik hulladékudvarban, melyről a felhasználók részletes tájékoztatást kapnak. A cégnél még a csomagolásra is figyelnek, hiszen a készülékek kezeletlen fenyőfa-csomagolás a beüzemelésekor kiváló gyújtós lehet.

A vártnál alacsonyabb volt Japánban az infláció

A távol-keleti szigetországban a várt 2,8 százalékkal szemben 2,7 százalékra csökkent márciusban az infláció, míg a februári adat is 2,8% volt.
2024. 04. 19. 13:30
Megosztás:

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.
2024. 04. 19. 13:00
Megosztás:

A külföldi piacszerzésben kapnak segítséget a magyar vállalkozások

A Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) április 26-án induló XPAND programja a külföldi piacszerzésben segíti az innovatív magyar vállalkozásokat - közölte az NIÜ csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:30
Megosztás:

Az év végig kétszeresére emeli napelemei számát a Budapesti Közművek

Az év végig megkétszerezi napenergia-termelő kapacitásait a Budapesti Közművek - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2024. 04. 19. 12:00
Megosztás:

Az illetékmentesség is a csok plusz egyik előnye lehet

A teljes visszafizetést tekintve több tízmillió forintot is megspórolhat az, aki a csok plusz támogatott hitelkonstrukciót és az ezzel járó illetékmentes ingatlanvásárlási lehetőséget választja - hívta fel a figyelmet csütörtökön kiadott elemzésében a Duna House.
2024. 04. 19. 11:30
Megosztás:

Az S&P rontotta Izrael hitelminősítését

A Standard & Poor (S&P) nemzetközi hitelminősítő AA mínuszról A pluszra rontotta Izrael hosszú távú adósbesorolását
2024. 04. 19. 11:20
Megosztás:

Az új kriptovaluta, melynek ára 0,02 dollár, a Solana és a Cardano mellé került a 2024 áprilisi kiemelt ajánlásokba

A kriptovaluta piac továbbra is vad száguldását folytatja 2024 áprilisában, ahol az olyan ismert szereplők, mint a Solana (SOL) és a Cardano (ADA) erős pozíciókat töltenek be. Azonban egy új versenyző is megjelent a színen, amely az alkalmi vásárlók figyelmét is magára vonja: a DTX.
2024. 04. 19. 10:45
Megosztás:

Mínuszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, a hét utolsó kereskedési napján.
2024. 04. 19. 10:30
Megosztás:

Eséssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Az európai és az amerikai határidős indexek a közel-keleti helyzet hatására negatív értéket mutatnak, így eséssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) is pénteken az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint. A BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 19. 10:00
Megosztás:

Gyengültek az ázsiai indexek

Gyengültek a vezető ázsiai tőzsdék pénteken, a térség irányadó tőzsdéje, a tokiói börze Nikkei225 indexe 2,53 százalékos csökkenéssel, 37 090 ponton zárt.
2024. 04. 19. 09:30
Megosztás:

Gyengült a forint reggel

Gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 04. 19. 08:30
Megosztás:

Csökkent a Danone negyedéves bevétele

A Danone francia élelmiszer- és italgyártó bevétele éves szinten 2,5 százalékkal, 6,79 milliárd euróra csökkent az idei első negyedévben - áll a cég honlapján.
2024. 04. 19. 08:00
Megosztás:

Az OECD-ben stagnált az infláció februárban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt a fogyasztói árak éves növekedése ugyanúgy, mint januárban.
2024. 04. 19. 07:30
Megosztás:

Az év végén kaphat egy újabb lökést a hazai ingatlanpiac

A tavalyi és második felében és az idei év első negyedévében határozott élénkülés figyelhető meg a IV. és XV. kerületek ingatlanpiacán, mely legnagyobb részben a kedvezőbbé váló hitelkamatok eredménye. Az év végén, illetve a jövő év elején viszont újra nagyobb számban megjelenhetnek a befektetők is az ingatlanpiacon.
2024. 04. 19. 07:00
Megosztás:

Tovább erősítette nemzetközi pozícióját és milliárdos beruházásokkal zárta a 2023-as évet a BioTechUSA-cégcsoport

Emelkedő pályán maradt a nehéz gazdasági környezetben is a BioTechUSA-cégcsoport, amely tavaly az egy évvel korábbi rekordév magas bázisához képest is csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte az árbevételét. Közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra, amelyből többek között több mint 1000 négyzetméter hasznos összterületű, négyszintes, modernebb és kényelmesebb szociális blokk épült Szadán, közel egymilliárd forint értékben üzembe helyezte automata raktárát, 45 új üzletet nyitott Európa-szerte és megvalósult óbudai régi irodaháza teljes felújítása is. A turbulens környezet ellenére a társaság pénzügyi helyzete tovább javult 2023-ban, miután az EBITDA-mutatója több mint 3,5 százalékkal 10,47 milliárd forintra nőtt.
2024. 04. 19. 06:30
Megosztás:

Már ragaszkodnak az otthoni munkavégzéshez a munkavállalók

Az otthonról dolgozó munkavállalók harmada teljesen a lakóhelyéről látja el feladatait, míg a második leggyakoribb opció a heti három nap home office – derült ki az Erste felméréséből. A koronavírus-járvány alatt még kötelező rossznak tekintett otthoni munkavégzés lehetősége ma már a bank kérdőívét kitöltők 93 százaléka szerint alapvető vagy nagyon fontos. A legtöbben azért szeretik a home office-t, mert rugalmas, valamint időt és pénzt is megspórolnak azzal, hogy otthonról dolgoznak.
2024. 04. 19. 06:00
Megosztás:

Hiába javult sokat a magyar termékenységi ráta, ez is kevés lehet

Habár európai összevetésben a magyar születési ráta különösen 2011-től 2022-ig felettébb kedvezően alakult, mégis fenyeget a társadalom elöregedésének veszélye. Ennek egyik oka a Bankmonitor szakértői szerint az, hogy a szülőképes korú nők száma (a Ratkó-unokák kiöregedésével) mostanra jelentősen csökkent. Ha pedig eleve kevés nő tud szülni, akkor a magas születési ráta is alacsony születésszámokhoz vezethet.
2024. 04. 19. 05:30
Megosztás:

Benzines és dízelautóra telik a magyaroknak, elektromosra nem

A magyar piac egészét hirdetésszámban és megtekintésben lefedő Használtautó.hu adatai szerint továbbra is a belső égésű motorok viszik a prímet, amely elsődleges oka a kedvezőbb árak terén keresendő. Az elmúlt 1 évben viszont az elektromos autók népszerűsége növekedett, és időközben mind hirdetésszám, mind telefonos érdeklődések tekintetében maguk mögött hagyták a hibrideket.
2024. 04. 19. 05:00
Megosztás:

Mivel magyarázható a munkaerőpiaci átrendeződés?

Miközben több mint 70 ezer állás betöltetlen ma Magyarországon, csaknem 100 ezer külföldi munkavállaló dolgozik az országban és több mint 200 ezer ember inaktív. Az elvándorlás és a külföldi munkavállalás évtizedes jelenség és a magyar gazdaságra egyértelműen negatív hatással van. Miért megyünk mi magyarok külföldre és miért jönnek hozzánk Ázsiából dolgozni?
2024. 04. 19. 04:30
Megosztás:

Mérséklődött a fluktuáció, de nem hoz megkönnyebbülést

Országos szinten számottevően csökkent a munkavállalói fluktuáció, 28 százalékra mérséklődött tavaly, az egy évvel korábbi 33 százalékról. Azonban a vállalatok nem lélegezhetnek fel, mert ez az érték még mindig kétszerese az elfogadhatónak. A csökkenés pedig nem a munkaerőpiaci feszültségek enyhülésének köszönhető, hanem a múlt év gazdasági nehézségeinek és a munkaerőpiac átrendeződésének a következménye – állapítja meg a HR-Evolution idei országos fluktuációkutatása.
2024. 04. 19. 04:00
Megosztás: