Több intézkedéssel támogatja az agrártárca a rövid ellátási láncok megőrzését
A helyettes államtitkár elmondta, hogy ezek a termelői közösségek olyan hidat képeznek, amelyek segítségével a kiváló minőségű, hazai alapanyagokból készült termékek a lehető legrövidebb úton juthatnak el a fogyasztókhoz. A fenntarthatóságban is kiemelt szerepük van, ezért a rövid ellátási láncok megkerülhetetlen szereplői a jövő élelmiszertermelésének.
Felkai Beáta Olga kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az elmúlt időszakban több intézkedéssel is segítette a kistermelőket és a helyi élelmiszer-előállítást. A módosított "flexi" rendelet több kategóriában biztosít lehetőséget termék-előállításra, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pedig elérhető a gyakran ismételt kérdések gyűjteménye, amely a biztonságos élelmiszer-előállításban nyújt segítséget.
Ugyanakkor szabályozási szinten is kiemelt figyelmet kapott ez a szegmens, hiszen a közétkeztetésben használt termékek 80 százalékát közétkeztetési rövid ellátási láncból (KREL) kell beszerezni - tette hozzá a tárca közleménye szerint.
Megjegyezte azt is, hogy a hazai termékek versenyképességének növelését a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy is segíti, ez pedig az egyetlen nemzeti minőségrendszer, amelyhez bármely élelmiszer-előállító csatlakozhat, ha termékei megfelelnek a szigorú szakmai feltételeknek.
A REL Expo 2025 eseményhez kapcsolódóan külön figyelmet kapott a "Nyitott porták napja" rendezvénysorozat is, amely idén először, kísérleti jelleggel valósult meg. Öt térségben, 150 helyszínen mintegy 15 ezer látogatót vonzott a kezdeményezés, amely a gasztronómiától a kézművességen át az állatsimogatókig sokszínű élményeket kínált.
Az Agrárminisztérium célja a hasonló kezdeményezések támogatása és országos ismertségük erősítése - tájékoztatott az agrártárca.