Történetének legnagyobb felvételi létszámát érte el a Debreceni Egyetem

Az augusztusi pótfelvételi eljárásokkal együtt várhatóan több mint 11 400 elsőéves hallgató kezdheti meg tanulmányait ősztől a Debreceni Egyetemen (DE), amely történetének legnagyobb felvételi létszámát érte el - közölte a felsőoktatási intézmény oktatási rektorhelyettese sajtótájékoztatón csütörtökön, Debrecenben.

Történetének legnagyobb felvételi létszámát érte el a Debreceni Egyetem

Bartha Elek elmondta, az egyetemre az idei felvételi eljárásban 19 676-an jelentkeztek, amelyből az első helyes jelentkezők száma 11 351 volt; ezek az adatok jóval felülmúlják a 2022-es, több mint 15 ezres összjelentkezői létszámot és a 2019-es, rekordnak számító évet is, amikor 16 502 jelentkezőt regisztráltak.

Alapképzésre 2023-ban 8087-en, mesterképzésre 1611-en, osztatlan képzésre 1293-an, míg felsőoktatási szakképzésre - a megváltozott szabályok miatt jóval kevesebben - 360-an jelentkeztek, ezek a számok nagyjából tükrözik a felvételi arányokat és létszámokat - sorolta a rektorhelyettes.

Az általános felvételi eljárásban 8019, a keresztfélévesben 384, az angol nyelvű képzésekben 2178, a doktori képzésben pedig 240 hallgatót vettek fel, ehhez jön még a pótfelvételi és a határon túli felvételi eljárásokban várható körülbelül 640 hallgató, így a becslések szerint augusztus végére 11 461 lesz a Debreceni Egyetem elsőéves hallgatói létszáma - mondta.

Bartha Elek megjegyezte, a ilyen magas felvételi létszámra nem volt még példa a felsőoktatási intézmény történetében. A részletekre kitérve az oktatási rektorhelyettes kifejtette, az alapképzésben 35, a mesterképzésben 26, az osztatlan képzésben pedig 9 százalékos emelkedés volt tapasztalható a felvettek számában, a felsőoktatási szakképzésre felvettek jelentős csökkenésével is 23 százalék volt az átlagnövekedés.

A finanszírozás szerinti bontásban 76 százalékkal növekedett az önköltséges képzésekre felvettek száma 2022-höz képest, ugyanez az adat az állami ösztöndíjas képzésekre vetítve 15 százalék volt. A legnépszerűbb debreceni képzési terület az általános felvételi eljárásban az orvos- és egészségtudomány volt, képzéseikre 1531 jelentkezőt vettek fel, ezt követte a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés, amelyekre 1322, illetve 1048, többségében állami ösztöndíjas nyert felvételt.

A gazdaság-, az egészség- és a bölcsészettudományi karok vették fel a legtöbb hallgatót, az angol nyelvű képzések tekintetében a legtöbb külföldi hallgató az általános orvostudományi karra került be, ezt követi az informatikai, a műszaki, az egészségtudományi kar - emelte ki Bartha Elek.

Érdekességként megemlítette, a legnépszerűbb szakok az ápolás és betegellátási, a jogász, a gyógypedagógus, az óvodapedagógus, az igazságügyi igazgatási, valamint az általános orvosi szakok voltak, mesterszakok tekintetében pedig a tanári, a pszichológiai és az egészségügyi menedzser szakokra jelentkeztek a legtöbben.

Forisek Péter tanárképzési főigazgató a tájékoztatón elmondta, a tanárképzési szakokra 38 százalékkal több jelentkezőt vettek fel, mint tavaly, ezzel pedig megfordult a korábbi csökkenő trend. Valamennyi szak esetében több hallgatót vettek fel, mint az elmúlt években, az egyik legnagyobb szakpárra, a testnevelés-gyógytestnevelésre például 38 hallgató jutott be. Hozzátette, a felvételi adatok azt is mutatják, hogy sikeres volt az egyetem új beiskolázási rendszere, a kialakított szociális médiarendszer és a különböző rendezvények pedig vonzóak volt a Debrecenben és a térségében tanuló középiskolások számára.

Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási főigazgatója elmondta, a pénteken induló pótfelvételi eljárásban augusztus 6-ig jelentkezhetnek azok, akik az általános felvételi eljárásban nem nyertek felvételt, vagy nem adták be a jelentkezésüket.

A pótfelvételin a felvételizők elsősorban önköltséges képzésekre jelentkezhetnek, de alap és osztatlan képzésben állami ösztöndíjas helyeket is meghirdet a DE az agrár, a műszaki, az informatika, az orvos- és egészségtudomány, a pedagógus és a természettudományi területek egyes szakjain, valamint edző alapképzési szakon - tette hozzá az oktatási főigazgató.

Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon

A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán, a vízosztás kezdetének reggelén az MTI-vel.
2024. 06. 19. 11:30
Megosztás:

Eddigi legsúlyosabb veresége előtt áll a Konzervatív Párt Nagy-Britanniában

A kedden ismertetett legfrissebb felmérés szerint eddigi legsúlyosabb vereségét szenvedheti el a jelenleg kormányzó brit Konzervatív Párt a július 4-i parlamenti választásokon.
2024. 06. 19. 11:00
Megosztás:

Az olasz szenátus rábólintott a közvetlen kormányfő-választásra

Az olasz parlament felsőháza első olvasatban megszavazta a jobboldali kormány alkotmánymódosító javaslatát a miniszterelnök közvetlen megválasztásáról, amire a baloldali ellenzék utcai tüntetéssel válaszolt Rómában kedden este.
2024. 06. 19. 10:30
Megosztás:

Élményút készül a dorogi homokvasút nyomvonalán

Élményutat alakítanak ki a Dorogi-szénmedence egykori bányáiba tömedékanyagnak homokot szállító kisvasút 40 kilométeres nyomvonalán, az érintett hat település önkormányzatának együttműködésével - közölte Komárom-Esztergom vármegye közgyűlésének elnöke az MTI-vel.
2024. 06. 19. 10:00
Megosztás:

Erősödött a forint szerda reggelre

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
2024. 06. 19. 09:30
Megosztás:

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, a tokiói tőzsde 0,28 százalékos emelkedéssel, 38 535 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő Topix mutató 0,30 százalékkal nőtt.
2024. 06. 19. 09:00
Megosztás:

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a BÉT-en

Mérsékelt mozgással, iránykereséssel indulhat a kereskedés szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint. A BUX 120,63 pontos, 0,17 százalékos emelkedéssel, 69 832,54 ponton zárt kedden.
2024. 06. 19. 08:30
Megosztás:

A munkáltatók szerint is égető reformok szükségesek a munkásszállóknál

Óriási lenne az igény a piacon a modern munkásszállók iránt. Megfelelő szállás biztosítása esetén ugyanis nagyobb az esély, hogy a potenciális munkaerő munkát vállal olyan hiányterületeken és régiókban, amely a lakhelyétől jóval távolabb található. Éppen ezért a kormány is kiemelten támogatja a modern munkásszállások létrehozását annak érdekében, hogy a munkavállalók mobilitása növekedjen, és a szállások minősége javuljon – hangsúlyozza Tóth Olivér, a Wellby House Kft. közvetítő cég értékesítési vezetője.
2024. 06. 19. 07:30
Megosztás:

A MicroStrategy terve, hogy 500 millió dollár értékű részvényt átvált Bitcoinra, ami a kriptovaluták bikapiaci jövőjét sugallja

A MicroStrategy az egyik olyan tradícionális intézmény, amely támogatja a kriptovalutákat, és még mindig nem hagyták abba ezt a tevékenységet. A legfrissebb fejlemények szerint több jelentés is azt állítja, hogy a MicroStrategy 500 millió dollár értékű részvény eladását tervezi további Bitcoin vásárlások finanszírozására.
2024. 06. 19. 07:00
Megosztás:

Változatosan alakulnak az ingatlanárak a hazai kiemelt üdülőövezetekben

Összességében emelkedtek az árak Magyarország kiemelt üdülőövezeteinek lakóingatlan- és üdülőpiacain 2023-ban, azonban az egyes üdülőkörzetekben változatosan alakulnak az árak – derül ki az MBH Indexből, az MBH Csoporthoz tartozó MBH Jelzálogbank legfrissebb elemzéséből. A Dunakanyarban több mint 30 százalékkal nőtt a négyzetméterenként fizetett átlagár, ahogy a Balatonnál és a Mecsek-Villány térségben is jelentős volt az áremelkedés. A Tisza-tó környékén és a Mátra-Bükk térségben azonban továbbra is kedvezőbb árakon lehet ingatlanhoz jutni. A nyolc kiemelt üdülőkörzet között jelentős különbség mutatkozik az árazás tekintetében: a legdrágább üdülőkörzet Budapest és a Balaton környéke, a legolcsóbb pedig változatlanul a Tisza-tó környéke.
2024. 06. 19. 06:30
Megosztás:

Hogyan szerezzük és tartsuk meg a legjobb kollégákat?

Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a Fivosz HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésben keresték a választ arra, milyen az ideális munkahely 2024-ben.
2024. 06. 19. 06:00
Megosztás:

Ezért buknak el a startupok az első három évben

Az első három év a legkritikusabb a startupok életében, ekkor bukik el ugyanis a legtöbb jó ötlet. A start it @K&H inkubátorprogram szerint ennek két fő oka, hogy egyrészt a startupok ritkán végeznek piackutatást, így nem egy valós, sokakat érintő problémára hoznak megoldást. Másrészt nincs egy jól átgondolt és felépített üzleti modelljük. Mutatjuk, hogy lehet ezeket elkerülni, áthidalni.
2024. 06. 19. 05:30
Megosztás:

Döntött az OXO Technologies közgyűlése a társaság székhelyének áthelyezéséről Hollandiába

Az OXO Technologies Holding Nyrt. kedden megtartott közgyűlése egyhangúlag és véglegesen jóváhagyta a társaság székhelyének áthelyezését Budapestről a hollandiai Rotterdamba - tájékoztatta az MTI-t a társaság kedden.
2024. 06. 19. 05:00
Megosztás:

Merre tart a hazai ingatlanpiac?

Az ingatlanpiac egyes szegmenseiben lassú javulás várható, miközben az ESG szempontok egyre hangsúlyosabbak – derül ki a DLA Piper Hungary Real Estate Intelligence Report 2024 kiadványából. Borbély Gábor, partner, a DLA Piper Hungary finanszírozási és ingatlanjogi csoportvezetője és Balogh Tamás a DLA Piper Hungary vezető ügyvédje, Real Estate Service Stream Leader ismertetik a hazai ingatlanpiacot meghatározó legfontosabb trendeket.
2024. 06. 19. 04:30
Megosztás:

Júniustól szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére

Júniustól új szakasz következik a monetáris politikában, ebben az időszakban a jegybank számára érdemben szűkebb mozgástér áll rendelkezésre az alapkamat csökkentésére - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a monetáris tanács keddi kamatdöntését követő online háttérbeszélgetésen.
2024. 06. 19. 04:00
Megosztás:

Célzott támogatások segítik a hazai burgonyatermesztést

Kiemelt feladat, hogy versenyképes legyen a hazai burgonyatermesztés és a gazdálkodók megfelelő árualappal rendelkezzenek - mondta Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács szakmai rendezvényén, amelyet az I. Nemzetközi burgonya világnap alkalmából rendeztek meg.
2024. 06. 19. 03:30
Megosztás:

Adatlopásoktól rettegnek a vásárlók

Egyre több vevő aggódik amiatt, hogy a vásárláskor megadott adatai kiszivárognak, ami a kereskedőket is lépésre kényszeríti – mutat rá az EY legfrissebb, 30 ország több mint 23 000 fogyasztójának megkérdezésével készült nemzetközi kutatásából.
2024. 06. 19. 03:00
Megosztás:

Zöld utat kapott a Merck vakcinája az USA-ban

A Merck Capvaxive nevű tüdőgyulladás elleni vakcinájának használatát engedélyezték az Egyesült Államokban, ami jó hír a Mercknek, azonban rossz hír a rivális terméket gyártó Pfizernek, amely az évi 6 milliárd dollárt termelő Prevnar vakcinát forgalmazza.
2024. 06. 19. 02:30
Megosztás:

Így emelkedik a nyugdíj korhatár a magyar jogszabályok alapján!

A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkifizetéseket az 1997. évi LXXXI törvény szabályozza, melynek 18. §-a szól az öregségi nyugdíjkorhatárról az alábbiak szerint:
2024. 06. 19. 02:00
Megosztás:

Meglepetést okozott az amerikai ipar teljesítménye

Az elemzők által várt 0,3 százaléknál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban májusban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kedden közzétett adataiból.
2024. 06. 19. 01:30
Megosztás: