Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. március és május közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 745 ezer fő volt, 41 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 108 ezer fő volt, 7 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 8 ezerrel, 61 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 75,1%-ra emelkedett március-május között. Egy éve 74,5%-on, a megelőző három hónapban 74,9%-on állt a mutató.

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 218,7 ezer fő volt a vizsgált három hónap átlagában, egy év alatt 27 ezer fős a növekmény, míg a megelőző három hónaphoz képest közel 5,5 ezer fővel csökkent a számuk. A nemzetközi módszertan szerint számított munkanélküliségi ráta március-május között 4,4%-ot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3,9%-kal, a megelőző három hónaphoz képest azonban 0,1 százalékponttal alacsonyabb értéket közöltek.

Az NFSZ nyilvántartásában 225,9 ezer regisztrált álláskereső szerepelt májusban, ami több mint 2,6 ezer fővel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők száma egy év alatt 1,2%-kal, egy hónap alatt 2,0%-kal csökkent. 2024. májusban 112,9 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 89,9 ezer maradt üres, betöltetlen.

Kilátások

A munkaerőpiac feszességének korábban látott oldódása tovább lassul. A foglalkoztatottság növekedése kitart, miközben a munkanélküliségi ráta tovább csökkent 4,4%-ra. Ez ugyan elmarad az általunk várt, 4,3%-os értéktől, ugyanakkor a májusi egyhavi adat 4,3%-ra mérséklődött. Továbbra is azzal számolunk, hogy a következő hónapokban további csökkenést fog regisztrálni a KSH a munkanélküliségi rátában.

Továbbra is kedvező fejlemény, hogy az inaktivitás csökkenése éves összehasonlításban még mindig markáns. Mindez a foglalkoztatottak bővülése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliek számának emelkedésében csapódik le éves összehasonlításban. Ugyanakkor utóbbiak körében éves alapon már kisebb az emelkedés, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugyancsak a munkaerőpiac oldódásának a lelassulására, megállására utal.

A fentiek mellett ugyanakkor elég valószínű, hogy ebben a szezonalitásnak érdemi szerepe lehet: a téli időszakban a foglalkoztatottak száma mindig csökkenni szokott, a tavaszi-nyári hónapokban azonban ez megfordul. A szezonalitásnak a munkanélküliségi ráta további csökkenésében lehet még szerepe a közeljövőben. Az év második felében azonban egyre inkább elkezdhet érződni a gazdaság talpra állása a munkaerőpiacon is, így év végére a munkanélküliségi ráta visszatérhet a 4%-os szint alá.

A munkaerőpiac elmúlt egy évben látott oldódása mellett továbbra is feszesnek tekinthető, a teljes foglalkoztatottság állapota nincs túlságosan messze. Ahogy az év második felében a gazdasági növekedés erőteljesebbé válhat, úgy jelenthet ez nyomást az inflációra, amelynek éves értéke kismértékben egyéb okokból (a bázishatás és a magas reálbérnövekedés miatt) amúgy is emelkedhet. Emiatt különösen fontos lenne, hogy a vállalatok erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósítsanak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg.

Romániában 3,4 százalék volt az öthavi GDP-arányos költségvetési hiány

Romániában 3,4 százalék volt az első öthavi GDP-arányos költségvetési hiány - közölte pénteken a bukaresti pénzügyminisztérium.
2024. 07. 01. 10:00
Megosztás:

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.
2024. 07. 01. 09:30
Megosztás:

Folytatódhat az emelkedés a tőzsdén

A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, jó esély van újabb csúcsdöntésre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője szerint.
2024. 07. 01. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken, Hongkongban nem volt kereskedés

Vegyesen mozogtak a vezető ázsiai tőzsdék mutatói hétfőn, Hongkongban nem volt kereskedés.
2024. 07. 01. 08:30
Megosztás:

Az Algotech (ALGT) előértékesítés nyújtja a legjobb lehetőséget a nyereségre, miközben a befektetők a Solana (SOL) és a PEPE fellendülését várják

Miközben a kriptopiac továbbra is visszaesést mutat, a vezető kripto altcoinok, Solana (SOL) és PEPE, amelyek jelentős árcsökkenést tapasztaltak, küzdenek veszteségeik visszanyeréséért.
2024. 07. 01. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint reggel

Erősödött a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
2024. 07. 01. 07:30
Megosztás:

A magyar GDP öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja

Jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) öt és fél százalékát az akkumulátoripar adja - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tarcalon, az iconFeszt Gazdaságpolitikai Konferencia és Fesztivál rendezvényén.
2024. 07. 01. 07:00
Megosztás:

Mától gyakrabban járnak a 200E repülőtéri buszok

Hétfőtől, július 1-jétől hétköznap a reggeli csúcsidőszakban sűrűbben indítják a 200E járatokat Kőbánya-Kispest és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.
2024. 07. 01. 06:00
Megosztás:

13 életmentő tipp, ha bankkártyával fizetnénk külföldön

Ma már természetesnek számít, hogy utazásainkon bankkártyával fizetünk, hiszen kényelmes, és pénzügyileg is előnyösebb lehet annál, mintha valutát vennénk, készpénzben fizetnénk. Ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint van néhány dolog, amivel célszerű tisztában lenni, nehogy csalódás érjen bennünket.
2024. 07. 01. 05:00
Megosztás:

Mélyütés a lakásvásárlóknak és hitelfelvevőknek, 60 százalékkal drágulnak a földhivatali díjak

Durván megemelte az ingatlanvásárláshoz és lakáshitelekhez szükséges földhivatali ügyintézés díjait egy péntek este megjelent rendelet. Az ilyenkor elkerülhetetlen szolgáltatások díja 60 százalékkal nő július végétől - derül ki az ingatlannet összefoglalójából.
2024. 07. 01. 04:00
Megosztás:

Ennyit nőtt a vidéki új építésű ingatlanok ára

A korábbi években megszokott áremelkedésnél kisebb ütemben ugyan, de tovább drágultak a vidéki új építésű lakások - közölte az Otthon Centrum pénteken az MTI-vel a megyei jogú városok második negyedéves árlistája alapján.
2024. 07. 01. 03:00
Megosztás:

A Te forintjaiddal is ez történik, ha Magyarország bevezeti az Eurót!

Az euró bevezetése Magyarországon régóta vitatott téma, mely gazdasági, politikai és társadalmi vonatkozásban is jelentős hatásokat eredményezhet. Az alábbi elemzés arra fókuszál, hogy milyen gazdasági következményekkel járna az euró bevezetése, különös tekintettel az inflációra, a nyugdíjakra és a bérjövedelemből élők fizetésére.
2024. 07. 01. 02:00
Megosztás:

Megint az autósokat szívatják: kötelező lesz a fekete doboz az autókba 2024 júliustól!

2024 júliusától csak olyan új járműveket lehet forgalomba helyezni Európában, amelyek megfelelnek az előírt, fejlett biztonsági és vezetéstámogató rendszerekkel kapcsolatos követelményeknek. Az EU-s rendelet szerint minden új autó alapfelszereltségének tartalmaznia kell az intelligens sebességszabályozót, a vezető figyelmetlenségét érzékelő figyelmeztető rendszert, a vészfékjelzést, a tolatóradart, az eseményadat-rögzítőt, és az indításgátló alkoholszonda későbbi beszerelésének lehetőségét is biztosítani kell.
2024. 07. 01. 01:00
Megosztás:

A Bitcoin és a FLOKI zöldben kereskedik, de a befektetők a 2024-es legjobb előértékesítési lehetőséget szemlélik

A Bitcoin árfolyama - a kriptopiac egészével párhuzamosan - konszolidációba kezdett a június eleje óta tartó medvepiac után - és az elemzők hihetetlen kriptovaluta rallyt jósolnak a token helyreállását követően. Érdekes módon a FLOKI veszteségei is mérséklődtek a piaci rallyra reagálva, és most felfelé ívelő tendenciát mutat.
2024. 07. 01. 00:30
Megosztás:

A mém érmék piaci értéke 45 milliárd dollár alá esett, de találunk még aranyrögöket

A közelmúltban a mém érmék jelentős veszteségeket szenvedtek el a kriptovaluta piac kiterjedt ingadozásával párhuzamosan. Annak ellenére, hogy az év elején majdnem újabb csúcsárak születtek, ezek a digitális eszközök most csak vánszorognak, a piaci értékük 45 milliárd dollár alá csúszott.
2024. 07. 01. 00:01
Megosztás:

Fontos szerepet játszik a gépipar a magyar iparfejlesztésben

A gépipar fejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország 2030-ra az európai ipar élvonalába kerüljön - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Magyar Ipari Célgép Nagydíj 2024 elnevezésű szakmai rendezvényen.
2024. 06. 30. 23:00
Megosztás:

170 millió dollár növekedési tőkét kap a Rohlik csoport

A Rohlik online élelmiszer-szogláltatással foglalkozó nemzetközi cégcsoport, a hazai Kifli.hu márka tulajdonosa 170 millió dollár (160 millió euró) növekedési tőkét kap az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), a meglévő - a Sofina, az Index Ventures, a Quadrille és a TCF Capital - befektetőktől, és az Európai Beruházási Banktól (EIB) - jelentette be pénteken a cégcsoport.
2024. 06. 30. 22:00
Megosztás:

A Bábolnai Gazdanapok idén szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket

A 37. Bábolnai Gazdanapok szeptember 5-7. között várja az érdeklődőket, akik 20 ezer négyzetméteren, 200 kiállítóval találkozhatnak a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 06. 30. 21:00
Megosztás:

Július végére elbontják a Deák téri beléptetőkapukat

Elkezdődik az M2-es metróvonal Deák Ferenc téri állomásának Sütő utcai kijáratánál található beléptetőkapuk elbontása - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken, a munkálatok első napján az MTI-vel.
2024. 06. 30. 20:00
Megosztás:

Koncessziós pályázatot írnak ki a szegedi víziközmű-szolgáltatásra

Koncessziós pályázatot ír ki a szegedi önkormányzat a város víziközmű-rendszerének üzemeltetésére, a sikeres jelentkező 2025. január 1-jétől 15 éven át nyújthat ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást a településen - döntött a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.
2024. 06. 30. 19:00
Megosztás: