Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A 2024. április és június közötti három hónapban a foglalkoztatottak száma (15-74 éves korosztály) 4 millió 745 ezer fő volt, 21 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A külföldi telephelyen dolgozók száma 106 ezer fő volt, 4 ezerrel több, mint egy éve, a közfoglalkoztatottak száma egy év alatt 12ezerrel, 60 ezerre mérséklődött. A foglalkoztatási ráta, az uniós módszertanban kiemelten figyelt 15-64 éves korosztályban 75,1%-ra emelkedett április-június között, a tavalyi 74,7%-ról, a megelőző három hónaphoz képest nem változott.

Tovább mérséklődött a háromhavi munkanélküliségi ráta

A munkanélküliek száma 215,3 ezer fő volt a vizsgált három hónap átlagában, egy év alatt 23 ezer fős a növekmény, míg a megelőző három hónaphoz képest közel 3,4 ezer fővel csökkent a számuk. A nemzetközi módszertan szerint számított munkanélküliségi ráta április-június között 4,3%-ot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 3,9%-kal, a megelőző három hónaphoz képest azonban 0,1 százalékponttal alacsonyabb értéket közöltek.

Az NFSZ nyilvántartásában 222,8 ezer regisztrált álláskereső szerepelt júniusban, ami több mint 1,4 ezer fővel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők száma egy év alatt 0,6%-kal, egy hónap alatt 1,4%-kal csökkent. 2024. júniusban 134,2 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a hónap végére 99,8 ezer maradt üres, betöltetlen.

A munkaerőpiac elmúlt egy évben látott oldódása mellett továbbra is feszesnek tekinthető, a teljes foglalkoztatottság állapota nincs túlságosan messze, miközben a munkanélküliségi ráta tovább csökkent 4,3%-ra, április-június között. Változatlanul azzal számolunk, hogy a következő hónapokban további csökkenést fog regisztrálni a KSH a munkanélküliségi rátában. Az őszi hónapoktól egyre inkább elkezdhet érződni a gazdaság talpra állása, így év végére a munkanélküliségi ráta visszatérhet a 4%-os szint alá.

Továbbra is kedvező fejlemény, hogy az inaktivitás csökkenése éves összehasonlításban még mindig markáns. Mindez a foglalkoztatottak bővülése és a népesség kismértékű csökkenése mellett a munkanélküliek számának emelkedésében csapódik le éves összehasonlításban. Ugyanakkor utóbbiak körében éves alapon már kisebb az emelkedés, mint egy hónappal ezelőtt, ami ugyancsak a munkaerőpiac oldódásának a lelassulására, megállására utal.

Érdemes megjegyezni, hogy a munkaerőpiacok reakcióideje kifejezetten lassú, a célzott változások akár 12 hónapos késéssel jelenhetnek meg a munkaerő iránti keresletben. Ahogy az év utolsó negyedében a gazdasági növekedés erőteljesebbé válhat, úgy jelenthet ez nyomást az inflációra, amelynek éves értéke kismértékben egyéb okokból (a bázishatás és a magas reálbérnövekedés miatt) amúgy is emelkedhet. Emiatt különösen fontos lenne, hogy a vállalatok erőteljesebben forduljanak a hatékonyság és a termelékenység növelésének irányába, illetve valósítsanak meg olyan, elsősorban tőkeintenzív beruházásokat, amit eddig a kellő számban rendelkezésre álló munkaerő miatt nem valósítottak meg vagy nem térült volna meg.

Itt a bejelentés: összeomlott a magyar nyugdíjrendszer!

Megroppant a hazai nyugdíjrendszer: a szegény még szegényebb, a gazdag még gazdagabb lesz - figyelmeztet honlapján Dr. Farkas András nyugdíjszakértő.
2024. 09. 23. 01:00
Megosztás:

A befektetők most a Hamster Kombatot és a Crypto All-Stars-t veszik

A kriptovaluta piac az innovációról és a forradalmi újításokról szól. A projektek igyekeznek kitűnni a tömegből, amihez különböző mechanikákat használnak.
2024. 09. 23. 00:01
Megosztás:

3 kriptovaluta, amelyekbe érdemes befektetni november és március között, a legbullishabb időszakban: Cardano (ADA), Shiba Inu (SHIB) és Cybro

A következő néhány hónap lehet a legjobb időszak arra, hogy beszálljunk a feltörekvő digitális valutákba. November és március között bizonyos altcoinok lenyűgöző növekedés előtt állnak. Fedezd fel, melyik három érme, köztük a Cardano, Shiba Inu és Cybro, várhatóan szárnyal ebben a bullish időszakban. Merülj el, hogy többet megtudj ezekről az ígéretes befektetési lehetőségekről.
2024. 09. 22. 23:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 09. 22. 22:00
Megosztás:

A kriptovaluta piac viiszarendeződés lehetőségei: 4 altcoin, amit érdemes felvásárolni a 2024 októberi bikapiac beindulása előtt

Ahogy a kriptovaluták piaca jelentős fellendülésre készül 2024 végén, a szemfüles befektetők figyelmesen követik bizonyos altcoinokat a potenciális nyereség érdekében. Ezek a digitális eszközök lenyűgöző növekedés előtt állnak, és kiváló lehetőségeket kínálnak azoknak, akik gyorsan cselekszenek. A részletekbe merülve ez a cikk feltárja, mely érmék vezetik majd a következő hullámot.
2024. 09. 22. 21:00
Megosztás:

Hogyan csinálj 1000 dollárból 1 milliót ezekkel a magas növekedésű kriptovalutákkal 2025-re

Képzeld el, hogy egy szerény, 1000 dolláros befektetést 2025-re elképesztő 1 millió dollárrá alakítasz. Ez az álom megvalósulhat a megfelelő, nagy növekedési potenciállal rendelkező kriptovalutákkal. A cikk feltárja, mely digitális érmék rendelkeznek robbanásszerű növekedési lehetőségekkel. Készülj fel, hogy felfedezd a következő nagy szereplőket a kripto világában.
2024. 09. 22. 19:00
Megosztás:

Változékony időjárás várható a jövő héten

Hétfőn még túlnyomóan napos idő lesz, de keddtől többfelé várható eső, majd csökken a csapadék esélye és visszatér a több-kevesebb napsütés, de a hét végén ismét lehűlés érkezik csapadékkal és széllel - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2024. 09. 22. 18:00
Megosztás:

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain

Ütemes apadásnak indult a Duna a folyó felső szakaszain, ahol már a helyreállítási munkálatokat készítik elő. Az árhullám Budapest alatt, Paks térségében tart - közölte vasárnap az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) sajtóosztálya.
2024. 09. 22. 17:00
Megosztás:

Dömösön határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál

Dömösnél a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez – mondta el a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a vasárnap reggeli árvízvédelmi sajtótájékoztatón, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.
2024. 09. 22. 16:00
Megosztás:

Az indiai- és csendes-óceáni térség előtt álló feladatokról tárgyaltak a régió vezetői

A nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni régió megőrzéséről, valamint a térség biztonságát érintő kockázatokról tartott helyi idő szerint szombaton csúcstalálkozót amerikai kezdeményezésre az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Indiát és Japán tömörítő Négyek országcsoport (Quad).
2024. 09. 22. 14:00
Megosztás:

Jelentősen növelik a szeptemberi viharkárok a biztosítók kifizetéseit

Jelentősen megnövelik a szeptemberi viharkárok a biztosítók idei kifizetéseit, a társaságok a szeptember 13-16. közötti viharok miatt több mint egymilliárd forintot fizettek ki, illetve tartalékoltak kárkifizetésre - mondta a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2024. 09. 22. 13:00
Megosztás:

Egyeztetést javasol a rövidtávú lakáskiadásról a Magyar Éttermi Szövetség

A nemzetközi tapasztalatok alapján és a szakmai szervezetekkel egyeztetve kell szabályozni a rövidtávú lakáskiadást a Magyar Éttermi Szövetség szerint. Átmeneti intézkedéseként azt javasolják, hogy 2025-ben ne adjanak ki új engedélyt rövidtávú lakáskiadásra Budapest világörökségi területein.
2024. 09. 22. 12:00
Megosztás:

Eddig tartanak az Országos Könyvtári Napok programjai Szegeden

Három héten át, szeptember 30-tól október 22-ig tartanak az Országos Könyvtári Napok programjai idén a szegedi Somogyi-könyvtárban – tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.
2024. 09. 22. 10:00
Megosztás:

Az IntelMarkets (INTL) előre ugrik a sorban, hogy nagyobb altcoinná váljon, mint a Ripple (XRP) és a SUI Blockchain? Lehet ez a legjobb esély a 10-szeres növekedésre, 2 000%-os potenciállal

A Ripple (XRP) jelentős bástyája a határokon átnyúló fizetések terén található, míg a SUI Blockchain fő fókusza a méretezhetőség. Mindkét projekt erős versenyző, de úgy tűnik, áttörésük a kriptopiac következő evolúciós fázisát hozta el.
2024. 09. 22. 09:00
Megosztás:

Véget ért az első Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál

Véget ért az első Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet Mátészalka önkormányzata, a Magyar Hollywood Tanács és az Origo Film Group Zrt. szervezett meg a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Szalkai Moziban - közölték szombaton az MTI-vel a szervezők.
2024. 09. 22. 08:00
Megosztás:

Megalakult az új francia kormány

A centrista és a jobboldali erők részvételével megalakult szombat este az új francia kormány, két héttel azután, hogy Emmanuel Macron államfő a jobbközép Köztársaságiaktól (LR) érkező Michel Barnier volt uniós biztost nevezte ki kormányfőnek.
2024. 09. 22. 07:00
Megosztás:

Az ellenzéki ANO sikerét hozta a regionális önkormányzati és a részleges szenátusi választás Csehországban

Az ellenzéki Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati, illetve részleges szenátusi választások Csehországban - derült ki a szombat este közzétett nem hivatalos eredményekből.
2024. 09. 22. 06:00
Megosztás:

Hová tűnt a kontármunka az építőiparból? Hová tűnt a kontármunka az építőiparból?

A Mapei Kft. friss kutatása szerint az építőipari szakemberekbe vetett bizalom enyhe javulást mutat, miközben a kontármunkák okozta károk összege minimálisan, 814 791 forintra csökkent. A változás azonban olyan csekély, hogy inkább stagnálásról beszélhetünk, semmint kialakulóban lévő pozitív trendről.
2024. 09. 22. 05:00
Megosztás:

Miben engednének, és mit javasolnak a rövid távú szállásadók?

Az elmúlt napokban a rövidtávú lakáskiadásról szóló, és az alig 35.000 kerületi lakost számláló VI. kerületben lezajlott szavazásnak álcázott közvéleménykutatás hirtelen országos érdeklődést váltott ki. Nem véletlenül, hiszen sok szakértő jelezte, ami a kerületben történik, az rossz irány a valós problémák megoldására. Végül mindössze 447 szavazat döntött, és okozott valóságos gátszakadást. A kormány már az Airbnb minden eddiginél szigorúbb szabályozására készül. A nemzetgazdasági miniszter álláspontja szerint a rövid távú lakáskiadás pedig nem turisztikai, hanem lakhatási kérdéskör. A Magyar Apartman Kiadók Egyesülete (MAKE) és a Felelős Szálláskiadók Szövetsége (FSZKSZ) is nyilvánosságra hozta legfrissebb elemzését és javaslatait a magán- és egyéb szálláshelyek tervezett újraszabályozása kapcsán. Nézzük, hol ütköznek az álláspontok, és milyen javaslatai vannak az érdekvédő szervezeteknek!
2024. 09. 22. 04:00
Megosztás:

Kiket érint a távhődíjak októberi csökkentése?

A távhődíjak októbertől tervezett csökkentése a lakossági felhasználókat nem érinti, az állami és önkormányzati intézmények számára jelenthet újabb könnyítést - olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) szombat délutáni Facebook-bejegyzésében, amellyel a sajtóban terjedő téves értelmezésekre reagált.
2024. 09. 22. 01:00
Megosztás: