Továbbra is forró a nukleáris energia piaca

Az energiaátmenetre való törekvés az elmúlt néhány év egyértelmű történése a világban. A nukleáris energia szinte biztosan a része ennek a folyamatnak.

A ciklus láthatóan felívelőben van: az egyik leginkább követett irányadó mutató, az urán fém ára 2007-ban érte el a csúcsát 150 dollár/font szinten, majd 2016-ban a mélypont 18 dolláron volt.


Azóta a ciklus ismét felfelé ívelőben van, a nukleáris üzemanyag alapanyagának jelenleg 75 dollár/font az árjegyzése. A 2010-es évek végével lassan megszűnt a fukushimai baleset okozta túlkínálat, az uránbányák egy része bezárt a világban, a jelentősen felgyülemlett urán készleteket pedig a feldolgozó vállalatokon keresztül megvásároltak a most üzemelő nukleáris erőművek, illetve a 2021-ben létrejött Sprott nevű uránium alap.


 Ennek hatására ma hiány van a piacon uránból.


Azt tudni kell erről az iparágról, hogy a nukleáris erőműveket üzemeltető szolgáltató cégek rendszerint 3-5 évente vesznek dúsított üzemanyagot erőműveikbe, mivel ezek jól tárolhatók a telephelyeken. A rugalmatlan kereslethez hasonló a kínálat is: a bányák, dúsító üzemek kapacitásbővítése akár 10-15 évet is kitehet.


A legnagyobb vállalatok a mostani szűk piaci helyzetben 2030-ig eladták termelésüket. Az új, főleg 2025 után piacra lépő szereplők – Kína önmaga 140 atomerőmű építését tervezi a következő évtizedekben, de épülnek szerte a világban máshol is erőművek – ezért kénytelenek elfogadni a magasabb árakat.


Ez egyébként önmagában nem jelent túl nagy gondot, mivel a sugárzó fűtőelemek beszerzési költsége jellemzően 3-5%-a a teljes üzemelési költségnek. Sokkal nagyobb szeletet hasít ki az erőmű amortizációja a teljes költségből, mint a fűtőelemek ára. Emiatt is sokan vélik úgy, hogy van még tere az emelkedésnek, hiszen a szereplőknek ez nem jelent hatalmas többlet terhet.


A felfutáshoz hozzájárul az is, hogy a világban több vállalat is próbálkozik kicsi, moduláris reaktorok építésével. Ez a technológia 2030 után terjedhet el, és siker esetén akár meg is többszörözheti az urán iránti keresletet.

A nukleáris fűtőanyag készítésének lépései: uránérc bányászat – „sárgasüti” (yellowcake) készítése – urán dúsítása (a 235-ös izotóp feldúsítása) – üzemanyagrúd gyártása. Ebből a folyamatból tőzsdei cégeket főleg a bányászat és a yellowcake készítés területén találunk, illetve léteznek olyan befektetési alapok, melyek uránércet és/vagy yellowcake-et tartanak.

Két nagyobb részvénytársaság emelkedik ki a mezőnyből, akik a globális bányászati piac közel 60%-át adják.

A kanadai-amerikai Cameco (CCJ US) az észak-amerikai kontinens legnagyobb uránérc bányászati társasága és yellowcake termelője. A Londonban jegyzett Kazatomprom (KAP LI) pedig a volt Szovjetunió legnagyobb szállítója.

Mellettük számos kisebb szereplő van, ezek főleg felfutó kanadai bányászati vállalatok. Az észak-amerikai ország az egyik legnagyobb uránkincs készlettel rendelkezik Kazahsztán, Oroszország, Ausztrália, Niger és Namíbia mellett. Mellettük kiemelhető még az amerikai Centrus Energy (LEU US), amely urándúsítással foglalkozik, illetve a Yellow Cake (YCA LN) és a Sprott Physical Uranium Trust (SRUUF US). Mindkét alap jelentős volumenben halmozott fel yellowcake-et és urán fémet - olvashatjuk az ERSTE elemzői anyagában.

Az urán hosszútávú árjegyzése 2006-tól (USA dollár/font)

Terjed a szamárköhögés-járvány Horvátországban

Szamárköhögés-járvány ütötte fel a fejét Horvátországban, mert bár van ellene kötelező védőoltás, az alacsony átoltottság miatt a fertőzöttek aránya egyre nő - jelentette be Bernard Kaic, a horvát közegészségügyi intézet illetékese.
2023. 12. 03. 22:00
Megosztás:

Technikai recesszióban az osztrák gazdaság

A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria pénteki jelentése alapján.
2023. 12. 03. 21:00
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 48. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2023. 12. 03. 20:00
Megosztás:

Csökkent az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménye

Az előző havival megegyező ütemben csökkent az Egyesült Államok feldolgozóipari aktivitása novemberben az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management - ISM) pénteken közzétett adatai alapján.
2023. 12. 03. 19:00
Megosztás:

Budán is nyitott adományozói pontot a Mikulásgyár

Budán is nyitott egy adományozói pontot az ország egyik legnagyobb jótékonysági rendezvénye, a Mikulásgyár, amely idén is több ezer gyermek karácsonyi ajándékáról gondoskodik - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2023. 12. 03. 18:00
Megosztás:

Meglévő gyerekekre is jár kamattámogatott hitel a falusi CSOK mellé 2024-ben

Jövőre is lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a meglévő gyerekekre, amennyiben az érintettek falusi CSOK-os településeken élnek vagy oda szeretnének költözni. Ráadásul a kedvezményes CSOK-hitellel akkor is számolhatnak ezek a családok, ha nem vállalnak újabb gyermeket - derül ki a money.hu és az ingatlan.comközös összefoglalójából.
2023. 12. 03. 16:00
Megosztás:

Heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában

Hétfő reggelig tartó heves havazás nehezíti a közlekedést Moszkvában, a hóréteg vastagsága várhatóan 8-10 centiméterrel növekszik - közölte az Interfax hírügynökséggel Roman Vilfand, az Oroszországi Hidrometeorológiai Központ tudományos vezetője.
2023. 12. 03. 15:00
Megosztás:

Ennyivel lesz több a minimálbér nettója 2024-től

A megemelt minimálbér és a garantált bérminimum után megnövekedett közterhek hatására 2024-es évben összesen 175 milliárd forinttal nő a költségvetés bevétele – számolta ki a Niveus Consulting Group.
2023. 12. 03. 14:00
Megosztás:

Miskolcon vásári forgatag, koncertek és ünnepi díszbe öltözött villamos várja az érdeklődőket

Vásári forgataggal, korcsolyapályával, koncertekkel és adventi villamossal várják az ünnepre készülőket Miskolcon több helyszínen, Lillafüredtől Miskolctapolcáig az adventi időszakban.
2023. 12. 03. 13:00
Megosztás:

Elnökjelölti kampánya idejére szünetelteti uniós biztosi tevékenységét Jutta Urpilainen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ideiglenesen felmentette feladatainak ellátása alól Jutta Urpilainen nemzetközi partnerségekért felelős uniós biztost, aki szombaton tájékoztatta a biztosi testületet, hogy jelöltént indul a 2024-es finn elnökválasztáson - közölte az Európai Bizottság.
2023. 12. 03. 12:00
Megosztás:

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.
2023. 12. 03. 11:00
Megosztás:

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 58 010,99 ponton zárt pénteken, 1919,62 ponttal, 3,42 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
2023. 12. 03. 10:10
Megosztás:

Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.
2023. 12. 03. 09:00
Megosztás:

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).
2023. 12. 03. 08:00
Megosztás:

630 milliós turisztikai fejlesztés zárult le Miskolctapolcán

Lezárult Miskolctapolca 628 millió forintos komplex turisztikai fejlesztése - tájékoztatta az MTI-t Miskolc polgármesteri hivatalának sajtóosztálya pénteken.
2023. 12. 03. 07:00
Megosztás:

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Idén is tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
2023. 12. 03. 06:00
Megosztás:

Világvezető logisztikai vállalat költözteti hazai operációját Pátyra

A világ egyik legjelentősebb logisztikai szolgáltatója, a DHL Group részét képező DHL Supply Chain 2024 január elején veszi birtokba 20 ezer négyzetméteres bérleményét Budapest környékének legnagyobb egybefüggő modern ipari épületében. A HelloParks Páty megapark 58 ezer négyzetméteres, „zero ready” PT1-es raktárcsarnokát úgy készítették elő, hogy akár a nettó nulla kibocsátású működést is lehetővé teszi, aminek köszönhetően a logisztikai cég már most teljesítheti 2025-re kitűzött vállalati elvárásait. Az üzlet megkötése fontos mérföldkő, hiszen ez az első karbonsemleges operációra alkalmas épülete a társaságnak a régióban.
2023. 12. 03. 05:00
Megosztás:

Tisztább helyzetet teremtenek az új energetikai tanúsítványok a napelemek piacán is

Novembertől új épületenergetikai szabályok lesznek érvényesek, s megváltozott az energetikai tanúsítványi rendszer is – mindez komoly változást jelent, hiszen még inkább felértékeli a napelemekkel, hőszivattyúval, okosotthon-irányítással működő ingatlanok értékét. Mindemellett kulcsfontosságúvá válik az energiafelhasználási adatok értelmezése és a modern technológiák alkalmazása.
2023. 12. 03. 04:00
Megosztás:

Fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.
2023. 12. 03. 03:00
Megosztás:

Világelső lett a Soproni Egyetem e-hulladék kezelési módszere

A világ legjobb gyakorlatait bemutató, e területen élen járó 54 egyetem közül első helyre rangsorolták az UI GreenMetric versenyében a Soproni Egyetem e-hulladék gyűjtését és a hulladékkezelést bemutató pályázatát - írta az egyetem az MTI-nek küldött szombati közleményében.
2023. 12. 03. 02:00
Megosztás: