Továbbra is kitart az ALTEO lendülete

Továbbra is masszív kétszámjegyű növekedést mutat az ALTEO kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti konszolidált eredménye (EBITDA). A tavalyi számot 68 százalékkal felülmúló, 16,3 milliárd forintos érték főként az ALTEO Szabályozási Központjának, a kiskereskedelmi szegmens rekord eredményének, valamint a vállalat megújuló erőművei stabil, jó teljesítményének köszönhető.

Továbbra is kitart az ALTEO lendülete

Kimagasló eredményt ért el 2022 első kilenc hónapjában az ALTEO. A 11,2 milliárd forint csoportszintű konszolidált nettó eredmény rekordnak számít az ALTEO történetében, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 128 százalékos növekedést mutat. Szintén látványosan, 68 százalékkal nőtt a konszolidált EBITDA, és elérte a 16,3 milliárd forintot, ami szintén az ALTEO fennállása óta rögzített legmagasabb érték ebben az eredménykategóriában. 

„Noha az idén az energiapiacon a már 2021 végén elindult jelentős áremelkedés mellett a kialakult háborús helyzet és az abból is adódó szélsőséges volatilitás jelentősen éreztette hatását, az energiapiaci viszontagságok nem vetették vissza az ALTEO eredményességét, sőt inkább erősítették a fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiánk fundamentumait” – közölte ifj. Chikán Attila vezérigazgató. Úgy vélte, felépítésének, diverzifikált portfóliójának, piaci méretének, gyors reagáló képességének és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően az ALTEO eredményességének növelésére is fel tudta használni ezt az időszakot a kínálkozó lehetőségek aktív kihasználásával. Befektetések terén is komoly eredményeket sikerült elérni. A vezérigazgató példaként a 20 MW névleges teljesítményű – és egyelőre engedélyezés alatt álló – naperőmű projektet tulajdonló EDELYN SOLAR Kft. megvásárlását, valamint a szervetlen hulladékok kezelésével és újrahasznosításával foglalkozó FE-GROUP INVEST Zrt. részvényei 75,1 százalékának megvételét hozta fel.

A remek első háromnegyedéves számokat elsősorban a hő- és villamosenergia-termelést irányító Szabályozási Központ kimagasló eredményessége magyarázza, de komoly pozitívumot hordoz a kiskereskedelmi szegmens rekorderedménye, ahogyan a megújuló erőművek stabil, jó teljesítménye is.

A kihívásokat érintve ifj. Chikán Attila kitért a rendkívüli mértékben megnőtt működőtőke finanszírozási igényre. Ez részben az elmúlt fél évben radikálisan megváltozott, sokszorosára emelkedett energiaáraknak, a megugró volatilitásnak és a korábbiaknál lényegesen magasabb letét- és bankgarancia igényeknek köszönhető, amihez még társult a vevő és szállítói finanszírozás helyzetének elnehezülése. A vezérigazgató leszögezte: annak érdekében, hogy kellő biztonság és likviditási tartalékok mellett zavartalanul biztosítani tudja a stratégiájában megfogalmazott befektetési nagyságrend finanszírozási igényét, az ALTEO vezetése vizsgálja és folyamatosan napirenden tartja a különböző forrásbevonási lehetőségeket. Ezt egyelőre nem a tőkepiacon keresztül kívánják biztosítani, ugyanis a kiváló első háromnegyedéves teljesítmény és a cég stabil pénzügyi helyzete révén az ALTEO számára folyamatosan képződnek jelentős pénzügyi tartalékok és nyílnak egyéb finanszírozási lehetőségek. Ezek a cég vezetése szerint jobban és kedvezőbb feltételek mellett illeszthetőek a rövidebb időhorizontú működőtőke finanszírozási igényekhez, mint a kötvény- vagy részvénykibocsátás.

A vezetés fenti álláspontját a november 10-én bejelentett, módosított extraprofitadó sem változtatja meg, amelynek pénzügyi hatása a publikált harmadik negyedéves számokban még nem jelent meg. Az ALTEO szakértőinek előzetes gyors becslése alapján ugyan a cég adóterhelését az új extraprofitadó 2 milliárd forint körüli nagyságrendben emelheti 2022-ben, de ez a vezetés értékelése szerint nem változtatja meg fundamentálisan a cég pénzügyi helyzetének megítélését és kilátásait. Így annak sem látják szükségét, hogy az eddigi rendkívül sikeres stratégiájukon módosítsanak.„Fundamentumaink továbbra is a helyükön, a fenntartható és költséghatékony energetikai szolgáltatásokra épülő üzleti modellünk értéke, kilátásai a jelen világgazdasági helyzetben egyre csak javulnak, ezeket nem írja felül a 2022 és 2023 vonatkozásában bevezetett többlet adóterhelés” – tette hozzá ifj. Chikán Attila.

Mindezek fényében a vállalat az utolsó negyedévben is folytatja az eredményes idei munkát. A vezérigazgató ismételten kihangsúlyozta a Szabályozási Központ továbbfejlesztésének szükségességét, ami kiterjed az informatikai képességek, valamint az energiatárolási és egyéb energiatermelési kapacitások bővítésére is, továbbá a megújuló alapú energia hazai elterjedését támogató befektetések és szolgáltatások, mint például az ALTEO megújuló termelés-menedzsment szolgáltatása, fejlesztésére is.

Tíz kategóriában adták át a közmédia díjait

Tíz kategóriában adták át a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által alapított szakmai díjakat csütörtökön Budapesten a példaértékű munka és a közszolgálatért végzett tevékenység elismeréseként.
2022. 12. 08. 22:00
Megosztás:

Regionális kamarai együttműködés keretében támogatná a területfejlesztési miniszter a hazai vállalkozásokat

A területfejlesztési minisztérium stratégiai partnerséget ajánlott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) a Budapest és Pest megyei gazdasági zónára vonatkozó fejlesztési elképzelések kidolgozásában. Ezzel tovább erősödhet a BKIK által is támogatott megyei szintű kamarai egyeztetés gyakorlata, és hatékonyabb lehet a vállalkozókkal való közvetlen tapasztalatcsere – derült ki a budapesti kamara Önkormányzati Kapcsolatok Kollégiumának ülésén. A december 7-i eseményen Dr. Latorcai Csaba, területfejlesztési miniszterhelyettes és Dr. Balogh Ádám, a BKIK általános alelnöke is részt vett.
2022. 12. 08. 21:30
Megosztás:

LED-es tükör a szakszerűbb és szebb megvilágításért

Bármekkora is legyen a fürdőszobánk, egy tükör mindig jó szolgálatot tesz, a hasznossága megkérdőjelezhetetlen. Reggel vele indítjuk a napot, és este vele fejezzük be. Ráadásul nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy tágítja a teret, így egy kis méretű fürdőben igazán előnyös.
2022. 12. 08. 21:00
Megosztás:

Vegyesen zártak a nyugat-európai tőzsdék

Folytatódott a részvénypiacokon az árfolyamok csökkenése, a vezető nyugat-európai tőzsdék veszteséggel zártak csütörtökön.
2022. 12. 08. 20:40
Megosztás:

Ha elromlik a WC tartály

Talán veled is előfordult már, hogy az éjszaka közepén valamilyen zavaró zajra egyszerre csak kipattant a szemed. Persze álomittasan először még talán azt sem igazán tudtad, hol vagy, de valami zavart éreztél az “erőben”. Egy idő után talán még a zaj irányát is kezdted beazonosítani. 
2022. 12. 08. 20:25
Megosztás:

Gyorsabb és hatékonyabb lesz a jegyellenőrzés Budapesten

Decembertől új adatkiolvasási technológia bevezetésével teszi egyszerűbbé a jegyellenőrök munkáját a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
2022. 12. 08. 19:00
Megosztás:

Már zajlik a téli felkészülés a Volánbusznál

A Volánbusz minden évben kiemelt figyelmet fordít a téli felkészülésre, a járműállományt és a közszolgáltatást nyújtó munkavállalókat is felkészítik a megváltozott út- és látási viszonyokra - közölte a Volánbusz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.
2022. 12. 08. 18:30
Megosztás:

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását - mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.
2022. 12. 08. 18:00
Megosztás:

Mesterséges intelligencia segíti a cégeket a szabálykövetésben

Az év végéhez közeledve nem csak az üzletek forgalma pörög fel, hanem a jogalkotás is dömpinghez érkezik. Az elmúlt évek trendjeit figyelve várhatóan idén is több, mint ezer jogszabály módosul az év utolsó pár hetében - jelezte előre a JOXA.hu fejlesztőcsapata.
2022. 12. 08. 17:30
Megosztás:

Nőtt a munkaerő mobilitása egy év alatt Magyarországon

A munkavállalók 53 százaléka hajlandó a lakóhelyéről elköltözni munkahelyváltás miatt a Trenkwalder idei felmérése szerint, szemben a tavalyi 35 százalékkal - ismertette a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó cég csütörtökön sajtótájékoztatón.
2022. 12. 08. 17:00
Megosztás:

Nemzetközi magyar IT sikersztori: Németországban terjeszkedik a Gloster

Új lendületet ad a hazai gazdaságban köztudottan óriási szerepet játszó német autóipari együttműködésnek a Gloster: a magyar IT cég többségi tulajdonrészt szerzett a németországi székhelyű G-plus Consulting GmbH-ban, aminek köszönhetően közvetlen informatikai beszállítója lett a legnagyobb német autómárkáknak. Az akvizíció az első lépése a Gloster középtávú stratégiájának: a cégcsoport célja, hogy 2025-re a DAH régióban kiterjedt szoftverfejlesztési jelenléttel rendelkezzen.
2022. 12. 08. 16:30
Megosztás:

Magyarország lesz öt éven belül az e-autó-akkumulátorok egyik európai központja

Világszerte tízszeresére nőhet 2030-ra az akkumulátorgyártás, és az összes akkumulátor kilencven százalékát a mobilitásban használják majd, főképp az elektromos autók piacán. Magyarország a régióban jelentős szereplő az akkumulátorgyártásban, a jelenlegi koreai dominanciát a következő években a kínai váltja fel a már bejelentett és a további, várható beruházásokkal – mondja Wu Wanliang, a kínai befektetéseket támogató Capital Bridge tulajdonosa. A magyarországi kínai tőkebefektetések a nyersanyag-feldolgozástól az alkatrészgyártáson át a késztermék előállításáig az értéklánc minden szintjén megjelentek.
2022. 12. 08. 16:00
Megosztás:

A vártnál magasabb lett az infláció - mi várható a következő időszakban?

A mostani kilátások szerint februárban tetőzhet a magyar infláció, de az egy számjegyű tartományba csak 2023 végén kerülhet be a mutató, sok kérdés is van mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.
2022. 12. 08. 15:30
Megosztás:

125 millió forint befektetést kapott a Vidarex

Az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures 125 millió forinttal szállt be a felhő alapú videó-felügyeleti szoftver rendszert fejlesztő magyar startupba, a Vidarex Kft-be. A cél a régióban még kevésbé elterjedt technológia meghonosítása.
2022. 12. 08. 15:05
Megosztás:

Meleg és átlagosan csapadékos volt az ősz

Az ősz nagy hőmérsékleti kilengések nélkül, de hosszú indián nyárral telt, és három nagyon száraz évszak után, 2022 őszén országosan átlagos mennyiségű csapadék hullott - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzésében.
2022. 12. 08. 14:30
Megosztás:

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció

A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5%-ra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24%-ra ugrott.
2022. 12. 08. 14:00
Megosztás:

A szlovén kormányfő elfogadja a belügyminiszter lemondását

Robert Golob szlovén kormányfő elfogadja Tatjana Bobnar belügyminiszter lemondását, mert a tárcavezető elvesztette a bizalmát - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal.
2022. 12. 08. 13:30
Megosztás:

Melyek Magyarország legsérültebb autói?

Használt autót venni nem egyszerű. Már csak azért sem, mert a carVertical legújabb kutatásából kiderül, hogy az autók 52,4 százaléka szenvedett már valamilyen sérülést a múltban. A statisztikák szerint minden második autó legalább egyszer károsodott már valamilyen okból kifolyólag, ráadásul korrelációs összefüggés van bizonyos autók márkája, illetve annak biztonságossága között.
2022. 12. 08. 13:00
Megosztás:

Romló kilátásokkal, de stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa bankrendszerei

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett éves szektorelemzésében.
2022. 12. 08. 12:30
Megosztás:

A tea és kávékülönlegességek tökéletes ajándékok mindenki számára

Manapság már számtalan tea- és kávékülönlegességet találunk a szaküzletek, webshopok polcain, így azokat, akik kedvelik ezeket a termékeket, könnyen meglephetjük a világ egy távoli szegletéből származó kuriózummal.
2022. 12. 08. 12:00
Megosztás: