Új gazdára találhat az egykori New York Szálló

Megvásárolná a kolozsvári önkormányzat az egykori New York Szálló főtéri épületét, mely a belváros egyik legimpozánsabb, egyben legrosszabb állapotban lévő műemlék épülete - erősítette meg az MTI kérdésére Oláh Emese alpolgármester.

Új gazdára találhat az egykori New York Szálló

A kolozsvári Főtéren álló impozáns ingatlan homlokzatát pár éve felújították ugyan, de belül leromlott az állapota, évek óta üresen áll. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi frakciója 2020-ban azt javasolta a városvezetésnek, hogy vásárolja meg az értékes épületet, és alakítson ki benne kulturális központot.

"A mi álláspontunk nem változott, az önkormányzatnak élnie kell az elővásárlási jogával. Amint megkapjuk a hivatalos értesítést, kezdeményezni fogjuk, hogy az önkormányzat egy tárgyalóbizottság révén vásárolja meg" - nyilatkozott az MTI kérdésére Oláh Emese. Hozzátette, tudomása szerint Emil Boc polgármester álláspontja is ugyanez.

Kolozsvár nemzeti liberális párti (PNL) polgármestere a helyi sajtó szerint január végén úgy nyilatkozott: az önkormányzatnak jelenleg lenne pénze, hogy az épület eladása esetén éljen elővásárlási jogával. A polgármesteri hivatalnak erre 2013-ban is lett volna alkalma, de akkor nem kívánt élni vele, sokallta az ingatlanért kért összeget.

Az egykori szálloda megvásárlása azután lett újra téma, hogy a magyar állam által finanszírozott Sapientia Alapítvány megvásárolta a Főtér másik oldalán található egykori Központi Szállodát (Melody Hotel). A román sajtó akkor a tulajdonosra hivatkozva arról cikkezett, hogy a magyar államhoz közel álló cégek a New York Szálló épületére is ajánlatot tettek.

Kolozsvár egyik legpatinásabb épülete, amelynek földszintjén, a New York Kávézóban egykor a város irodalmi élete is zajlott, közel két évtizede áll kihasználatlanul. Az ingatlant 2013-ban egy Ioan Bene kolozsvári üzletember érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg, azóta a vállalkozót adócsalásért letöltendő börtönbüntetésre ítélték, a cég ellen csődeljárást kezdeményeztek.

A Faclia című kolozsvári lap február elején azt írta: a cég ellen csődeljárás indul, miután a Kolozsvári Ítélőtábla jogerős ítéletében megerősítette a Kolozs megyei Törvényszék tavaly márciusban hozott erre vonatkozó alapfokú ítéletét. A Napocamin Kft. csődje a tulajdonában lévő ingatlanok eladását is jelenti, így a New York Szálló is gazdát cserélhet, és a kolozsvári önkormányzat élhet elővásárlási jogával - írta a lap. A polgármesteri hivatal mellett a művelődési minisztériumnak és a Kolozs megyei önkormányzatnak is elővásárlási joga van, de eddig csak a városvezetés jelezte érdeklődését.

A New York Szálló a város egykori neves főépítésze, Pákei Lajos tervei alapján épült 1893-94-ben. A 8500 négyzetméteres hasznos területű, négyszintes épületben egykor 105 szobás szálló, majd az 1950-es években egyetemi kollégium működött. Az épület az 1960-as évektől 2005-ig immár Continental Szálló néven fogadta a vendégeket. 2004-ben a gyulafehérvári Ardeleana Kft. tulajdonába került, mely nem fektetett az épületbe, így fokozatosan leromlott az állapota. Jelenlegi tulajdonosa az elmúlt években tataroztatta a homlokzatot, Kolozsváron ugyanis többszörös ingatlanadót kell fizetni az elhanyagolt külsejű ingatlanokért.

Erős első negyedévet zár a PepsiCo

A piac mai nyitása előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a PepsiCo.
2024. 04. 23. 23:30
Megosztás:

Újabb légijárat lesz nyártól hazánk és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 23:00
Megosztás:

Új bölcsőde épül Makón

Új, két csoportszobás, 24 férőhelyes bölcsődét épít uniós támogatással a görögkatolikus egyház Makón.
2024. 04. 23. 22:30
Megosztás:

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét

A Bosch átadta kolozsvári mérnöki központjának második irodaépületét, amely 21 millió euró beruházással, két év alatt készült el - írja az economedia.ro.
2024. 04. 23. 22:00
Megosztás:

Megháromszorozta profitját a GE

A mai piaci nyitás előtt tette közzé első negyedéves gyorsjelentését a General Electric.
2024. 04. 23. 21:30
Megosztás:

Az MNB 50 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 21:00
Megosztás:

Új módszert tesztel az OMV-Petrom

Új szén-dioxid-megkötő módszer tesztelését kezdi meg az OMV Petrom - közölte a kőolajipari vállalat kedden.
2024. 04. 23. 20:30
Megosztás:

Erősödött a forint kedd kora estére

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
2024. 04. 23. 20:00
Megosztás:

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás: