Új módszer segíthet több millió asztmás betegen

Hazánkban is rohamosan növekszik az asztmás betegek száma: a légszennyezés és az egészségtelen életmód is közrejátszik a lesújtó statisztikákban.

Új módszer segíthet több millió asztmás betegen

Az asztma nem gyógyítható betegség, de tünetei sokféleképpen enyhíthetők. A legújabb kutatások szerint a beleinkhez hasonlóan a tüdőben is egy speciális mikrobiom található, ami új terápiás lehetőségeket nyit meg a betegek előtt. A népbetegségnek számító asztma kialakulásának okait, tüneteit és a lehetséges kezelésmódokat tüdőgyógyász szakorvossal jártuk körbe. A világon 300-350 millió ember szenved asztma miatt, 2025-re további 100 millió esettel számolnak. Az asztma ilyenformán a világ egyik leggyakoribb krónikus betegsége, a világ népességének 5-10%-át érinti 1 . Magyarországon is egyre növekszik az asztmás betegek száma: míg 2008-ban csak 233 ezer asztmás beteg volt Magyarországon, addig 2022-ben már 324 ezer, ami több mint 140 százalékos növekedést jelent.

Az asztma a légutak, elsősorban a hörgők gyulladásos betegsége. Kialakulásában öröklött és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Ha egyik vagy mindkét szülő asztmás, akkor nagyobb valószínűséggel alakul ki a gyereknél is a betegség. „Ha az anya asztmás, akkor a gyerek háromszor akkora eséllyel szenved majd asztmában, apai érintettségnél ez a valószínűség 2,4-szeres. Ugyanakkor ezeket az esélyeket a környezeti hatások csökkenthetik, mivel az asztma kialakulása több tényező együttállásától függ: milyen környezetben nevelkedik a gyermek, érik-e káros, ipari környezeti hatások, érintkezik-e allergénekkel, valamint a pszichés tényezők és a születési körülmények is befolyásolják az asztma kialakulásának valószínűségét.” – mondja Dr. Patai Valentina, az Affidea Magyarország tüdőgyógyász szakorvosa.

Érdekes, hogy gyerekkorban gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, pubertáskor után viszont több lány szenved benne, mint fiú, a tüdőgyógyász szakorvos szerint ennek oka, hogy a fiúknál a tüdőtérfogathoz viszonyítva szűkebbek a légutak, mint a lányoknál. A pubertáskor utáni asztma nagyobb előfordulási gyakorisága pedig azzal függ össze a lányok esetében, hogy az ebben az időszakban lezajlott hormonális változások fokozhatják az asztmás tüneteket. Nagyobb eséllyel alakul ki a dohányosoknál az asztma, mint a nemdohányzóknál. Ennek oka, hogy a dohányzás a légutak hámszövetében olyan elváltozásokat hoz létre, melyek összefüggést mutatnak az asztmás tünetek gyakoriságának növekedésével. A passzív dohányzás hatása ugyanez, valamint ha az édesanya dohányzik a várandóssága alatt: az asztma kialakulásában jelentős szerepet játszik gyermek- és felnőttkorban is.

Az asztma tünetei széles skálán mozognak: van, amikor a beteg teljesen tünetmentes, de a fulladásos rohamok is gyakoriak lehetnek. Gyakorlatilag bármi kiválthatja az asztmás rohamot a tartósítószerektől az erőteljes érzelmeken át a hideg levegőig, vagyis az asztmás betegek valóban fokozottan ki vannak téve a környezeti hatásoknak. A legjellemzőbb indikátorok a füst, a por, az állatszőr, a pollenek, a különböző szagok, a nátha, a párás levegő, a fizikai terhelés és az aszpirin, illetve a nemszteroid alapú gyulladáscsökkentők.

Az asztmás beteg hörgőinek görcse, nyálkahártya-duzzanata leszűkíti a légutakat, ami akadályozza a levegő áramlását. Ezzel párhuzamosan nagy mennyiségű váladék képződik a légutakban, ami tovább nehezíti a levegővételt. Az enyhe légzési nehézségtől kezdve a fulladásos rohamig igen széles skálán mozognak a tünetek, legjellemzőbb a száraz köhögés, nyomó vagy feszülő érzés a mellkasban, nehézlégzés, sípoló légzés, fulladás és a fizikai terhelhetőség csökkenése. Ha a tünetek közül bármelyiket tapasztalja, érdemes felkeresni egy

1 Allergiás betegségek immunterápiája, Belügyminisztérium, 2024. január 30.

2 https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0026.html pulmonológiai – tüdőgyógyászati - szakrendelést, ahol alapos kivizsgálás után állapítják meg a diagnózist és a
kezelés módját.

Mivel az asztma kialakulás az esetek többségében többtényezős, nincs bevált módszer a betegség elkerülésére, viszont vannak olyan körülmények, amelyeket befolyásolni tudunk annak érdekében, hogy csökkentsük a kialakulás esélyét. A légszennyezés kerülése, a dohányzás mellőzése, az olyan allergének, mint a poratka, az állatszőr vagy a pollenek kerülése javíthatja a betegség megelőzésének esélyét. Az egészséges életmód közvetetten járul hozzá a betegség elkerüléséhez: aki egészségesen táplálkozik, rendszeresen mozog és kerüli a stresszt, annak erősebb lesz az immunrendszere, így kisebb lesz a betegség kialakulásának esélye. Ha az apa vagy az anya allergiás, akkor a legalább 6 hónapos korig tartó szoptatás növeli a gyermek esélyeit a betegség elkerülésére. Ugyanígy ajánlott azon védőoltások felvétele, amik olyan betegségek ellen védenek, amelyek erősítik az asztmás tüneteket, ilyen például az influenza vagy a szénanátha.

Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető betegség, hatékony kezelés esetén a beteg akár teljesen tünetmentesen is élhet. Az asztmások többsége gyógyszert szed a tünetei enyhítése érdekében, a gyógyszerek egy része a hörgőgyulladást csökkenti, másik része segíti a hörgők tágulását, ezáltal könnyebb lesz a páciens légzése. Súlyosabb asztma esetében, amikor a páciens tablettás, vagy injekciós formában kap szteroidot, az immunterápia lehet a megoldás a szteroid elhagyására. A terápia minden esetben személyre szabott és jellemzően az említett gyógyszerek kombinálását takarja.

„Korábban azt gondolták, hogy a tüdő és az alsó légutak bakteriológiai szempontból gyakorlatilag steril területnek számítanak. Azonban napjainkra kiderült, hogy még az egészséges tüdőben is jelen van egy jelentős baktériumflóra. Friss kutatások pedig azt igazolják, hogy létezik egy ún. bél-tüdő-tengely is, vagyis a bélrendszerünkben lévő mikrobiomok összetétele a tüdő egészségét is befolyásolja.” – mondja Dr. Patai Valentina.

Ebből pedig az következik, hogy a korábbi elképzelés, miszerint a probiotikumok csak a bélegészségre hatnak, idejétmúlt. Megfelelő probiotikumokkal a tüdő egészségére is hatást lehet gyakorolni és csökkenthetők az olyan kellemetlen betegségek tünetei, mint amilyen például az asztma. Érdemes tehát minél több probiotikus élelmiszert fogyasztani, ilyenek például a savanyított/fermentált káposzta, kovászos uborka, élőflórás (elsősorban növényi) joghurtok, mert ezzel nemcsak a bélrendszerünk, hanem a légzőszerveink egészségét is szolgáljuk.

Hasít az Erste Lakástakarék: 20 ezer szerződés egy év alatt

Újra érdemes lakástakarékban gondolkodni, ha megtakarításról van szó, és ezt egyre többen felismerik: az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek összesen közel 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.
2024. 05. 30. 04:30
Megosztás:

Extravagáns, színes és szupermodern művekkel rúgja be a nyarat a Virág Judit Galéria

Extravagáns és modern dupla nyári kiállítással jelentkezik a Virág Judit Galéria. A május 31-én nyíló ingyenes tárlaton Vető Orsolya Lia fiatal festőművész vitalitástól duzzadó, életigenlő színes képeit, valamint kilenc keramikus 21. századi, izgalmas kreációit láthatják az érdeklődők. A kiállított művek egytől-egyig megvásárolhatóak.
2024. 05. 30. 04:00
Megosztás:

Az ultragyors kiszállítás tündöklése és bukása: a gyorsaság önmagában már nem elég

Az élelmiszerek és egyéb kereskedelmi termékek azonnali kiszállítását ígérő gyorskereskedelem 2020-ban vált iránymutató trenddé, azonban napjainkra már elérte fejlődésének határait. Peter Menky, a DODO okoslogisztikai vállalat globális kereskedelmi igazgatója szerint a kizárólag ultragyors kiszállítási modellre alapozó vállalatok mára veszteségesen, üzletileg nem fenntartható módon működnek. A fenntartható városi logisztika szakértője jelentős európai szereplők példáján keresztül mutatja be, milyen út vezetett idáig.
2024. 05. 30. 03:30
Megosztás:

Balatoni ingatlanpiac: a négyzetméterárak stagnálnak, a kínálat a harmadával nőtt májusban

Májusban a Balaton környékén meghirdetett ingatlanok négyzetméterára közel azonos (+0,2%), mint tavaly az év ugyanezen időszakában, miközben az északi és déli parton is jóval több a meghirdetett ingatlanok száma. Az északi parton közel 23, míg a déli parton több mint 10%-ot nőtt a kínálat. Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024. 05. 30. 03:00
Megosztás:

Megdöbbentő, ahogyan a magyar vállakozó gondolkodik

Kiugróan megnőtt a megélhetés mint a vállalkozás motivációja, és érezhető némi negatív várakozás, ugyanakkor vállalkozni továbbra is vonzó dolog Magyarországon – ez derül ki többek között a világ legnagyobb vállalkozáskutatása, a Global Entrepreneurship Monitor (GEM) frissen közzétett magyar eredményeiből.
2024. 05. 30. 02:30
Megosztás:

Lottó és szerencse horoszkóp a hétvégéig - melyik csillagjegyre vár nagy nyeremény?

Pénzügyi horoszkóp a hét hátralévő részére (május 30. - június 2.) Ezen a héten az univerzum különleges üzeneteket küld minden csillagjegy számára, tele pénzügyi csodákkal és szerencsés találkozásokkal! Olvasd el részletes és izgalmas horoszkópunkat, hogy megtudd, milyen váratlan lehetőségeket rejtenek a csillagok számodra a jövő hétre! Tudd meg, melyik nap lesz a legkedvezőbb a lottózásra, és mely szerencsés állat jelzi a bőséget az életedben!
2024. 05. 30. 02:00
Megosztás:

Melyik most a legjobb állampapír? Számoljuk ki!

Június 3-tól a Magyar Állampapír Plusz megújult formában lesz elérhető: jelentősen megemelték a befektetés kamatát, így az öt évre vetített éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy az új befektetési lehetőség mennyire alakítja át az állampapírpiacot. A Bankmonitor szakértői most összehasonlítják a jelenleg kapható állampapírokat, így MÁP Plusz mellett a FixMÁP, BMÁP, PMÁP, a DKJ és az 1MÁP is az elemzés része. Melyik a legjobb kamatozású állampapír most?
2024. 05. 30. 01:00
Megosztás:

Az új play-to-earn mém érme már 250.000 dollárt gyűjtött az előértékesítés során, vajon legyűri a Flokit?

A Doge mém érmék már egy ideje igazi nagykutyák a kripto világban, úgy, ahogy a play-to-earn (P2E = játssz, hogy keress) GameFi kriptovaluták is.
2024. 05. 30. 00:01
Megosztás:

Emelkednek az állampapír hosszú hozamok - mit jelent ez?

Azzal, hogy a Fed döntéshozók egyre inkább a kivárás mellett teszik le a voksukat, s több megerősítő adatra várnak az infláció csökkenését illetően, a kötvénybefektetőket is elbizonytalanították az elmúlt időszakban.
2024. 05. 29. 23:30
Megosztás:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. honlapján olvasható tájékoztatás szerint a május 29-én megtartott 22. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2024. 05. 29. 23:00
Megosztás:

Online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Május 9-től a NAV új digitális szolgáltatásaként elektronikusan is lekérhető az igazolás az adóazonosító jelről a NAV Ügyfélportálon (ÜPO) - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 22:30
Megosztás:

Világviszonylatban elmaradnak az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén

Az Európai Unió kihívásokkal néz szembe a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazására irányuló beruházásokért folytatott globális versenyben, az uniós beruházások elmaradnak a világelsők mögött - közölte az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke szerdán.
2024. 05. 29. 22:00
Megosztás:

Jóvátételt kapnak az Eventim ügyfelei

Több mint 80 ezer fogyasztó kaphat kompenzációt az Eventim jegyértékesítő portáltól a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának eredményeképpen - közölte a versenyhatóság szerdán az MTI-vel.
2024. 05. 29. 21:30
Megosztás:

Segítséget kapnak az online pénzügyi csalások áldozatai

Bankszakmai ajánlást fogalmaztak meg az online pénzügyi csalások áldozataitól érkező bejelentések megfelelő fogadásának és kezelésének segítésére a Magyar Bankszövetség tagjai számára - jelentették be szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
2024. 05. 29. 21:00
Megosztás:

Ismét csúcsot döntött a Szerencsejáték Zrt. adózott eredménye

Ismét rekord évet zárt a Szerencsejáték Zrt.: a nemzeti lottótársaság 2023-ban 978 milliárd forint szerencsejáték-árbevételt és 39,6 milliárd forint adózott eredményt ért el; adók, járulékok, díjak és osztalék formájában mintegy 170 milliárd forint költségvetési befizetést teljesített, így az előző évhez képest 14,9 százalékkal nagyobb összeggel járult hozzá a közösségi kiadások finanszírozásához - közölte a vállalat az MTI-vel szerdán.
2024. 05. 29. 20:30
Megosztás:

Gyengült szerdán a forint

Gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest, és a hét eleji kezdéshez képest is egy-másfél százalékos veszteségbe csúszott.
2024. 05. 29. 20:05
Megosztás:

Veszteséggel zártak az európai tőzsdék

Gyenge kezdés után nagy, egy-másfél százalékos veszteségbe csúsztak szerdán a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 05. 29. 19:30
Megosztás:

Eladói nyomás miatt a nap végére csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 61,35 pontos, 0,09 százalékos csökkenéssel, 68 485,50 ponton zárt szerdán.
2024. 05. 29. 19:00
Megosztás:

Közel húszezer hektár földrészletet kínál megvételre az állam

Újabb 10 hektárt meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz, az agrártárca az intézkedéssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását támogatja - közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.
2024. 05. 29. 18:30
Megosztás:

Nagy összegű uniós támogatást kaptunk a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.
2024. 05. 29. 18:00
Megosztás: